slechts kwart medewerkers kent gevolgen wet werk en zekerheid

Diemen, 16 maart 2015 - De invoering van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verandert veel voor werkenden, met name voor flexwerkers, maar die hebben dat nauwelijks in de gaten. Slechts een kwart (25%) van de werkenden in Nederland weet wat de invoering van de wet voor hun persoonlijke werksituatie betekent, zo wijst onderzoek van Randstad Nederland uit.

Door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wijzigt het ontslagrecht ingrijpend, net als de regels voor contracten voor bepaalde tijd en andere flexibele arbeidsvormen. In het kader van het nieuwste WerkMonitor onderzoek peilde Randstad de meningen over de wet onder 810 werkenden.

Het is opvallend dat  weinig medewerkers de gevolgen van de WWZ kennen want belangrijke delen van de wet zijn reeds op 1 januari ingevoerd; andere onderdelen volgen 1 juli.

informatie: overheid of werkgever

Circa tweederde van de werkenden geeft aan dat zij verwachten dat de overheid hen  informeert over deze nieuwe wet. Verder verwacht 45% dat de werkgever hen hierover inlicht. Algemeen Directeur Reiant Mulder van Randstad Nederland maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over de toch ingrijpende veranderingen. “Ik steun het idee dat overheid en werkgevers een taak hebben om de gevolgen voor vaste medewerkers en flexwerkers te duiden, de Randstad Werkpocket met daarin alle nieuwe regels over de wetgeving kan daarbij helpen. Maar werkenden zullen zichzelf ook actief moeten oriënteren op de gevolgen die de wet op hun situatie kan hebben”, vindt Mulder.

minder kans op contract, grotere ontslagkans

Werkend Nederland is weinig positief over de WWZ. Ruim tweederde (67%) denkt dat de kans op een vast contract kleiner is geworden door deze nieuwe wet. Tegelijk denkt bijna driekwart (73%) dat door de nieuwe wet de kans op ontslag groter wordt.

Downlaod hier het volledige onderzoeksrapport van deze Randstad WerkMonitor