Diemen, 24 februari 2014 – Randstad roept werkzoekenden op te kijken naar kansen op de arbeidsmarkt en minder naar wensen. Alleen op die manier kan de mismatch tussen aanbod van banen en de vraag van werkzoekenden worden opgelost. Reden voor de oproep is de recente publicatie van het CBS waaruit blijkt dat de werkloosheid is doorgegroeid naar 8,6 procent van de beroepsbevolking. “Wat ons opvalt is dat de vraag van onze klanten en de wens van kandidaten nogal uiteen loopt. Er is volop werkgelegenheid in ICT en Techniek. Die beroepsgroepen staan echter niet in de top vijf van werkzoekenden”, aldus Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad Nederland. “Blijf realistisch. Als je op zoek bent naar werk, kijk dan waar de kansen liggen. Zoek een realistische baan op weg naar je droombaan.“

Randstad onderzocht het afgelopen kwartaal in welke beroepsgroepen de meeste vacatures beschikbaar zijn en in hoeverre dat overeenkomt met de vraag van kandidaten.

in welke beroepsgroepen zoeken bedrijven kandidaten ?
top 5 beroepsgroepen

  1. IT
  2. Verkoop
  3. Administratief en klantenservice
  4. Engineering
  5. Installatie, reparatie en onderhoud

(Bron: Jobfeed januari 2014)

wat zijn gewenste functies van werknemers?
top 5 beroepsgroepen

  1. Administratief
  2. Onderwijs
  3. Sociaal maatschappelijk
  4. Verkoop - commercieel
  5. Directie / management

(Bron: BAS, december 2013)

mismatch

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Nederland: “We zien een duidelijke mismatch bij ICT en techniek. Daar zijn arbeidskrachten veelgevraagd, maar deze beroepsgroepen zitten niet in de top vijf van werkzoekenden. Het is niet nieuw dat er in het Nederlandse bedrijfsleven behoefte is aan ICT’ers en technici. Wat ons wel verbaast, is dat de populariteit onder werkzoekenden ondanks de aanhoudende vraag nauwelijks is gestegen”, aldus Ten Hoonte. “Niet iedereen kan zich gelijk laten omscholen tot een java ontwikkelaar of software engineer, daar zijn we ons van bewust, maar kijk naar zo’n top 5 en denk in vraag en aanbod. Welke vaardigheden bezit ik om van een impopulaire naar een veelgevraagde beroepsgroep te wisselen?”

jeugdwerkloosheid

Aangezien jeugdwerkloosheid een groot maatschappelijk onderwerp blijft, is er in dit onderzoek ook specifiek gekeken naar jongeren. Marjolein ten Hoonte: “Populair bij deze groep zijn de beroepsgroepen administratief, onderwijs en marketing en communicatie. Alleen administratief zit in de top vijf meest gevraagd door bedrijven. Dat geeft te denken. Daarbij zijn jongeren minder dan andere leeftijdsgroepen bereid om in de techniek te werken vooral omdat ze onbekend zijn met het vakgebied. Ook aan jeugdwerkzoekenden is mijn advies: ga na in welke beroepsgroepen kansen zijn en stem daar op af. Als je niet gelijk binnen marketing en communicatie kunt werken, kijk dan eens of je administratief werk kunt doen bij bijvoorbeeld een reclamebureau. Zo kun je én geld verdienen én een netwerk opbouwen binnen de door jou gewenste branche.”