Diemen, 31 januari 2019 - Randstad introduceert vandaag een nieuwe toepassing die kandidaten helpt sneller geschikt werk te vinden. Om te ontdekken welke baan het beste bij je past, verbindt een slim algoritme huidige functie(s) aan een aantal persoonlijke vaardigheden. Deze set aan vaardigheden wordt gebruikt om alternatieve, relevante functies in kaart te brengen. Ook functies waar je als kandidaat zelf niet zo snel aan had gedacht; een bioloog zou bijvoorbeeld aan de slag kunnen als data analist. In recordtijd krijg je zo een breder beeld van wat bij je past op basis van je unieke persoonlijke eigenschappen.

De nieuwe toepassing is beschikbaar voor mensen die gebruik maken van de in 2017 geïntroduceerde arbeidsmarktwaardescan. Die scan geeft kandidaten zicht op hun positie en waarde op de arbeidsmarkt. Dit gaat verder dan alleen een analyse op basis van diploma’s en/of werkervaring. De database van het instrument is uitgebreid naar 32.000 functies waaruit de meeste passende voor functies worden geselecteerd. De arbeidsmarkt verandert: banen verdwijnen, er komen nieuwe banen bij. Dat vraagt van mensen om breder te kijken dan hun eigen vakgebied. De arbeidsmarktwaardescan helpt hen hierbij door niet alleen te kijken naar opleiding en CV, maar nu dus ook naar vaardigheden. Zo helpt Randstad werknemers om klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van morgen.

softskills versus diploma en werkervaring

Nic Huiskes, Manager Marketing Intelligence: “In ons vak hebben we het vaak over ‘taxonomie’. Dat is grofweg het indelen van beroepsgroepen in beroepen, functies en vaardigheden. Er zijn duizenden functies die allemaal hun eigen vaardigheden vereisen. Welke vaardigheden zijn nu essentieel in welke functie? Welke matchen met die van een kandidaat? Het is daarbij belangrijk dat we niet alleen kijken naar wat een diploma zegt, of wat iemand aan werkervaring heeft opgedaan. We kijken naar alle eigenschappen die iemand uniek maken.”

betere dienstverlening dankzij technologie

De nieuwe toepassing is een voorbeeld van hoe Randstad data en technologie inzet om werknemers en werkgevers beter inzicht te geven in de vele mogelijkheden van de arbeidsmarkt. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de Randstad Hijack waarmee Randstad mensen per helikopter meeneemt naar een nog onbekende werkplek. Randstad laat mensen twee dagen lang ervaren welke banen ook bij hen zouden passen aan de hand van een vooraf ingevulde set aan persoonlijke vaardigheden.

over de arbeidsmarktwaardescan

De persoonlijke arbeidsmarktwaardescan van Randstad biedt werknemers zicht op hun positie en waarde op de arbeidsmarkt. Inzichten en data uit de arbeidsmarkt worden gecombineerd met persoonlijk advies van loopbaanprofessionals. Dat advies is vooral gericht op een toekomstperspectief op de arbeidsmarkt. Zo krijgen deelnemers een beeld van hun kansen, wat ze nog moet leren en waarin ze kunnen ontwikkelen.