We volgen en steunen Gerrie op weg naar zijn ultieme droom: werken als vrachtwagenchauffeur. We vroegen hem hoe hij zijn deelname aan het tv-programma The Amsterdam Project heeft beleefd, waar zijn passie voor het chauffeursberoep vandaan komt en welke dromen hij heeft voor de toekomst.

wat is er gebeurd sinds jouw deelname aan the amsterdam project

“Het is onvoorstelbaar wat ik in een jaar heb meegemaakt. Af en toe speel ik de film nog eens af. Met name de positieve reacties op de documentaire doen me goed. Mensen volgen me en zeggen mijn inzet te waarderen. Ik ben ook enorm trots op stappen die ik heb gemaakt. Van op straat slapen in een fietsenstalling tot het aanbod van Randstad een chauffeursopleiding te volgen. Het is nogal wat.”

waar komt jouw passie voor het chauffeursberoep vandaan

“Ik heb het vanuit de wieg meegekregen. Mijn thuissituatie en de relatie met mijn vader was niet zeker niet ideaal, maar een ding heeft hij me wel meegegeven. De passie voor vrachtwagens en het chauffeursberoep. Dat heb ik van hem. Hij nam me al op jonge leeftijd mee op ritten en leerde mij de beginselen van het vak. Hij zette me zelfs achter het stuur! Als kleine jongen maakt dat indruk. Dat heeft zeker een vuurtje aangewakkerd, waar ik nu van profiteer.”

je mag een chauffeursopleiding volgen. Kijk je daar naar uit

“Zeker, ik kan niet wachten. De eerste stap is dat ik de benodigde certificaten behaal. Ik heb er nu twee van de drie gehaald. Nu alleen nog mijn certificaat Techniek. Dat had ik op twee fouten na te pakken, dus ik zit er dichtbij. Ik verwacht dat ik daarna met Randstad afspraken kan maken over de aanvang van de opleiding.”

waar droom je van

“Ooit zou ik graag op het buitenland willen rijden. Je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest. Letterlijk en figuurlijk op avontuur en ‘zwerven’ langs nieuwe onbekende plekken. Ik zag op tv ooit een documentaire over chauffeurs in Rusland en Polen. Die verbleven tussen ritten door op campings en voorzagen met handige middelen in eigen maaltijden en levensonderhoud. Dat lijkt me geweldig. Of dat haalbaar is weet ik niet, maar dit jaar leert me dat alles mogelijk is. Iets graag willen en je er voor inzetten is de basis.”

wat maakt jou een goede chauffeur denk je

“Dat kun je beter aan de instructeur vragen. Ik heb nu twee proeflessen gehad in een vrachtwagen. Bij tweede les maakte hij het me bewust extra lastig. Het een na het andere smalle straatje, de grote weg op, laden en lossen en achteruit inparkeren. Volgens de instructeur is dat voor een tweede les vrij bijzonder. Ik denk dat het komt omdat ik van jongs af inspiratie en ervaring heb opgedaan. Ik heb een redelijk goed inzicht in breedte en lengte. Ik ben opgegroeid in de omgeving van land- en tuinbouw en reed al op jonge leeftijd op grote landbouwmachines. Ik ken geen angst of zenuwen in grote voertuigen.”

mensen zeggen je te waarderen om jouw inzet. Wat doet dat met jou

“Dat ontroert me. Al is dit nu eenmaal hoe ik in elkaar zit. In Amsterdam heb je tal van voorzieningen voor daklozen. Ik wil daar zo min mogelijk gebruik van maken, uit principe. Ik heb de nodige pech in mijn leven, maar probeer er wel zelf wat van te maken.”

stel, jouw ‘buitenlandse’ droom wordt werkelijkheid. Wat doe je dan met de kat

“Tja, dan zal ik ‘m toch moeten meenemen, haha. Ik zal ‘m in ieder geval nooit wegdoen. Het is toch een beetje mijn kindje he.”