Een technisch commercieel medewerker is iemand die goederen of diensten verkoopt binnen de technische sector. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van zonnepanelen of productiemachines in fabrieken. Je hebt vaak twee opties binnen deze sector: de binnen- of buitendienst.

Werk je op de afdeling binnendienst, dan zit je vooral op kantoor en bel je vaak met potentiële klanten. Je doet ook voorbereidend werk voor je collega’s op de afdeling buitendienst. 

De technisch commercieel medewerkers op de buitendienst gaan aan de slag op veel verschillende locaties. Op welke afdeling je gaat werken, is aan jou!

wat doet een commercieel technisch medewerker?

Je bent de specialist op het gebied van het product of de technische installatie die je verkoopt. Je weet precies hoe het werkt en in elkaar steekt, zodat je goed technisch advies kan geven. Daarom weet jij als commercieel technisch medewerker als geen ander hoe je klanten het beste overtuigt van jouw product! 

Je verkooptalenten komen elke dag weer van pas en door de overtuigingskracht die je bezit, laat je mensen inzien welke toegevoegde waarde jouw product heeft. Daarnaast bouw je sterke klantrelaties op en laat je hen steeds weer opnieuw terugkomen. Zo ben jij niet alleen goed bezig, maar maak je je klanten ook blij met hun aankoop.

Wil jij weten wat je verdient als fulltime commercieel technisch medewerker? Bekijk het in de Randstad-salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als commercieel technisch medewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je als technisch commercieel medewerker werkt, krijg je in veel gevallen te maken met bonussen. Als je in staat bent om je targets te halen en veel te verkopen, dan beloont het bedrijf waarvoor je werkt je met een mooie bonus.

Werk je op de afdeling buitendienst dan krijg je ook vaak een auto van de zaak of reiskostenvergoeding om een bezoek te brengen aan al je klanten. Dit hangt af van de organisatie waar je aan de slag gaat.

Start je als commercieel technisch medewerker, dan heb je de mogelijkheid om door te groeien. Er worden vaak interne trainingen gegeven binnen bedrijven om het niveau van de salespersonen op peil te houden. Zo blijf je ook leren over de laatste technische ontwikkelingen van het product dat je verkoopt en kan je doorgroeien naar andere functies als:

 • leidinggevende

Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid over een team van commerciële medewerkers. Je bent het aanspreekpunt voor als er vragen zijn en houdt in de gaten of de maandelijkse targets worden gehaald. Door je sterke vaardigheden in leiderschap weet je je medewerkers te motiveren en krijgt iedereen zijn bonus!

 • accountmanager

Groei je door naar een functie als accountmanager? Dan houd je alle leads warm en zoek je regelmatig contact met hen. Je geeft advies en beantwoordt eventuele vragen. Zo zorg je dat klanten ook klanten blijven!

 •  commercieel technisch adviseur

Als commercieel technisch adviseur is het je taak om naast de acquisitie van nieuwe klanten uitleg en advies te geven over het product dat je verkoopt. Bovendien ben je een kei in presenteren en geef je trainingen aan andere commerciële medewerkers.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Commercieel technisch medewerkers werken altijd in de technische sector. Je verkoopt dan bijvoorbeeld: zonnepanelen, glasvezel, vloerverwarming, machines voor in fabrieken en meer! Dit betekent niet dat je alles moet weten over de laatste technische snufjes op de markt, maar het is wel belangrijk als je weet hoe het product dat je verkoopt werkt. Er zijn ook andere soorten commerciële medewerkers. Hieronder lees je welke:

Kan je niet wachten om leads te genereren en producten aan de man te brengen? Lees dan hieronder wat je kan verwachten als je gaat werken als commercieel technisch medewerker.

dit is je takenpakket als commercieel technisch medewerker

 • verkoop

Als technisch commercieel medewerker bel je mensen op of ga je bij hen langs om hun als klant aan je te binden. Belangrijk in dit proces is dat je altijd op de hoogte bent van het product dat je verkoopt en hoe je van een 'nee' een magische 'ja' maakt!

 • offertes opstellen

Heb je een potentiële klant aan de haak geslagen en heb je zijn interesse gewekt? Dan is het tijd om een offerte op te stellen en die naar hem te versturen. Na zijn akkoord ben je weer een stukje dichter bij de maandelijkse target

 • klantenservice

Uiteindelijk wil je dat je klanten tevreden zijn over hun aankoop. Je koppelt daarom graag terug en gaat na of je nog advies of hulp kan geven. Zijn al je klanten tevreden, dan is het tijd om naar nieuwe klanten op zoek te gaan!

wie zijn je collega’s?

Je bent veel zelfstandig aan het werk. Je bent namelijk zelf bezig met de verkoop en probeert iemand anders te overtuigen van de kwaliteit en voordelen van het product. Maar je staat er niet altijd maar alleen voor. Samen met de hele salesafdeling behaal je de vooropgestelde doelen die die maand zijn vastgesteld. 

