Een debiteurenbeheerder zorgt ervoor dat klanten van een bedrijf voldoen aan hun betalingsverplichting. Als debiteurenbeheerder duik je in de facturen, controleer je geldstromen en spoor je betalingsverschillen op. Ook controleer je of de gemaakte betaalafspraken met debiteuren (klanten) keurig nageleefd worden. Is de betalingstermijn verstreken en het geld nog niet binnen? Dan zorg jij voor een goede en nette afhandeling van de betalingsachterstanden. 

wat doet een debiteurenbeheerder?

Als debiteurenbeheerder ben je verantwoordelijk voor:

 • opstellen en verzenden van facturen

 • het sturen van betalingsherinneringen en aanmaningen

 • controleren van geldstromen

 • administratieve werkzaamheden

 • beantwoorden van vragen over facturen, teruggaven en verrekeningen

Wil je weten wat je gaat verdienen als debiteurenbeheerder? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is geen speciale cao voor financieel administratief medewerkers. Je salaris wordt betaald volgens de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Dit is dus allemaal prima voor je geregeld. Ben je benieuwd of je recht hebt op andere extraatjes, zoals reiskostenvergoeding of een laptop of telefoon van de zaak? Check voordat je aan de slag gaat als debiteurenbeheerder je arbeidsvoorwaarden. Zo weet je precies wat je kan verwachten.

Zit je al een tijdje in het vak en is het tijd voor een volgende stap in de financiële sector? Kijk dan eens of de volgende doorgroeimogelijkheden bij jou passen:

 • financieel administratief medewerker: wil jij je bezighouden met het volledige financiële plaatje? Als financieel administratief medewerker maak je alle financiën van een organisatie inzichtelijk. Je bent daarbij onder andere verantwoordelijk voor het kasgeld, houdt de debiteuren- en crediteurenadministratie bij, doet de boekhouding en verwerkt declaraties en bestellingen. Een baan met veel verschillende taken dus!

 • financieel adviseur: vind je het contact met mensen het leukste aan jouw baan? En heb je ook kennis van sparen, beleggen en leningen? Dan kun je misschien doorgroeien naar financieel adviseur. Een uitdagende baan waarin je mensen met een persoonlijk advies verder helpt.

 • accountant: als accountant controleer je de financiën van een bedrijf of organisatie. Je checkt of de boekhouding overeenkomt met de werkelijkheid, loopt de jaarcijfers na en bereken je belastingen. Als accountant heb je veel verantwoordelijkheid, want op basis van jouw advies worden financiële beslissingen genomen. 

Wil je in de financiële dienstverlening werken, bijvoorbeeld bij een bank of verzekeringsmaatschappij, of financieel advies geven? Dan moet je in het bezit zijn van een Wft-diploma. Heb je dit diploma nog niet? Geen zorgen, want je kan dit diploma kosteloos behalen bij Randstad.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

 • medewerker debiteurenadministratie: in deze functie richt jij je voornamelijk op het uitzoekwerk en voorwerk. Je controleert welke facturen open blijven staan en onderzoekt waarom dit gebeurt. Met deze informatie kunnen de debiteurenbeheerders nog efficiënter aan de slag

 • debiteurenbeheerder bij een administratiekantoor: kleinere bedrijven besteden de administratie vaak uit aan een kantoor. Als debiteurenbeheerder bij een administratiekantoor werk je voor verschillende opdrachtgevers uit verschillende sectoren 

 • teamleider debiteurenbeheerder: heb je al enige ervaring  als debiteurenbeheerder en lijkt het je leuk om een aanspreekpunt te zijn voor je collega’s? Dan kun je misschien aan de slag als teamleider. In deze rol ben je eindverantwoordelijk voor de correcte naleving van de financiële administratieve processen. Daarnaast zorg je voor een goede sfeer binnen het team en ben je een echte verbinder

Wat kan je verwachten als je gaat werken als debiteurenbeheerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als debiteurenbeheerder

