Als chauffeur vervoer je goederen of personen in een auto, taxi, vrachtwagen of andere voertuigen. De chauffeur heeft dus een hele belangrijke rol: zonder chauffeurs komt alles en iedereen een stuk later aan op de bestemming (of helemaal niet)! Chauffeurs werken bij veel verschillende bedrijven in allerlei sectoren. Of je nou taxichauffeur wordt of aan de slag gaat als vrachtwagenchauffeur, er zijn opties genoeg.

wat doet een chauffeur?

Het is logisch: een chauffeur vervoert mensen of goederen naar een bepaalde bestemming. Maar dat is niet je enige taak! Werk je als chauffeur personenvervoer, dan help je mensen ook in- en uitstappen en vind je de snelste route naar hun bestemming. Werk je in het goederenvervoer? Dan behoort het laden en lossen van goederen vaak ook tot jouw takenpakket. 

Wil je weten wat je gaat verdienen als chauffeur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!   Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als chauffeur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Werk je al langer als chauffeur en heb je veel ervaring opgedaan? Dan kan je natuurlijk doorgroeien. Haal bijvoorbeeld een extra rijbewijs om ook andere soorten vervoer te mogen doen. Dit zijn alle rijbewijzen die je kan behalen als chauffeur: 

 • rijbewijs B: dit rijbewijs geldt voor alle motorvoertuigen op vier wielen die maximaal 3.500 kilo wegen. Alle normale auto’s dus! Met dit rijbewijs mag je een voertuig besturen waarin maximaal 9 personen vervoerd worden, inclusief de bestuurder

 • rijbewijs C: het rijbewijs C bestaat uit twee categorieën: C1 en C. Met een C1-rijbewijs mag je lichte vrachtwagens en campers besturen die tussen de 3.500 en 7.500 kilo wegen. Met een rijbewijs C mag je ook vrachtwagens besturen die zwaarder zijn dan 7.500 kilo

 • rijbewijs CE: ook het rijbewijs CE bestaat uit twee categorieën: CE en C1E. Met een C1E-rijbewijs mag je een voertuig uit de C1-categorie met een aanhangwagen (tot 750 kilo) besturen. Met een CE-rijbewijs mag je ook een voertuig uit categorie C met een aanhangwagen besturen

 • rijbewijs D: heb je een rijbewijs D behaald? Dan mag je een voertuig besturen waarin meer dan 8 personen worden vervoerd, zoals een taxibusje. Met een D1-rijbewijs mag je 8 tot 16 personen vervoeren in je voertuig

 • rijbewijs DE: met een DE-rijbewijs mag je als chauffeur een voertuig uit categorie D met een aanhangwagen besturen. En met een D1E-rijbewijs mag je een voertuig uit de categorie D1 met een aanhangwagen besturen

Genoeg rijbewijzen om te halen dus! Aan jou de keuze! De meeste certificaten kan je via Randstad behalen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Hou jij er wel van om lekker onderweg te zijn? Dan heb je geluk, want er zijn veel verschillende functies waar je uit kan kiezen als chauffeur. Specialiseer je bijvoorbeeld op één van deze manieren: 

 • buschauffeur: als buschauffeur breng je grote groepen mensen van a naar b in een lijnbus of in een touringcar. Meer weten? Lees hier alles over werken als buschauffeur. 

 • vrachtwagenchauffeur: een vrachtwagenchauffeur brengt grote ladingen naar de juiste plek. Je legt als vrachtwagenchauffeur grote afstanden af in binnen- of buitenland. Alle informatie over werken als vrachtwagenchauffeur vind je hier!

 • chauffeur bestelauto: als chauffeur van een bestelauto ben je een belangrijke schakel in het transportproces. Je brengt kleine bestellingen of pakketjes naar hun bestemming. Lees hier alles over de functie van chauffeur bestelauto.

 • heftruckchauffeur: is werken in het magazijn helemaal jouw ding? Ga aan de slag in de logistiek en word heftruckchauffeur! Je hebt dan wel een heftruckrijbewijs nodig. Alles over werken als heftruckchauffeur lees je hier.

 • reachtruckchauffeur: zoek jij werk in de logistiek waarbij je boven jezelf uit kan stijgen? Word reachtruckchauffeur! Lees hier alles over wat je doet in een baan als reachtruckchauffeur in het magazijn.

