medewerkers personeelsadministratie vacatures

Een medewerker personeelsadministratie (ook wel medewerker personeelszaken of medewerker p&o) is iemand met administratieve taken op het gebied van personeelszaken. 

Als medewerker personeelsadministratie ben je de steun en toeverlaat van de hr-afdeling. Jij zorgt dat iedere collega op de juiste plek zit! Dat doe je bijvoorbeeld door sollicitaties te beoordelen en alle vragen te beantwoorden. 

Je kan als medewerker personeelsadministratie in alle werkvelden terecht: bijna ieder (groot) bedrijf heeft namelijk een afdeling personeelszaken. Genoeg werk voor jou dus!

wat doet een medewerker personeelsadministratie?

Als medewerker personeelsadministratie heb je de volgende taken:

 • de administratie van alle personeelszaken onderhouden

 • gegevens van medewerkers registreren

 • sollicitaties verwerken en beoordelen 

 • vragen van collega’s beantwoorden

 • de werving en selectie van nieuwe collega’s ondersteunen

Wil je weten wat je gaat verdienen als medewerker personeelsadministratie? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als medewerker personeelsadministratie heb je veel mogelijkheden om door te groeien binnen je vakgebied. Specialiseer je bijvoorbeeld verder binnen de hr-afdeling van je werkgever! Ook administratieve of secretariële beroepen zijn een goede optie voor je als je wilt doorgroeien naar een andere functie. Je hebt dan soms wel een extra cursus of opleiding nodig. Lijkt dat je wel wat? Kijk in dat geval ook eens naar een baan als: 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat voor werk je als medewerker personeelsadministratie precies doet, hangt af van bij welke organisatie je aan de slag gaat. Er zijn vaak veel overeenkomsten tussen de volgende functies in de administratie of personeelszaken: 

 • medewerker personeelszaken: over het algemeen regelt een medewerker personeelszaken de loonadministratie en houdt deze de personeelsadministratie bij. Verder houd je je ook bezig met de controle en registratie van ziekteverzuim, handel je sollicitaties af, begeleid je medewerkers met persoonlijke problemen en organiseer je trainingen. Je bent dus echt van alle markten thuis!

 • administratief medewerker p&o: je hebt ongeveer dezelfde taken als een medewerker personeelszaken. Je ondersteunt de afdeling personeel en organisatie (p&o) daarnaast ook door verslagen voor te bereiden over hr-kwesties 

 • hr-assistent: als hr-assistent ondersteun je de hr-afdeling en ben je daarnaast ook het eerste aanspreekpunt voor alle medewerkers 

In de praktijk verschilt de invulling van deze functies per organisatie. Lees daarom altijd goed de functieomschrijving als je wilt solliciteren op een vacature als medewerker personeelsadministratie!

Als medewerker personeelsadministratie heb je een hele belangrijke taak: jij zorgt dat al je collega’s hun werk kunnen doen! Dat doe je door de administratie van alle personeelszaken netjes bij te houden. Wat kan je verwachten als je gaat werken als medewerker personeelsadministratie? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als medewerker personeelsadministratie

 • werknemersgegevens registreren

Als medewerker personeelsadministratie houd jij alle administratie bij. Van wie er allemaal bij jullie werkt tot wanneer je collega’s jarig zijn, jij houdt het allemaal in de gaten! Zo is de administratie altijd netjes in orde

 • contracten opstellen

Krijgen jullie een nieuwe collega? Dan regel jij alles dat er moet gebeuren voordat de nieuwe medewerker aan de slag kan. Je overlegt met het management welke voorwaarden er in het contract moeten komen, stelt het contract op en zorgt dat de nieuwe medewerker het weer op tijd terugstuurt. Zo is alles klaar voor de start van je nieuwe collega!

