docent vacatures

Docent, Randstad Onderwijs

 • Tilburg
 • € 3.301 - 5.030 per maand
 • 16 - 40 uur, 2 - 5 dagen p.w.
 • HBO
 • Randstad Onderwijs

Ben jij een bevoegd leerkracht basisonderwijs en wil je de stap maken richting het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs? Wellicht dat wij je hierin kunnen helpen. Randstad Onderwijs heeft directe contacten met grote onderwijsinstellingen in de regio, samen met jou kunnen we kijken wat er bij je past en wat er voor je mogelijk is. Parttime of fulltime, alles is bespreekbaar ...

bekijk vacature

Docent Nederlands (2e graads), Randstad Onderwijs

 • Utrecht
 • € 2.500 per maand
 • 24 uur, 3 dagen p.w.
 • HBO
 • Randstad Onderwijs

Tot einde schooljaar zijn wij op zoek naar enthousiaste eerste- en tweedegraads docenten Nederlands. We zijn op zoek naar parttimers en fulltimers en komen graag met je in contact! Ben jij een docent Nederlands in de regio Utrecht en op zoek naar een andere baan? Of ben je nog met je opleiding bezig en wil je ervaring opdoen voor de klas? Wij helpen je graag verder. Ben je pas in schooljaar 24 ...

bekijk vacature

Een docent in het middelbaar beroepsonderwijs geeft les aan studenten en bereidt ze voor op een specifiek beroep. Je stelt op basis van leerdoelen, het onderwijsprogramma samen en bedenkt hoe de lessen eruit zien. Ook speel je een belangrijke rol in de begeleiding van studenten - zowel op school als tijdens hun stages. En natuurlijk spijker je ook je eigen kennis over het vakgebied regelmatig bij!

wat doet een mbo-docent?

Als docent middelbaar beroepsonderwijs ben je verantwoordelijk voor:

 • onderwijsprogramma’s samenstellen

 • lesgeven

 • leerlingen begeleiden

 • (praktijk)examens maken en afnemen

 • je eigen kennis op peil houden

 • collega’s in opleiding begeleiden

Wil je weten wat je gaat verdienen als docent mbo? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Docenten die in het middelbaar beroepsonderwijs werken worden betaald volgens de cao middelbaar beroepsonderwijs (cao mbo). Ook je overige arbeidsvoorwaarden, zoals verlof, toelagen en reiskostenvergoeding zijn hierin vastgelegd.

Als leraar op het mbo heb je veel doorgroeimogelijkheden. Hoe langer je voor de klas staat, hoe beter je wordt en hoe hoger je salaris! Wil je hogerop? Groei dan door tot:

 • basisschooldocent: ga je goed met kinderen om en vind je het leuk om ze dingen te leren? Als basisschooldocent speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van vier- tot twaalfjarigen. 

 • docent voortgezet onderwijs: is aardrijkskunde, Frans of biologie helemaal jouw ding? Word docent in het voortgezet onderwijs en leer onderbouwers of bovenbouwers alles over jouw favoriete vak!

 • coördinator of teamleider: als coördinator of teamleider geef je leiding aan docenten binnen een vakgebied. Samen met jouw team zorg je dat de onderwijsprogramma’s goed aansluiten op de praktijk en de studenten de leerdoelen behalen.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Op het mbo zijn veel soorten docenten. Sommige docenten geven een schoolvak, zoals een docent Nederlands of een docent rekenen. Anderen geven les in een beroepsgericht vak, zoals een docent verpleegkunde

 • docent aardrijkskunde: als docent aardrijkskundige breng je jouw passie voor aardrijkskunde over aan leerlingen. Van landmeten tot klimaatverandering en bodemonderzoek tot milieuregels. Als docent van een geo-studie op het mbo weet jij er alles van!

 • docent biologie: zoals de naam al doet vermoeden, geef je als biologiedocent les in biologie. Dit kunnen vakken zijn over het menselijk lichaam, maar ook over akkerbouw, planten of bacteriën. Super afwisselend dus!

 • docent Duits: aus, bei, mit, nach, seit, von, zu, außer en gegenüber; weet je precies welke naamval dit is en heb je een passie voor de Duitse taal? Ga dan voor een baan als docent Duits.

 • docent economie: als economiedocent leg je je leerlingen alles uit over belastingen en omzetten. Onmisbare kennis in hun latere leven.

 • docent Engels: jongeren leren steeds vroeger de Engelse taal. Als docent Engels de taak om ervoor te zorgen dat ze het correct leren. 

 • docent nask: weet je waarom een appel valt en waarom mentos en cola niet goed samengaan? Dan is een baan als docent nask misschien wel iets voor jou. Als docent nask geef je les in natuurkunde of scheikunde.

