Een transportplanner is iemand die verantwoordelijk is voor het vervoeren van goederen. Je zorgt er als transportplanner voor dat producten snel en efficiënt van A naar B worden vervoerd. Je stippelt routes uit, stuurt bestuurders aan en onderhoudt het contact met opdrachtgevers. 

Als transportplanner werk je in de logistieke sector. Door de toename in internationale handel is er steeds meer vraag naar transportplanners. Genoeg werk dus! 

wat doet een transportplanner?

Als transportplanner ben je verantwoordelijk voor:

 • transportopdrachten aannemen

 • routes en ladingen indelen

 • chauffeurs en verschepers aansturen

 • transporten monitoren

 • oplossen van problemen

 • contact met opdrachtgevers

Wil je weten wat je gaat verdienen als fulltime transportplanner? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als transportplanner heb je binnen de logistiek verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar een leidinggevende functie, zoals:

 • teamleider: als teamleider geef je leiding aan een team van transportplanners. Je bent eindverantwoordelijk voor de transporten van jouw afdeling en zorgt dat iedereen lekker kan doorwerken

 • transport manager: als manager ben je eindverantwoordelijk voor verschillende afdelingen binnen het bedrijf, en denk je ook mee over het strategisch beleid 

Wil je in de logistiek blijven werk, maar vind je het leuk om je takenpakket te veranderen? Dat kan natuurlijk ook! Je kan als transportplanner bijvoorbeeld doorgroeien tot:

 • expediteur: als expediteur regel je alle randvoorwaarden van een transport. Je kiest de vervoerder, maar regelt ook de vergunningen en verzekert alle goederen. Een uitgebreider takenpakket dus!  

 • cargadoor: heb jij een passie voor de scheepvaart en ben je een meester in plannen? Groei dan door tot cargadoor! Als cargadoor, of scheepsbevrachter, organiseer jij het contact tussen de aanbieder en de vervoerder van de vracht. Je zorgt ervoor dat schepen een plaats krijgen om aan te meren en dat het laden en lossen van de vracht volgens plan verloopt

 • declarant: in de transportsector worden vaak grote ladingen vracht van land naar land vervoerd. Hier komt een hoop administratief werk bij kijken. Als declarant is het jouw verantwoordelijkheid dat al het papierwerk goed afgehandeld wordt. Je stelt douane-aangiften op, en zorgt voor de verwerking van invoerrechten. Zo laat je het transportproces vlekkeloos verlopen

Wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Goederen kunnen op veel verschillende manieren vervoerd worden: over de weg, over het water of via de lucht! Elke transportsector vraagt om specifieke kennis. Daarom zijn er grofweg drie soorten transportplanners te onderscheiden:

 • transportplanner zeevracht: als transportplanner in de zeevracht plan je het transport over zee. Je boekt schepen en containers en stuurt de verschepers aan. Zo zorg je ervoor dat een transportoperatie nooit in het water valt! 

 • transportplanner luchtvracht: in de luchtvaart zorg je er als transportplanner voor dat goederen via vliegtuigen op de juiste bestemming aankomen. Je hebt dus veel contact met luchtvaartmaatschappijen en hebt de juiste kennis in huis van alle internationale regelgeving

 • transportplanner wegtransport: als transportplanner in de wegtransport stippel je de meest efficiënte routes voor de chauffeurs en hun vrachtwagens uit. Dankzij jouw werk komt elke order op tijd op de plek van bestemming aan! 

Als transportplanner ben jij de belangrijkste schakel in elke logistieke operatie. Dankzij jouw werk komen goederen veilig aan op de plek van bestemming! Wat kan je verwachten als je gaat werken als transportplanner? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als transportplanner

 • transportopdrachten aannemen

Je werk als transportplanner begint natuurlijk met het krijgen van transportopdrachten. Je weet bij het aannemen van een nieuwe opdracht precies welke informatie je moet achterhalen. Om wat voor een soort goederen gaat het? En op welke datum moeten ze op de plek van bestemming zijn? Zodra jij alle informatie binnen hebt, kan je aan de slag met plannen! 

 • routes en ladingen indelen

Een van de belangrijkste taken van een transportplanner is het uitdenken van de meest efficiënte routes. Hierbij weet je slim gebruik te maken van de beschikbare middelen: je weet bijvoorbeeld hoe je verschillende deelzendingen kan combineren tot één laad- en losroute

 • transporteurs aansturen

Het indelen van de routes en ladingen is één, maar de transporten moeten natuurlijk ook vervoerd worden! Of de goederen nu via vliegtuigen, containerschepen of vrachtwagens worden vervoerd: jij weet precies hoe je de bestuurders moet instrueren zodat ze de goederen veilig op de plaats van bestemming brengen

 • transporten monitoren

Als transportplanner is het jouw verantwoordelijkheid dat alle goederen op tijd aankomen. Daarom houd je de transporten goed in de gaten wanneer ze onderweg zijn. Ontstaan er problemen tijdens de routes? Jij lost het snel op en stuurt bij waar nodig! 