 • werving en selectie ondersteunen

Als medewerker personeelsadministratie weet jij als geen ander wat er nodig is om te zorgen dat iedereen het werk goed kan doen. Vaak help je dus ook mee bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Jij weet namelijk precies wat een nieuwe collega in huis moet hebben om het team goed te ondersteunen 

 • Ziekmeldingen verwerken

Is er een medewerker ziek? Dan verwerk jij de ziekmelding - en wens je je collega natuurlijk beterschap. Gaat de medewerker een langer ziektetraject in, dan houd je ook dit in de gaten

 • sollicitaties afhandelen

Als medewerker personeelsadministratie ben je er altijd als eerste bij wanneer er een nieuwe sollicitatie binnenkomt! Jij bekijkt de sollicitaties die in jullie mailbox binnenkomen, checkt snel welke sollicitanten aan de eisen voldoen en stuurt de relevante profielen door. Moeten jullie een sollicitant afwijzen? Dan regel jij dit ook 

wie zijn je collega’s?

Als medewerker personeelszaken werk je samen met een heleboel collega’s van human resources en administratie. Met wie je precies samenwerkt hangt erg af van de organisatie waar je werkt. 

Je kan bijvoorbeeld veel samenwerken met de secretaresse. Ook heb je waarschijnlijk regelmatig contact met administratief medewerkers die zich met een ander soort administratie bezighouden. En één ding is zeker: als medewerker personeelszaken spreek je iedere collega binnen je organisatie! 

je werkplek op kantoor

Als medewerker personeelsadministratie ben jij de spin in het web op kantoor. Het is belangrijk dat iedereen snel contact met je kan hebben, dus je bent eigenlijk altijd achter je bureau te vinden. Daar regel je alle administratie, houd je de mailbox bij om te kijken of er nieuwe sollicitaties zijn en stel je nieuwe contracten op. En natuurlijk kunnen je collega’s altijd naar je toe komen om een vraag te stellen. 

Als medewerker personeelsadministratie kan je bij heel veel verschillende bedrijven terecht. Ieder bedrijf met veel medewerkers heeft jouw vaardigheden namelijk nodig. Wordt het een school, een schoonmaakbedrijf of een grote multinational? Aan jou de keuze!

leuke bedrijven om te werken als medewerker personeelsadministratie

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • word medewerker personeelsadministratie bij CleanLease! Je regelt de personeelsadministratie voor een groot bedrijf dat zorgt dat ziekenhuizen, zorginstellingen en vakantieparken iedere dag weer schoon beddengoed hebben. Zo maak je samen met je collega’s het verschil!

de werktijden van een medewerker personeelsadministratie

Als medewerker personeelsadministratie werk je op vaste tijden en op een vaste locatie. Als je geluk hebt, zit je iedere dag lekker achter je eigen bureau. Je werkt tijdens kantoortijden: ‘s avonds en in het weekend ben je dus gewoon vrij. 

En of je nou een baan voor 40 uur zoekt of toch liever een parttime functie wilt: als medewerker personeelsadministratie is er altijd een baan die bij je past. Keuze genoeg! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om medewerker personeelsadministratie te worden, heb je natuurlijk wel de juiste opleiding nodig. Een mbo-opleiding Personeelsadministratie duurt 1 jaar, waarna je de belangrijkste onderwerpen op het gebied van personeels- en salarisadministratie onder de knie hebt. 

Tijdens je opleiding leer je omgaan met administratieve systemen en leer je administratie en informatie goed vastleggen. Aan het eind van je studie ben je helemaal klaar om in het werkveld aan de slag te gaan.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als medewerker personeelsadministratie houd jij de administratie bij van iedereen die bij de organisatie werkt. Een belangrijke taak dus! Het is daarom van belang dat je netjes en gestructureerd te werk gaat. 

Verder zijn de volgende eigenschappen ook handig om te hebben als je aan de slag wilt als medewerker personeelsadministratie: 

 • zelfstandigheid: als medewerker personeelsadministratie ben je veel zelfstandig aan het werk. Je staat natuurlijk met de hele organisatie in contact, maar je voert je taken meestal alleen uit. Daarom is het belangrijk dat je goed alleen kan werken en dat je het leuk vindt om veel zelfstandigheid te hebben

 • flexibiliteit: wat je precies op een dag doet, hangt vaak af van wat je collega’s van je nodig hebben. Daarom is het als medewerker personeelsadministratie niet alleen belangrijk dat je goed kan plannen, maar ook dat je het niet erg vindt om je planning aan te passen als dat nodig is 

 • goed in communiceren: van de directeur tot de nieuwste stagiair, als medewerker personeelsadministratie praat jij met iedereen. Het is daarom belangrijk dat je je manier van communiceren kan aanpassen aan wie je voor je hebt. Jij vindt altijd de juiste toon!

