Een postsorteerder zorgt ervoor dat de post naar de juiste ontvanger gaat. Als postsorteerder werk je bij de sorteermachine, die de post vliegensvlug sorteert op stad, wijk en straat. Liefdesbrieven, geboortekaartjes en de gevreesde blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Ze komen allemaal door jouw handen. En de post die niet in de machine kan? Die sorteer je handmatig en nauwkeurig. Zo kan de postbode de post vervolgens lekker snel bezorgen!

wat doet een postsorteerder?

Als postsorteerder ben je verantwoordelijk voor:

 • leeghalen van de bakken met binnenkomende post

 • voorsorteren van de post voor de sorteermachine

 • handmatig sorteren van post

 • vullen van bakken met gesorteerde post

 • klaarzetten van de gesorteerde post voor de vrachtwagens

Wil je weten wat je gaat verdienen als fulltime postsorteerder? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is geen algemene cao voor postsorteerders. Veel grote postbedrijven hebben wel een eigen cao, waarin alle gemaakte afspraken staan. Denk aan salarisschalen, het aantal vakantiedagen en bijvoorbeeld reiskostenvergoeding. Check dit dus altijd even voordat je aan de slag gaat als postsorteerder.

Ben je klaar voor een nieuwe baan en lijkt het je leuk om door te groeien in de logistiek? Denk dan eens aan de volgende banen:

 • logistiek medewerker: de logistiek medewerker houdt zich bezig met het gehele proces in het magazijn. Dit kan in het postsorteercentrum, maar ook in elk ander magazijn waar goederen binnenkomen en uitgaan. Het laden en lossen van goederen, sorteren van pakketten en herstellen van fouten in het proces behoren allemaal tot het takenpakket van een logistiek medewerker. Soms komt daar ook administratief werk bij kijken

 • procesbegeleider: als procesbegeleider ben je het aanspreekpunt voor de chauffeurs en zorg je ervoor dat de gesorteerde post bij de juiste vrachtwagens klaarstaat. Je bent verantwoordelijk voor het aan- en afmelden van de vrachtwagenritten en helpt de vrachtwagenchauffeurs met het inladen

 • postbezorger: de postbezorger brengt de post naar de juiste adressen. Als postbode haal je de post zelf op bij het depot en rijd of loop je de route waar je post af moet leveren. Tijdens het werk ben je lekker veel buiten en kom je met veel mensen in contact

 • koerier: als koerier breng je pakketten van A naar B. Je plant de routes zelf en houdt de administratie goed bij, zodat iedereen zijn of haar pakketje op tijd ontvangt. Je bezorgt elke dag op een andere plek en komt in contact met veel verschillende mensen. Erg afwisselend dus!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Aan het post sorteerproces werken veel mensen mee. Er zijn dan ook verschillende postsorteerders en functies, zoals deze:

 • postvoorbereider: voordat de post in de tas van de postbode terechtkomt, wordt de post nog een keer gesorteerd en gebundeld. Hier zorgt de postvoorbereider voor. Als postvoorbereider vul je de postzakken van de postbezorger, zodat hij of zij de post in de goede volgorde uit de tas pakt

 • heftruckchauffeur: ook als heftruckchauffeur speel je een belangrijke rol in het sorteerproces van de post. Je verplaatst grote pallets post en pakketten naar het magazijn, zodat deze uiteindelijk in de juiste vrachtwagens terecht komen

Als postsorteerder ben je onderdeel van een groot logistiek proces. Je doet fysiek werk, waarbij je veel staat en loopt. Wat kan je verwachten als je gaat werken als postsorteerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als postsorteerder

 • bakken post leeghalen en aanvullen

Alle post die in de brievenbussen wordt gedaan, komt in bakken aan bij het sorteercentrum. Als postsorteerder haal je deze bakken leeg en verplaats je de post naar de plek waar de post gesorteerd wordt. Deze post doe je vervolgens keurig in de juiste bakken

 • handmatig sorteren van post

De sorteermachine kan sommige post niet lezen of past niet door de brievenbus, bijvoorbeeld omdat de envelop te dik is of het een afwijkende vorm heeft. Maar ook deze post moet op het juiste adres afgeleverd kunnen worden! De postsorteerder zorgt ervoor dat deze afwijkende post ook netjes gesorteerd wordt op stad, wijk en straat

 • post in de machine doen

Alle post die voldoet aan de juiste maten en afmetingen doe je in de sorteermachine. Deze machine sorteert de post automatisch op stad, wijk en straat.

