Hospitality betekent gastvrijheid, en dat is precies wat jij je gasten biedt. Als hospitalitymedewerker zorg jij ervoor dat gasten zich op hun gemak voelen. Hospitalitymedewerkers zijn nodig op allerlei verschillende locaties: in hotels, op evenementenlocaties, in restaurants en in het bedrijfsleven. Voor een hospitalitymedewerker is er dus altijd wel een leuke baan te vinden!

wat doet een hospitalitymedewerker?

Als hospitalitymedewerker ben je verantwoordelijk voor:

 • het ontvangen van gasten

 • het registreren van gasten aan een balie

 • de bediening bij een restaurant of evenement

 • administratieve werkzaamheden

 • het in orde maken van de ontvangstlocatie

Wil je weten over je gaat verdienen als hospitalitymedewerker? Check dit blog over het horeca salaris of vul de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als hospitalitymedewerker val je binnen de horeca cao. Dit betekent dat je salaris, vakantiedagen en overuren landelijk voor je geregeld zijn.

Heb je na duizenden tevreden gasten behoefte aan een nieuwe uitdaging? Gelukkig zijn er als hospitalitymedewerker genoeg doorgroeimogelijkheden. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • hospitality manager: ben je een natuurlijke leider met een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan kan je misschien wel uitgroeien tot hospitality manager. Als hospitality manager ben je eindverantwoordelijk voor een hotel, restaurant of evenementenlocatie. Je houdt je bezig met de inkoop, financiën, marketing en het personeelsbeleid. Jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt.

 • teamleider: als teamleider gebruik je je ervaring om ervoor te zorgen dat andere medewerkers zo goed mogelijk presteren. Je werkt nieuwe collega’s in, voert functioneringsgesprekken en zorgt voor een goede sfeer. Aan wat voor team je leiding geeft, hangt af van je specialisatie. Werk je op evenementen achter de bar? Dan kan je barhoofd worden. Werk je in de catering? Dan kan je uitgroeien tot cateringmanager.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

De hospitality is een brede sector. Binnen deze sector vallen heel veel verschillende medewerkers voor wie één ding voorop staat: een glimlach op het gezicht van de gasten toveren. Een aantal verschillende soorten medewerkers hospitality op een rijtje:

 • host/hostess: als host of hostess ben jij het gezicht van een organisatie. Je heet de gasten welkom op een locatie, neemt hun jassen aan, schenkt een drankje in en zorgt ervoor dat ze zich op hun gemak voelen 

 • receptionist: een receptionist werkt achter de balie van een bedrijf. Als receptionist ben je vaak de eerste persoon  met wie de gasten in aanraking komen. Het is dus belangrijk dat je klantvriendelijk bent en een goede indruk achterlaat. Je heet de gasten hartelijk welkom en verwijst ze door naar waar ze moeten zijn

 • barmedewerker: als barmedewerker zorg je ervoor dat de gast kan genieten van een lekker drankje. Een flitsende cocktail of een perfect opgeschuimde cappuccino, jij draait je hand er niet voor om

 • cateringmedewerker: liefde gaat door de maag. Dat weet de cateringmedewerker als geen ander. Als cateringmedewerker zorg je ervoor dat het eten op een locatie tiptop geregeld is. Je houdt je bezig met het voorbereiden en serveren van eten en drinken op evenementen of locaties

 • housekeeper: als housekeeper werk je in een hotel en zorg je dat de kamers van de gasten altijd blinkend schoon zijn. Je vervangt het beddengoed, poetst de kamer en strijkt het wasgoed. Ook hou je de lobby schoon, zodat je gasten altijd in een mooie omgeving ontvangen worden. Jij doet alles voor een perfecte eerste indruk!

Als hospitalitymedewerker sta jij voor een warm onthaal en een goede service. Of je nou in een hotel, in een restaurant of op een vergaderlocatie staat, jij zorgt voor een fijne ervaring. Wat kan je verwachten als je gaat werken als hospitalitymedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als hospitalitymedewerker

 • je heet je gasten welkom

Hospitality betekent letterlijk gastvrijheid. Je meest belangrijke taak als hospitalitymedewerker? Zorgen dat je gast zich welkom voelt! Met jouw klantgerichtheid, sociale vaardigheden en open houding zorg je dat een gast zich in een mum van tijd helemaal thuis voelt

