inclusiviteit en veiligheid steeds belangrijker

Efteling en Maastricht UMC+ zijn de meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse Randstad Employer Brand Research dat onderzoeksbureau Kantar uitvoerde onder ruim 11.000 Nederlanders van 18 tot 67 jaar. De bedrijven winnen daarmee de Randstad Award. In het onderzoek kiezen respondenten uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Nog altijd zijn salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden de belangrijkste factoren bij het vinden van nieuwe werknemers. Een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en privéleven worden hoog gewaardeerd door zowel nieuwe als bestaande werknemers. De hightech en IT sector zijn nog altijd de meest aantrekkelijke sectoren. 

Randstad onderzoekt ieder jaar de aantrekkelijkheid van de 150 grootste profit en non-profit werkgevers van ons land. Het onderzoek laat zien waar werknemers naar kijken in hun beoordeling van een werkgever. Ook de aantrekkelijkheid van sectoren wordt onderzocht. De hightech en IT sectoren worden het meest aantrekkelijk gevonden. In de top 10 van beste werkgevers in 2023 staan drie hightech bedrijven, namelijk ASML, Philips en Thales. Deze sector was de afgelopen drie jaar de meest aantrekkelijke sector.

gezondheid, inclusie en diversiteit

Het aanbieden van arbeidsvoorwaarden op het gebied van mentale gezondheid en welzijn en het actief ondersteunen van inclusie en diversiteit zijn essentieel voor Nederlandse werkgevers. 37% van de respondenten vindt het belangrijk om te werken voor een bedrijf dat gelijkheid, diversiteit en inclusie actief ondersteunt.

Hans Huzen, Directeur Randstad Inhouse Services: “Werkgevers kunnen zich onderscheiden met goed werkgeverschap in de krappe arbeidsmarkt. Naast de traditionele top drie van belangrijke aspecten die van belang zijn voor een werkgever, zie ik in de praktijk dat steeds meer werknemers kijken naar de rol die bedrijven en werkgevers spelen in de samenleving. Goed voor mensen zorgen, oog hebben voor de samenleving en een inclusieve en veilige werkomgeving bieden zijn van steeds essentiëler belang. En dat geldt zeker voor de jongere generatie.”

top 5 beste werkgevers profit

1. Efteling

2. ASML

3. Sanquin

4. Coolblue (nieuwkomer in top-10)

5. Royal Haskoning DHV

top 5 werkgevers non-profit

1. Maastricht UMC+

2. LUMC

3. Ministerie van Justitie en Veiligheid

4. Rijksoverheid

5. Maxima Medisch Centrum

De Efteling scoort vooral op de zeer goede reputatie, prettige werksfeer en financiële gezondheid.

fons jurgens, algemeen directeur efteling

“Het is ontzettend mooi om bekroond te worden met de Randstad Award, beste werkgever.
We hebben al jaren enorm veel aandacht voor alle medewerkers die bij de Efteling werken. Door hun goede inzet zorgen zij voor de betovering van onze gasten en maken zij iedere dag weer het verschil. Daarom vinden we het ook erg belangrijk om hen ruimte te bieden voor ontwikkeling en vrijheid te geven om het werk op de beste manier in te delen. Een goede samenwerking en wederzijds vertrouwen is dan noodzakelijk. Na een vervelende periode met veel extra maatregelen vanwege de pandemie, is het fantastisch om te zien dat iedereen weer doet waar diegene echt goed in is: het betoveren van onze gast. Deze prachtige prijs is voor ons een kers de op taart!”

Links: Hans Huzen, Directeur Randstad Inhouse Services 
Rechts: Fons Jurgens, Algemeen Directeur Efteling

Maastricht UMC+ (MUMC+) scoort vooral op baanzekerheid, interessant werk en een zeer goede reputatie.

geraline leusink, lid raad van bestuur maastricht umc+ 

“Dat wij als aantrekkelijkste werkgever in de non-profit sector uit de bus komen, is een geweldige erkenning voor onze organisatie! De uitermate goed scorende items over interessant werk en zeer goede reputatie hebben we aan al onze 8.500 collega’s te danken. Dat maakt ons dan ook bijzonder trots. Een universitair medisch centrum is een dynamische, inspirerende en innovatieve omgeving waar wetenschappelijk onderzoek, academisch onderwijs en de beste zorg met elkaar worden verknoopt. Iedere dag werken onze medewerkers vanuit die grondslag met hart en ziel aan de gezondheidszorg van vandaag en morgen. De waardering over baanzekerheid onderschrijft daarnaast dat we een stabiele werkgever zijn. Door telkens te laten zien hoe mooi, interessant en betekenisvol ons werk is, willen we nieuw talent aantrekken en behouden. Het belangrijkste kapitaal zijn immers onze professionals. Met de waardering van de Randstad Award bouwen we daar met nog meer energie op door.”

Links: Ellen Verheijen, Regiodirecteur Staffing Zuid Oost E-commerce, Online Uitzenden, GO & Youplan 
Rechts: Geraline Leusink, lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+

switchen naar andere banen

Het wel of niet veranderen van baan is de laatste jaren stabiel. Eén op de negen werknemers (11%) is in de afgelopen zes maanden van werkgever veranderd en 14% is van plan dat in de komende zes maanden te doen. De jongste leeftijdscategorie (18-24 jaar) veranderde twee keer zo vaak als het gemiddelde (24%).

Top 5 redenen om te switchen van baan:

1. Gebrek aan belangstelling in de huidige baan (41%)

2. Een beter aanbod (39%)

3. Het kunnen verbeteren van de werk-privé balans (36%)

4. Betere vergoeding voor duurder leven (31%)

5. Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden in huidige baan (29%)

kwart werkenden zou overstap krapte sector overwegen

Desgevraagd zegt bijna één op de vier werkenden serieus te overwegen in een schaarste sector te gaan werken zoals het onderwijs, de zorg of de techniek. Nog eens 19% van de ondervraagden overweegt mogelijk in de toekomst over te willen stappen naar één van de krapte sectoren.

In de schaarste sectoren is een overstap naar het onderwijs het meest populair (7%), gevolgd door zorg en welzijn (5%), IT (5%), politie (4%), techniek (3%) en kinderopvang (1%).

Top 5 van grootste barrières om over te stappen naar een baan in een krapte sector:

1. Niet de juiste training of opleiding gehad (32%)

2. Te laag salaris (26%)

3. Geen relevante werkervaring (21%)

4. Kosten voor training en opleiding (16%)

5. Hoge werkdruk (16%)

randstad award

De Randstad Award is de jaarlijkse prijs voor de aantrekkelijkste werkgevers van Nederland gekozen door het Nederlands publiek. Dit onderzoek laat Randstad wereldwijd al 23 jaar uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. De respondenten (werkend en niet-werkend in de leeftijd van 18 tot 67 jaar) kiezen uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Onderzoeksbureau Kantar heeft in januari en februari 2023 een representatief online panel van meer dan 11.000 respondenten een survey laten invullen. Het onderzoek geeft ook antwoord op de vraag welke aspecten van belang zijn om als werkgever aantrekkelijk gevonden te worden. Wereldwijd is het Randstad Employer Branding onderzoek gehouden onder 163.000 respondenten in 32 landen.