 • contact met opdrachtgevers

Tot slot houd je als transportplanner ook contact met opdrachtgevers. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor alle vragen. Ook is het aan jou om te vertellen wanneer een transport precies aankomt, of wanneer een transport helaas vertraging heeft opgelopen  

wie zijn je collega’s?

Als transportplanner werk je in de logistieke sector. Je werkt als transportplanner vaak in een team met andere transportplanners. Samen worden jullie aangestuurd door een teamleider of manager. 

Als transportplanner heb je nauw contact met alle bestuurders op jouw routes. Ook schakel je met opdrachtgevers en heb je contact met andere medewerkers binnen jouw bedrijf, zoals administratief medewerkers of logistiek medewerkers

werkdag van een transportplanner

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als transportplanner? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

vrachtwagenchauffeur vacatures

je werkplek: op kantoor

Als transportplanner werk je de meeste tijd binnen achter een bureau, in een kantoor. Met een computerscherm voor je en een telefoon naast je, bereid jij alle transporten tot in de puntjes voor! Af en toe ben je als transportplanner ook aanwezig bij het laden of lossen van goederen, zodat je altijd het overzicht houdt! 

leuke bedrijven om te werken als transportplanner

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • kuehne + nagel: wil je het transport regelen voor een wereldwijd logistiek bedrijf? Ga dan aan de slag als transportplanner bij Kuehne + Nagel!

 • ceva logistics: op het gebied van lucht- en zeevracht hoort Ceva Logistics bij de grootste wereldwijde logistieke dienstverleners. Start bij Ceva en regel de beste transportservice voor de klant

 • jumbo: wil jij meehelpen aan volle winkelschappen van deze bekende supermarkt? Ga dan werken als transportplanner bij Jumbo en regel het vervoer van duizenden producten

de werktijden van een transportplanner

Als transportplanner heb je vaak regelmatige werktijden, van maandag tot en met vrijdag. Je begint tussen 8.00 en 9.00 uur ‘s ochtends en tussen 17.00 en 18.00 uur zit je werkdag er weer op. In het weekend ben je lekker vrij.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om aan de slag te gaan als transportplanner, heb je vaak een mbo-diploma in de richting van transport of logistiek nodig. Goede opleidingen zijn bijvoorbeeld havenlogistiek/havenoperaties (mbo niveau 2), planner wegtransport (mbo niveau 3), logistiek supervisor (mbo niveau 3) of manager transport en logistiek (mbo niveau 4). Met deze opleidingen ben je goed voorbereid op alles dat je tijdens je werk tegenkomt!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede transportplanner? Dat je goed overzicht houdt! Je kan perfect plannen en houd ervan om gestructureerd te werken. Prioriteiten stellen? Laat dat maar aan jou over! 

Daarnaast komen de volgende eigenschappen ook goed van pas wanneer je werkt als transportplanner:

 • communicatief sterk: als transportplanner sta je de hele dag in contact met allerlei partijen. Je schakelt met bestuurders, opdrachtgevers en andere collega’s. Het is dus belangrijk dat je helder en duidelijk communiceert. Zo weet iedereen altijd waar hij of zij aan toe is

 • stressbestendig: ondanks je strakke planning, lopen zaken soms toch anders dan verwacht. Gelukkig houd jij het hoofd koel en kan je je goed aanpassen aan onvoorziene gebeurtenissen. Zo maak jij van elke uitdaging een succes!  

 • goed in samenwerken: als transportplanner heb je een centrale rol in elke logistieke operatie. Daarom is het belangrijk dat je goed met collega’s overweg kan

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als transportplanner via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over transportplanners

 • wat doet een transportplanner?

  Een transportplanner is verantwoordelijk voor het vervoer van goederen. Het is de taak van een transportplanner om ervoor te zorgen dat producten snel en efficiënt van A naar B worden vervoerd. Je bedenkt bijvoorbeeld de routes, maar stuurt ook de bestuurders aan en onderhoudt het contact met opdrachtgevers. Lees op deze pagina wat het takenpakket van een transportplanner precies inhoudt.

 • wat verdien je gemiddeld als transportplanner?

  Als fulltime transportplanner verdien je gemiddeld tussen de 2.165 en 2.298 euro bruto per maand. Per jaar is dat 28.926 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 12,88 euro per uur. Lees hier alles over het salaris van een transportplanner.

 • heb je ervaring nodig voor een baan als transportplanner?

  Om als transportplanner aan de slag te gaan, heb je vaak een mbo-diploma nodig in de richting van logistiek of techniek. Goede opleidingen zijn bijvoorbeeld havenlogistiek/havenoperaties (mbo niveau 2), planner wegtransport (mbo niveau 3), logistiek supervisor (mbo niveau 3) of manager transport en logistiek (mbo niveau 4). Met deze opleidingen ben je goed voorbereid op alles wat je tijdens je werk tegenkomt! Lees hier meer over welke opleidingen je nodig hebt om transportplanner te worden.

 • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor transportplanner?

  Solliciteren als transportplanner is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!