 • docent Nederlands: kent de Nederlandse taal geen geheimen voor jou? En leer je jongeren graag foutloos Nederlands? Ga dan aan de slag als docent Nederlands! 

 • docent rekenen of docent wiskunde: ben je goed met cijfertjes? Als docent rekenen of docent wiskunde geef je rekenles op de middelbare school of op het mbo. Van optellen tot vermenigvuldigen en worteltrekken, jij weet er wel raad mee!

 • docent Verpleegkunde: als docent Verpleegkunde stoom je een nieuwe generatie verpleegkundigen klaar voor het werkveld. Superdankbaar werk, want verpleegkundigen zijn overal nodig.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als docent op het mbo? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als mbo-docent

 • onderwijsprogramma’s samenstellen
  Als mbo-docent maak je samen met andere docenten een onderwijsprogramma op basis van leerdoelen. Dat betekent dat je bepaalt hoe de lessen eruit zien, welke leerstof je behandelt en wat voor opdrachten de studenten maken. Genoeg ruimte voor jouw creatieve ideeën dus!

 • lesgeven
  Een groot deel van de tijd sta je voor de klas. Soms in een klaslokaal, waar je de theorie uitlegt, maar vaak ook in een praktijkruimte. Hier leer je de studenten de kneepjes van het  vak.

 • overleggen en vergaderen
  Overleggen en vergaderen met collega docenten en teamleiders is ook onderdeel van je werk. Je bespreekt de voortgang van je leerlingen en de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied en het onderwijs. 

 • leerlingen begeleiden
  Elke leerling is anders. Sommigen werken heel zelfstandig, terwijl anderen meer aandacht nodig hebben. Jij geeft ze de begeleiding die ze nodig hebben - zowel in de klas als in de voorbereiding op hun toekomstige baan.

 • (praktijk)examens maken en afnemen
  Met (praktijk)examens controleer je of de leerlingen de lesstof begrijpen en kunnen toepassen. Deze toetsen en examens maak je meestal samen met collega docenten. En het nakijken en beoordelen? Dat hoort er natuurlijk ook bij!

 • administratie
  Als mbo-docent heb je ook administratieve taken. Denk aan de ontwikkeling van je studenten, de cijfers, wie er wel en niet aanwezig was in de les en welke lesstof je behandelt. Gelukkig gebeurt dat grotendeels digitaal.

wie zijn je collega’s?

In het onderwijs heb je een heleboel collega’s. Denk aan andere docenten, met wie je lesprogramma’s maakt. Maar ook teamleiders of coördinatoren, waarmee je regelmatig vergadert over de ontwikkeling van de leerlingen. Op sommige scholen werken ook onderwijsassistenten, die je helpen met het voorbereiden van de lessen en leerlingen extra begeleiding geeft. En moet er iets geregeld worden in het klaslokaal of daarbuiten? Dan staat de conciërge voor je klaar. 

je werkplek op school

Een mbo-docent werkt natuurlijk op een school. Het ene lesuur sta je in een klaslokaal, het andere uur in een praktijkruimte. In de pauze eet je gezellig samen met je collega’s in de kantine of maak je een wandeling om een frisse neus te halen. En heb je een tussenuur of sta je niet voor de klas? Dan ben je achter je bureau te vinden om huiswerk na te kijken of een les voor te bereiden. Lekker afwisselend dus! En er zijn mbo-scholen door heel Nederland, wat betekent dat je nooit ver hoeft te reizen. 

de werktijden van een mbo-docent

De meeste mbo-docenten werken overdag en hebben vaste werktijden. Je bent net iets voor het eerste lesuur aanwezig en kan na je laatste lesuur lekker naar huis. Huiswerk nakijken en lessen voorbereiden kan vaak ook in je tussenuren. Zo kan je echt genieten van je vrije avonden!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om als docent in het middelbaar beroepsonderwijs aan de slag te gaan heb je geen eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid nodig. Voor de meeste vakken op het mbo zijn namelijk geen specifieke opleidingen. 

Wel moet je een pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) hebben. Hiervoor moet je een PDG-traject volgen, waarbij je tegelijkertijd voor de klas staat, je kennis over het vak verbreedt en werkt en pedagogisch-didactische bekwaamheid. Zo kun je je in 10 tot 18 maanden laten omscholen tot mbo-docent.

Heb je al werkervaring en wil je aan de slag als mbo-docent? Volg dan een zij-instroomtraject en haal binnen twee jaar een tweede- of eerstegraads lesbevoegdheid voor een bepaald schoolvak of beroepsprofiel. Je werkt en leert tegelijk, wordt begeleid door de school en krijgt salaris. Betaald leren dus!

