de switch van Jacob 

Jacob maakte een opvallende switch. Vroeger werkte hij namelijk als advocaat en docent. Maar hij besloot om zijn hart te volgen en zich in te schrijven voor een opleiding tot vrachtwagenchauffeur.

hi Jacob, hoe zag je leven er uit voordat je deze bijzondere carrièreswitch maakte?

‘Ik ben juridisch opgeleid en elf jaar advocaat geweest. Daarnaast werkte ik als docent op het hbo. Ik was veel aan het vergaderen, droeg nette kleren en was vaak op kantoor. Soms keek ik terug op mijn dag en dacht ik: wat heb ik nou écht gedaan?’ Door de overstromingen in Limburg ben ik na gaan denken hoe ik op een andere manier kon bijdragen aan de maatschappij. Ze hadden toen behoefte aan bijvoorbeeld chauffeurs en dat inspireerde me. 

en toen meldde je je via Randstad Transport aan voor een chauffeursopleiding. Hoe is dat gegaan?

“Op de middelbare school vond ik economie één van de leukere vakken, dus ben ik na het vwo een duaal traject ingegaan met de bachelor Accountancy. Daarbij kon ik naast het studeren ook werken. Dat heb ik ook gedaan met mijn master Controlling. Ik wilde niet te lang op school zitten, dus de combinatie tussen werk en studie werkte voor mij heel goed. Mijn viooldocent vroeg destijds nog aan me of ik naar het conservatorium wilde gaan, om me toch volledig daarop te gaan richten. Maar ik dacht dat er later niet genoeg werk zou zijn als viooldocente. Het leek me daarnaast ook saai om fulltime viooldocente of fulltime een orkestbaan te hebben.”

hoe ziet je leven er nu uit?

‘Na een aantal hertentamens heb ik nu mijn vrachtwagenrijbewijs en werk ik drie dagen per week bij de Jumbo als chauffeur. De andere twee dagen werk ik nog als jurist. Het werk als vrachtwagenchauffeur past heel goed bij wie ik ben, en misschien wel bij wie ik altijd was. Alleen moest ik dat nog even ontdekken. Dat duurde een tijdje, maar het was zeker de moeite waard!’