DIEMEN, 25 september 2014 - Ruim 120.000 jongeren zijn op zoek naar werk, terwijl ruim 20.000 bedrijven per direct een of meer vacatures hebben voor jongeren tot 27 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Randstad in het kader van het programma Jeugd op Zoek. De mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt is één van de oorzaken van jeugdwerkloosheid. Ook praktische zaken als een slecht opgesteld cv of jongeren die zichzelf niet goed genoeg presenteren zijn oorzaken van werkloosheid onder jongeren. Tijdens de tweede editie van Jeugd op Zoek krijgen jongeren veel bagage mee en koppelt Randstad hen aan werkgevers.

specifiek jongeren beleid

Uit het onderzoek, gehouden onder bedrijven met maximaal 500 personeelsleden, blijkt dat veel werkgevers geen specifiek beleid hebben voor jongeren. Slechts 8% geeft aan dit wel te hebben. Redenen die genoemd worden om specifiek personeelsbeleid te voeren voor jongeren zijn: een goede balans in leeftijden van personeel (61%); loonkosten beleid (39%) en maatschappelijke verantwoordelijkheid (36%). Als organisaties zich op jongeren richten willen ze hen vooral opleiding en training, coaching/mentorschap, samenwerking met scholen en een loopbaanplan bieden. Werkgevers hebben verschillende soorten werkplekken voor jongeren: stages (63%), vaste (56%) en tijdelijke (45%) banen.

resultaten jeugd op zoek

De 27 Jeugd op Zoek evenementen door het land die tot nu toe zijn gehouden leveren al goede resultaten op. Zo zijn er in Roermond 30 jongeren direct aan het werk gegaan bij de Design Outlet. Suzanne Wallet was een van de bezoekers aan de acht pop-up stores van Jeugd op Zoek op NS Stations. “Je wordt aan het denken gezet om op een andere manier over je cv na te denken en hoe je jezelf presenteert, dat heeft me geholpen.” Tijdens de 27 evenementen die tot nu hebben plaatsgevonden zijn er 976 speeddates met werkgevers geweest en 1.641 cv-checks gedaan. Van de online cv-checks kon in 95% van de gevallen direct een passende vacature worden meegestuurd. Ook werden ruim 3.000 LinkedIn foto’s genomen en hebben 878 jongeren deelgenomen aan workshops als: sollicitatie training, elevator pitch training, Confidence Class en Personal branding.

Jongeren vinden tijdens Jeugd op Zoek ook direct werk. Vacatures variëren in functiecategorie en opleidingsniveau. Zo is er veel werk voor jongeren als productiemedewerker, logistiek medewerker en bediening in de horeca, maar ook callcentermedewerkers en enquêteurs zijn geworven onder jongeren. Het grootste percentage van de geplaatste jongeren is 31 - 40 uur per week aan het werk. Jongeren komen terecht bij bedrijven van verschillende omvang. 24,5 % van de bedrijven heeft 1-50 medewerkers, 53% 50 - 500 medewerkers en 22,5% 500 medewerkers of meer.