Een docent economie is een leraar die het vak economie geeft op de middelbare school. Als docent op het voortgezet onderwijs geef je les aan leerlingen tussen de 12 en de 18 jaar. Je legt hen alles uit over onderwerpen die met de economie te maken hebben. Van het belastingstelsel tot duurzaam ondernemen, als docent economie weet jij er alles van. En die kennis deel je natuurlijk graag met je leerlingen!  

wat doet een docent economie?

Als docent economie ben je verantwoordelijk voor het verzorgen van de economielessen op een middelbare school. Je staat dus veel voor de klas, maar je bereidt je lessen natuurlijk ook goed voor en kijkt toetsen, opdrachten en huiswerk na. Je begeleidt je leerlingen daarnaast ook persoonlijk, bijvoorbeeld als mentor of in kleinere groepjes. 

Wil je weten wat je gaat verdienen als docent economie? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Ga je aan de slag als docent economie in het voortgezet onderwijs? Dan word je betaald volgens de cao voortgezet onderwijs (cao vo). Hierin is niet alleen afgesproken hoeveel je gaat verdienen, maar zijn ook je andere arbeidsvoorwaarden goed geregeld. En het grootste extra pluspunt van werken in het onderwijs is natuurlijk: zes weken vakantie in de zomer! 

Er zijn twee soorten docenten in het voortgezet onderwijs: leraren met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid en leraren met een tweedegraads bevoegdheid. Dit is het verschil tussen de twee soorten leraren:

 • als leraar met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid voor het voortgezet onderwijs mag je lesgeven aan alle klassen van het vmbo, op het beroepsonderwijs, in het volwassenenonderwijs en in het praktijkonderwijs. Daarnaast mag je met een tweedegraads bevoegdheid lesgeven aan de onderbouw (de eerste drie klassen) van de havo en het vwo. Wil je aan de slag om een tweedegraads onderwijsbevoegdheid te behalen? Dan volg je een lerarenopleiding aan de hogeschool 

 • een docent met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag lesgeven aan bovenstaande groepen, maar ook aan leerlingen in de bovenbouw van de havo en het vwo. Om een eerstegraads onderwijsbevoegdheid te behalen, volg je een opleiding tot eerstegraads docent aan de hogeschool of universiteit. 

Meer weten over werken in het middelbaar onderwijs? Lees hier alles over werken als docent in het voortgezet onderwijs

Als tweedegraads docent economie spreken je doorgroeimogelijkheden voor zich: je kan je altijd verder ontwikkelen en een eerstegraads onderwijsbevoegdheid behalen. Je mag dan aan nog meer verschillende groepen lesgeven. Daarnaast stijgt je salaris als leraar economie ieder jaar. Als de school tevreden is met je werk natuurlijk! 

Er zijn daarnaast nog veel aanvullende taken die je als docent op een middelbare school kan doen om je verder te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan taken als mentor of sectievoorzitter, of groei door tot conrector. Liever meer kennis opdoen in een ander vakgebied? Dan kan je je altijd laten omscholen tot docent voor een ander vak op de middelbare school. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar een opleiding tot docent biologie, docent aardrijkskunde of docent wiskunde

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. We hebben tientallen pagina’s klaarstaan die je helpen met je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Je kennis van de economie vol enthousiasme overbrengen aan je leerlingen, dat is waar je als leraar economie iedere dag weer je bed voor uit komt. Of het nou om ingewikkelde economische formules gaat of om de verschillende belastingpercentages, als economieleraar leg jij alles geduldig uit. Zo draag jij je steentje bij aan de algemene ontwikkeling van je leerlingen! Wat kan je verwachten als je gaat werken als docent economie? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als docent economie

Als docent economie is je belangrijkste taak natuurlijk: economieles geven aan je leerlingen! Maar dat is niet je enige verantwoordelijkheid als docent economie. Het onderwijsvak is namelijk super afwisselend, dat maakt het juist zo leuk! Deze taken heb je nog meer als leraar economie: 

 • lessen voorbereiden

Een goede voorbereiding is cruciaal als je voor de klas staat. Daarom hoort het voorbereiden van je lessen ook bij je takenpakket! Dit doe je vaak tijdens tussenuren, na de lessen of nog even ‘s avonds thuis. Een bijzonder voorbeeld, mooi beeldmateriaal of een goede discussievraag: jij verzamelt het allemaal. Zo maak jij iedere les interessant voor je leerlingen

 • proefwerken nakijken

Als docent economie toets je de stof natuurlijk ook bij je leerlingen. En die toetsen, die moeten ook nagekeken worden. Jij checkt of alle antwoorden goed zijn en of je leerlingen alles goed hebben begrepen. Daar krijg je alvast een 10 voor! 

