wat is een tussenjaar?

De naam zegt het al: een jaar ertussenuit gaan. De meeste mensen doen dit tussen hun middelbare school en studie in, maar het komt ook voor op andere momenten. Bijvoorbeeld na je (eerste) studie, of na een jaar werken. Na het tussenjaar vervolg je je studie of baan weer gewoon. 

Dit komt vaker voor dan je denkt! In Australië en Groot-Brittannië kiest gemiddeld 25% van de scholieren voor zo’n jaar en in Noorwegen zelfs meer dan de helft! In Nederland is dit ietsje minder met zo’n 18 - 20% per jaar.

wanneer mag je een tussenjaar nemen?

Om een tussenjaar te nemen moet je minstens 16 jaar oud zijn én een vwo-, havo- of mbo-diploma behaald hebben. Anders heb je nog leerplicht en mag je dus niet wegblijven van school. Vanaf je 18e mag je zelf bepalen wat je doet: met of zonder diploma.

wat te doen in een tussenjaar? bekijk deze 4 opties

Een tussenjaar geeft je de ruimte om je horizon te verbreden, nieuwe dingen te proberen en te groeien als persoon. Maar wat kun je concreet doen in zo'n jaar? Hieronder lichten wij vier mogelijkheden uit, van werkervaring opdoen tot reizen. Ontdek hieronder welke optie het beste bij jouw tussenjaar past.

1. werkervaring opdoen

Of je nu kiest voor vrijwilligerswerk of een betaalde baan: werkervaring opdoen is een slimme manier om je tussenjaar te besteden. Je leert nieuwe mensen kennen en breidt je netwerk uit, ontwikkelt nieuwe vaardigheden, doet relevante werkervaring op en draagt ook nog een beetje bij aan de maatschappij. En er zijn verschillende manieren om je te oriënteren op wat je leuk vindt! 

 • de makkelijkste manier om te ontdekken wat je leuk vindt, is door gewoon aan de slag te gaan! Hiervoor zijn er startersfuncties en bijbanen. En de keuze is reuze: bekijk alle startersfuncties hier.

 • heb je speciale talenten waarvan je niet wist dat het ook werk is? Of wil je weten wat jouw speciale superkracht is? Moet je werk van maken!

 • ook kan je kijken naar traineeships of stages. Dit zijn hele makkelijke manieren om je te ontwikkelen en te kijken wat voor werk er bij je past.

2. ontwikkel je skills en persoonlijke vaardigheden

Een tussenjaar biedt de perfecte gelegenheid om je te richten op je persoonlijke ontwikkeling. En ontwikkeling is enorm belangrijk wanneer je jong bent en nog niet precies weet wat je wilt. Waarom?

 1. het zorgt voor zelfbewustzijn. Ontwikkeling zorgt ervoor dat je een beter inzicht krijgt in wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je passies zijn en hoe je het meeste uit jezelf kan halen: erg belangrijk voor een studie- of baankeuze.

 2. je krijgt meer zelfvertrouwen. Door aan jezelf te werken en te weten waar je goed in bent bouw je meer zelfvertrouwen op. Dit helpt je uiteindelijk om beter te presteren in je studie of werk, relaties en andere belangrijke aspecten van het leven.

 3. meer geluk. Ontwikkeling kan leiden tot meer geluk omdat je werkt aan je mentale en fysieke welzijn.

 4. snellere groei in je carrière. Doordat je nu al vaardigheden en skills opbouwt heb je in je werk straks kans op snellere doorstroom en een hogere functie/salaris.

 5. bereiken van doelen. Door persoonlijke ontwikkeling weet je beter wat je doelen zijn en creëer je meer sturing voor jezelf. Dit kunnen zowel kleine als grote doelen zijn. Lees hier meer over hoe je smart-doelen formuleert.

 6. creëer betere relaties. Ontwikkeling zorgt ook voor verbeterde communicatievaardigheden, ontwikkelen van empathie, en het begrijpen van behoeftes en gevoelens van anderen, waardoor je betere connecties opbouwt.

 7. je wordt veerkrachtiger. Door ontwikkeling leer je beter omgaan met stress, tegenslagen en veranderingen in het leven. Iets wat in je werkende en studerende leven goed van pas komt.

Wat je kan doen om verder te ontwikkelen? Werk aan je:

of doe een training in:

► Lees hier over alle belangrijke competenties en bekijk onze (gratis) trainingen. 

3. laat je creativiteit de vrije loop

Als je altijd al van een hobby je werk hebt willen maken, dan is een tussenjaar de perfecte tijd om dat ook echt te doen. Waar je dan aan moet denken? Nou:

 1. focus je volledig op je favoriete sport;

 2. maak je fotografie, video, of kunstportfolio als voorbereiding op de numerus fixus;

 3. start je eigen YouTube- of TikTok-kanaal;

 4. train voor een professioneel gametoernooi met deze game-skills;

 5. ontwikkel je eigen website, app of software;

 6. maak muziek, leer een nieuw instrument bespelen of producen;

 7. je eigen sieraden-, haak- of breiprojecten maken en promoten;

 8. evenementen organiseren voor vrienden en familie;

 9. een cocktail- of baristacursus doen;

 10. recepten maken en delen;

 11. eindelijk de taal leren die je al zolang wilt spreken.

