wat is logistiek?

De logistieke dienstverlening omvat veel meer dan alleen het vervoer van A naar B. Het omvat alles wat betrokken is bij het plannen, organiseren, beheren en uitvoeren van een continue stroom van goederen. Deze goederenstroom kun je vergelijken met een logistieke ketting, ook wel bekend als de supply chain. Deze keten begint bijvoorbeeld wanneer je achter je laptop een paar nieuwe sneakers bestelt bij Foot Locker, en eindigt wanneer de schoenendoos bij je voordeur wordt afgeleverd.

Om dit hele logistieke proces soepel te laten verlopen, is nauwe samenwerking cruciaal. Dit is iets wat we bij Randstad zeer waarderen. Bij Randstad hebben we diverse logistieke functies beschikbaar.

Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden. Waar wacht je nog op? Misschien zit jouw ideale baan er wel tussen!

> bekijk alle logistieke vacatures

werken en leren bij randstad

De toekomst ligt in praktisch werk en daar is logistiek een belangrijke schakel in. Daarom kun je bij ons meteen aan de slag in de logistiek, en als je nieuwe vaardigheden nodig hebt, kun je ze al werkend leren. Naast werk-leer trajecten zijn er ook cursussen beschikbaar voor Randstad medewerker. Er zijn werk-leer trajecten voor de volgende functies:

Zie jij jezelf werken in zo'n functie? Zet nu de stap! Bekijk alle opleidingsmogelijkheden.

opleidingen en trainingen in de logistiek

Waarom zou je uitsluitend voor een werkgever werken, als je ook aan je eigen groei kunt werken? Daarom bieden wij diverse opleidings- en trainingsmogelijkheden aan!

Heb je nog geen ervaring in de logistiek, of ben je al ervaren maar wil je je verder ontwikkelen? Bij ons kun je een nieuw vak leren met baangarantie, of je kunt eenvoudig (gratis) online trainingen volgen om aan je persoonlijke groei te werken. Dat klinkt toch goed?

> bekijk hier alle opleidingen en trainingen in de logistiek

heftruckchauffeur

Als heftruckchauffeur ben je verantwoordelijk voor het bedienen van een vorkheftruck, ook wel bekend als een vorklift:

 • in het magazijn verplaats je pallets vol goederen van de ene locatie naar de andere;
 • het is jouw taak om dit op een veilige, nauwkeurige en efficiënte manier te doen.

Wil je meer te weten komen over hoe het is om te werken als heftruckchauffeur?

> bekijk alle heftruckchauffeur vacatures

reachtruckchauffeur

In magazijnen zijn de stellingen vaak behoorlijk hoog. Met een reachtruck kun je deze hoogtes bereiken en de pallets met producten op de juiste plaatsen neerzetten. In het begin kan dit wellicht even wennen zijn, maar je zult al snel de nodige vaardigheid ontwikkelen. Benieuwd naar hoe het is om te werken als reachtruckchauffeur? Op deze manier kun je ontdekken hoe snel je aan de slag kunt gaan in deze rol.

> bekijk alle reachtruckchauffeur vacatures

orderpicker

Als orderpicker ben jij verantwoordelijk voor het verzamelen van de bestellingen in het magazijn. Dit kan je doen met behulp van een bestellijst, een scanapparaat of een voice picking systeem. Het is een leuke baan waarbij je vaak in een gezellig team werkt.

> bekijk alle orderpicker vacatures

magazijnmedewerker

Een magazijnmedewerker heeft een breed scala aan taken:

 • je verzamelt bestellingen;
 • vult de magazijnrekken aan;
 • en voert opruimwerkzaamheden uit.

Als je op zoek bent naar variatie in je werk, dan is dit absoluut een geschikte baan voor jou! Ontdek hier de opties om direct aan de slag te gaan als magazijnmedewerker.

> bekijk alle magazijnmedewerker vacatures

koerier/bezorger

Een koerier of bezorger heeft als taak om pakketjes van de ene locatie (punt A) naar de andere (punt B) te brengen. In een bestelbus volg je een route en bezorg je mensen hun bestelde pakketten, boodschappen of zelfs warme maaltijden. Ben je op zoek naar een baan die flexibel in je schema past?

> bekijk alle koerier/bezorger vacatures

logistiek medewerker

Een logistiek medewerker heeft een gevarieerd takenpakket:

 • je houdt je bezig met het laden en lossen van vrachtwagens;
 • verplaatst goederen in het magazijn;
 • voert order picking uit;
 • en schrikt ook niet terug voor administratieve taken.

Het is dus zeker een diverse baan! Als logistiek medewerker ben je een essentiële schakel in het magazijn.