 • klaarzetten van post voor de vrachtwagen

De gesorteerde post is klaar voor vertrek. Als postsorteerder zorg jij ervoor dat de juiste bakken klaar staan voor de vrachtwagens, die de post naar de postvestigingen door heel Nederland vervoeren

wie zijn je collega’s?

Als postsorteerder ben je een belangrijke schakel in het postorderproces. In het sorteercentrum werk je met veel collega’s uit de logistiek, die er samen voor zorgen dat de post zo goed en snel mogelijk bij de juiste ontvangers terechtkomt. De logistiek manager bewaakt hierbij het overzicht in het sorteercentrum, zorgt voor de planning en stuurt alle disciplines aan. 

De post die je sorteert, wordt door de heftruckchauffeurs en logistiek medewerkers in en uit de juiste vrachtwagens geladen. De vrachtwagenchauffeurs brengen de post naar de postvestigingen, waar de postvoorbereiders alles weer verdelen voor de koeriers en postbezorgers. Een hele logistieke operatie dus.

je werkplek in het sorteercentrum

Als postsorteerder ben je te vinden in een sorteercentrum, waar de post binnenkomt. Er zijn postsorteercentra in heel Nederland, dus er is altijd wel een baan bij je in de buurt te vinden.

leuke bedrijven om te werken als postsorteerder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • het bekendste en meest betrouwbare postbedrijf van Nederland, PostNL. Het sorteren van alle post kan namelijk nooit volautomatisch. Dat betekent dat er altijd vraag blijft naar postsorteerders!

de werktijden van een postsorteerder

Als postsorteerder werk je meestal een dagdeel en heb je keuze uit verschillende diensten. Dat maakt het ideaal om het werk bijvoorbeeld te combineren met je studie of andere bezigheden. Werk je graag ‘s nachts? Wie ‘s nachts werkt krijgt een extra toeslag op het bruto uurloon!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om postsorteerder te worden heb je geen specifieke opleiding nodig. Zolang je zin hebt om lekker de handen uit de mouwen te steken, het leuk vindt om in een team te werken en nauwkeurig bent, kan jij aan de slag als postsorteerder. 

Als je dat wil, kan je gemakkelijk doorgroeien in de logistiek. Dan is het wel een strak plan om een VCA veiligheidsdiploma te behalen waarmee je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu op zak hebt. Maar ook een heftruckcertificaat of reachtruckcertificaat, dat je in één of twee dagen bij Randstad kan behalen, komt in de toekomst misschien wel goed van pas.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

 • nauwkeurig en secuur werken: als er afwijkende post in de sorteermachine komt, kunnen er storingen ontstaan. Daarom is het erg belangrijk dat je nauwkeurig en secuur werkt, zodat het sorteerproces soepel verloopt

 • rust bewaren: het maakt jou niet uit hoeveel post er voorbij komt, jij houdt het hoofd koel. Ook tijdens feestdagen en drukke periodes, waarin er tonnen post verstuurd worden, bewaar jij de rust aan de sorteerband

 • goed samenwerken: vind je het leuk om in een team te werken? Dat is mooi, want in het sorteercentrum werk je met heel veel collega’s samen. Tijdens het werk blijf je goed communiceren en sta je voor elkaar klaar als dat nodig is

 • aanpakker: je staat aan de sorteerband, loopt veel door het sorteercentrum en verplaatst de bakken post van de ene plek naar de andere. Gelukkig ben jij een echte aanpakker!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als postsorteerder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over postsorteerders

 • wat doet een postsorteerder?

  Een postsorteerder werkt in een sorteercentrum en doet de binnenkomende post in de sorteermachine. De post die niet in de machine kan, sorteert de postsorteerder handmatig op stad, wijk en straat. Daarnaast leegt en vult de postsorteerder de bakken met binnenkomende post. Lees hier alles over werken als postsorteerder en je taken.

 • wat verdien je gemiddeld als postsorteerder?

  Als fulltime postsorteerder verdien je gemiddeld tussen de 1.758 en 1.784 euro bruto per maand. Per jaar is dat 21.252 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als postsorteerder kan je ook ‘s nachts werken, waarvoor je met een flinke toeslag beloond wordt. Hier lees je meer over het salaris van een postsorteerder

 • ervaring nodig voor postsorteerder?

  Je hebt geen ervaring of opleiding nodig om aan de slag te gaan als postsorteerder. Zolang je het leuk vindt om in een team te werken, nauwkeurig bent in je werk en fysiek bezig wil zijn, kan je werken als postsorteerder.

 • hoe moet ik solliciteren op een postsorteerder vacature?

  Solliciteren als postsorteerder is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!