Als facilitair medewerker houd je je bezig met het dagelijkse reilen en zeilen binnen een bedrijf. Je doel? Zorgen dat alles werkt, zodat je collega’s goed aan het werk kunnen. Je hebt werkzaamheden zoals: klussen binnen of buiten het gebouw, voorraadbeheer of materialen klaarzetten voor een vergadering. Het is belangrijk dat je het fijn vindt om lekker afwisselend bezig te zijn. Je verveelt je nooit als facilitair medewerker!

wat doet een facilitair medewerker?

Als facilitair medewerker zorg je ervoor dat iedereen kan werken in een veilige, schone en goed georganiseerde omgeving. Ook bij grotere projecten, zoals een verhuizing of verbouwing speel je een belangrijke rol. Als facilitair medewerker ben je verantwoordelijk voor taken zoals:

 • schoonmaken

 • catering

 • beveiliging

 • licht administratief werk

 • post verwerken

 • voorraadbeheer

 • materialen klaarzetten

 • gasten te woord staan

 • de was doen en strijken 

 • de telefoon opnemen

Wil je weten wat je gaat verdienen als facilitair medewerker? Check dit blog over het horeca salaris of vul de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als facilitair medewerker val je onder de cao van de branche waarin je werkt. In de cao staan afspraken over werktijden, toeslagen, pensioen, vakantiedagen, loon en overwerk. Aangezien je als facilitair medewerker in diverse branches kan werken, is het handig om de cao per branche te bekijken. 

Of je recht hebt op een reiskostenvergoeding en bonus is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat. Soms staat dit al in een vacature vermeld. Zo niet, vraag er dan gerust naar tijdens het sollicitatiegesprek.

Start je als facilitair medewerker, dan kan je doorgroeien tot facilitair manager en hospitality manager. In beide rollen geef je leiding aan een team op een bepaalde afdeling. Als facilitair manager stuur je een team van facilitaire medewerkers aan. Groei je door en word je hospitality manager? Dan stuur je een team aan van bijvoorbeeld horecamedewerkers in een restaurant, hotel of café. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Twijfel je of een baan als facilitair medewerker bij je past? De volgende functies zijn vergelijkbaar met het werk als facilitair medewerker, maar richten zich meer op één onderdeel binnen een bedrijf: 

 • medewerker hospitality

Je kan onder andere in hotels, restaurants of bij evenementenorganisaties werken waar je gasten een onvergetelijke ervaring bezorgt door je gastvrijheid!

 • allround medewerker technische dienst

Is er een storing op het werk en raakt iedere werknemer in paniek? Dat is voor jou makkelijk op te lossen. Je houdt het hoofd altijd koel en zorgt dat iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk kan

 • cateringmedewerker

Op feesten en partijen sta je als cateringmedewerker met je team klaar om iedereen van heerlijk eten en drinken te voorzien. Je zet alles van de catering klaar, zorgt dat iedereen te eten krijgt en ruimt na afloop alles weer netjes op

Jij bent nodig om alles netjes, schoon en werkend te houden binnen een bedrijf. Wat kan je verwachten als je gaat werken als facilitair medewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als facilitair medewerker

Als facilitair medewerker ben je multi-inzetbaar en voer je op een dag veel verschillende werkzaamheden uit. Over het algemeen zijn dit de twee belangrijkste taken en verantwoordelijkheden die je hebt:

 • geordend houden van het bedrijf

Jij bent verantwoordelijk voor het schoon en geordend houden van het bedrijf. Dit houdt in dat je huishoudelijke taken uitvoert, maar ook dat je alles klaarzet als er bijvoorbeeld een vergadering plaatsvindt. Van de ramen lappen tot de was doen en koffie zetten: je bent een echt manusje van alles die graag de handen uit de mouwen steekt

 • mensen te hulp schieten

Als facilitair medewerker ben je een belangrijk aanspreekpunt binnen het bedrijf als er iets moet worden opgelost. Zowel werknemers als gasten, klanten of patiënten kunnen bij jou terecht. Jij bent degene die (kleine) problemen oplost en die iedereen te hulp schiet. Door je helpende hand kan iedereen zijn werkzaamheden optimaal uitvoeren. Je bent dan ook hulpvaardig, sociaal en oplossingsgericht

wie zijn je collega’s?

Wie je collega’s zijn, is sterk afhankelijk van de branche en het bedrijf waar je aan de slag gaat. Zo werk je in een verpleeghuis samen met de verpleegkundigen, terwijl je op kantoor te maken krijgt met kantoormedewerkers. Doordat zowel je collega’s als je werkzaamheden zeer wisselend zijn, is het als facilitair medewerker extra belangrijk dat je flexibel bent. Jij ziet het werken met mensen als een leuke uitdaging, denkt snel en past je graag aan aan de situatie.

werkdag van een facilitair medewerker

Bedrijven ontzorgen en ondersteunen. Dat is waar je goed in bent. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als facilitair medewerker? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Duik in het leven van een facilitair medewerker

werken als facilitair medewerker

je werkplek: de hele dag op pad!

