Eindelijk, je hebt die baan in de horeca te pakken! Na twee keer solliciteren was het raak en mag je aan de slag als horecamedewerker. Net als iedereen werk ook jij niet gratis. Je bent een salaris overeengekomen en weet precies wat je gaat verdienen. Toch? Maar weet je ook wat geldt voor je overuren en toeslagen. Wat heb je hierover afgesproken? En weet je eigenlijk wel hoe het zit met je proeftijd? Je pensioenopbouw? Als dit niet bekend voor je is, ontdek dan in een paar minuten alles over de horeca cao.
Als je meer wilt weten over het hoe en wat van een cao, verwijzen we je graag naar de website van de rijksoverheid. Daar hanteren zij de volgende omschrijving: ‘een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een cao geldt voor een grote groep mensen’. En zo is er ook een cao voor werknemers in de horeca.
De horeca cao geeft antwoord op jouw vragen rondom werken in de horeca. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is samen met jouw collega’s in de horeca en de FNV Horeca overeengekomen waar jij minimaal recht op hebt. In de horeca cao staan dus afspraken waar jij op zijn minst op mag rekenen. Je kunt dus nooit minder krijgen dan afgesproken. Alle horecabedrijven in Nederland aangesloten bij de KHN moeten zich hieraan houden. Zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Is dat fijn werken of niet?