Hans (70) heeft een mooie carrière van ruim 43 jaar als politieagent achter de rug. Eigenlijk mag hij al jaren met pensioen, maar toch kiest hij ervoor om te blijven werken. ‘Achter de geraniums zitten? Dacht het niet. Stilzitten is niets voor mij’, aldus Hans. En dat is precies de reden dat hij een paar jaar geleden als pakketbezorger bij PostNL is gestart. Een leuke nieuwe uitdaging en hij ziet best veel overeenkomsten tussen zijn oude werk als politieagent, en zijn nieuwe baan pakketbezorger.

Nieuwsgierig geworden naar het werkverhaal van Hans? Je leest het hier:

hoi, Hans, nou dat maak je niet vaak mee, iemand die na een hele carrière bij politie nog even een carrièreswitch maakt. Vertel, hoe zit dat?

‘Na al die jaren bij de politie was ik er eigenlijk nog helemaal niet aan toe om met pensioen te gaan. Ik wil graag bezig blijven, dus ging ik vrijwel direct op zoek naar iets voor erbij. Bij de politie heb ik jaren avonddiensten gedraaid, dus een baan voor in de avond leek mij wel wat. Mijn vrouw vond het verder ook wel prima. Zij was natuurlijk ook wel gewend aan mijn avonddiensten bij de politie en op deze manier hebben we allebei nog een beetje ons eigen ding. En laten we ook niet vergeten dat het natuurlijk ook gewoon lekker is om extra geld te verdienen. Ik krijg maandelijks mijn AOW en pensioen, dus dan is de wekelijkse betaling van Randstad erg fijn.’

dat heb je goed voor elkaar! Maar het is wel totaal wat anders dan je eerdere werk bij de politie. Want jij moest als politieagent regelmatig de spelersbus van Ajax begeleiden, toch?

‘Ja, dat klopt. Ik werkte als motoragent in Amsterdam, de stad van voetbalclub Ajax. Mensen wilden natuurlijk heel graag naast die Ajax-bus gaan rijden om te toeteren en te zwaaien naar de spelers. Het hele verkeer werd dan eigenlijk verstoord als die bus daar alleen zou rijden. Dus daarom werd die toen door ons, als motoragenten, begeleid.’

maar je hebt nog veel meer gedaan als motoragent, toch?

‘Ja, ik heb veel meegemaakt bij de politie. Veel mooie dingen, maar ook minder mooie dingen zoals verkeersongelukken of de Bijlmerramp. Toen was ik als een van de eerste agenten ter plaatse. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet.

Maar ik ben ooit, jaren geleden, begonnen op het bureau Warmoesstraat in Amsterdam. Vervolgens ben ik naar de motordienst gegaan en daar heb ik 25 jaar gezeten. Als motoragent moest ik samen met mijn collega’s ambulances begeleiden die bijvoorbeeld naar een ziekenhuis reden. En dat betekende niet dat we altijd maar zo snel mogelijk van A naar B moesten rijden. Soms werd er onderweg in de ambulance een operatie uitgevoerd en moesten we dus juist erg langzaam rijden. Als motoragent was je dan continu bezig met vooruitkijken, plannen en communiceren met je collega’s. En vroeger hadden we geen elektronica zoals navigatie en mobiele telefoons, hé. Dus dat ging allemaal op gevoel en ervaring.’

en na al die jaren te hebben gewerkt als motoragent dacht je; ik ga als pakketbezorger aan de slag! Hoe zit dat?

‘Ja, ik ga eigenlijk gewoon verder met m’n carrière. Maar dan natuurlijk wel totaal iets anders dan ik altijd heb gedaan. Ik zocht een leuke baan voor erbij en kwam deze baan tegen op de website van Randstad. Ik solliciteerde direct en kon even later beginnen.  Maar ik zie dus best veel overlap tussen hetgeen dat ik heb gedaan en dat wat ik nu doe als pakketbezorger hoor. Of het nou zomer of winter was, of regende of sneeuwde: als motoragent was ik altijd buiten - en dus op straat. Ik vond het heerlijk om lekker op pad te zijn en in contact te staan met mensen. Verder werkte ik toen ook vaak avonddiensten. Als pakketbezorger heb ik dat nu ook allemaal. Dat is de reden dat ik deze baan bij PostNL zo leuk vind.’ 

wat mooi zeg! Verder ben je inmiddels ook een bekende PostNL’er, toch?

‘Ja, ondertussen ben ik hier wel aardig bekend. Dat kan je wel zeggen. Collega’s spreken mij enthousiast aan met m’n achternaam, of ze zeggen gewoon Hans. Maar dat komt ook omdat ik veel van de collega’s heb opgeleid. Zij gaan dan met mij mee op de bus en dan probeer ik hen van alles te leren.

Verder help ik ook weleens bij andere afdelingen. Bij de inname van pakketten bijvoorbeeld. Sommige pakketten kunnen niet worden bezorgd en die komen soms dan terug op het depot. Dan help ik de collega’s op die afdeling en doe ik weer even wat anders. En die variatie vind ik ook erg leuk aan m'n baan bij PostNL.’