Als facilitair medewerker zitten verschillende bedrijven om jou te springen. Zowel scholen, ziekenhuizen, kantoren en hotels zoeken mensen zoals jij! Als facilitair medewerker kies je voor een bedrijf dat aansluit op je interesses. Zo kun je in verschillende vakgebieden werken, denk hierbij aan de horeca, maar ook in de schoonmaak.

Het werk zelf speelt zich om en rond het bedrijf af. Je werkt niet alleen binnen, maar ook buiten is er onderhoud nodig. De hele dag bevind je je steeds in een andere omgeving. Je zit namelijk niet op een en dezelfde plek op kantoor, maar bent lekker op pad. Het bedrijf waarvoor je werkt, ken je op je duimpje. Dus is er een lampje kapot? Dan weet je die meteen te vinden en te repareren!

leuke bedrijven om te werken als facilitair medewerker

Veel bedrijven zijn op zoek naar facilitair medewerkers die de alledaagse klusjes uitvoeren en alles netjes houden. Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • prezero: hét afvalverwerkingsbedrijf waar je als facilitair medewerker bijdraagt aan de goede werkomstandigheden van iedere werknemer

 • gemeente groningen: help mee aan de leefbaarheid van Groningen!

 • johan cruijff arena: heb uitzicht op het fantastische voetbalveld en werk tegelijkertijd aan je dagelijkse werkzaamheden. Perfect voor elke voetballiefhebber met twee rechterhanden!

de werktijden van een facilitair medewerker

Voor een facilitair medewerker zijn niet alleen de werkzaamheden afwisselend, ook de werktijden zijn per bedrijf of rooster anders. Zo draai je binnen een ziekenhuis of hotel misschien ook vaker nacht- of weekenddiensten. Als je aan de slag gaat op kantoor werk je veelal overdag en heb je regelmatige werktijden. Doordat het werk als facilitair medewerker flexibel in te delen is, is je werk goed te combineren met een gezin of studie. Wil je graag fulltime aan de slag als facilitair medewerker? Of liever parttime? Aan jou de keuze!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Heel wat bedrijven vragen geen ervaring of vooropleiding om facilitair medewerker te zijn. Ben je handig en weet je van aanpakken? Dan maak je kans op een leuke baan! Je kan ook een mbo-opleiding tot facilitair medewerker (niveau 2 en 3) volgen. In twee tot drie jaar ontwikkel je brede vaardigheden waardoor jij je ontpopt tot een echte alleskunner. Ook besteedt de opleiding aandacht aan communicatie, gastvrijheid en omgaan met mensen. Daarbij kun je ook via Randstad verschillende opleidingen en trainingen in de horeca doen. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Door je oplettendheid en handigheid weet je allerlei kleine reparaties uit te voeren en zorg je dat iedereen in een fijne werkomgeving zit. De volgende eigenschappen en competenties zijn belangrijk als je aan de slag gaat als facilitair medewerker:

 • multi-inzetbaar

Je wordt ook wel Handige Harry of Harriët genoemd. Je weet overal wat van af en draait voor geen enkele klus je hand om. Of je nu de oprit moet schoonvegen, ramen moet lappen of een lamp moet vervangen. Je kan het allemaal!

 • proactief

Zijn er taken die prioriteit hebben dan pak jij die met je proactieve instelling meteen op. Je wacht niet af of andere collega’s hem eerder oppakken, maar gaat er zelf achteraan

 • flexibel

Door de verscheidenheid in taken is het fijn als je flexibel bent en je je goed kan aanpassen in verschillende situaties. Is er een storing? Dan weet je die goed op te lossen op dat moment

 • sociaal

Je bent het aanspreekpunt binnen het bedrijf en lost diverse problemen op. Iedereen kan rekenen op je vriendelijke service.

 • georganiseerd

Aangezien je de spil binnen een bedrijf bent, is het belangrijk dat je georganiseerd te werk gaat én zorgt voor een nette werkomgeving.

 • fysiek sterk

Stil zitten? Dat is niets voor jou. Je bent veel liever actief bezig en steekt je de handen uit de mouwen voor de volgende klus

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als [functie] via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over facilitair medewerkers

 • welke taken heeft een facilitair medewerker?
 • hoeveel verdien je als facilitair medewerker?
 • welke vaardigheden heb je nodig als facilitair medewerker?
 • wat is de facilitaire dienst?

  Onder de facilitaire dienst vallen alle diensten en werkzaamheden die nodig zijn om een bedrijf goed te laten draaien. Oftewel, jij zorgt voor een schone, veilige en geordende werkomgeving terwijl de andere werknemers zich op de kernactiviteit van het bedrijf richten. Lees hier meer over de precieze taken van een facilitair medewerker.

 • wat valt er onder facility?
 • hoe moet ik solliciteren op een facilitair medewerker vacature?

  Solliciteren als facilitair medewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij je in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke opleiding heb je nodig voor facilitair medewerker?

  Een opleiding is niet noodzakelijk om als facilitair medewerker aan de slag te gaan. Je kunt ook ervaring op doen tijdens het werk en zo het beroep onder de knie krijgen. Mocht je toch graag een passende opleidingen willen volgen? Dan kun je de mbo studie volgen tot 'medewerker facilitaire dienstverlening'.

  >> Check hier alle facilitair medewerker vacatures

 • welke beroepen zijn er in de facilitaire dienstverlening?