waarom werken in de schoonmaak?

Werken in de schoonmaak biedt talloze voordelen en kansen die het de moeite waard maken om in deze sector aan de slag te gaan. Laat ons je een paar redenen geven waarom werken in de schoonmaak zo leuk is:

 • altijd werk: weet je wat zo tof is aan schoonmaak werk? Er is áltijd werk te vinden! Het maakt niet uit hoe de economie ervoor staat of welk seizoen het is, er is altijd behoefte aan schoonmaakdiensten.
 • flexibiliteit: zo kun je er bij Randstad voor kiezen om fulltime aan de slag te gaan of parttime. Parttime werken in de schoonmaak kun je gemakkelijk combineren naast je studie, ander werk of zorg voor de kinderen. Ben je een vroege vogel dan ga je lekker in de ochtend- en middaguren aan de slag. Is avondwerk meer iets voor jou? Ook dat kan. Bij Randstad kijken we graag samen met jou naar wat de mogelijkheden zijn en welk schoonmaak werk het beste aansluit bij jouw wensen.
 • het houdt je fit: het is niet voor iedereen weggelegd, omdat het soms echt wel even doorwerken is om alles op tijd schoon te krijgen. Doordat je tijdens je werk al fysiek bezig bent, hoef je dit daarna niet meer in te halen. Voldoende tijd voor ontspanning na je werk dus! 
 • gewaardeerd worden: schoonmaak werk is superbelangrijk en wordt vaak enorm gewaardeerd. Door ervoor te zorgen dat alles spik en span is, draag je bij aan het welzijn en comfort van anderen. Je zult merken dat mensen je dankbaar zijn voor het werk dat je doet.
 • ontdek verschillende plekken: als schoonmaker kom je nog eens ergens! Denk daarbij aan kantoren, restaurants, ziekenhuizen, hotels, fabrieken, etc. Elke dag brengt nieuwe avonturen en ervaringen met zich mee. In welke omgeving ga jij het liefste aan de slag?

Dus waar wacht je nog op? Bij Randstad begrijpen we als geen ander hoe waardevol schoonmaak werk is. We staan te popelen om je te helpen de perfecte schoonmaakbaan te vinden die past bij jouw wensen en behoeften! Check hier snel alle schoonmaak vacatures.

cao schoonmaak: wat erin staat

Binnen de cao schoonmaak zijn je rechten helder vastgelegd, waaronder je salaris, vakantiedagen, pensioenopbouw, vakantiegeld en mogelijkheid tot overwerktoeslagen. Bestaat er een bepaalde termijn voor het opzeggen van je baan als je een nieuwe stap gaat maken? En wanneer kom je in aanmerking voor een weekendtoeslag? Alle noodzakelijke informatie, naast je loon, staat opgenomen in de cao schoonmaak. Het komt weleens voor dat een werkgever in de schoonmaaksector extra gunstige regelingen biedt die niet zijn vastgelegd in de cao. Dit onderstreept de flexibiliteit van een cao: het legt een basisnorm vast, maar er blijft altijd ruimte voor aanvullende voordelen binnen jouw cao!

functies in de schoonmaak.

welke functies zijn er in de schoonmaak?

In de schoonmaakwereld zijn er allerlei banen waaruit je kunt kiezen. Check hieronder de verschillende mogelijkheden:

 • schoonmaker: de harde werker die zorgt dat alles spic en span is 
 • teamleider: de inspirerende kapitein die het team aanmoedigt, coacht en zorgt ervoor dat er samen doelen worden bereikt
 • huishoudelijke hulp: de helpende hand die bij mensen thuis helpt met huishoudelijke taken, waardoor ze kunnen genieten van een opgeruimd en schoon huis
 • afwasser: de held in de keuken die ervoor zorgt dat de afwas blinkend schoon is en de boel op rolletjes loopt
 • glazenwasser: de specialist die zorgt dat de ramen en glazen oppervlakken er sprakelend uitzien, zodat gebouwen er fris en netjes uitzien 
 • facilitair medewerker: de allrounder die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt, van onderhoud tot bevoorrading en alles daartussenin

schoonmaak werk bij jou in de buurt 

Werken doe je natuurlijk het liefste gewoon in de buurt. Check daarom snel welke vacatures er bij jou in de buurt openstaan. 

Kijk bijvoorbeeld in: 

dit is waarom je wil werken in de schoonmaak via randstad

Wij hebben geweldige bedrijven waar je aan de slag kunt, groot of klein. er is vast een organisatie die perfect bij jou past! Het beste deel is dat je bij Randstad dezelfde rechten opbouwt, ongeacht bij welke bedrijven je werkt. Ideaal, toch? 

