barista worden

Om barista te worden heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Maar het is natuurlijk wel fijn als je al wat ervaring hebt in de horeca of met het maken van koffie. Heb je nog weinig ervaring als barista? Geen probleem! Het volgen van een opleiding tot gecertificeerd barista is vaak zo geregeld.

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de horeca.

eigenschappen en competenties voor barista

Als barista heb je eigenlijk twee eigenschappen die het allerbelangrijkst zijn: liefde voor je koffievak én liefde voor je gasten. Want zonder goede koffie geen barista, maar zonder gasten ook geen werk. En verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

 • vriendelijk: je hebt een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt. Je vindt het leuk om een praatje te maken en gasten te adviseren over hun koffie.

 • oog voor het detail: precies werken hoort er als barista ook bij. Een goede latte macchiato valt of staat met de juiste afmetingen, en ook het kassasysteem is gebaat bij nauwkeurigheid. En dat bevalt jou wel. 

 • stressbestendig: hoe druk het ook is aan je koffiebar, jij houdt je hoofd koel. Multitasken doe je graag, zodat je gasten zo snel mogelijk kunnen genieten van jouw koffie. 

Als barista behoor je al snel tot het hart van een organisatie: iedereen komt bij je langs. Een barista voorziet gasten van de heerlijkste koffie, taarten en gebak, maar weet ook dat een luisterend oor net zo belangrijk is. Een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt is daarom essentieel. Het vak van een barista draait zo om veel meer dan koffie dus! Als barista werk je natuurlijk vaak bij koffiezaken, maar ook bij grote bedrijven, zoals: musea, theaters, banken of evenementen. 

wat doet een barista?

Als barista ben je verantwoordelijk voor:

 • de allerbeste koffie en ‘latte art’

 • een fijne sfeer: barista’s zijn vaak letterlijk het gezicht van een plek

 • het kassasysteem

 • een spic en span werkomgeving

Wil je weten wat je gaat verdienen als barista? Check dit blog over het horeca salaris of bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als barista via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je via Randstad als barista aan de slag gaat, dan is de kans groot dat je een speciale opleiding met certificaat tot barista kan volgen. Ook zijn er altijd mogelijkheden om trainingen te krijgen, zodat je jouw gasten blijft imponeren met je unieke koffieskills en latte art. 

Als barista bereik je vaak meer wanneer je een gecertificeerd barista bent. Via Randstad volg je gemakkelijk een officiële opleiding tot barista. En soms zijn er ook andere doorgroeimogelijkheden. 

 • restaurantmanager / floormanager: van koffiebaas naar manager van het hele restaurant. Merk je dat het overzicht bewaren en mensen aansturen je goed past? Denk dan eens aan de functie van restaurantmanager / floormanager.

 • host(ess): bevalt het stuk gastvrijheid je enorm goed? Vind je het leuk om gasten te verwelkomen en ze op hun gemak te stellen? Dan is werken als hostess wellicht ook een interessante optie voor jou. 

 • teamleider in de catering: krijg je geen genoeg van mensen bedienen en blij maken met jouw horecakunsten? Dan kan je de stap zetten naar teamleider in de catering.

 • kok: blijft jouw passie voor smaak niet beperkt tot koffie? Misschien dat werken als (chef-)kok dan wel wat voor jou is! 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat kan je verwachten als je gaat werken als barista? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als barista

Het functieprofiel van een barista omvat meer dan de beste koffie’s uitserveren. Maar het vormt natuurlijk wel de rode draad in je werkdag! 

de allerbeste koffie

Als barista is je belangrijkste taak uiteraard het verzorgen van de allerbeste koffie. Je bent daarom op de hoogte van de nieuwste trends binnen je vakgebied. Adviseren over smaak, koffiebonen of melk? Laat dat maar aan jou over! Met die perfecte schuimlaag op een cappuccino, de precies goede afmeting voor de mooiste latte macchiato of met de weldadige smaakexplosie van een lungo verzorg jij je gasten een topstart van hun dag! En met je creatieve oog en latte art-skills tover je ieder kopje koffie om tot een lust voor het oog.  

een fijne sfeer

Als barista ben je verantwoordelijk voor een fijne sfeer aan jouw koffiebar. Je hebt veel gasten die dagelijks terugkomen. Een goede band opbouwen is dus belangrijk! Als barista heb je zo altijd een luisterend oor en een glimlach klaar. Want door je vriendelijke uitstraling smaakt de koffie nog net een tikkie beter! 

het kassasysteem 

Met al die koffie’s die over de toonbank vliegen, is het zaak om de kassa niet te vergeten. Als barista ben je namelijk -vrijwel altijd- ook verantwoordelijk voor het kassasysteem. Je werkt precies en bedient net zo makkelijk de kassa als het koffiezetapparaat: laat dat multitasken maar aan jou over!

een schone werkplek 

Tot slot: als barista ben je verantwoordelijk voor jouw koffiebar. Die ziet er op elk moment van de dag spic en span uit. Net als het koffiezetapparaat. Je snapt wat hygiëne is en pakt elke kans om even met dat schoonmaakdoekje aan de slag te gaan. Want een blinkend koffiezetapparaat laat je hart sneller kloppen, toch? 

wie zijn je collega’s?

