Een vuilnisman of vuilnisvrouw, soms ook wel belader genoemd, is iemand die met een vuilniswagen het afval ophaalt bij bedrijven en woningen. Je bestuurt de wagen of je haalt de vuilniszakken van straat en gooit ze in de laadbak. Daarnaast leeg je ondergrondse containers en spuit je ze schoon. Het enige diploma dat je als vuilnisman op zak moet hebben, is een vrachtwagenrijbewijs. Je kan dus snel aan de bak! 

*Voor de leesbaarheid van het artikel hebben we het verder over vuilnisman, maar dit kan je natuurlijk ook vervangen voor vuilnisvrouw! 

wat doet een vuilnisman?

Als vuilnisman ben je verantwoordelijk voor:

 • de vuilniswagen besturen

 • vuilnis in de wagen doen

 • containers legen en schoonmaken 

 • beoordelen of een kliko meegenomen kan worden

 • een rode kaart bevestigen aan niet goed neergezette kliko’s

 • dagelijks onderhoud en schoonmaak van de wagen

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als vuilnisman? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Niet iedere vuilnisman valt onder dezelfde cao. Werk je voor de gemeente? Dan val je onder de cao Gemeenten. In veel andere gevallen is de cao Beroepsgoederenvervoer of Grondstoffen Energie Omgeving van toepassing voor jou. In deze cao staan je salaris, bonussen en vakantiedagen voor je vastgelegd. Dit is dus allemaal landelijk voor je geregeld.

Heb jij, na duizenden kliko’s en kilometers achterop de wagen, behoefte aan een nieuwe uitdaging? Als vuilnisman zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden. We hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

 • bijrijder: een bijrijder is de rechterhand van een chauffeur of bezorger. Als bijrijder help je de bezorger met het afleveren van zware goederen die niet door één persoon getild kunnen worden

 • lader/losser: als je genoeg spierballen hebt gekweekt als vuilnisman, kan je doorgroeien tot lader/losser. Als lader/losser zorg je ervoor dat de vracht veilig aan boord komt van een vrachtwagen of schip

 • chauffeur vuilniswagen: van achterop de wagen kan je ook doorgroeien naar voorin de cabine. Als fulltime chauffeur stuur jij de vuilniswagen door de straten van de stad. Je zet de wagen iedere keer zo neer dat de vuilnisman makkelijk bij het vuilnis kunnen

 • vrachtwagenchauffeur: ben je een vuilnisman of chauffeur met een vrachtwagenrijbewijs en ben je klaar voor meer verantwoordelijkheid? Dan kan je ook doorgroeien tot vrachtwagenchauffeur. Als vrachtwagenchauffeur toer je over de Europese wegen en breng je een vracht snel en veilig van A naar B 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Als mensen aan een vuilnisman of -vrouw denken, komt al snel het beeld naar boven van een vuilnisman, hangend aan de vuilniswagen. Maar er zijn nog veel meer soorten banen in de afvalverwerking, zoals:

 • medewerker milieustraat: de milieustraat is de plek waar mensen komen om hun grof vuil, tuinafval en bouwpuin weg te gooien. Als medewerker van een milieustraat zie jij erop toe dat dit goed en veilig verloopt en help je een handje als het nodig is

 • medewerker demontage: als demontagemedewerker ben je de hele dag bezig om dingen uit elkaar te halen. Dit doe je zodat materialen beter hergebruikt kunnen worden. Zo haal je bijvoorbeeld het plastic van elektriciteitskabels af, zodat het koper opnieuw gebruikt kan worden

 • straatveger: de naam zegt het al: een straatveger is iemand die straten, steegjes en pleinen in een stad of dorp schoonhoudt. Gewapend met je prikstok en bladblazer verwijder je al het zwerfafval van de straat

 • afvalcoach: een afvalcoach is iemand die mensen informatie geeft over afval. Je gaat bij mensen langs de deur en geeft advies over het scheiden van afval, of geeft instructies over de nieuwe vuilcontainers in de buurt. Zo zorg je voor meer bewustzijn op het gebied van afval

