inge combineert haar werk als vmbo-docent met een flexibele baan in de zorg

Inge (50) houdt van afwisseling, nieuwe mensen ontmoeten en blijft zich graag ontwikkelen. Na ruim 23 jaar in de zorg heeft ze zich laten omscholen tot docent. Nu geeft ze les op een vmbo-school. Daar kan ze haar andere passie kwijt: jonge mensen enthousiast maken voor een baan in de zorg. Maar de zorg laat haar niet los. Inge vertelt hoe ze dankzij Randstad Zorg haar werk in het onderwijs kan combineren met een flexibele baan in de GGZ.

je wist als kind al dat je in de zorg wilde werken. Wat trekt je aan in dit beroep?

“De afwisseling. Ik begon als 16-jarige met de opleiding sociaal agogisch werk, deed een interne opleiding bij een zorginstelling waarbij ik op verschillende leerplekken ervaring opdeed en haalde mijn diploma tot wat toen Z-verpleegkundige heette. Sindsdien verzorgde ik mensen in een rolstoel met een verstandelijke beperking en was ik persoonlijk begeleider. Ook werkte ik met blinden en slechtzienden, ging aan de slag in wat toen een gezinsvervangend tehuis heette en had slaapdiensten op een woonvoorziening. In de zorg kom je allerlei mensen tegen en je leert steeds weer bij, dat vind ik leuk.”

toch werk je nu grotendeels in het onderwijs.

“Dat klopt. Op een gegeven moment vond ik dat ik alles wel gezien had in de zorg. Ook begon het werk lichamelijk zijn tol te eisen. Toen dacht ik: het is ook mooi om andere mensen enthousiast te maken voor de zorg. Ik besloot een docentenopleiding te doen en vond een baan op een vmbo-school in het vak Zorg en Welzijn. Dat pakte goed uit. Dankzij mijn zorgervaring maak ik op een ander manier contact met leerlingen die door collega’s als ‘moeilijke leerlingen’ worden gezien. Ook kan ik snel handelen en rust en structuur brengen in een groep. Maar ik merkte wel dat als je anderen wilt motiveren voor een baan in de zorg, je er toch zelf in moet werken. En eerlijk: ik begon de zorg ook weer te missen...”

en toen kwam randstad zorg op je pad. 

“Ja, op mijn werk kwam ik in aanraking met iemand die bij Randstad in dienst was en daar enthousiast over vertelde. Via Randstad Zorg werk ik nu weer één dag per week in de zorg. Dat bevalt heel goed. De planner luistert naar mijn wensen en zoekt werk dat bij me past. Ik draai graag vroege diensten en heb een voorkeur voor de GGZ. Daar is volop ruimte voor. Zo werk ik in de verslavingszorg en met autistische mensen, maar word ik ook ingezet in de langdurige psychiatrische zorg en op gesloten afdelingen. Dankzij Randstad Zorg kan ik weer heel veel kanten op.”

je ervaart dus veel flexibiliteit en vrijheid. 

“Zeker. Ik kan dit werk doen naast mijn onderwijsbaan, op tijden dat het mij uitkomt en ik voel me gewaardeerd. Ook vind ik het leuk dat het telkens een verrassing is waar ik terechtkom. Want waar ik ook werk, ik ben altijd invalkracht en werk steeds weer met andere mensen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Gelukkig houd ik wel van een uitdaging!”

zou je werken via randstad zorg aanbevelen aan anderen?

“Ja, zeker weten. Ook als je nog niet zo goed weet welke kant je op wilt is Randstad Zorg een uitkomst. Je kunt heel breed worden ingezet en er zijn mogelijkheden om de benodigde trainingen en opleidingen te volgen. Verder zijn de medewerkers prettig in het contact. Ze zijn altijd snel te bereiken, denken met je mee en staan open voor feedback. En toen ik ziek was lag er een kaartje en presentje op de mat. Ook dat soort dingen maken dat je ergens wilt blijven werken.”