Heb je wel de hbo-lerarenopleiding gedaan? Dan mag je lesgeven in het schoolvak of het beroepsprofiel waarin je gespecialiseerd bent. Bijvoorbeeld als docent Nederlands, docent rekenen of binnen de profiel Zorg & Welzijn.

Benieuwd naar meer mogelijkheden om les te geven? Bekijk al onze opleidingen tot docent  hier.

werken als hybride docent

Lijkt het je leuk om je baan te combineren met lesgeven? Ga dan aan de slag als hybride docent! Veel hybride docenten geven les in een vak of beroepsprofiel dat raakvlakken heeft met hun baan. Denk bijvoorbeeld aan een timmerman die lesgeeft in houttechniek. Of een personal trainer die lesgeeft in sport & gezondheid. Zo breng je kennis van de praktijk naar het klaslokaal. Om hybride docent te worden volg je een hbo lerarenopleiding (voltijd of deeltijd), een zij-instroomtraject of en PDG-traject.

Als je docent in het middelbaar beroepsonderwijs moet je natuurlijk inhoudelijke kennis hebben van het vak waarin je lesgeeft. De volgende eigenschappen en competenties komen ook goed van pas. Herken jij je er in?

 • je kan goed uitleggen: je vindt het leuk om kennis over te dragen en kan duidelijk uitleggen. Zelfs ingewikkelde dingen maak je begrijpelijk en interessant. En dat motiveert studenten om te leren!

 • je bent pedagogisch sterk: je zorgt dat er in jouw klas een fijne en veilige sfeer hangt. Dit doe je door naar de leerlingen te luisteren en ze op hun gemak te stellen. Dankzij jou gaan de leerlingen met plezier naar school.

 • je neemt graag de leiding: lesgeven aan een groep pubers is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig sta jij zelfverzekerd voor de klas en houdt je de touwtjes met gemak in handen. Jij bepaalt de regels en zorgt dat ze nageleefd worden.

 • je kan goed samenwerken: als docent werk je veel samen met je collega docenten. Je overlegt over de lesprogramma’s en examens, wisselt kennis uit en helpt elkaar verder. 

 • je bent verantwoordelijk: lessen voorbereiden, huiswerk nakijken, administratie bijhouden, vergaderingen volgen… als mbo-docent heb je veel verantwoordelijkheden. Dat maakt je werk ook zo leuk! Gelukkig kunnen de studenten en je collega’s altijd op jou rekenen.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad opleidingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als docent middelbaar beroepsonderwijs via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen mbo-docent

 • wat doet een mbo-docent?

  Een docent in het middelbaar beroepsonderwijs geeft les aan studenten en bereid ze voor op een specifiek beroep. Ook stel je lesprogramma’s samen, begeleid je studenten en maak je examens. Huiswerk nakijken, overleggen met andere docenten en je eigen kennis op peil houden hoort er natuurlijk ook bij. Benieuwd wat een mbo-docent nog meer doet? Op deze pagina lees je er alles over.

 • wat verdien je gemiddeld als mbo-docent?

  Als fulltime mbo-docent verdien je gemiddeld tussen de 3.640,- en 7.350.- euro bruto per maand. Elke leraar krijgt betaald volgens hetzelfde cao en gaat jaarlijks een stap omhoog in salaris. Weten hoe dat zit? Lees hier meer over het salaris van een mbo-docent.

 • heb je ervaring nodig voor een baan als mbo-docent?

  Je hebt geen ervaring nodig om les te geven op het mbo. Wel heb je een pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) of hbo-lerarendiploma nodig. Tijdens een lerarenopleiding loop je stage en ook tijdens een PDG-traject sta je voor de klas. Zo doe je werkervaring op en kun je direct aan de slag.

 • hoe word je mbo-docent?

  Je wordt mbo-docent met een eerste- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Deze heb je na het afronden van de hbo-lerarenopleiding of een zij-instroomtraject. Je mag dan lesgeven in het schoolvak of het beroepsprofiel waarin je gespecialiseerd bent. Ook kun je een PDG-traject volgen waarmee je omgeschoold wordt tot mbo-docent.

 • hoe moet ik solliciteren op een docent middelbaar beroepsonderwijs vacature?

  Solliciteren als mbo-docent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe lang duurt een opleiding tot mbo-docent?

  Een hbo-lerarenopleiding duurt gemiddeld 4 jaar. Via een PDG-traject kun je direct lesgeven, mits je voldoende inhoudelijke kennis hebt over het vak waarin je lesgeeft. Zo’n PDG-traject duurt gemiddeld 10 tot 18 maanden, afhankelijk van je vooropleiding, je werkervaring en de hogeschool waar je het PDG-traject volgt.