 • opstellen en verzenden van facturen: meestal worden facturen opgemaakt door een financieel administratief medewerker, maar soms stel je deze als debiteurenbeheerder ook zelf op. Je zorgt ervoor dat alle informatie netjes op de factuur staat en bij de juiste persoon terecht komt, zodat het betaalproces zo soepel mogelijk verloopt

 • het sturen van betalingsherinneringen en aanmaningen: blijft de betaling van een klant uit? Dan bel je hem op en stuur je ze een schriftelijke betalingsherinnering gevolgd door een aanmaning. Je doet er alles aan om ervoor te zorgen dat ze de factuur zo snel mogelijk betalen, maar zorgt daarbij altijd voor een nette en vriendelijke afhandeling

 • controleren van geldstromen: als debiteurenbeheerder houd je inkomsten en uitgaven goed in de gaten. Je weet precies welke facturen de deur uit zijn gegaan en op welke inkomsten het bedrijf de komende tijd kan rekenen. Zie je onregelmatigheden in betalingen of ben je een betalingsverschil op het spoor? Dan los je dat zo snel mogelijk op

 • administratieve werkzaamheden: administratie is een belangrijk onderdeel binnen het debiteurenbeheer. Je houdt alle bedragen en betalingen keurig bij, zodat iedereen in een oogopslag kan zien hoe het er financieel voor staat

 • beantwoorden van vragen over facturen, teruggaven en verrekeningen: je bent het aanspreekpunt voor klanten en staat ze netjes te woord wanneer ze vragen hebben over betalingen 

wie zijn je collega’s?

Als debiteurenbeheerder werk je veel samen met collega’s van de afdeling administratie en financiën. Samen zijn jullie de financiële rots in de branding van een bedrijf en houden jullie alle gegevens en cijfers netjes bij. Wanneer bepaalde klantgegevens gewijzigd moeten worden, geef je dat door aan de administratief medewerker. Een factuur of betalingsherinnering laat je opmaken door een van de financieel administratief medewerkers

Het komt weleens voor dat klanten een factuur bewust niet hebben betaald. Bijvoorbeeld omdat er nog een klacht open staat of de bestelling niet geleverd is.Daarom heb je ook geregeld contact met je collega’s van klantenservice. En blijft de betaling van een factuur uit? Dan draag je de zaak over aan een gerechtsdeurwaarder, jurist of - in het geval van een faillissement - curator. 

je werkplek op kantoor

Of je nu bij een administratiekantoor of op de afdeling financiën of administratie werkt van een groot bedrijf, als debiteurenbeheerder werk je altijd in een kantooromgeving. Vanachter je bureau heb je contact met debiteuren, maak je facturen op en werk je samen met je collega’s aan financiële vraagstukken. Aangezien nagenoeg alle administratie digitaal gebeurt, kun je ook prima thuiswerken. Dat scheelt gependel en zo houd je extra tijd over voor andere dingen. Overleg de mogelijkheden wel altijd met je werkgever.

leuke bedrijven om te werken als debiteurenbeheerder

Als debiteurenbeheerder zijn er volop carrièremogelijkheden, want je kan bij veel verschillende bedrijven terecht. Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • nestlé: het grootste bedrijf ter wereld in de voedingsmiddelenindustrie. Nestlé heeft meer dan 2000 merken, van wereldwijde iconen tot lokale favorieten. Wil jij deel uitmaken van het administratieteam? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

 • ing: ING is een bank voor jong en oud, arm en rijk, voor zzp'ers, mkb'ers, grootbedrijf & instellingen en corporate clients. Bij ING krijg je volop kansen om te groeien, zowel op commercieel- als op persoonlijk gebied

 • sligro: bij Sligro Food Group werken iedere dag circa 5.000 medewerkers met passie en beleving om klanten te helpen in de foodmarkt. Ze zijn continu op zoek naar versterking binnen verschillende administratieve afdelingen van het hoofdkantoor in Veghel. Zit Food in jouw DNA en werk jij graag op het hoofdkantoor van de marktleider binnen de foodservice groothandel? Laat het ons weten!

