De bouwsector zat vanaf 2008 in een flinke dip. Banen verdwenen, 50-plussers werden wegbezuinigd en zaten voor langere tijd thuis. Nu is er weer een stijgende lijn te zien in de bouwsector, waardoor steeds meer werknemers aan de slag kunnen. En daar is ook werkgelegenheid voor de 50-plusser.

veranderingen

Volgens Pieter Swinkels, senior consultant bij Randstad Bouw, hadden 50-plussers vroeger een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, maar zijn er in de bouwsector steeds meer bedrijven bereid om werknemers van deze leeftijd aan te nemen. “50-plussers worden geassocieerd met rust, stabiliteit en hebben meer levenservaring. Vooral het laatste kan voor werkgevers een pre zijn”, meent Pieter.

Omdat recruiters kandidaten vooral online vinden, is het volgens Pieter voor werkzoekenden belangrijk mee te gaan met de digitalisering. “Je cv online beschikbaar maken, een LinkedIn-profiel aanmaken en websites zoals Monsterboard kunnen al veel voor je doen”, legt hij uit. Ook hij vindt online de meeste kandidaten, die vervolgens worden geplaatst bij klanten van Randstad Bouw. “Maar ook als kandidaten bij ons aankloppen, gaan we op zoek naar een passende functie. Dan kijken we naar de mogelijkheden binnen ons netwerk.”

werken in de bouw

Werken in deze sector bestaat niet alleen uit fysiek zwaar werk verrichten. Er zijn genoeg banen waarbij aansturen en coördineren als werkzaamheden belangrijk zijn en waar dus veel kansen liggen voor 50-plussers. Functies zoals bouwkundige tekenaars, calculators en werkvoorbereiders zijn maar een kleine greep uit het aanbod. “Vooral voor mensen die al eerdere werkervaring hebben in deze branche zijn er veel mogelijkheden”, vult Pieter aan.

persoonlijke ervaring

Eén van de kandidaten die Pieter heeft kunnen plaatsen, is de 55-jarige Wil Steigerwald. Hij kon na anderhalf jaar thuis zitten weer aan de slag als hoofduitvoerder bij een groot renovatieproject. “Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe baan heb ik me overal ingeschreven en aangemeld zodat ik zo snel mogelijk iets zou vinden”, vertelt Wil. Nadat Pieter hem had benaderd, ging het traject snel. Binnen één week kon hij aan de slag.

Momenteel werkt hij voor een andere klant van Randstad Bouw en daar zit hij goed op zijn plek. “Ik voel me buitengewoon comfortabel, maar ik moet zeggen dat ik dit werk twintig jaar geleden niet had kunnen doen. Mijn werk bestaat voornamelijk uit menselijk contact en dat vergt mensenkennis en levenservaring. Dat heb ik nu in mijn voordeel, omdat jongeren nog niet de ervaring hebben om met bepaalde situaties om te kunnen gaan”, legt Wil uit.

Heb jij een achtergrond in de bouw en wil je weer aan de slag gaan? Kijk voor meer informatie op Randstad Bouw of neem contact met ons op. Of bekijk onze bouw opleidingen.