Als barista werk je in een koffiebar, of in een speciaal gedeelte van het (bedrijfs)restaurant. Vaak sta je gezellig schouder aan schouder te werken met een mede-barista, om de drukte in goede banen te leiden. Afhankelijk van je werkplek heb je vaak ook contact met ander  personeel in het restaurant. 

Zo breng je lege koffiekopjes naar de afwassers, schakel je vaak met cateringmedewerker(s) of brainstorm je met de restaurantmanager over nieuwe acties. En je houdt je voorraad koffiebonen en melk natuurlijk nauwlettend in de gaten. Bijna door je voorraad heen? Dan weet jij je voorraadbeheerder of inkoper te vinden.

werkdag van een barista

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als barista en wat je allemaal moet doen? Lonneke zoekt het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

je werkplek: werken in de horeca!

Werken in de horeca is hard werken met een flinke bak gezelligheid! In een koffiebar werk je meestal in een klein team met inspirerende mensen om je heen. Collega’s die echt passie hebben voor de lekkerste koffie maken of misschien nog middenin in een mooie studie zitten. Zo leer je ook nog eens van elkaar!  

Als barista kan je ook in het restaurant of café van een bedrijf werken. En dat is super divers! Van een museum tot station en van een bank tot een groot internationaal bedrijf. Je staat middenin de bedrijvigheid, maar wel lekker achter je eigen koffiebar. Je bent omringd door je collega’s en natuurlijk waarvoor je het doet: de gasten! Elke dag weer ontmoet je nieuwe mensen die je een fijn moment bezorgt met de lekkerste koffie. 

leuke bedrijven om te werken als barista

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • internationale bedrijven zoals Netflix, Uber en Google! Via de grote horecaspecialist Vermaat loop je zo bij deze bedrijven binnen. 

 • grote cateraars? Zoals Sodexo en Albron.

 • grote evenementen of beurzen? Bij de Jaarbeurs in Utrecht maak je van alles mee.

 • een museum, ziekenhuis of bank? Via onze barista-vacatures kom je snel op dit soort plekken terecht. 

de werktijden van een barista

Als barista werk je meestal overdag, maar er zijn ook mogelijkheden om ook tot later in de avond te werken. Je werktijden zijn afhankelijk van waar je de koffie uitserveert. Werk je bijvoorbeeld in een bedrijfsrestaurant of station? De kans is groot dat je dan vroeg uit de veren mag, zodat je gasten hun dag lekker starten met goede koffie. In het weekend bijverdienen als barista? Dat kan ook! Bijvoorbeeld in een museum of bij een evenement. Alles is mogelijk; de keuze is aan jou!

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via de onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier alle opleidingen en trainingen in de horeca

 • vast contract? Een uitzendbaan als barista via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over barista's

 • wat doet een barista?

  Als barista ben je een echte koffiekunstenaar en serveer je gasten de heerlijkste koffie, taarten en gebak, maar weet ook dat een luisterend oor net zo belangrijk is. Als barista ben je hét gezicht van een koffiezaak of -bar: iedereen komt bij je langs. Een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt is daarom essentieel.

  >> Check alle barista vacatures

 • wat verdien je gemiddeld als barista?

  Als barista verdien je ongeveer tussen de 1.798,- en 1.857,- euro bruto per maand. Als uitzendkracht is dit meestal zo’n 10,55 euro per uur. Wat je precies gaat verdienen hangt af de plek waar je gaat werken. Lees er alles over op deze pagina!

 • heb je ervaring nodig om barista te worden?

  Om barista te worden heb je meestal geen specifieke opleiding nodig. Het is natuurlijk wel fijn als je al wat ervaring hebt in de horeca of met het maken van koffie. Maar het volgen van een opleiding tot gecertificeerd barista is vaak ook snel geregeld, lees er hier alles over.

 • hoe moet ik solliciteren op een barista vacature?

  Solliciteren als barista is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe word ik een goede barista?

  Oefening baart kunst! Maar mocht je toch goed beslagen ten ijs komen vóórdat je aan de slag gaat, dan kun je altijd via Randstad een barista cursus volgen. Tijdens onze barista cursus leer je hoe je de lekkerste koffie zet: van sterke espresso's tot schuimige latte macchiato's.

  >> Lees hier alles over onze opleiding