 • je zorgt voor lekker eten en drinken

Werk je in de catering, achter de bar of in de keuken? Dan is het jouw missie om de gast lekker eten en drinken voor te schotelen. De voorbereidingen hiervoor beginnen vaak al veel eerder dan het evenement zelf. Samen met je team bedenk je wat er op het menu komt, doe je inkopen, bereid je het eten en help je met het uitserveren

 • Je zorgt voor een schone omgeving

Je zorgt er als hospitalitymedewerker voor dat de lobby, het restaurant of de ontvangsthal net zo stralend zijn als jouw glimlach. Een schone omgeving draagt bij aan een fijne ervaring voor de gasten, en dat weet jij als geen ander 

 • je levert de perfecte service

Als hospitalitymedewerker heb jij een zesde zintuig voor de behoefte van de gast. Je voelt precies aan wat er moet gebeuren en handelt daar ook naar. Een leeg glas of een vlek op het tafellaken? Jij komt direct in actie! Met jouw proactieve houding zorg je ervoor dat de gast niets tekort komt

wie zijn je collega’s?

In de hospitality werk je nooit alleen. Het is een bruisend vakgebied met een hoop verschillende medewerkers. Je krijgt dus ongetwijfeld veel leuke collega’s. Hostesses, koks, obers, housekeepers, floormanagers... Je gaat ze allemaal ontmoeten!

werkdag van een hospitalitymedewerker

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als hospitalitymedewerker? Lonneke kreeg een kijkje in de keuken als cateringmedewerker in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen! Check de video hier:

je werkplek: werken op verrassende locaties

Waar je aan het werk gaat als hospitalitymedewerker, is helemaal afhankelijk van je voorkeuren. Heb je liever een vaste werkplek? Dan kan je aan de slag bij een hotel of restaurant. Krijg je juist energie van afwisseling? Dan is werken als uitzendkracht bij Randstad Hospitality misschien wel wat voor jou. Als uitzendkracht in de hospitality werk je steeds weer op nieuwe unieke locaties. Denk aan theaters, festivals en voetbalstadions! 

leuke bedrijven om te werken als hospitalitymedewerker

 • altijd al de collega willen zijn van Langnek en Roodkapje? Ga dan aan de slag als hospitalitymedewerker bij de Efteling, en maak de dag van de gasten nog iets magischer!

 • wil je meer van de wereld zien? Dan is een baan als hospitalitymedewerker bij HMS Host misschien wel iets voor jou. Deze horecagigant heeft locaties door het hele land, en zelfs buiten de landsgrenzen!

 • kijk jij ieder jaar weer uit om rond te lopen tussen alle tulpen en andere bloemen die bloeien? Dan is de baan als hospitalitymedewerker bij de Keukenhof jouw droombaan! 

 • ben je voetbalgek? Of woon je graag concerten bij? Ga dan aan het werk als hospitalitymedewerker bij de Johan Cruijff ArenA. Naast de thuisbasis van Ajax, functioneert dit Amsterdamse stadion ook als podium voor diverse grote acts

 • ben je een echte cultuurfanaat? Ben je vaak te vinden in theaters? Ga dan aan het werk bij De Doelen of het Luxor Theater in Rotterdam als hospitalitymedewerker! 

 • daarnaast kun je als hospitalitymedewerker ook werken bij verschillende cateraars, zoals Vermaat, Albron en Sodexo

de werktijden van een hospitalitymedewerker

De werktijden van een hospitalitymedewerker verschillen sterk per werkgever, maar zijn over het algemeen flexibel en onregelmatig. De kans bestaat dat je vaak in het weekend en ‘s avonds moet werken. Overdag heb je dan dus vaker vrij.  Fijn, want zo kan je na het werk nog gezellig een drankje doen met je collega’s.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

In de hospitality kan je met verschillende opleidingen aan de slag. Een hotelschool is een goede voorbereiding voor iedere baan in de hospitality. Hier leer je alles over de sector en word je helemaal  klaargestoomd om aan het werk te gaan. Ben je nou niet zo’n studiebol? Je hoeft geen complete mbo- of hbo-opleiding afgerond te hebben om hospitalitymedewerker te worden. Op sommige plekken is de juiste ervaring of een vriendelijke uitstraling al voldoende. Wil je barmedewerker of barista worden? Kijk dan eens naar onze baristacursus! In één middag leren we je hoe je de lekkerste koffies zet. Check hier alle andere opleidingen en trainingen in de horeca.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Klantgerichtheid, daar draait het in de hospitality om. Je doet er alles aan om een glimlach op het gezicht van je gasten te toveren. Naast gastvriendelijkheid zijn er nog een aantal competenties die handig zijn om te hebben als je aan de slag wilt als hospitalitymedewerker:

