Als fulltime kwaliteitscontroleur ga je gemiddeld zo’n 1.980 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 25.660 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 11,43 euro per uur.

Vaak werk je als kwaliteitscontroleur in de productie of in de techniek, maar je kan ook in de voedingsindustrie of in de chemie aan de slag. Een kwaliteitscontroleur wordt in vacatures ook wel een kwaliteitsmedewerker of meettechnicus genoemd. 

wat doet een kwaliteitscontroleur?

Als kwaliteitscontroleur ben je verantwoordelijk voor:

 • afwijkingen signaleren

 • uitvoeren van steekproeven

 • doen van metingen

 • toetsen van producten aan wettelijke eisen

 • schrijven van rapporten

 • zorgen voor een veilige werkomgeving

Wil je weten wat je gaat verdienen als kwaliteitscontroleur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als kwaliteitscontroleur heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals:

 • teamleider: als teamleider stuur je een team van kwaliteitscontroleurs aan. Je maakt en bewaakt de planning, verdeelt taken en zorgt dat de kwaliteitscontroleurs hun werk goed doen

 • kwaliteitsmanager: als kwaliteitsmanager ben je eindverantwoordelijk voor het product van je werkgever. Je stuurt teamleiders en kwaliteitscontroleurs aan en houdt je ook bezig met het verbeteren van bedrijfsprocessen

Ben je toe aan een verandering van je takenpakket? Dan kan je als kwaliteitscontroleur ook de overstap maken naar een andere functie binnen de productie of de techniek, zoals:

Wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als kwaliteitscontroleur kan je op verschillende plekken aan de slag. Jij bepaalt dus helemaal zelf wat voor een soort kwaliteitscontroleur je wordt! Je kan bijvoorbeeld aan de slag als:

 • kwaliteitscontroleur in een fabriek: als kwaliteitscontroleur in een fabriek sta je vaak aan de lopende band, waar je met jouw haviksogen alle producten checkt die langskomen. Ook doe je vaak steekproeven, waarbij je bijvoorbeeld de grootte van een product opmeet of controleert of het product aan de eisen voldoet

 • kwaliteitscontroleur in een magazijn: ga je aan de slag in een magazijn? Dan beoordeel je vaak producten die al verzendklaar zijn. Aan jou de taak om te bepalen of de producten ook écht het pand mogen verlaten

 • kwaliteitscontroleur in een laboratorium: als kwaliteitscontroleur in een laboratorium onderzoek je producten op moleculair niveau. Je controleert of het product uit veilige grondstoffen bestaat en of er geen schadelijke stoffen in zitten

Als kwaliteitscontroleur zorg je ervoor dat alle grondstoffen en producten tiptop in orde zijn! Dankzij jouw inzet voldoen de producten aan alle kwaliteitseisen. Wat kan je verwachten als je gaat werken als kwaliteitscontroleur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als kwaliteitscontroleur

 • steekproeven uitvoeren: als kwaliteitscontroleur voer je regelmatig een audit uit: een systematische controle om de kwaliteit van een product te beoordelen. Je meet bijvoorbeeld de grootte van een product, weegt hoe zwaar het product is en beoordeelt of de kwaliteit goed is. Zo ga je altijd voor het beste van het beste!

 • signaleren en doorgeven van afwijkingen: zie je een afwijking? Of mist er een onderdeel? Jij ziet het direct! En je weet vervolgens ook hoe je het oplost: je geeft het door aan de kwaliteitsmanager of neemt zelf contact op met de leverancier van het product of de grondstof

 • metingen doen: als kwaliteitscontroleur ben je vaak bezig met metingen. Je toetst zo of het product voldoet aan alle eisen. Je let hierbij zowel op de eisen die je werkgever heeft opgesteld, als op de wettelijke eisen die in Nederland gelden voor het product. Zo voorkom je dat gevaarlijke producten of voedingsmiddelen in de winkelschappen belanden!

 • opstellen van rapporten: het meten en controleren van de kwaliteit is natuurlijk belangrijk, maar vervolgens de uitkomsten duidelijk noteren is minstens zo belangrijk! Daarom leg je als kwaliteitscontroleur al je bevindingen duidelijk vast. Ook stel je rapporten op met de belangrijkste resultaten voor het management. Zo weet iedereen wat de kwaliteit van een product is en waar er nog kansen liggen

wie zijn je collega’s?

