Emmen, 1 mei 2017 - Vandaag start in Emmen een versnelde opleiding tot verspaner die werkzoekenden in acht weken tijd opleidt tot CNC-frezers en -draaiers. De instroom van vakmensen in de metaalindustrie is onvoldoende. Vooral de vraag naar gediplomeerde vakmensen in de verspaning is groot en neemt in de toekomst alleen maar toe. Randstad Techniek wil samen met Verder in Techniek en Bedrijfs Vakschool Techniek Drenthe de instroom in de metaaltechniek te bevorderen. De eerste groep van zes deelnemers aan de opleiding afkomstig uit Drenthe, Friesland en Groningen gaat vandaag van start. De deelnemers zijn na de opleiding verzekerd van werk. Het gezamenlijk doel is om per jaar 30 werkzoekenden op te leiden die direct inzetbaar zijn bij bedrijven in de regio.

De functiegerichte opleiding is gebaseerd op de richtlijnen voor allround verspaner niveau 2. Na afronding van de acht weken durende opleiding en de tien weken durende kennismakingsperiode bij een bedrijf inclusief de intensieve begeleiding van de Randstad Vakschool Techniek, krijgen de studenten een detacheringscontract bij Randstad Techniek. Kandidaten worden ondergebracht bij verspanende bedrijven in de regio Groningen, Drenthe & Friesland.

snel aan de slag

De studenten zijn na acht weken direct inzetbaar in de praktijk. Het nieuw ontwikkelde lesprogramma is hierop gericht. Het UWV en Randstad Techniek hebben samen gezorgd voor een strenge selectieprocedure. Daarnaast is er met het UWV is afgesproken dat de kandidaten gedurende de opleiding hun uitkering behouden en vrijgesteld worden van solliciteren. Randstad Techniek denkt 30 CNC-verspaners per jaar op te leiden en te kunnen plaatsen bij bedrijven in de regio. Marijke Drenth, opleidingsadviseur bij de Randstad Vakschool Techniek Drenthe: “Dagelijks ontvangen wij de vraag van onze opdrachtgevers naar CNC verspaners. Ervaren CNC verspaners zijn schaars en wij lossen deze schaarste niet op door ons alleen maar te storten op de latent werkzoekenden binnen de verspaning. Wij werken naar een duurzame oplossing en kiezen er daarom voor om kandidaten op te leiden.”

over de opleiding

De moderne opleiding tot CNC-verspaner is ontwikkeld Verder in Techniek, met Peter Holtslag als initiatiefnemer. Verder in Techniek is bij de ontwikkeling bijgestaan door Harm Kort (voormalig technisch directeur van Sandvik) en Libereaux op didactisch niveau. In de afgelopen twee jaar heeft  Verder in Techniek 100 kandidaten opgeleid en aan een passende baan geholpen in de verspanende sector. Peter Holtslag:  “Een acht weken durende opleiding lijkt kort, maar als je een zuivere focus hebt op wat bedrijven vragen en je luistert goed naar de bedrijven, dan haal je het in die acht weken. We leren ze niet een kunstje, maar we leren ze competenties die nodig zijn voor frezen en draaien. Het is net als een snelcursus voor het rijbewijs.” De opleiding wordt gegeven in de Bedrijfsvakschool Techniek Drenthe aan de Anna Paulownalaan te Emmen (in het gebouw bij het Drenthe College). In deze ruimte wordt door Verder in Techniek zowel de praktijk met de daarbij behorende theorie gegeven.