wesley kon tóch als zij-instromer aan de slag in de zorg

Je beroepskeuze baseren op dat wat van je verwacht wordt, betekent niet dat het bij je past. Dat merkte ook Wesley (33). Hij stopte met zijn opleiding International Business Management en ging via Randstad Zorg als zij-instromer aan de slag in de zorg. Wesley vertelt over het traject, de begeleiding én zijn werk op een woonlocatie voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Want daar zit hij helemaal op zijn plek!

je hebt geen achtergrond in de zorg. Vertel.

“Dat klopt. Ik was altijd vrij goed met cijfers, dus International Business Management leek een logische keuze. Maar ik vond de mens achter de cijfertjes veel interessanter en stopte met mijn opleiding. Toen moest ik op zoek naar wat ik dan wel wilde doen. Via vrijwilligerswerk ontdekte ik dat werk in de zorg en de keuken me aansprak. De zorg had mijn voorkeur, maar ik zag geen manier om er als zij-instromer tussen te komen. Wel kwam ik in contact met een chef-kok en besloot de koksopleiding te volgen. Vier jaar werkte ik als kok, toen kwam corona. Het was mijn moeder die me wees op Randstad Zorg. Bleek er tóch een mogelijkheid te zijn om in de zorg aan de slag te gaan.”

welk traject heb je via randstad zorg doorlopen?

“Al vrij snel na mijn sollicitatie, had ik een fijne, persoonlijke kennismaking met Randstad Zorg. Ik was enthousiast en zij ook! In maart 2022 volgde ik via Randstad een ADL training van een week: een basiszorg traject waarbij alle ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen) taken aan bod komen. Daarna kon ik een half jaar als leerling zorghulp en assistent aan de slag bij InteraktContour, een organisatie voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daar heb ik onder begeleiding veel taken mogen doen. Dankzij prettige gesprekken, goede begeleiding en een werkplekbezoek door Randstad, kreeg ik de kans te kijken naar een vervolg binnen de zorg. Via hen ben rechtstreeks voor InteraktContour gaan werken én ben ik gestart met een opleiding tot verpleegkundige.”

kun je wat vertellen over je werkplek?

“Ik ben begeleider gehandicaptenzorg op een woonlocatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Ik help hen uit bed en bij het wassen en begeleid hen bij persoonlijke projecten. Ook heb ik fijnere werktijden dan in mijn tijd als kok in de keuken. Daar ben ik, en zeker ook mijn vriendin, heel blij mee.”

wat vind je het mooist aan werken in de zorg?

“Dat ik mensen een plezier kan doen en kan helpen, vind ik het allermooiste. Natuurlijk zijn het lichamelijk zware dagen, zeker met deze doelgroep. Het vraagt fysiek veel van je om mensen met een halfzijdige verlamming of een dwarslaesie te verplaatsen. Maar ik vind het fijn dat ik echt een verschil kan maken in een mensenleven door te helpen in de ochtend of met een gesprek.”

hoe heb je de begeleiding vanuit randstad zorg ervaren?

“Ik vond het team heel betrokken. De medewerkers informeren hoe het met je gaat, of je nog iets nodig hebt en of ze iets voor je kunnen doen. En mijn contactpersoon kwam langs op mijn werkplek om te kijken hoe ik erbij zat. Dat vond ik erg leuk. Omdat mijn traject zo soepel verliep heb ik niet heel veel contact gehad. Wel wist ik dat ik altijd mocht bellen als ik iets nodig had of ergens tegenaan liep.”

zou je werken via randstad zorg aan anderen aanraden?

“Absoluut. Zeker als je een andere achtergrond hebt maar de zorg je trekt, is de route als zij-instromer via Randstad Zorg een ideale oplossing. Randstad Zorg heeft een groot netwerk en de medewerkers kijken echt naar wie je bent, wat je zou willen en zorgen voor een traject met maatwerk. Ik ben nog elke dag blij met de plek waar ik terecht ben gekomen. Ik ga weer met plezier naar mijn werk.” Interessant? Kijk wat Randstad Zorg opleidingen voor jou kan betekenen.