> bekijk alle logistiek medewerker vacatures

planner

Een (transport-)planner is verantwoordelijk voor het opstellen en beheren van de planning binnen een organisatie. De complexiteit van de logistieke processen kan de planning soms tot een uitdaging maken. Als je een talent hebt voor organiseren en niet snel van de wijs raakt, is een functie als planner wellicht iets voor jou.

> bekijk alle planner vacatures

teamleider

De titel zegt eigenlijk al genoeg; als teamleider in de logistiek geef je leiding aan een team of afdeling:

 • je bent in staat het overzicht te behouden;
 • staat altijd klaar om collega's te ondersteunen;
 • en werkt samen met jouw team om de gestelde doelen te bereiken.

Klinkt aantrekkelijk, toch?

> bekijk alle teamleider vacatures 

logistiek manager

Een logistiek manager is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en optimaliseren van de goederenstroom binnen een organisatie. De taken van een logistiek manager omvatten onder andere:

 • voorraadbeheer: het beheren van de voorraadniveaus, zodat er voldoende goederen beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen, terwijl tegelijkertijd overmatige voorraad wordt geminimaliseerd;
 • transportplanning: het organiseren van efficiënte transportroutes en vervoerswijzen om goederen van leveranciers naar klanten te vervoeren;
 • magazijnbeheer: het beheren en optimaliseren van magazijnen en opslagfaciliteiten om de opslag en distributie van goederen te stroomlijnen;
 • kwaliteitscontrole: het waarborgen van de kwaliteit van goederen en processen binnen de supply chain;
 • kostenbeheer: het controleren van kosten in de logistieke operaties, zoals transportkosten, opslagkosten en personeelskosten;
 • samenwerking: het samenwerken met verschillende afdelingen, waaronder inkoop, productie, en verkoop, om ervoor te zorgen dat de supply chain soepel verloopt;
 • technologie en automatisering: Het gebruikmaken van geavanceerde logistieke software en automatisering om processen te verbeteren en realtime tracking en rapportage mogelijk te maken.

Kortom, een logistiek manager speelt een cruciale rol bij het waarborgen van een efficiënte en effectieve supply chain, wat essentieel is voor het succes van een organisatie. Iets voor jou?

Bekijk alle logistiek manager vacatures! 

supply chain planner

Als supply chain planner heb jij de goederen- en dienstenstroom helemaal onder de knie. Erg belangrijk dus dat jij nauwkeurig kan werken. Wat is je takenpakket?

 • productieplanningen maken;
 • voorraad op peil houden;
 • analyseren en rapporteren. 

Ben jij klaar om door te groeien naar manager? Dat kan! Word supply chain manager en kijk welke vacatures er allemaal zijn!

Weten welke vacatures er allemaal openstaan voor deze functie? Bekijk alle supply chain planner vacatures! 

expediteur

Als expediteur zorg je ervoor dat alles geregeld is om en rond de transport. Goederen moeten zo snel en efficiënt mogelijk van A naar B komen. Wat zijn je voornaamste taken?

 • het regelen van vergunningen;
 • het verzekeren van goederen;
 • zorgen voor vrachtpenningen;
 • het boeken van ladingen;
 • prijsaanvragen doen.

Bekijk alle expediteur vacatures! 

hoe is het om te werken in de logistiek?

banen in de logistiek

heftruckchauffeur

werken als reachtruckchauffeur

werken in de logistiek als orderpicker

snel aan de slag

Opleidingen en trainingen in de Logistiek.

wij kunnen helpen

Het zoeken naar werk kan soms een uitdaging zijn. Weet je niet precies welke baan bij je past? Dan ben je bij Randstad aan het juiste adres. We bieden verschillende tools die je kunnen helpen, zoals een beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest, drijfverentest en de "wat is mijn kracht?"-test. Bij Randstad helpen we je samen de juiste baan te vinden die bij jou past!

Daarnaast kunnen we je ondersteunen bij het opstellen van je CV, het schrijven van je sollicitatiebrief en het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.

veel gestelde vragen logistiek vacatures

 • hoe word je logistiek medewerker?

  Heb je nog geen ervaring in de logistiek dan kun je op veel logistieke vacatures solliciteren. Per vacature staat vermeld of en hoeveel ervaring je nodig hebt en of je kunt werken zonder diploma.

  Ook bieden wij logistieke opleidingen aan voor het behalen van je VCA diploma, heftruck of reachtruck certificaat. 

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • moet je een diploma hebben om te werken in de logistiek?

