DIEMEN, 24 juni 2016 – Enkele duizenden 50-plussers maakten de afgelopen vier weken korte metten met het vooroordeel dat oudere werknemers zich niet willen ontwikkelen. Ruim 3.200 werkzoekenden stonden op een van de twaalf Randstad-vestigingen bij de +POWER boosts vaak in rijen voor sollicitatietrainingen, cv checks, workshops en presentatietechnieken. De evenementen, +POWER boosts, waren onderdeel van het programma +POWER van Randstad met het doel de perceptie over 50-plussers in positieve zin te veranderen.

Gisteren werd in Den Haag het programma afgesloten met een laatste +POWER boost. Met 403 bezoekers bleek ook hier de behoefte aan een sparringpartner groot.

Op de events vallen 50-plussers vooral op vanwege hun optimisme, wilskracht en ambitie. Randstad stelt dat de houding van werkgevers ten opzichte van 50-plussers moet verbeteren. In praktijk komt het vaak voor dat zij zich nog onvoldoende openstellen voor 50-plussers. Dat is een opmerkelijk gegeven want meer dan de helft van de werkgevers geeft immers toe dat vooroordelen jegens 50-plussers ongegrond zijn (59%). Dit blijkt uit onderzoek van Randstad.

behoud van oudere werknemers cruciaal

Uit onderzoek van de Randstad Werkmonitor blijkt dat 56% van de werkenden vindt dat het behoud van oudere werknemers cruciaal is voor het succes van hun bedrijf.

De uitdaging rondom werkgelegenheid voor 50-plussers is volgens Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland nog lang niet beslecht: “We hebben werkgevers nodig die werkelijk geloven in de pluspunten van 50-plussers. Kijk naar de meerwaarde die iemand kan hebben voor een bedrijf of organisatie, ongeacht leeftijd. Iemand van 50-plus brengt andere ervaring in dan een jongere die net komt kijken op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld ook aan ander personeelsbeleid. Aandacht voor de teamsamenstelling, welke kennis en ervaring zoek je en welke rollen passen daarbij. Door een goede, of betere mix te maken zijn er meer plekken voor 50-plussers.”

grenzen verleggen

Henk Koster (56), een van de ambassadeurs van het programma +POWER, heeft sinds een week een nieuwe baan als monteur bij Nedtrain: “Na ruim een jaar werkloosheid ben ik 3,5 maand geleden aan de slag gegaan als orderpicker in een logistiek bedrijf. Ik ben echter altijd leidinggevende geweest. Doordat ik deze stap durfde te nemen, raakte ik uit een isolement en kreeg ik weer zelfvertrouwen en nieuwe kansen. Nu heb ik weer een nieuwe baan. Uiteindelijk kom ik hierdoor steeds dichter bij mijn eigen doel. Soms kan een stapje terug heel effectief zijn.”

+power in cijfers

Vier weken lang vestigde Randstad extra de aandacht op de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt. Het resultaat in cijfers:

  • 3273 bezoekers van +POWER boosts in twaalf steden (events voor 50-plussers en werkgevers in de regio)
  • grote animo voor advies en ondersteuning tijdens +POWER boosts (72 volbezette workshops over o.a. ‘De kracht van ervaring, 3077 ingevulde + POWER profielen als introductie op het cv)

Daarnaast voorzag het online +POWER platform in advies en informatie voor ruim 45.000 unieke bezoekers. Werkzoekenden konden daar terecht voor carrière-advies, persoonlijkheidstests, opleidingsmogelijkheden en informatie over kansrijke vakgebieden op de arbeidsmarkt. Werkgevers krijgen via het +POWER platform een goed beeld van werkzoekende 50-plussers. Bovendien kunnen ze via het platform een +POWER pitch aanvragen. Een Randstad-adviseur licht daarin toe hoe een 50-plusser van toegevoegde waarde kan zijn voor een organisatie.Vanwege de grote animo blijft dit platform nog online.