Wil je hiervoor graag een opleiding of cursus volgen? Bekijk hier onze gratis trainingen!

4. ontdek de wereld (en jezelf) door te reizen

Het maken van een reis kan je blik op de wereld verbreden en je persoonlijke groei stimuleren. Of je nu

Het maken van een reis kan je blik op de wereld verbreden en je persoonlijke groei stimuleren. Of je nu kiest voor een backpack-avontuur, een stedentrip of een uitwisselingsprogramma, elke reiservaring biedt weer verschillende uitdagingen en kansen. Ontmoet nieuwe mensen en leer van verschillende culturen, en neem dit vervolgens weer mee in je komende werk of studie.

Naast dat je natuurlijk bezienswaardigheden ziet, relaxt en leuke dingen doet wanneer je reist, kan je ook werken op vakantie. Zo leer je mensen en plekken kennen die je anders (waarschijnlijk) nooit had ontdekt. 

Je kunt op reis bijvoorbeeld aan het werk als:

 1. yogaleraar: yoga is wereldwijd populair, dus er zijn altijd mogelijkheden om lessen te geven, of het nu op een retreat in Bali is, of in een studio in Barcelona.

 2. fietsgids: in veel grote steden zijn er fietstochten voor toeristen. Je kunt werken als gids en mensen rondleiden terwijl je zelf fit blijft.

 3. wandelgids: als je van wandelen houdt, kun je werken als gids in berggebieden of nationale parken.

 4. Duikinstructeur: als je van duiken houdt en een gecertificeerd duiker bent, kun je over de hele wereld werken.

 5. berggids: Als je ervaring hebt met klimmen, kun je reizigers rondleiden op bergexpedities.

 6. ski- of snowboardleraar: in skigebieden kun je werken als skileraar of snowboardleraar. Je moet wel ervaring hebben en mogelijk ook een certificaat behalen.

 7. iIn de horeca: op verschillende plekken zijn er veel mensen te kort in de horeca. Daarom kan je vaak op plekken waar veel toeristen zijn zo aan het werk achter de bar, als propper of in de bediening/keuken.

► Op zoek naar een baantje in het buitenland? We hebben een aantal leuke vacatures in Portugal openstaan! Bekijk hier de vacatures in Portugal.

Wanneer je weet wat je wilt doen met al die vrije tijd, is het nog niet klaar. Nu is het tijd om alles te gaan regelen. Wat je gaat doen, bepaalt natuurlijk wel een beetje wat je moet regelen, maar er zijn daarnaast ook een aantal ‘standaard dingen’ die je altijd nodig hebt. Vink ze hieronder af:

 • financiën: het is belangrijk om een budget te hebben voor je tussenjaar. Denk na over hoe je je tussenjaar wilt financieren, of het nu gaat om sparen, werken tijdens je reizen, een lening afsluiten, of gebruik maken van beurzen of subsidies.
 • verzekering: het is cruciaal om te zorgen voor een geschikte reis- en ziektekostenverzekering. Zorg ervoor dat je gedekt bent voor alle activiteiten die je van plan bent te ondernemen.

 • gezondheid: als je van plan bent om te reizen, is het mogelijk dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Het is ook verstandig om een medische check-up te laten doen voordat je vertrekt.

 • huisvesting: of je nu van plan bent om te reizen, je dromen waar te maken of te werken, je moet nadenken over waar je gaat wonen en of je dat kan betalen zonder stufi.

 • na je tussenjaar: het is belangrijk om te overwegen wat je plannen zijn na je tussenjaar. Ga je studeren? Zorg er dan voor dat je de aanmeldingsdata en toelatingstoets(en) niet mist.

 • belastingen: als je van plan bent om in het buitenland te werken tijdens je tussenjaar, moet je rekening houden met belastingen. Afhankelijk van hoeveel je verdient en waar je werkt, kan het zijn dat je belasting moet betalen in het land waar je werkt.

 • studiefinanciering: als je studiefinanciering ontvangt van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), krijg je dit niet in je tussenjaar. Omdat je in die tijd niet bent ingeschreven bij een studie, heb je hier geen recht op.

 • studentenreisproduct: als je een studentenreisproduct hebt, moet je dit stopzetten in je tussenjaar. Je kunt dit online doen via de website van DUO, of bij een kaartautomaat op een station. Als je het studentenreisproduct niet stopzet, kun je een boete krijgen.

ontdek welke studie je wilt doen

En tot slot: je kan natuurlijk ook een studie uitzoeken voor na je tussenjaar. Hiervoor zijn er verschillende opties. Zo kan je denken aan een werkleertraject (bbl-opleiding). Dit zijn banen waarbij je direct aan de slag gaat, en tegelijkertijd wordt opgeleid. En meestal betalen wij die studie voor je! Ook kan je jezelf verder verdiepen in verschillende type opleidingen. Bekijk hier welke opleidingen er allemaal zijn. 

Zo, genoeg te doen dus voor jou in je tussenjaar! Heb je ergens hulp bij nodig of heb je een vraag? Schrijf je dan in en neem contact met ons op.