Als vuilnisman ben je iedere dag lekker buiten aan het werk. Een vuilnisman draagt bij aan een schone en gezonde leefomgeving. Wat kan je verwachten als je gaat werken als vuilnisman? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als vuilnisman

 • besturen van de vuilniswagen: vaak werkt een vuilnisman ook als chauffeur. Een gedeelte van je werkdag klauter je dan de cabine in om de vuilniswagen naar de volgende bestemming te leiden. Dit maakt je werk lekker afwisselend

 • vuilnis in de laadbak doen: je belangrijkste taak als vuilnisman: je slingert de hele dag door vuilniszakken in de laadbak en kiepert kliko’s leeg. Daarna spring je weer achterop de wagen, op naar de volgende straat

 • legen en schoonmaken van containers: ook de ondergrondse afvalcontainers vallen onder jouw verantwoordelijkheid. Met een grote ijzeren buis leeg jij deze containers. Daarna spuit je ze schoon

 • beoordelen of een kliko meegenomen kan worden: als vuilnisman houd je ook een oogje in het zeil of mensen wel het juiste afval aan de straat hebben gezet. Is dit niet het geval, of is de kliko of vuilniszak te vol? Dan geef je een waarschuwing

 • dagelijks onderhoud en schoonmaken van de wagen: je gooit als vuilnisman de hele dag vuilnis in de laadbak. Logisch dus dat de vuilniswagen aan het eind van de dag vies is. Jij maakt de vuilniswagen schoon wanneer je werkdag afgelopen is.

wie zijn je collega’s?

Op een vuilniswagen sta je nooit alleen. Een vuilniswagen wordt normaal gesproken namelijk bemand door drie afvalverwerkers: twee vuilnismannen en één chauffeur! Om blessures en overbelasting te voorkomen, wisselen jullie een aantal keer per dag van taak. Als vuilnisman sta je dus achterop de vuilniswagen, maar zit je ook achter het stuur. Bij het afleveren van het afval krijg je ook nog te maken met medewerkers van een milieustraat, en je maakt praatjes met voorbijgangers op straat. Als vuilnisman heb je dus altijd wel mensen om je heen.

werkdag van een vuilnisman

Wil jij weten wat het werk van een vuilnisman of -vrouw zo leuk maakt? En ben je benieuwd wat de kartonchallenge is? In onze videoreeks ‘100 dagen, 100 banen’ klom Lonneke op de wagen om daarachter te komen!

werken als vuilnisophaler

je werkplek op de wagen

Ben jij een buitenmens? Dan heb je het als vuilnisman vast en zeker naar je zin. Als vuilnisman ben je namelijk iedere dag lekker in de buitenlucht aan het werk. Hangend aan de vuilniswagen rijd je van huis naar huis. Doordat je de hele dag buiten aan het werk bent, heb je veel contact met voorbijgangers.

leuke bedrijven om te werken als vuilnisman

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • fedex: wil je als vuilnisman aan de slag voor een van de grootste logistieke bedrijven van de wereld? Solliciteer dan bij FedEx!

 • prezero: vind je het belangrijk om bij een duurzaam bedrijf te werken? Misschien kan je dan aan de slag als vuilnisman bij PreZero. Dit afvalverwerkingsbedrijf haalt afval op en maakt er nieuwe grondstoffen van!

 • dsv: wil je aan de slag als vuilnisman bij een wereldwijd logistiek bedrijf? Bij DSV zoeken ze altijd enthousiaste vuilnismannen die het verschil willen maken

de werktijden van een vuilnisman

Vuilnismannen en -vrouwen zijn vroege vogels. Terwijl de hele stad nog slaapt, rijd jij al met je vuilniswagen over de lege straten. Vaak begin je al om 6.00 uur in de ochtend met werken. Natuurlijk ben je dan ook eerder klaar dan de meeste andere mensen. Tussen 15.00 en 16.00 uur zit je werkdag erop en heb je nog een hele dag voor je! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Vaak wordt van vuilnismannen gevraagd dat ze ook de vuilniswagen kunnen besturen. Om als vuilnisman aan de slag te gaan, heb je dus een vrachtwagenrijbewijs C nodig met een bijbehorend code 95-certificaat. Haal je vrachtwagenrijbewijs via Randstad en krijg daarna gegarandeerd werk bij één van onze topwerkgevers.