 • leerlingen begeleiden

Als leraar op een middelbare school heb je naast het lesgeven vaak ook nog aanvullende taken. Bijvoorbeeld het begeleiden van leerlingen! Of je dat nou als mentor van een hele klas doet of bij een tijdelijk project, een-op-een begeleiding is ook een belangrijke taak van een economiedocent. Zo krijgt iedere leerling de aandacht die hij of zij verdient en voelt iedereen zich gezien 

wie zijn je collega’s?

In het onderwijs werk je samen met een heleboel andere collega-docenten! Jullie geven natuurlijk allemaal een ander vak, maar er is één hele belangrijke overeenkomst: jullie doen alles om jullie leerlingen de beste start te bieden. En met jullie gezamenlijke kennis komt dat helemaal goed. Samen met de docent aardrijkskunde, docent nask, docent Engels, docent Nederlands, docent wiskunde en alle andere docenten op het voortgezet onderwijs bied je een compleet plaatje van alles dat je leerlingen moeten weten. 

En hoewel je in je eentje voor de klas staat, ben je gelukkig niet de hele dag alleen aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan docentenvergaderingen, afdelingsoverleg en natuurlijk de lerarenkamer, waar je gezellig samen van een kopje koffie geniet tussen de lessen door. Zo ben je iedere dag veel in contact met je collega’s! 

je werkplek in het klaslokaal

Voor het schoolbord voel jij je op je best. En dat is fijn, want als docent breng je iedere dag flink wat tijd door in het klaslokaal. Tussen de lessen door werk je vaak nog aan de voorbereiding van je lessen of kijk je toetsen na. Of je dat nou in je eigen kantoortje doet of in de lerarenkamer, dat is aan jou! De administratie kan je eventueel nog thuis doen. En als je aan de slag gaat als economieleraar is er altijd wel een middelbare school in de buurt van je woonplaats waar je aan de slag kan. Lekker op de fiets naar je werk dus! 

de werktijden van een docent economie

Als economieleraar vallen je werktijden grotendeels samen met de schooltijden van je leerlingen. Meestal geef je je lessen tussen ongeveer half 9 ‘s ochtends en half 4 ‘s middags. Maar dat betekent niet dat je werkdag dan al afgelopen is: je werkt na schooltijd vaak nog even door om de lessen van de volgende dag voor te bereiden, toetsen en werkstukken na te kijken en je administratie bij te houden. 

In het weekend ben je, net als je leerlingen, lekker vrij en kan je van je vrije tijd genieten. Dat heb je ook wel verdiend na een week voor de klas staan! 

Je kan als docent economie fulltime of parttime aan de slag. Waar kies jij voor? 
Per direct op zoek naar een korte opdracht als invaller op een middelbare school? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Welke opleiding je nodig hebt om economieleraar in het voortgezet onderwijs te worden, hangt af van of je als eerstegraads of tweedegraads docent aan de slag wilt. 

 • om als tweedegraads docent aan het werk te mogen volg je de lerarenopleiding aan een hogeschool. Als je deze opleiding hebt afgerond, mag je lesgeven aan alle klassen van het vmbo, op het beroepsonderwijs, op het volwassenenonderwijs, in het praktijkonderwijs en aan de eerste drie klassen van de havo en het vwo.  

 • wil je ook les kunnen geven aan de bovenbouw van de havo en het vwo? Dan word je eerstegraads docent en heb je een extra opleiding nodig. Je haalt de eerstegraads onderwijsbevoegdheid via een opleiding aan de hogeschool of universiteit. 

