Een postbezorger of postbode gaat allerlei adressen langs om post te bezorgen. Ansichtkaarten, kleine pakketjes of belastingbrieven, het is allemaal post die dankzij jou bij de mensen thuis in de brievenbus belandt.

wat doet een postbezorger?

Als postbezorger ben je verantwoordelijk voor:

 • post halen bij het depot

 • de beste bezorgroute bepalen

 • de ontvanger een handtekening laten zetten bij aangetekende post

 • alle post bezorgen

Wil je weten wat je als postbezorger verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool is altijd up to date en berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als postbezorger via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is geen algemene cao voor postbezorger. Wel hebben veel grotere postbedrijven een eigen cao. Hierin staan alle gemaakte afspraken, zoals salarisschalen en het aantal vakantiedagen, die voor jou als postbezorger van toepassing zijn. Vraag dus altijd aan je werkgever of er een cao is opgesteld.

Ben je klaar voor een nieuwe baan en wil je graag doorgroeien in de transportwereld? Denk dan eens aan de volgende banen:

 • koerier: als koerier haal je pakketjes op en lever je ze af bij mensen thuis. Koeriers zijn in verschillende sectoren nodig. Ga bijvoorbeeld aan de slag als geld- en waardetransporteur of als medisch koerier

 • vrachtwagenchauffeur: houd je van zelfstandigheid en wil je graag je CE-rijbewijs halen? Dan helpen wij je graag om dat voor elkaar te krijgen. Als vrachtwagenchauffeur rijd je het hele land door met allerlei verschillende goederen. En soms maak je ook een lange rit naar het buitenland

 • buschauffeur: vind je het fijn om dagelijks met mensen in contact te zijn en houd je wel van een praatje? Breng iedereen dan veilig op hun bestemming als buschauffeur. Wij helpen je je rijbewijs D te halen, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kan

 • chauffeur: je hebt ook de keuze om bijvoorbeeld taxichauffeur te worden. Of misschien wil je wel het liefste werken als chauffeur in het speciaal personenvervoer. Het is allemaal mogelijk!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Zorgen dat alle juiste post bij mensen thuis wordt geleverd, dat is waar je dagelijks mee bezig bent. Post komt in alle vormen en maten. Er zijn daarom ook verschillende postbezorgers nodig, zoals:

 • pakketbezorger: in de auto van de zaak rijd je lekker door het land om allerlei pakketten te bezorgen. Mensen bestellen bijna alles via het internet en daar zitten wel eens zware pakketten tussen. Ben je fit en sterk? Dan komt dat goed uit!

 • krantenbezorger: stap je elke dag met het goede been uit bed? En doe je dit het liefst zo vroeg mogelijk? Dan is een baan als krantenbezorger misschien wel iets voor je. Doordat je zo vroeg begint met werken, ben je ook lekker vroeg klaar

 • maaltijdbezorger: Iedereen houdt van lekker eten! Daarom is iedereen altijd blij om jou te zien. Je brengt de heerlijkste gerechten naar de mensen thuis en doet dit natuurlijk op de fiets of scooter van de zaak!

Weer of geen weer, je staat altijd in de startblokken om je werk te doen. Wat kan je verwachten als je gaat werken als postbezorger? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als postbezorger

 • post ophalen: zonder post geen werk! Daarom haal je voordat je begint alle brieven op bij het distributiecentrum bij jou in de buurt. Met een volle tas op je bagagedrager ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan

 • route bepalen: Soms is de route al door je werkgever bepaald. Is dit niet het geval, dan mag je je eigen route uitstippelen. Dat is wel zo fijn! Want zo kies je natuurlijk voor de snelste weg die uiteindelijk weer bij je huis uitkomt

 • post bezorgen: je baan draait om het bezorgen van de post. Dit doe je op een zo snel mogelijke manier. Zo krijgt iedereen door jouw goede werk de verwachte post op tijd in de brievenbus

wie zijn je collega’s?