de werktijden van een debiteurenbeheerder

Als debiteurenbeheerder zien je werktijden er heel overzichtelijk uit. Je werkt namelijk gewoon op kantoortijden, van maandag tot en met vrijdag. In de avonden en weekenden ben je dus lekker vrij!
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om als debiteurenbeheerder te worden kun je de opleiding debiteuren- en crediteurenbeheer volgen. Maar ook met een afgeronde mbo opleiding in de richting van bedrijfsadministratie, financieel administratief medewerker, (junior) accountant of boekhouding kan je als debiteurenbeheerder aan de slag. Deze opleidingen duren gemiddeld 2 tot 4 jaar.

Wil je ook financieel advies geven? Dan moet je in bezit zijn van een Wft-diploma. Wij helpen je graag met het behalen van dit diploma.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als je wil werken als debiteurenbeheerder zijn een aantal eigenschappen en competenties fijn om te hebben:

 • goed met cijfers: als debiteurenbeheerder moet je in de eerste plaats goed zijn met cijfers. Je bent namelijk veel aan het rekenen en moet het als een uitdaging zien om bijvoorbeeld betalingsverschillen te ontdekken

 • communicatieve vaardigheden: als debiteurenbeheerder heb je veel contact met debiteuren, zowel schriftelijk als telefonisch. Door goede vragen te stellen kan je de juiste informatie over achterstallige betalingen ophalen en zorg je ervoor dat klanten de facturen zo snel mogelijk betalen. Je blijft altijd vriendelijk en professioneel, want een goede relatie met de klant staat voorop

 • nauwkeurig werken: een verkeerde komma op een factuur kan een groot verschil maken. Gelukkig werk jij super nauwkeurig en dubbelcheck je alle bedragen en gegevens voordat je een factuur op de post doet

 • zelfverzekerd: je bent niet bang om een lastig gesprek aan te gaan met een debiteur en bent zeker van je zaak. Met jouw vastberadenheid en overtuigingskracht krijg je de klant aan jouw zijde

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als debiteurenbeheerder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over debiteurenbeheerders

 • wat doet een debiteurenbeheerder?

  Een debiteurenbeheerder zorgt ervoor dat klanten van een bedrijf voldoen aan hun betalingsverplichting. Je maakt, controleert en verzendt facturen, je houdt de geldstromen in de gaten en spoort betalingsverschillen op. Blijft een betaling uit? Dan zorg jij voor de afhandeling van de betalingsachterstanden. Hier lees je meer over de taken van een debiteurenbeheerder.

 • wat verdien je gemiddeld als debiteurenbeheerder?

  Als debiteurenbeheerder ga je gemiddeld tussen de 2.375 en 2.517 euro bruto per maand verdienen, wanneer je 40 uur per week werkt. Per jaar is dat 29.352 euro bruto. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 14,12 euro per uur. Meer weten over het salaris van een debiteurenbeheerder? Lees hier verder.

 • ervaring nodig voor debiteurenbeheerder?

  Om aan de slag te kunnen als debiteurenbeheerder heb je ervaring nodig met debiteurenbeheer, (financiële) administratie, boekhouding of accounting. Volg je een studie in een van deze richtingen? Dan doe je tijdens je stage(s) vaak al voldoende ervaring op om na het behalen van je diploma direct aan het werk te kunnen.

 • hoe moet ik solliciteren op een debiteurenbeheerder vacature?

  Solliciteren als debiteurenbeheerder is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe lang duurt een opleiding tot debiteurenbeheerder?

  Met een mbo diploma in de richting van bedrijfsadministratie, financiële administratie, boekhouding of accounting kun je aan het werk als debiteurenbeheerder. Deze opleidingen duren gemiddeld 2 tot 4 jaar.