Als secretaresse of secretariaatsmedewerker heb je een onmisbare functie in de organisatie met veel verschillende taken. Je bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor medewerkers en andere relaties. Als secretaresse ben je dan ook een alleskunner die de directie en andere werknemers zo veel mogelijk probeert te ontzorgen. Lekker afwisselend werk dus! Je kan aan de slag bij veel verschillende bedrijven in verschillende werkgebieden. De precieze werkzaamheden hangen natuurlijk af van het bedrijf waar je gaat werken. Dus ga jij aan de slag bij een school, zorginstelling of overheidskantoor? Aan jou de keuze!

wat doet een secretaresse?

Hoewel de precieze taken van een secretarieel medewerker afhankelijk zijn van je functie en de organisatie waar je aan de slag gaat, zijn er een aantal algemene taken waar je als secretaresse verantwoordelijk voor bent:

 • als secretaresse ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten of andere relaties. Super belangrijk dus! Je ontvangt klanten, helpt met het inplannen van afspraken en verwijst ze door waar nodig

 • vaak zien werknemers van de organisatie jou ook als belangrijkste eerste aanspreekpunt. Je informeert je collega’s over wat er speelt binnen de organisatie en geeft deelt belangrijke informatie en nieuwtjes door

 • je zorgt dat alle binnenkomende communicatie op de juiste plek terechtkomt. Of het nu gaat om inkomende telefoontjes, e-mails of post: jij draait je hand er niet voor om! 

 • als secretaresse houd je je vaak bezig met het effectief beheren van de agenda van directieleden. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt organiseer je ook bijeenkomsten, zoals presentaties, workshops of andere evenementen

 • tot slot houd je je bezig met verschillende administratieve werkzaamheden. Jij verwerkt alle informatie op een nette manier. Overzicht houden? Laat dat maar aan jou over! 

Benieuwd wat je nog meer kan verwachten van een baan als secretaresse? Lees dan snel verder!

werken als (directie)secretaresse

directiesecretaresse vacatures

Enthousiast om aan de slag te gaan als secretarieel medewerker? Dan is het wel zo fijn om te weten wat je kan verwachten. De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als secretaresse

Ga je werken als secretarieel medewerker? Dan houd je je de hele dag bezig met ondersteunende taken om de organisatie draaiende te houden. Je leidt alles in goede banen en zorgt dat je collega’s lekker door kunnen werken! Welke taken je precies hebt hangt af van het werkveld en van de organisatie waarvoor je werkt. De volgende algemene taken worden vaak door secretaresses uitgevoerd: 

ontvangen van klanten

Klanten welkom heten en doorverwijzen naar de juiste afdeling, dat doe je natuurlijk met een glimlach en open houding. Jij bent tenslotte het visitekaartje van de organisatie!

de telefoon opnemen

De hele dag door kunnen klanten met al hun vragen bij je terecht. Dat is geen probleem voor jou! Je staat klanten vriendelijk te woord aan de telefoon, helpt ze bij het inplannen van een afspraak of verwijst ze door naar de juiste afdeling. 

administratieve taken

Je houdt je onder andere bezig met het bijhouden van de salarisadministratie, inventariseren, cheques uitschrijven, reisafspraken maken, onkostendeclaraties maken en ongewenste post en mails afhandelen. Je hoeft normaal gesproken niet alles te doen. Dat ligt er natuurlijk helemaal aan waar je werkt! 

notuleren en agenda bijhouden

Als secretaresse ben je van veel markten thuis. Naast deze taken heb je dus ook enkele kleinere taken, zoals het informeren van je collega’s, het beheren van agenda’s, het notuleren van vergaderingen en het organiseren van activiteiten op kantoor. 

wie zijn je collega’s?

Als secretarieel medewerker werk je niet alleen nauw samen met je andere collega’s bij het secretariaat, maar ook met een groot deel van de organisatie. Je werkt met veel mensen samen in een organisatie en veel verschillende collega’s kunnen taken voor je hebben. Lekker uitdagend dus! Op dagelijkse basis werk je als directiesecretaresse natuurlijk veel samen met de directie en als juridisch secretaresse juist weer veel met advocaten, bedrijfsjuristen, juridisch medewerkers en soms zelf rechters en officieren van justitie. 

werkdag van een secretaresse

Je werkzaamheden, werkomgeving en collega’ s hangen sterk af van de functie die je krijgt. Benieuwd hoe een typische werkdag als directiesecretaresse eruit ziet? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

 Wil je weten wat je gaat verdienen als secretaresse? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als secretaresse via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je als secretaresse werkt, word je betaald volgens de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Je secundaire arbeidsvoorwaarden zijn op die manier vaak prima geregeld. Soms krijg je ook een laptop van de zaak of een reiskostenvergoeding. Dat bepaalt de organisatie waar je werkt! Er is dus geen speciale cao voor secretaresses.

