Een bijrijder is iemand die naast de chauffeur op de bijrijderstoel zit. De bijrijder zorgt voor het goed en netjes afleveren van goederen die worden vervoerd. Het gaat hierbij vaak om grote producten (e.g. wasmachines of meubels) die niet door één persoon kunnen worden afgeleverd. Vandaar dat jij meerijdt!

Jij bent het gezicht van de organisatie waar je werkt: je staat namelijk elke dag bij klanten voor de deur. Het is dus belangrijk dat je vriendelijk bent. Als bijrijder werk je meestal in de transport, maar kan je ook in de logistiek aan de slag. Denk daarbij aan vuilnis verzamelen of vrachtwagens laden en lossen.

wat doet een bijrijder?

Als bijrijder ben je verantwoordelijk voor:

 • het netjes bezorgen van goederen
 • de producten bezorgen tot op de plek waar de klant het wil hebben
 • de klanttevredenheid in de gaten houden
 • een oog houden op het overzicht en planningschema
 • (soms) het installeren van de producten.

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als bijrijder? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als bijrijder via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

De functie bijrijder valt onder de cao van beroepsgoederenvervoer. Hierin staat dat je als bijrijder onder andere recht hebt op: reiskostenvergoeding, vakantiedagen, pensioenregeling en een vergoeding om verschillende certificaten te halen. Dit geldt voor alle bedrijven die een vergunning hebben volgens de wet wegvervoer goederen. 

Werk je al langer als bijrijder en wil je je graag verder ontwikkelen? Dat kan! Als bijrijder kan je doorgroeien naar verwante functies met meer verantwoordelijkheid. Denk dan aan:

Om door te groeien heb je meestal wel een extra opleiding nodig. Denk bijvoorbeeld aan een VCA-diploma om belader van afvalinzameling te worden, of een opleiding tot CE-chauffeur. We helpen je graag om door te groeien: via Randstad zijn veel van deze opleidingen voor je beschikbaar. 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Aan de slag als bijrijder? Dan zijn er veel verschillende bedrijven waar je aan de slag kan. Kies bijvoorbeeld uit: 

 • bijrijder voor witgoed: vaak gebruiken witgoedbedrijven een bijrijder omdat de wasmachines en drogers die ze leveren zwaar zijn, en een chauffeur ze niet alleen kan sjouwen.

 • bijrijder voor elektronica: bij grote elektronica -denk aan een televisie of geluidsbox- kan een bijrijder een uitkomst zijn. Dit komt doordat je deze producten absoluut niet mag laten vallen! Bezorgen met twee personen is dus een stuk makkelijker en veiliger.

 • bijrijder verhuizen: verhuisbedrijven hebben vaak meerdere bijrijders. Deze functie wordt ook wel verhuizer genoemd. In dit beroep zorg je ervoor dat alle meubels en verhuisdozen verplaatst worden naar een ander huis. Je helpt bij het tillen van alle spullen.

 • bijrijder meubels/interieur: interieurbedrijven gebruiken ook bijrijders. Bijna alles wat zij bezorgen is namelijk groot en mag niet kapot gaan! Daarom bezorg je die nieuwe bank met twee personen.

 • belader van afvalinzameling: in plaats van bijrijder kan je er ook voor kiezen om belader te worden. Voor dit specifieke beroep moet je wel je VCA-diploma halen. Daarna mag je mee op de vuilniswagen om afval op te halen.

Vijf leveringen op een dag? Dan heb je het rustig! Een bijrijder tourt samen met een chauffeur iedere dag door verschillende steden om bestellingen af te leveren. Zo maak je mensen blij! Wat je precies kan verwachten als je gaat werken als bijrijder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als bijrijder

 • goederen helpen tillen: de goederen die ‘s ochtends in de vrachtwagen staan, moeten allemaal naar een andere klant. Daar zorg jij voor! Je tilt bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine de trap op, laadt verhuisdozen uit en zet deze in de juiste kamer.

 • goederen helpen installeren: bezorg je iets dat nog geïnstalleerd moet worden, zoals een wasmachine, droger of koelkast? Dan pak je dat ook aan.

 • rijden met de bezorgwagen: als bijrijder is het handig om zelf ook je rijbewijs te hebben. Zo kan jij het rijden af en toe van de chauffeur overnemen en zijn jullie wendbaarder.

 • toezicht houden op de lading: je rijdt elke dag met een kostbare lading. Daarom is het belangrijk dat je het overzicht in de gaten houdt en dat je toezicht houdt op de lading. Wordt er niks gestolen? Heb je niet het verkeerde afgeleverd bij die ene klant? Cruciaal voor een goed verloop van de dag!

 • aanwijzingen geven aan de chauffeur: de chauffeur moet naar onbekende adressen rijden. Daarom is het handig als jij aanwijzingen geeft voor de navigatie! En natuurlijk help je ook bij het parkeren als jullie zijn gearriveerd.