Naast een vrachtwagenrijbewijs, heb je geen opleiding nodig om vuilnisman te worden. De rest leer je allemaal in de praktijk. Je kan dus snel aan het werk!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als vuilnisman ben je de hele dag bezig met het ophalen van afval. Je moet dus niet bang zijn om vies te worden. Daarnaast zijn er nog een aantal competenties die passen bij het beroep van vuilnisman. Kijk hieronder of je je erin herkent: 

 • ochtendmens: als vuilnisman is het belangrijk dat je een beetje een ochtendmens bent. Je werkdagen beginnen namelijk erg vroeg en uitslapen is er niet bij. Gelukkig vind jij het juist lekker om vroeg uit de veren te zijn

 • spierballen: aan de slag als vuilnisman? Dan kan je de sportschool voortaan overslaan! Als vuilnisman til je namelijk de hele dag volle kliko’s en gooi je zware vuilniszakken in de wagen. Je moet als vuilnisman dus wel sterke armen hebben

 • doorzetter: het werk van een vuilnisman kan fysiek zwaar zijn, en aan het eind van de dag ben je waarschijnlijk best vermoeid. Gelukkig houd jij juist van fysieke uitdagingen en stop je pas wanneer de laatste kliko geleegd is!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als vuilnisman via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over vuilnismannen

 • wat doet een vuilnisman?

  Een vuilnisman of vuilnisvrouw haalt met een vuilniswagen het afval op bij bewoners en bedrijven. Zo zorg je voor een gezonde en hygiënische leefomgeving. Ook controleer je of mensen hun vuilnis op de goede manier aan de straat hebben gezet, en onderhoud je de vuilniswagen. Benieuwd wat je nog meer doet als vuilnisman? Bekijk hier het volledige takenpakket.

 • wat verdien je gemiddeld als vuilnisman?

  Als fulltime vuilnisman ga je gemiddeld tussen de 1.981 en 2.058 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.179 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Kijk hier voor meer informatie over het salaris van een vuilnisman.

 • ervaring nodig voor vuilnisman?

  Je hebt geen ervaring nodig om te beginnen als vuilnisman. Het enige dat je nodig hebt, is een flinke dosis enthousiasme en een vrachtwagenrijbewijs. Als je je rijbewijs haalt bij Randstad, krijg je gegarandeerd een baan bij een van onze topwerkgevers. Meer weten over werken als vuilnisman? Lees dan dit artikel.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als vuilnisman?

  Als vuilnisman heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat kan je behalen via Randstad opleidingen en trainingen. Naast een rijbewijs, krijg je dan ook meteen een baan: je kan namelijk gegarandeerd aan het werk bij een van onze topwerkgevers. Verder heb je geen diploma’s nodig om te beginnen als vuilnisman. Je leert alles in de praktijk. Meer weten over werken als vuilnisman? Lees dan dit artikel.

 • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor vuilnisman?

  Solliciteren als vuilnisman is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als vuilnisman?

  Als vuilnisman bouw je een echte doorzettersmentaliteit op. Het werk kan namelijk zwaar zijn, maar gelukkig houd jij wel van een uitdaging. Daarnaast word je ook iedere dag een beetje sterker door het tillen van zware kliko’s en vuilniszakken. Benieuwd naar welke vaardigheden je nog meer ontwikkelt als vuilnisman? Bekijk hier de volledige lijst met competenties.

 • hoe lang duurt een opleiding tot vuilnisman

  Om vuilnisman te worden, heb je alleen een vrachtwagenrijbewijs nodig. Gemiddeld duurt het zo’n 5 tot 6 maanden voordat je je rijbewijs hebt. Meteen beginnen? Check dan de opleiding tot vrachtwagenchauffeur van Randstad en voor je het weet kan je aan het werk.