 • chauffeur groot rijbewijs: als chauffeur groot rijbewijs bestuur je meestal een vrachtwagen. Of een ander groot voertuig natuurlijk! Lees alles over werken als chauffeur groot rijbewijs op deze pagina. 

 • koerier of postbezorger: ga je aan de slag als koerier, dan bezorg je alle pakketjes die klanten besteld hebben. Van boodschappen tot een nieuwe televisie, jij levert het bij mensen thuis af! Lees hier alles over werken als koerier.

 • taxichauffeur: als taxichauffeur breng je je passagiers iedere keer weer op hun bestemming. Of je nou mensen ophaalt van het vliegveld of iemand naar huis rijdt na een avondje uit: jij zorgt dat je passagiers veilig thuiskomen!

Wat voor voertuig je ook bestuurt als chauffeur, één ding is zeker: je bent je hele werkdag onderweg. Of je nou pakketten bij klanten bezorgt of de vracht van de supermarkt iedere ochtend aanvult: jij gaat iedere dag weer de weg op bent de baas over het stuur. De volgende zaken kan je nog meer verwachten als je gaat werken als chauffeur.

dit is je takenpakket als chauffeur

Het functieprofiel van een chauffeur verschilt erg per functie. Een chauffeur bestelauto heeft natuurlijk andere verantwoordelijkheden als een taxichauffeur. Maar over het algemeen zijn dit de vaste taken die je krijgt bij een baan als chauffeur: 

 • je voertuig besturen

de belangrijkste taak van een chauffeur? Je voertuig besturen natuurlijk! En dat doe jij als de beste.

 • navigeren

Zonder goede route kom je nergens als chauffeur. Jij kent de belangrijkste routes uit je hoofd en rijdt nooit verkeerd. Handig, want zo kom jij altijd op tijd op de plek van bestemming. 

 • veilig rijden

Als je iedere dag de weg op gaat, moet dat wel veilig gebeuren. Als chauffeur heb je het juiste rijbewijs voor de vracht die je vervoert, maar je volgt natuurlijk ook de verkeersregels netjes. 

wie zijn je collega’s?

Als chauffeur zit je dan wel lange tijd achter het stuur, maar je werkt niet alleen! In de transportsector werk je samen met een heleboel collega’s. Met andere chauffeurs, maar ook bijvoorbeeld met koeriers! Je werk als chauffeur maakt ook vaak deel uit van de keten in de logistieke sector. Dan werk je met nog veel meer collega’s samen, zoals logistiek medewerkers, lader/lossers en magazijnmedewerkers. Samen zorgen jullie dat alles op de juiste plek terecht komt. 

je werkplek: werken in de wagen

Je werkplek als chauffeur? Je voertuig natuurlijk! Of je nou in een bestelbusje, een bus, een vrachtwagen of een taxi rijdt, als chauffeur breng je de hele dag achter het stuur door. Je werkplek is je voertuig, maar je kent de wereld erbuiten als je broekzak! 

Als chauffeur kan je in veel verschillende sectoren aan de slag. Opties genoeg dus!

leuke bedrijven om te werken als chauffeur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • draag je steentje bij aan een schone stad als vuilniswagenchauffeur bij Prezero

 • of word chauffeur openbaar vervoer bij Connexxion en breng reizigers iedere dag weer veilig naar de plaats van bestemming

 • bestuur een reachtruck in het magazijn als reachtruckchauffeur bij DAF

 • heb je al een C-rijbewijs, maar wil je ook je CE-rijbewijs halen? Pak dan je kans en ga aan de slag als vrachtwagenchauffeur bakwagen C bij Jumbo!

de werktijden van een chauffeur

De werktijden van een chauffeur kunnen veel van elkaar verschillen. Fijn, want dat betekent dat er altijd wel een baan is die bij je past. Sommige chauffeurs werken op oproepbasis, terwijl andere wel gewoon elke dag werken. Liever in het weekend werken? Ook dat is mogelijk! Sommige chauffeurs leggen lange afstanden af. Je bent dan vaak meerdere dagen onderweg.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om chauffeur te worden kan je ook een mbo-opleiding volgen in deze richtingen:

 • chauffeur goederenvervoer

 • chauffeur personenvervoer

 • ccv-directiechauffeur

Maar om chauffeur te worden, hoef je geen bepaald opleidingsniveau behaald te hebben, er is voor iedereen een instapfunctie. Wat je wél altijd nodig hebt is het juiste rijbewijs! Zo weet je (en je passagiers) zeker dat je veilig achter het stuur kruipt. We helpen je graag om het juiste rijbewijs te halen voor jouw klus. Van heftruckcertificaat tot de opleiding tot buschauffeur, via Randstad haal je snel het juiste diploma. Deze kun je behalen via de opleidingen en trainingen in de transport van Randstad. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste vaardigheid van een goede chauffeur spreekt voor zich. Als chauffeur moet je natuurlijk supergoed kunnen rijden! Jij voelt je helemaal op je plek achter het stuur. De volgende eigenschappen zijn trouwens ook handig om te hebben als chauffeur:

 • klantvriendelijk: als chauffeur kom je veel in contact met klanten. Of het nou de passagiers van je taxi zijn of de bedrijfsleider van het magazijn waar je goederen komt afleveren, jij bent vriendelijk tegen iedereen. Dat maakt jou een chauffeur die mensen graag terugzien!

 • de verkeersregels volgen: iedere rit moet zo veilig mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je alle verkeersregels goed kent als je als chauffeur aan de slag wil. Jij weet waar je wel en niet mag komen met je wagen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! 

 • alert blijven: op de weg is niets zo belangrijk als alert blijven. Zeker omdat er soms onverwachte situaties ontstaan! Als chauffeur blijf jij altijd scherp en let je goed op je omgeving. Zo kan je snel reageren als er een keer iets gebeurt

 • leergierig: hebben de verkeersregels voor jou geen geheimen meer? Als chauffeur zorg je ook dat je kennis tiptop in orde blijft. Je vindt het leuk om af en toe je kennis te verfrissen en iets nieuws te leren

 • netjes rijden: als chauffeur vervoer je kostbare lading. Je moet dus geduldig en voorzichtig kunnen rijden. Te scherpe bochten zijn namelijk voor je passagiers niet heel prettig. En door voorzichtig te rijden zorg je dat je vracht niet beschadigd raakt!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als chauffeur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over chauffeurs

 • wat doet een chauffeur?

  Een chauffeur bestuurt een voertuig en zorgt dat de lading of de passagiers naar de juiste plek gebracht worden. De precieze taken van een chauffeur verschillen, dat hangt af van welk voertuig je precies bestuurt! Lees alles over de verschillende soorten chauffeurs én bekijk leuke vacatures op deze pagina.

 • wat verdien je gemiddeld als chauffeur?

  Je salaris als chauffeur hangt sterk af van wat voor chauffeur je precies wordt. Een fulltime taxichauffeur verdient gemiddeld 1.848 euro bruto per maand bij een fulltime baan, terwijl een chauffeur bestelauto dan 1.885 euro verdient. Aan de slag als chauffeur goederenvervoer? Dan verdien je gemiddeld zelfs 2.013 euro bruto per maand. Meer weten over werken als chauffeur? Je leest er alles over op deze pagina.

 • heb je ervaring nodig voor een baan als chauffeur?

  Om chauffeur te worden, heb je in principe geen ervaring nodig, maar je hebt natuurlijk wel het juiste rijbewijs nodig. Tijdens je werk doe je steeds meer praktijkervaring nodig, zodat je zelfverzekerd de weg op kan. Meer weten over wat een baan als chauffeur precies inhoudt? Lees alles over opleiding, salaris, je taken en verantwoordelijkheden op deze pagina.

 • waarom is het leuk om te werken als chauffeur?

  Werken als chauffeur? Dan heb je een baan met heel veel vrijheid. Je komt overal, van stad tot platteland! En de flexibiliteit van je baan zorgt ervoor dat je je altijd blijft vermaken tijdens je werk. Lees hier alles over werken als chauffeur en bekijk meteen de leukste vacatures.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als chauffeur?

  Om chauffeur te worden moet je natuurlijk goed kunnen rijden, de verkeersregels helemaal uit je hoofd kennen én je eraan houden! En je hebt altijd het juiste rijbewijs nodig voor je achter het stuur stapt! Lees alles over de verschillende functies als chauffeur en de bijpassende eisen op deze pagina.

 • hoe moet ik solliciteren op een chauffeur vacature?

  Solliciteren als chauffeur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als chauffeur?

  Als chauffeur is je rijvaardigheid je belangrijkste eigenschap. Jij voelt je op je best achter het stuur! Verder ken je de verkeersregels uit je hoofd, ben je alert en leergierig en is klantvriendelijkheid je tweede natuur. Meer weten over werken als chauffeur? Lees er alles over op deze pagina.