Roosendaal, 23 november 2018 – Na een intensief leerwerktraject van ruim zes maanden krijgen vier inwoners uit de regio West-Brabant vandaag een jaarcontract aangeboden. Zij gaan aan de slag als logistiek medewerker bij Vos logistics en Kuehne + Nagel. Dit is het resultaat van een sociale innovatie waarin gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant, WVS en Randstad samenwerken. Het doel van deze samenwerking is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt langdurig werk te bieden, met de zekerheid van tenminste een jaar. Een sociale innovatie die zorgt voor meer werkzekerheid met een marktconform maandsalaris.

Het initiatief is in maart van start gegaan. De ambitie is om na een jaar ten minste 30 mensen een jaarcontract te bieden, voorafgegaan door een leerwerktraject op maat. Want hulp is nodig om mensen de volledige stap te laten maken naar uitkeringsonafhankelijkheid. Ze ervaren nu een arbeidsmarkt die bestaat uit losse opdrachten, waarin een langdurige arbeidsovereenkomst met een werkgever vaak niet haalbaar blijkt. Daarnaast is er veel vraag naar mensen met ervaring, maar weinig aanbod.

Per 1 november telt Werkplein Hart van West Brabant 3885 bijstandsgerechtigden. Het doel van de sociale innovatie is mensen via een leerwerktraject te begeleiden naar werk in de logistiek.

Thomas Zwiers, bestuursvoorzitter Werkplein Hart van West-Brabant: “Werk maakt het voor langdurig werklozen mogelijk om uit een sociaal isolement of armoede te komen. In de pilot maken mensen de opstap naar de arbeidsmarkt, zodat ze weer kunnen ervaren wat het is om aan het werk te zijn en vaardigheden op te doen. Vervolgens worden ze begeleid om aan het werk te blijven, met het uiteindelijke doel om na een jaar op eigen benen te staan en zelfstandig aan het werk te blijven.”

intensief leerwerktraject

Aan het jaarcontract is een intensief leerwerktraject van ruim zes maanden bij de WVS voorafgegaan, met daarin aandacht voor competenties en logistieke vakvaardigheden. Randstad is intensief betrokken bij dit traject. Wanneer deelnemers na een leerwerktraject klaar zijn, wennen kandidaten vier weken aan een nieuwe werkplek. Er is ruimte om skills verder te ontwikkelen en op tempo te komen. Wekelijks evalueert Randstad met de klant en deelnemer. Met het doel bij te sturen, te motiveren en te complimenteren. Na de vier weken volgt een jaarcontract met de werkzekerheid van 32 uur per week.

Het jaarcontract betekent dat deelnemers dichter bij aansluiting op de arbeidsmarkt komen.  Ernie van Elteren (Etten-Leur), Ad Koremans (Oudenbosch), Aklilu Semerab Araya (Zevenbergen) en Mehretab Yemane Ogbamichael (Zevenbergen) gaan aan de slag als logistiek medewerker. Ze krijgen vandaag een jaarcontract aangeboden, met het uiteindelijke doel ook na dat eerste jaar zelfstandig door te stromen naar ander werk.

over de pilot sociale innovatie

In deze unieke proef voor Nederland werken verschillende gemeenten, verenigd in het Werkplein Hart van West-Brabant, WVS en Randstad samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt langdurig werk te bieden, met minstens een jaar inkomens- en arbeidszekerheid volgens marktconforme voorwaarden.

over het werkplein hart van west-brabant

Het Werkplein Hart van West-Brabant helpt werkzoekenden en werkgevers om dichter bij elkaar te komen. Dit gebeurt vanuit het geloof en het streven dat iedereen een blijvende bijdrage kan leveren. Het Werkplein is er voor de ruim 230.000 inwoners van Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Roosendaal en Zundert en voor de 18.000 actieve bedrijven die werkgelegenheid bieden aan ruim 104.000 personen. Het Werkplein biedt informatie en advies over werk, inkomensondersteuning, advies en ondersteuning op maat om 'naar vermogen' te participeren en te werken of om uit schulden, armoede of sociaal isolement te komen en te blijven.

over wvs

WVS gelooft in kansen. Een kans om te leren en te groeien. Een kans om deel te nemen áán en iets te betekenen vóór de maatschappij. En een kans om samen te werken. Omdat WVS weet wat werk doet voor mens en maatschappij. Als leerwerkbedrijf helpt WVS mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij hun ontwikkeling om de kans op werk te vergroten. Dit doen ze door begeleiding, werk, opleiding en training aan te bieden. In dit proces van ontwikkeling ontzorgen ze ondernemers met een breed en professioneel scala van producten en diensten. Denk hierbij aan individuele detachering, arbeidsontwikkeling, schoonmaak, zakelijke post, stratenmakers, groenvoorziening, value added services en meer. Door zaken met WVS te doen dragen werkgevers dus ook bij aan de ontwikkeling van mensen richting regulier werk. En zo ontwikkelt iedereen mee.