 • administratie afhandelen: zoals hierboven al staat, is het belangrijk dat jij het overzicht houdt. Je checkt bijvoorbeeld de paklijst voordat jullie starten en houdt de papieren bij tijdens de werkdag. Check!

wie zijn je collega’s?

Als bijrijder werk je in de transport en zit je de hele dag naast een chauffeur CE. Soms werk je zelfs met een vrachtwagenchauffeur! Wanneer je ‘s ochtends naar het magazijn gaat om de geladen wagen te zoeken werk je ook samen met lader/lossers die alle bestellingen op de wagen laden. Maar je schakelt ook met een logistiek supervisor die jullie route kent, met de voorraadbeheerder en met de logistiek administratief medewerker, zodat je zeker weet dat de papieren kloppen. Werk je als bijrijder in de afvalinzameling? Dan zit je iedere dag naast de belader.

je werkplek in de wagen

Jouw werkplek is in een bus, vrachtwagen of ander vervoersmiddel. Je rijdt de hele dag samen met de chauffeur naar verschillende klanten en bent lekker buiten bezig tijdens het afleveren! Als bijrijder is er dus altijd wel een baan in de buurt, er moeten tenslotte overal goederen worden afgeleverd.  En je kan je baan helemaal zelf invullen. Wil je bijvoorbeeld ook bezig zijn in de hospitality? Cateringbedrijven hebben ook een bijrijder nodig voor bezorging!

leuke bedrijven om te werken als bijrijder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • prezero: dit is een afvalinzamelaar die zich ontwikkelt naar een grondstoffenproducent. Zij creëren oplossingen voor het beschermen van grondstoffen en jij helpt daarbij door het ophalen van afval!

de werktijden van een bijrijder

Als bijrijder doe je flexibel werk. Je werkt meestal overdag in shifts: je start vroeg en werkt tot een uur of twee. Of je start rond die tijd en stopt rond middernacht met werken. Ook shifts in het weekend zijn een mogelijkheid. Er is dus altijd een dienst die bij je past! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om bijrijder te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel kan je het VCA-diploma behalen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Zo weet je dus hoe je veilig met situaties omgaat terwijl je werkt. Dat is handig in de transport omdat je vaak met grote materialen en machines werkt. Met een VCA-diploma op zak heb je meer baangarantie, en is de kans om door te groeien naar leidinggevende groter. Via Randstad helpen we je om deze diploma te halen!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!
 

Als bijrijder moet je het vooral heel leuk vinden om de hele dag van deur naar deur te gaan, en van tevoren geen idee te hebben hoe de dag gaat lopen. Het is dus goed als je  flexibel bent ingesteld! Daarnaast is het fijn als je:

 • schoon werkt: jij bent verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de bus of vrachtwagen

 • gastvrij en vriendelijk bent: je komt elke dag met zo’n vijftig verschillende klanten in contact. Dan is het belangrijk dat je vriendelijk overkomt, zodat de klanten tevreden zijn nadat jij bent geweest

 • goed kan samenwerken: je moet samenwerken met de chauffeur om alle bestellingen op tijd af te leveren, goederen te tillen en apparaten soms ook aan te sluiten. Het is dus fijn als je goed bent in samenwerken en makkelijk overlegt met je collega’s

 • organisatorisch sterk bent: jij houdt het overzicht van alle bestellingen en houdt bij wanneer er een bezorging is gedaan. Het is dus belangrijk dat dit klopt! Gelukkig ben jij goed in organiseren: jij houdt altijd de planning in de gaten.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als schilder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over bijrijders

 • wat doet een bijrijder?

  Een bijrijder rijdt mee met een chauffeur en helpt bij het laden en lossen van goederen en bestellingen. Waar nodig assisteer je ook bij het installeren. Meer weten over wat een bijrijder doet? Bekijk hier het complete takenpakket van een bijrijder.

 • wat verdien je gemiddeld als bijrijder

  Als fulltime bijrijder ga je gemiddeld tussen de 1.784 en 1.810 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 23.300 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 10,38 euro per uur. Meer weten over wat je precies gaat verdienen? Lees hier alles over het salaris van een bijrijder.

 • heb je ervaring nodig om als bijrijder aan de slag te gaan?

  Je hebt geen ervaring nodig om als bijrijder aan de slag te gaan. Zo lang je van aanpakken weet en je het leuk vindt om je elke dag bezig te houden met het netjes en veilig afleveren van goederen, zijn er bijrijderfuncties voor je beschikbaar. Meer weten over deze functie? Lees hier alles over de baan van een bijrijder!

 • waarom is het leuk om te werken als bijrijder?

  Het is leuk om te werken als bijrijder omdat je elke dag weer andere gezichten en klanten ziet. Ook doe je elke dag verschillende dingen, en leer je veel. Ben je benieuwd naar de functie van bijrijder? Bekijk hier alles!

 • hoe moet ik solliciteren op een bijrijder-vacature?

  Solliciteren als bijrijder is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!