En er zijn nog meer voordelen:

 • we betalen je wekelijks uit en je kunt je gewerkte uren eenvoudig invullen via de Randstad app
 • je hebt altijd een vast contactpersoon bij Randstad. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden! Dit doen we snel, dichtbij en uiteraard persoonlijk
 • je krijgt 25 vakantiedagen en 8,33% vakantiebijslag
 • na slechts 8 weken werken begin je al met je pensioenopbouw (vanaf 21 jaar)
 • je kunt kiezen tussen fulltime, parttime, flexibele uren of een bijbaan: jij hebt de controle
 • we hechten veel waarde aan jouw persoonlijke ontwikkeling en willen graag met je praten over de mogelijkheden op het gebied van training, opleiding en coaching. Bekijk alle mogelijkheden hier 

werken in de schoonmaak: parttime en/of fulltime

Het voordeel van werken in de schoonmaak? Je kunt op elk moment werken: ochtend, middag, avond of juist in het weekend of in de vakantie. Bij Randstad kun je zowel parttime als fulltime werken. Zo kun jij werk en privé goed met elkaar blijven combineren. Want dat vinden we belangrijk! Roosters worden tijdig gemaakt, zodat je precies weet wanneer jij gaat werken. Last minute tijd over? Dan kun je gewoon via Randstad Go openstaande diensten aannemen via de app wanneer jij dat wil. Fijn toch? 

op welke locaties kun je werken in de schoonmaak? 

Nou, schoonmaak werk is eigenlijk overal te vinden! Via Randstad kun je aan de slag bij grote bedrijven, waar je verantwoordelijk bent voor een specifiek deel van de schoonmaak. Of je kunt kiezen voor een kleinere organisatie, waarbij je verantwoordelijk bent voor het schoonhouden van de hele ruimte. Het leuke is dat elke plek waar je schoonmaakt anders is, dus blijft je baan afwisselend. Natuurlijk zorgen we ervoor dat je goed voorbereid aan het werk kunt gaan. En het liefst ook nog lekker dichtbij huis, zodat je na je werkdag snel thuis bent! 

Werken in de schoonmaak via Randstad kan onder andere bij:

Schoonmaken kan betekenen dat je in de keuken staat af te wassen, of meubels, apparatuur of machines schoonmaakt. Er is van alles mogelijk!

> bekijk vacatures in de schoonmaak

alle schoonmaak topwerkgevers.

dit is wat je nog meer kunt bereiken met schoonmaak werk

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk welke vaardigheden je allemaal ontwikkelt door te werken in de schoonmaak. Daarom vertellen we je graag hoe wij het zien. Als schoonmaker heb je:

 • een groot aanpassingsvermogen: elke organisatie heeft een andere sfeer en wensen qua schoonmaak werk. Jij begrijpt wat er moet gebeuren en past je snel aan veranderende omgevingen aan
 • je bent een aanpakker en doorzetter: we hebben het al gezegd, schoonmaak werk kan zwaar zijn. Als je ervaring hebt in de schoonmaak, dan weten we in ieder geval dat je niet vies bent om hard te werken
 • je bent sociaal: goede schoonmakers zijn moeilijk te vinden. Iedereen wordt blij van een schone (werk)plek of apparatuur en maken dan ook graag een praatje met je. En jij ook met hen! 
 • flexibiliteit: absoluut, als schoonmaker ben je flexibel. Soms moet je wat eerder komen of wat langer blijven. Als er veel werk is, kan het zijn dat je extra uren maakt. Je bent dus gewend om flexibel te zijn en dit is een waardevolle eigenschap in veel banen!

Wil je meer weten over de functie van schoonmaker, het salaris, de ontwikkelmogelijkheden, taken, etc., klik dan hier voor meer informatie. 

andere interessante vakgebieden.

werken in de schoonmaak veelgestelde vragen

 • is schoonmaak werk zwaar?

  Schoonmaak werk is vrij fysiek. Je moet dus soms echt wel even doorwerken om alles op tijd schoon te krijgen. Voor de één is dit zwaarder werk dan voor de ander.

  >> check hier alle schoonmaak vacatures

 • wat is het salaris van een schoonmaker?

  Het salaris van een schoonmaak medewerker is afhankelijk van leeftijd, ervaring, en het type schoonmaakwerk dat je doet. Check jouw salaris snel in de salarischecker!

 • wat zijn de werkzaamheden van schoonmaak?
 • welke opleiding heb je nodig om schoonmaker te worden?