 • goed in organiseren: als medewerker personeelsadministratie ben je de hele dag van alles aan het regelen. Jij vindt je weg in alle interne systemen en weet precies waar je alles kan vinden. Met jouw organisatietalent is de administratie zo gedaan!

 • kennis van administratieprogramma’s: de meeste grote bedrijven maken gebruik van speciale computerprogramma’s voor hun administratie. Het is daarom wel zo handig als je hiermee uit de voeten kan. Wat voor software je ook moet gebruiken, voor jou kent die al snel geen geheimen meer.  

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als medewerker personeelsadministratie via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over medewerkers personeelsadministratie

 • wat doet een medewerker personeelsadministratie?

  Als medewerker personeelsadministratie ben je verantwoordelijk voor de administratie van alle personeelszaken: het verwerken en beoordelen van sollicitaties, het beantwoorden van vragen van collega’s en voor de ondersteuning van werving en de selectie van nieuwe collega’s. Meer weten over het werk van een medewerker personeelsadministratie? Lees er hier alles over!

 • wat verdien je gemiddeld als medewerker personeelsadministratie?

  Als fulltime medewerker personeelsadministratie verdien je gemiddeld tussen de 2.387 en 2.470 euro bruto per maand. Per jaar is dat gemiddeld 31.467 euro bruto! Meer weten over wat je dan precies gaat doen als medewerker personeelsadministratie? Lees er alles over op deze pagina.

 • heb je ervaring nodig voor een baan als medewerker personeelsadministratie?

  Als je aan de slag wil als medewerker personeelsadministratie is het wel zo handig als je al ervaring hebt met digitale administratieprogramma’s. Verder leer je al snel tijdens je werk! Heb je een mbo-opleiding Personeelsadministratie gedaan? Dan is medewerker personeelsadministratie een mooie instapfunctie voor je. Meer weten over deze baan? Bekijk deze pagina!

 • waarom is het leuk om te werken als medewerker personeelsadministratie?

  Het leukste aan een baan als medewerker personeelsadministratie is dat je iedere dag contact hebt met heel veel verschillende collega’s! Ben je dus sociaal en zoek je een baan vol gezelligheid? Dan is een baan als medewerker personeelsadministratie misschien wel wat voor jou. Lees er hier alles over!

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als medewerker personeelsadministratie?

  Om medewerker personeelsadministratie te worden heb je meestal een mbo-diploma nodig. De mbo-opleiding Personeelsadministratie duurt 1 jaar, waarna je de belangrijkste onderwerpen op het gebied van personeels- en salarisadministratie onder de knie hebt. Daarna kan je meteen aan de slag! Lees alles over de competenties die je verder nodig hebt op deze pagina.

 • hoe moet ik solliciteren op een medewerker personeelsadministratie vacature?

  Solliciteren als medewerker personeelsadministratie is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een medewerker personeelsadministratie baan?

  Als je aan de slag gaat als medewerker personeelsadministratie, is het vooral belangrijk dat je netjes en gestructureerd kan werken. En verder werk je ook aan je zelfstandigheid, flexibiliteit en je communicatievaardigheden! Zo word je al snel de beste medewerker personeelsadministratie die er is. Meer weten over werken als medewerker personeelsadministratie? Lees er hier alles over.

 • hoe lang duurt een opleiding tot medewerker personeelsadministratie?

  De mbo-opleiding Personeelsadministratie duurt 1 jaar, waarna je de belangrijkste onderwerpen op het gebied van personeels- en salarisadministratie onder de knie hebt. Daarna kan je meteen aan de slag als medewerker personeelsadministratie! Benieuwd wat je dan gaat doen tijdens je werk? Je leest er alles over op deze pagina.