Als kwaliteitscontroleur werk je vaak nauw samen met andere kwaliteitscontroleurs en kwaliteitsmedewerkers. Samen worden jullie aangestuurd door de kwaliteitsmanager. Met wie je als kwaliteitscontroleur nog meer samenwerkt, hangt af van de plek waar je werkt. 

In de productie werk je bijvoorbeeld veel samen met productiemedewerkers, maar ook met productieplanners die zorgen voor een strakke planning, operators die de technische installaties draaiende houden en inpakkers die de orders verzendklaar maken.

In de techniek schakel je vaak met technisch medewerkers, maar ook met assemblagemedewerkers die de producten in elkaar zetten en monteurs die bijspringen om snel een storing op te lossen.  

je werkplek: tussen de producten

Als kwaliteitscontroleur werk je natuurlijk daar waar de producten zijn! In wat voor een ruimte dat precies is, verschilt per baan. Vaak werk je als kwaliteitscontroleur in een fabriek of productiehal, maar je kan aan ook de slag in een distributiecentrum of laboratorium. 

Eén ding is zeker: je werkt als kwaliteitscontroleur vaak binnen op een vaste locatie. En via Randstad kan je bij veel verschillende bedrijven aan de slag. Zo is de kans groter dat je een baan bij jou in de buurt vindt. 

leuke bedrijven om te werken als kwaliteitscontroleur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • accell: bij Accell weten ze alles van fietsen. Wist je dat Accell Group de de nummer twee voor elektrische fietsen in Europa is? En jij kan daar aan de slag als kwaliteitscontroleur! 

 • arla: drink jij elke dag een glas melk of houd je van yoghurt? Grote kans dat je dan een van de zuivelproducten van Arla Foods binnenkrijgt. Deze internationale zuivelcoöperatie hoort bij de wereldwijde top vijf van zuivelbedrijven! Je gaat aan de slag in de fabriek in Nijkerk, waar je zorgt dat de kwaliteit van de yoghurt, vla, melk en karnemelk tiptop in orde is 

 • kubota: bij Kubota produceren ze elke dag de beste tractoren, bouwmachines, motors en andere werktuigen. Het bedrijf zit in meer dan 110 landen en groeit sterk door! Onder de rook van Rotterdam is daarom net een nieuwe fabriek geopend, waar jij aan de slag kan als kwaliteitscontroleur. Je zorgt ervoor dat alle producten volgens de juiste richtlijnen worden aangeleverd, geproduceerd én verzonden

de werktijden van een kwaliteitscontroleur

De werktijden van een kwaliteitscontroleur zijn heel verschillend en hangen af van je werkgever. Je kan bijvoorbeeld tijdens kantoortijden van maandag tot en met vrijdag aan de slag, maar sommige werkgevers werken ook met ploegendiensten. 

Werken in ploegendiensten houdt in dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wél volgens een vast patroon. Dat is nodig omdat het productieproces van sommige bedrijven altijd doorloopt, dus ook ‘s nachts en in het weekend. En ook op die momenten moet de kwaliteit natuurlijk gecontroleerd worden! 

De meeste bedrijven die in ploegen werken hebben twee ploegendiensten of vijf ploegendiensten. Als je werkt bij een bedrijf met twee ploegendiensten, dan werk je bijvoorbeeld de ene week van 7 uur tot 15 uur en de week erna van 15 uur tot 23 uur. 

Het voordeel van werken in ploegendiensten is dat je flinke toeslagen bovenop je salaris krijgt. De toeslagen zijn als volgt:

 • 2-ploegendienst: 8-12% toeslag

 • 3-ploegendienst: 15-20% toeslag

 • 4-ploegendienst: 23-27% toeslag

 • 5-ploegendienst: 28-33% toeslag

Om als kwaliteitscontroleur aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding nodig. De meeste werkgevers vragen om een mbo-diploma. Welke opleiding je precies nodig hebt, verschilt per werkgever. Vaak heb je een diploma nodig dat aansluit op de sector waarin je wilt gaan werken, zoals een opleiding in de techniek of productie. 