 • sociale vaardigheden: je werkt de hele dag met mensen. Het is dus belangrijk dat je vriendelijk bent en dat je het leuk vindt om praatjes te maken met de gasten. Jij blijft sociaal en houdt het altijd gezellig 

 • werken onder druk: hospitalitymedewerker is een haastig beroep. Je hebt te maken met deadlines en je moet kunnen presteren onder druk. Het is belangrijk dat je je niet gek laat maken. Je houdt het hoofd koel in alle omstandigheden

 • multitasken: een hospitalitymedewerker is een echte duizendpoot. Je bent van alle markten thuis en kan inspringen wanneer je collega hulp nodig heeft

 • representatief: als hospitalitymedewerker ben je het visitekaartje van een organisatie. Je bent je hier bewust van: je ziet er tiptop verzorgd uit en bent altijd vriendelijk. Zo draag je bij aan de goede reputatie van je werkgever

 • goed samenwerken: als hospitalitymedewerker werk je altijd als een team. Het is belangrijk dat je met iedereen goed overweg kan en communicatief sterk bent. Zo functioneert je team als een geoliede machine

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als hospitalitymedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over medewerkers hospitality

 • wat doet een hospitalitymedewerker?

  Als hospitalitymedewerker zorg je ervoor dat je gasten zich op hun gemak voelen. Je heet gasten welkom en zorgt voor een unieke ervaring. Een hospitalitymedewerker kan aan de slag op verschillende locaties. Denk aan hotels, restaurants, vliegvelden en evenementenlocaties. Meer informatie over werken in de hospitality? Lees het hier.

 • wat verdien je gemiddeld als hospitalitymedewerker?

  Als fulltime hospitalitymedewerker ga je gemiddeld tussen de 1.761 en 1.855 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 23.340 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Meer weten over het salaris van een hospitalitymedewerker? Je leest het hier.

 • ervaring nodig voor hospitalitymedewerker?

  Ervaring is niet per se nodig als hospitalitymedewerker. Als je een klantvriendelijke uitstraling hebt, en de mouwen kan opstropen, is er gegarandeerd een baan voor jou te vinden. Meer weten over werken als hospitalitymedewerker? Lees dit artikel.

 • is hospitalitymedewerker hard werken?

  Als hospitalitymedewerker krijg je veel te maken met piekmomenten. Op deze momenten is het heel druk. Het is dus belangrijk dat je onder druk kan presteren. Meer weten over werken in de hospitality? Lees het hier.

 • waarom is het leuk om te werken als hospitalitymedewerker?

  Als hospitalitymedewerker maak je de hele dag mensen blij. Het is een heel dankbaar beroep. Lijkt dit je wel wat? Lees hier meer over werken als hospitalitymedewerker.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als hospitalitymedewerker?

  Als hospitalitymedewerker moet klantvriendelijkheid je tweede natuur zijn. Ook moet je het leuk vinden om praatjes te maken en moet je kunnen werken onder druk. Meer informatie over werken in de hospitality? Lees het hier.

 • hoe moet ik solliciteren op een hospitality vacature?

  Solliciteren als hospitalitymedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hospitalitymedewerker?

  Als hospitalitymedewerker word je iedere dag een beetje sterker in de volgende vaardigheden: ondernemendheid, klantvriendelijkheid en sociale vaardigheden. Meer weten over werken als hospitalitymedewerker? Lees dan dit artikel.

 • hoe lang duurt een opleiding tot hospitalitymedewerker?

  Een opleiding die je kan volgen om in de hospitality te gaan werken, is de hotelschool. Deze opleiding duurt drie jaar en bereidt je voor op het werkveld. Je hoeft niet per se een opleiding afgerond te hebben om te starten als hospitalitymedewerker. Een cursus kan ook al genoeg zijn. Snel aan de slag in de hospitality of horeca? Bekijk dan de cursussen van Randstad!

 • wat wordt verstaan onder hospitality?

  Hospitality betekent gastvrijheid, en dat is precies wat jij de gasten biedt. Als hospitalitymedewerker zorg jij ervoor dat de gasten zich op hun gemak voelen. Hospitalitymedewerker zijn nodig op allerlei verschillende locaties: in hotels, op evenementenlocaties, in restaurants en in het bedrijfsleven.

  > bekijk hier de vacatures in hospitality