Tijdens je opleiding tot docent economie doe je meestal ook meteen praktijkervaring op door middel van stages. Zo ben je na je opleiding meteen klaar om aan de slag te gaan!

omscholen tot docent

Wil jij je laten omscholen tot docent? Kijk dan ook eens naar onze opleidingen binnen het onderwijs. Samen zorgen we ervoor dat jij snel je tweede bevoegdheid haalt.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

De formule voor de perfecte docent economie? Nou, natuurlijk is de stof goed kunnen uitleggen altijd een vereiste. Met jouw vakinhoudelijke kennis én inzicht maak jij zelfs van de meest ingewikkelde theorieën begrijpbare lesstof. En verder zijn de volgende eigenschappen ook handig om te hebben als je aan de slag gaat als economieleraar: 

 • passie voor onderwijs: de beste leraren hebben hart voor de zaak. Een passie voor onderwijs dus! Als écht goede docent doe jij alles om je leerlingen nieuwe kennis bij te brengen 

 • goed in presenteren: de hele dag lesgeven, dat is eigenlijk één lange presentatie. Het is dan ook belangrijk dat je je op je plek voelt voor de klas. Jij voelt je goed voor het schoolbord en hebt een natuurlijke uitstraling, waardoor je leerlingen je snel serieus nemen 

 • nauwkeurig: een nieuw onderwerp tot in de details uitleggen of zelfs de kleinste foutjes uit een proefwerk halen, laat dat maar aan jou over. Als goede economiedocent heb jij oog voor detail. Niets ontsnapt aan jouw aandacht!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als docent economie via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over docenten economie

 • wat doet een docent economie?

  Een docent economie geeft economieles aan de leerlingen op een middelbare school. Je staat dus veel voor de klas, maar daarnaast bereid je de lessen ook goed voor en kijk je toetsen, opdrachten en huiswerk na. Meer weten over wat werken als docent economie precies inhoudt en of het misschien iets voor jou is? Lees er alles over op deze pagina! 

 • wat verdien je gemiddeld als docent economie?

  Als fulltime docent economie verdien je gemiddeld tussen 3.728 euro per maand. Per jaar is dat gemiddeld 48.315 euro bruto wanneer je 40 uur per week werkt. Meer weten over werken als docent economie op een middelbare school? Lees er hier alles over en bekijk meteen de leukste vacatures. 

 • heb je ervaring nodig voor een baan als docent economie?

  Om te beginnen met werken als docent economie moet je de juiste opleiding afgerond hebben en daarnaast werkervaring hebben opgedaan. Gelukkig doe je die tijdens je opleiding tot economieleraar meestal al op door middel van je verplichte stages. Meer weten over wat een baan als docent economie precies inhoudt? Lees er hier alles over.

 • waarom is het leuk om te werken als docent economie?

  Het allerleukste aan een baan als leraar economie op de middelbare school is dat je echt een bijdrage levert aan de algemene ontwikkeling van je leerlingen. Door jouw lessen leren ze iedere keer weer wat nieuws en doen ze kennis op die nuttig blijft, hun hele leven lang. Een baan die veel voldoening geeft dus! Lees er alles over op deze pagina.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als docent economie?

  Om docent economie te worden heb je de juiste opleiding nodig: een hbo- of wo-diploma in de juiste richting met een onderwijsbevoegdheid. Daarnaast moet je de juiste competenties hebben voor een baan als economieleraar: nauwkeurigheid, inhoudelijke kennis en natuurlijk een passie voor onderwijs. Meer weten over werken als economiedocent? Lees er alles over op deze pagina.

 • hoe moet ik solliciteren op een docent economie vacature?

  Solliciteren als docent economie is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe lang duurt een opleiding tot docent economie?

  Een opleiding tot tweedegraads docent economie duurt vier jaar. Daarna kan je meteen voor de klas aan de slag! Wil je ook je eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen? Dan volg je in deeltijd nog de opleiding tot eerstegraads docent. Dit duurt meestal 2 tot 3 jaar. Meer weten over werken als economieleraar op een middelbare school? Lees er alles over op deze pagina.