Wil je als kwaliteitscontroleur werken in een laboratorium? Dan heb je vaak een hbo- of wo-opleiding nodig, zoals chemie (hbo) of moleculaire wetenschappen (wo).  
En ga je aan de slag in de techniek of logistiek? Grote kans dat je dan een VCA-diploma nodig hebt. Zo werk je helemaal veilig in je sector. Dit VCA Basisveiligheid diploma haal je gemakkelijk via Randstad.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede kwaliteitscontroleur? Dat je heel nauwkeurig kan werken! Jij zorgt dat de kwaliteit van het product voor de volle 100% in orde is. Met jouw scherpe oog haal je elke fout of afwijking snel uit het productieproces. Zo ga je altijd voor het beste van het beste!

Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk voor een kwaliteitscontroleur:

 • zelfstandig: als kwaliteitscontroleur ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van (een deel van) een product. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook goed mee om te gaan

 • discipline: de kwaliteit van het product is altijd vastgelegd in specifieke protocollen en richtlijnen. Jij snapt dat deze regels belangrijk zijn en voert ze ook graag uit. Laat dat gedisciplineerd werken maar aan jou over!

 • flexibel: samen met je collega’s zorg je ervoor dat de kwaliteit altijd zo hoog mogelijk scoort. Veel productieprocessen gaan zeven dagen per week en 24 uur per dag door. Dat betekent dat je ook op afwisselende tijden werkt. Met jouw flexibele houding vind je die ploegendiensten geen probleem! 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als kwaliteitscontroleur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen

 • wat doet een kwaliteitscontroleur?

  Een kwaliteitscontroleur speelt een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit van producten en grondstoffen. Hier zijn enkele van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een kwaliteitscontroleur:

  1. Beoordelen van kwaliteit: De kwaliteitscontroleur beoordeelt producten en grondstoffen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen en specificaties.

  2. Identificeren van afwijkingen: Eventuele afwijkingen van de normen worden opgemerkt en gedocumenteerd. Dit kan variëren van visuele defecten tot meetbare parameters zoals gewicht, grootte of chemische samenstelling.

  3. Steekproeven nemen: Kwaliteitscontroleurs voeren vaak steekproeven uit om de algehele kwaliteit te beoordelen. Dit houdt in dat ze willekeurige monsters van producten nemen en deze grondig onderzoeken.

  4. Naleving van wettelijke eisen: Ze controleren of de producten voldoen aan alle wettelijke en regelgevende eisen, inclusief veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.

  5. Rapporteren: Het vastleggen van de bevindingen in rapporten en documenten is een belangrijk aspect van de rol. Deze rapporten worden vaak gedeeld met leidinggevenden en andere belanghebbenden binnen de organisatie.

  6. Verbeteringen voorstellen: Kwaliteitscontroleurs dragen bij aan de verbetering van productie- en kwaliteitsprocessen door suggesties te doen voor verbeteringen en optimalisaties.

  De rol van een kwaliteitscontroleur is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat producten aan de hoogste normen voldoen en dat ze veilig en betrouwbaar zijn voor consumenten. Het draagt bij aan de reputatie van het bedrijf en het vertrouwen van klanten in de producten.

  > bekijk hier alle vacatures voor kwaliteitscontroleur!

 • wat verdien je gemiddeld als kwaliteitscontroleur?
 • heb je ervaring nodig om kwaliteitscontroleur te worden?

  Om aan de slag te gaan als kwaliteitscontroleur, heb je de juiste opleiding nodig. Meestal is een mbo-diploma dat aansluit op de sector waarin je gaat werken voldoende. Bijvoorbeeld een mbo-opleiding in de techniek of productie. Wil je als kwaliteitscontroleur gaan werken in een laboratorium? Dan heb je vaak een hbo- of wo-opleiding nodig, zoals chemie (hbo) of moleculaire wetenschappen (wo). Lees hier welke opleidingen en kwalificaties je precies nodig hebt om kwaliteitscontroleur te worden.

  > bekijk alle kwaliteitscontroleur vacatures

 • hoe moet ik solliciteren op een kwaliteitscontroleur functie?

  Solliciteren als kwaliteitscontroleur is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!