In overleg met je leidinggevende kan  je altijd extra werkzaamheden op je nemen en zo meer ervaring opdoen. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Als secretaresse kan je bijvoorbeeld doorgroeien naar een meer leidinggevende functie. Uiteraard kan je ook een overstap maken naar andere functies binnen het bedrijf. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • administratief medewerker

 • klantenservicemedewerker 

 • projectassistent / projectmanager

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Werken als secretarieel medewerker? Je precieze taken hangen af van de branche waarin je gaat werken. De meest voorkomende soorten secretaresses zijn directiesecretaresse, juridisch secretaresse en medisch secretaresse. 

 • directiesecretaresse

Als directiesecretaresse ben je de steun en toeverlaat van de directie. Jij bent het eerste aanspreekpunt! Je beheert de agenda’s, ondersteunt bij vergaderingen en helpt bij het organiseren van afspraken en evenementen. Bekijk directiesecretaresse vacatures.

 • juridisch secretaresse

Als juridisch secretaresse heb je veel met het recht en de wet te maken. Je verzorgt juridische documenten en hebt contact met cliënten. Je doet dus vaak net even iets anders dan een reguliere secretaresse. Je bent veel meer inhoudelijk bezig dan de ‘normale’ secretarieel medewerkers. Je verwerkt bijvoorbeeld veel: aktes, dagvaardingen, gerechtelijke verzoeken en hoger beroepen. Bekijk juridisch secretaresse vacatures.

 • medisch secretaresse 

Als medisch secretaresse ontvang je patiënten en ben je het aanspreekpunt voor mensen met een medische vraag. Je bent vaak de eerste persoon waar patiënten mee in aanraking komen: heel belangrijk dus om patiënten op hun gemak te stellen en een luisterend oor te bieden! Bekijk medisch secretaresse vacatures.

je werkplek op kantoor

Wanneer je aan de slag gaat als secretaresse werk je meestal op een vaste werklocatie. Je werkomgeving hangt daarnaast erg af van het bedrijf waar je gaat werken. Ga jij je administratieve vaardigheden inzetten bij een advocatenbureau, school of ziekenhuis? Er is keuze genoeg!

leuke bedrijven om te werken als secretaresse

Op zoek naar een leuke baan als secretaresse? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze leuke bedrijven:

 • ga aan de slag bij het UWV als medisch secretaresse en ondersteun de verzekeringsarts op de afdeling Sociaal Medische Zaken!

 • interesse in de medische wereld? Ga dan aan de slag als medisch secretaresse bij Achmea

de werktijden van een secretaresse

Als secretaresse werk je vaak onder  kantoortijd op een vaste locatie. Gewoon van 9 tot 5 dus! Overwerken komt dan ook niet vaak voor en je hoeft je niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddiensten!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Er zijn verschillende studies die je opleiden tot secretarieel medewerker. Om secretaresse te worden heb je meestal een diploma op mbo-niveau nodig. Daarnaast zijn er ook hbo-opleidingen waarmee je secretaresse kan worden. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel een aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als secretaresse?

Als secretaresse vervul je een belangrijke rol in de organisatie. Daarom is het belangrijk om klantvriendelijk over te komen! Verder heeft de ideale secretarieel medewerker de volgende eigenschappen:

 • communicatieve vaardigheden: als secretaresse heb je elke dag contact met veel verschillende mensen. Je bent dagelijks bezig met het begroeten van klanten, verzenden van e-mails en samenwerken met andere teamleden op kantoor. Als secretaresse communiceer je de hele dag door. Een praatje met collega’s, een zakelijk gesprek met een klant of het vriendelijk ontvangen van leveranciers: je draait er je hand niet voor om! 

 • digitale vaardigheden: het is belangrijk dat je goed overweg kan met digitale systemen, omdat je veel online werkzaamheden hebt

Via GoodHabitz kun je verschillende gratis trainingen volgen om je competenties nog verder te ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de training klantgericht werken, teamwork of e-mails schrijven?

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als secretaresse via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over secretaressen

 • wat is een secretaresse?

  Als secretaresse heb je een onmisbare functie in de organisatie met veel verschillende taken. Je bent namelijk het eerste aanspreekpunt voor medewerkers en externe relaties. Als secretaresse ben je dan ook een alleskunner die de directie en andere werknemers zo veel mogelijk ontzorgt. Lekker afwisselend dus!

 • hoeveel interactie heb je als secretaresse gedurende de dag met andere mensen?

  Tijdens je werkdag als secretaresse heb je veel contact met andere mensen. Je bent tenslotte het aanspreekpunt voor veel collega’s om je heen. Jij bent de schakelaar binnen een organisatie.

 • wat verdien je gemiddeld als secretaresse?

  Als fulltime secretaresse ga je tussen de €2.515 en €2.584 euro per maand verdienen. Gemiddeld krijg je een salaris van €2.550 euro bruto per maand. Per jaar is dat € 33.048 euro bruto! Per uur verdien je meestal rond de €14,72 euro. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als secretaresse? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!

 • hoe moet ik solliciteren op een secretaresse vacature?

  Solliciteren als secretaresse is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je  cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!