Eindelijk, je hebt die baan in de horeca te pakken! Na twee keer solliciteren was het raak en mag je aan de slag als horecamedewerker. Net als iedereen werk ook jij niet gratis. Je bent een salaris overeengekomen en weet precies wat je gaat verdienen. Toch? Wat heb je hierover afgesproken? Als dit niet bekend voor je is, ontdek dan in een paar minuten meer over de horeca cao.

Als je meer wilt weten over het hoe en wat van een cao, verwijzen we je graag naar de website van de rijksoverheid. Daar hanteren zij de volgende omschrijving: ‘een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een cao geldt voor een grote groep mensen’. En zo is er ook een cao voor werknemers in de horeca.

De horeca cao geeft antwoord op jouw vragen rondom werken in de horeca. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is samen met jouw collega’s in de horeca en de FNV Horeca overeengekomen waar jij minimaal recht op hebt. In de horeca cao staan dus afspraken waar jij op zijn minst op mag rekenen. Je kunt dus nooit minder krijgen dan afgesproken. Alle horecabedrijven in Nederland aangesloten bij de KHN moeten zich hieraan houden. Zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Is dat fijn werken of niet?

ga naar horeca vacatures >

horeca cao: wat staat erin?

In de cao voor horecabedrijven staat in ieder geval vastgelegd waar je recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen. Maar weet je dat je hier ook antwoorden vindt op vragen als: is Koningsdag een officiële feestdag? Heb ik een opzegtermijn als het werk toch niet helemaal bevalt? of Wanneer heb ik recht op een weekend toeslag? Alles wat je naast je salaris moet weten over de horeca cao vind je hier. Het kan voorkomen dat een horecaondernemer jou meer geeft dan in de cao is afgesproken. En dat is het mooie van een cao: minder mag niet, maar meer mag altijd!

wanneer is de horeca cao ingegaan? 

De horeca cao die per 1 januari 2020 is afgesloten is verlengd met een extra jaar. De horeca cao loopt dus tot en met 31 december 2021. Dit om duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden te waarborgen. Ook om de mogelijkheden van de Wet Arbeidsmarkt in Balans via de cao beter toe te passen. Bekijk hier de salaristabellen per 1 januari 2021.

vakkracht of nog geen vakkracht?

Een vakkracht is een horecamedewerker die vakbekwaam in zijn werk is. Dat betekent: hij of zij heeft aantoonbaar voldoende ervaring opgedaan in de functie waar hij of zij werkzaam in is. Hoe dit wordt gemeten? Vanaf 18 jaar bouw je ervaringsuren op voor de functie waarin je werkt. Heb je 1976 uur gewerkt, mag je je vanaf dat moment vakbekwaam noemen. Dat komt overeen met iemand die beschikt over een erkend vakdiploma voor die specifieke functie. Als je vakkracht horeca bent, heb je recht op meer loon en de feestdagcompensatie. Het vakkracht zijn of niet staat los van het soort contract dat je krijgt.

horeca cao: alleen maar voordelen? 

Zeker! Zoals je hebt kunnen lezen is een cao opgesteld door én voor mensen die werken in de horeca branche. En zo geldt dat ook voor de horeca cao: het is dus bedoeld om jou zekerheid te geven. 

Want..

  1. Als jij niet goed bent in onderhandelen over je loon, dan hoeft dat in principe ook niet. Je bent altijd verzekerd van een salaris waar iedereen in de horeca op begint.

  2. Je hoeft ook helemaal geen lid te zijn van de horeca cao: je krijgt automatisch waar je recht op hebt. Om de zoveel tijd (dit staat niet vast) wordt er weer voor jou onderhandeld.

  3. Alles in de cao is wettelijk vastgelegd. Je staat dus sterk, mocht er toch iets niet goed geregeld blijkt te zijn. Maar, daar gaan we niet van uit.

werken via randstad en de horeca cao

Ook als je via Randstad direct een vaste baan vindt bij één van onze horeca klanten, werk je via de horeca cao. Start je via Randstad op een uitzendopdracht, dan krijg je te maken met onze cao. Hoe je horecabaan er ook uitziet; via Randstad is het altijd goed geregeld. Op zoek naar een nieuwe horecabaan? Check onze horeca vacatures.