  In de logistieke sector is het vaak mogelijk om aan de slag te gaan zonder een specifiek diploma. Je kunt hier je eerste werkervaring opdoen, het als een bijbaan naast je studie gebruiken of snel extra inkomen genereren. Ook als je al veel ervaring hebt in de logistiek, zijn er mogelijkheden beschikbaar. Er zijn doorgaans veel vacatures in de logistiek die geen specifieke opleiding vereisen. In elke vacature wordt aangegeven of en hoeveel ervaring vereist is, en of je bepaalde certificaten moet bezitten.

  Als je bijvoorbeeld als heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur wilt werken en nog niet over de benodigde certificaten beschikt, is het goed om te weten dat je via Randstad de mogelijkheid hebt om deze certificaten te behalen.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • welke banen zijn er in de logistiek?
 • waar kun je werken in de logistiek?
 • waarom kiezen voor werken in de logistiek?

  De logistieke sector wordt vaak onderschat, terwijl het van essentieel belang is voor veel aspecten van ons dagelijks leven. Zonder logistiek zouden de nieuwe iPhones die je bestelt niet op tijd worden bezorgd, zou je koffer niet vanzelf in het juiste vliegtuig belanden op de luchthaven Schiphol, en zouden je dagelijkse boodschappen niet in je favoriete supermarkt liggen.

  Logistiek is dus van vitaal belang en biedt een breed scala aan mogelijkheden! Als je in de logistiek werkt, vervul je een waardevolle rol. Bovendien is werken in de logistiek een geweldige kans om je eerste werkervaring op te doen, of het nu als bijbaan naast je studie is of om snel extra inkomen te genereren.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • wat is het salaris in de logistiek?

  De salarissen in de logistiek verschillen per functie en bedrijf. Ook spelen factoren zoals het aantal uren dat je werkt, en je ervaring hierin een grote rol. Meer weten over wat je kan verdienen per functie? Vul dan snel onze salarischecker in!

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • wat voor contract krijg ik als ik in de logistiek werk via Randstad?

  Wanneer je in de logistiek via Randstad werkt krijg je van ons een uitzendcontract. Sommige opdrachtgevers nemen het contract van Randstad over na een bepaalde tijd als ze erg tevreden zijn. Dit betekent dat je direct bij het bedrijf, waar jij via Randstad voor in opdracht bent, komt te werken. Welke bedrijven dit zijn, en na hoeveel tijd dat gebeurt verschilt. Dit staat vermeld in de specifieke vacature.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • waarom logistiek werk via een uitzendbureau?

  Randstad staat voor goed werkgeverschap. Daarom bieden wij jou goede arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat je dezelfde rechten opbouwt, of je nu via Randstad bij KLM of bij Jumbo werkt. 

  Je werkt via Randstad flexibel. Snel de baan die bij je past. Ook als je opdracht bij een bedrijf afloopt helpen wij je verder met het vinden van een nieuwe baan. 

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • hoeveel uur kan ik werken in de logistiek?

  Het aantal uren dat je kunt werken in de logistiek varieert sterk en hangt af van zowel het specifieke bedrijf als de functie. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de vacatures en te kijken naar de vermelde uren die beschikbaar zijn voor elke functie. Randstad Logistiek werkt samen met zowel grote als kleine logistieke opdrachtgevers, wat betekent dat er een ruime keuze is tussen zowel fulltime als parttime mogelijkheden. Je kunt dus flexibel zijn in het aantal uren dat je wilt werken, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en beschikbaarheid.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • wat zijn de werktijden in de logistiek?

  Logistiek gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week door. In de logistiek wordt vaak gewerkt in ploegendiensten. Dit kan een 2, 3, 4 of 5 ploegenrooster zijn. Maar we hebben ook logistieke vacatures in dagdienst of weekenddienst. Ook zijn er vacatures voor nachtwerk, ochtendwerk en avondwerk. In de specifieke vacature staat beschreven welke werktijden of ploegendiensten de opdrachtgever aanhoudt.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!

 • hoe kan ik doorgroeien en ontwikkelen in de logistiek?

  Randstad staat voor (persoonlijke) ontwikkeling en coaching. Wij vinden het belangrijk dat je kunt blijven groeien in je werk. Daarom biedt Randstad verschillende logistieke opleidingen aan via de vakschool. Naast opleidingen kun je ook (veiligheid) certificaten halen wanneer je bijvoorbeeld wilt doorgroeien naar reachtruckchauffeur.

  Ben je er nog niet helemaal over uit wat je wilt en wil je weten welke opleidingen of volgende stap goed bij jou en je persoonlijkheid passen? We hebben veel verschillende testen zodat jij beter inzicht krijgt in wat goed bij je past. Bekijk onze testen hier.

  Ook hebben wij veel gratis online trainingen via Goodhabitz, zoals de cursus gesprekstechnieken, basiskennis bhv en meer werkplezier.

  > bekijk hier alle logistieke vacatures!