Als postbezorger maak je deel uit van een groot team dat post rondbrengt, maar je werkt vooral zelfstandig. Hierdoor heb je veel vrijheid tijdens je werk. Op vrije dagen neemt een andere postbezorger je wijk over en zie je ook andere collega’s rondrijden, zoals bezorgers en koeriers. En wanneer je ‘s morgens post ophaalt bij het distributiecentrum zie je de magazijnmedewerkers die alles netjes voor je hebben gesorteerd en geordend. Zo ben je helemaal klaar om te beginnen!

je werkplek op de fiets in de buitenlucht

Je werkdag begint altijd bij het distributiecentrum, waar je de post ophaalt die je die dag moet bezorgen. De rest van de dag is je werkplek lekker in de frisse buitenlucht. Je komt meestal te werken in de wijk of buurt waar je zelf woont. Iedereen kent jou en jij kent iedereen. Beweging krijg je in ieder geval genoeg op de fiets tijdens je werk.

leuke bedrijven om te werken als postbezorger

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • postnl: het bekendste en meest betrouwbare postbedrijf van Nederland is altijd op zoek naar allerlei bezorgers die zowel brieven als pakketten van alle soorten en maten bij iedereen thuis brengen.

de werktijden van een postbezorger

Als postbode heb je de keuze om je werk heel flexibel in te delen. Je werkt meestal een paar uurtjes per dag, zowel doordeweeks als op zaterdag. Je bezorgt de post overdag, dus de avonden heb je altijd vrij. Deze baan is daardoor ook heel goed te combineren met een studie, een andere parttime baan of een gezin. En wat ook heel fijn is: op zondagen ben je sowieso altijd vrij, want dan wordt er nooit post bezorgd.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Goed nieuws: je hebt geen opleiding nodig om postbezorger te worden. Na de sollicitatieprocedure loop je mee met andere postbezorgers die je de fijne kneepjes van het vak leren. Wel moet je de Nederlandse taal beheersen en het fijn vinden om zelfstandig in de buitenlucht te werken.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Je bent veel onderweg op de fiets met een tas vol zware post. Het is daarom wel handig als je fysiek fit bent. Je dagelijkse beweging heb je er in ieder geval op zitten na je ronde door de wijk. Enkele andere eigenschappen die ook handig zijn om te hebben als postbezorger zijn:

 • veilig in het verkeer: tijdens je werk maak je onderdeel uit van het verkeer op de openbare weg. Zit je op de fiets met een lading post op je bagagedrager, dan houd je rekening met je omgeving. Het is natuurlijk belangrijk dat je veilig te werk gaat

 • zelfstandig: er is geen groot team waarmee je samenwerkt. Je hebt de vrijheid om zelfstandig aan het werk te gaan. Het bedrijf waarvoor je werkt wil graag werknemers die betrouwbaar zijn en hun werk goed uitvoeren. Dit is voor jou een makkie!

 • geordend: als postbode ga je geordend te werk en heb je voordat je werkdag begint de snelste route uitgestippeld. Zo ligt alle post altijd op tijd bij iedereen in de brievenbus

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als postbezorger via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over postbezorgers

 • wat doet een postbezorger?

  Een postbezorger bezorgt post en doet dit op de fiets of te voet. Je haalt voor je dienst de post op bij het distributiecentrum en volgt de snelste route om alle post bij iedereen in de brievenbus te doen. Benieuwd naar een baan als postbezorger? Lees hier alles over wat een postbezorger doet.

 • wat verdien je gemiddeld als postbezorger?

  Gemiddeld verdien je zo’n 1.677 euro bruto per maand. Dat is 21.733 euro bruto per jaar als je fulltime aan de slag gaat. Wil je toch liever werken als flexmedewerker? Dan verdien je gemiddeld 9,68 euro per uur. Lees hier alles over het salaris van een postbezorger.

 • ervaring nodig voor postbezorger?

  Je hebt geen ervaring nodig om te starten als postbezorger. Heb je zin om in de buitenlucht te werken en je buurt beter te leren kennen? Dan ben je helemaal klaar om als postbezorger aan de slag te gaan. Benieuwd naar deze functie? Lees hier alles over het takenpakket.

 • hoe moet ik solliciteren op een postbezorger vacature?

  Solliciteren als postbezorger is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar postbezorger vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!