Werk je op de afdeling binnendienst dan werk je ook met de mensen van de afdeling buitendienst. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Het team waarbinnen je werkt, wordt geleid door de teamleider van jouw afdeling die eindverantwoordelijke is en toezicht houdt dat alle targets worden behaald.

je werkplek op kantoor en daarbuiten

Als technisch commercieel medewerker werk je vooral op kantoor en bel je met klanten. Je overtuigt klanten van het product dat je verkoopt. Als je op kantoor werkt dan heet dit binnendienst. 

Ga je aan de slag op de afdeling buitendienst? Dan ben je ook veel onderweg en ga je naar klanten toe. Je komt op kantoren terecht waar je vergaderingen houdt met klanten. Je geeft advies over het product dat je verkoopt en bindt zo de klanten aan je.

leuke bedrijven om te werken als commercieel technisch medewerker

Je commerciële talenten inzetten in de praktijk? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • energieleveranciers als Vattenfall en Eneco? Je zorgt voor licht in de duisternis en bent de reden dat iedereen er altijd warmpjes bij zit

 • een marktleider in glasvezel als Reggefiber? Mede door jou heeft iedereen pijlsnel internet en hangt er nooit meer een film vast tijdens het streamen

de werktijden van een commercieel technisch medewerker

Als commercieel technisch medewerker werk je gewoon tijdens de kantooruren. De weekenden heb je vrij en je hoeft je doorgaans niet druk te maken dat je in de avonden nog achter je laptop moet werken.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden als je aan de slag wilt in deze functie. Met een mbo 4-diploma in de richting van procesautomatisering of mechatronica heb je al een goede basis. 

Heb je een technische opleiding afgerond of een hbo-diploma commerciële economie op zak? Dan kan je ook vaak aan de slag als technisch commercieel medewerker. Het is vooral belangrijk dat je niet op je mondje bent gevallen, goed mensen kan overtuigen en dat je affiniteit hebt met de technische sector.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Een commercieel technisch medewerker heeft verschillende competenties nodig om zijn baan goed te doen. Hieronder lees je de belangrijkste competenties voor deze functie:

 • overtuigingskracht: Bellen is voor jou geen probleem en krijg je ‘geen interesse’ te horen, dan heb jij juist extra motivatie om deze persoon te overtuigen en de interesse te wekken. Jij zet door!

 • goed luisteren: Hebben mensen vragen of vertellen ze je een reden waarom ze iets wel of niet willen kopen dan heb jij dat meteen in de gaten. Je luistert goed naar wat potentiële klanten zeggen en kan hier strategisch op inhaken

 • stressbestendig: Je moet veel targets halen aan het eind van de maand, maar hier word jij niet onrustig van. Je weet wat je te doen staat en hebt je plan paraat!

 • initiatiefrijk: Je bent niet van het ellenlange uitstellen of afwachten. Nee, je neemt meteen actie. Zie jij een kans in het verschiet om je product aan de man te brengen dan maak je er meteen werk van!

 • communicatief: Je weet altijd wat je op welk moment zegt en bent daarom ook een kei in klantbinding. Mensen mogen jou van nature door je sterke communicatieve vaardigheden. Je merkt wanneer iemand twijfelt en haalt die persoon dan over. Heeft iemand veel vragen, dan beantwoord jij die zonder problemen. Je hebt altijd je woordje klaar!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als commercieel technisch medewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over commercieel technisch medewerkers

 • wat doet een commercieel technisch medewerker?

  Je adviseert, overtuigt potentiële klanten van het product dat je verkoopt binnen de technische sector. Denk aan zonnepanelen en machines in fabrieken. Daarnaast bouw je sterke klantrelaties op en volg je warme leads op om zoveel mogelijk te verkopen. Ben je nieuwsgierig naar wat deze functie verder inhoudt? Lees het hier!

 • wat verdien je gemiddeld als commercieel technisch medewerker?

  Als fulltime commercieel technisch medewerker ga je gemiddeld tussen 2.124 euro bruto per maand verdienen. Hier komen nog eventuele bonussen bij. Deze bonussen worden bepaald aan de hand van je behaalde targets. Dit salaris is gebaseerd op de salarischecker van Randstad.

 • ervaring nodig voor commercieel technisch medewerker?

  Ervaring is altijd goed om te hebben. Je weet hoe je te werk moet gaan als iemand geen interesse toont in het product dat je maar al te graag wilt te verkopen. Het is echter geen harde eis. Ben je in het bezit van de juiste competenties en opleiding dan kan je vaak gewoon aan de slag als commercieel technisch medewerker. Benieuwd welke competenties dit zijn? Bekijk die dan in het artikel.

 • hoe moet ik solliciteren op een commercieel technisch medewerker vacature?

  Solliciteren als commercieel technisch medewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!