Een spuiter is iemand die aan de slag gaat met verf en zo allerlei onderdelen voorziet van een nieuw kleurtje. Als professioneel spuiter voorzie je bijvoorbeeld vliegtuigonderdelen of meubilair van de juiste kleur. 

wat doet een spuiter?

Als spuiter ben je verantwoordelijk voor:

 • onderdelen demonteren en monteren

 • voorbehandeling

 • verf aanbrengen

 • kwaliteit controleren

Wil je weten wat je gaat verdienen als spuiter? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als spuiter heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Spuiters gaan vaak in een specifieke sector aan de slag. Je kan hierin doorgroeien door je vakkennis uit te breiden, waardoor je waardevoller wordt voor je werkgever. Denk aan functies als:

projectleider: je leidt een project en weet wat er allemaal voor nodig is om die goed te laten verlopen. Vooral bij grotere projecten waarbij bijvoorbeeld treinen, trams en vliegtuigen moeten worden gespoten, ben jij hard nodig!

teamleider: als teamleider ben je een kei in het aansturen van een team. Je bent op de hoogte van de dagelijkse planning, weet wat iedereen te doen staat en zorgt dat het geleverde werk in orde is.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Ben je klaar om verf te mengen en te spuiten? Goed nieuws! In veel sectoren zijn er spuiters nodig. Ga bijvoorbeeld aan de slag als vliegtuig-, auto-, tram- of treinspuiter.  Waar kies jij voor? 

Voordat het mooi gekleurde eindproduct klaar is om de wijde wereld in te gaan, moet er nog het een en ander gebeuren. Wat kan je verwachten als je gaat werken als spuiter? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als spuiter

 • onderdelen demonteren: voordat je met de verfspuit in de weer gaat, is het belangrijk om alle onderdelen die gespoten moeten worden eerst te demonteren. Zo komt de verf ook op de moeilijk bereikbare plekjes. Spuit je grote onderdelen zoals  vliegtuigonderdelen? Dan zijn er anderen die dit voor je doen, zoals monteurs

 • voorbehandeling: ga je aan de slag met hout, staal of een ander materiaal, dan moet je goed weten hoe je het materiaal goed voorbehandelt. Is er bijvoorbeeld een primer nodig of moet je nog iets schuren van tevoren? Jij weet wat je te doen staat, zodat de verf goed blijft zitten

 • afplakken: soms zijn er onderdelen die niet compleet in de verf gedompeld moeten worden. Het is dan belangrijk dat je weet welk deel je moet afplakken en hoe je dat doet. Zo ben je er zeker van dat de juiste delen de goede kleur krijgen

 • verf aanbrengen: de voorbehandeling is af en je staat in de startblokken om de verf aan te brengen. Je weet welke kleur je nodig hebt en sluit deze aan op de verfspuit. Is alles goed afgeplakt? Dan is het eindelijk tijd om te spuiten!

 • kwaliteit controleren: nadat de verf is gedroogd, bekijk je goed of je je werk goed hebt uitgevoerd. Blijft de verf goed zitten en is die egaal verspreid? Jij weet precies waar je op moet letten voor het beste eindresultaat! 

 • onderdelen monteren: als laatste is het ook weer fijn als alle onderdelen weer op de goede plek worden gemonteerd. Soms doe je dit zelf, maar er zijn meestal monteurs die dit voor je doen

wie zijn je collega’s?

Als spuiter werk je veel zelfstandig, maar vaak wel tegelijkertijd met andere spuiters in een verfcabine. Daarnaast zijn er ook monteurs die onderdelen los- en vastmaken en teamleiders die een team van spuiters aansturen.

je werkplek: in de spuitcabine

Zie jij een baan als spuiter wel zitten? Dan kom je te werken in een spuitcabine. Hierin worden alle onderdelen geplaatst waarmee jij aan de slag gaat. Het fijne aan een spuitcabine is dat je je geen zorgen hoeft te maken dat er verfspetters op de muren of vloer terechtkomen. Daar is de spuitcabine juist voor gemaakt! Zelf heb je vaak een beschermend pak aan waardoor er geen verf op je kleren komt en je de verfgassen zelf niet inademt. Wel zo veilig

leuke bedrijven om te werken als spuiter

Klaar om de verfpotten erbij te halen? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • daf: ga werken bij het oer Hollands vrachtauto-merk waar je alle trucks voorziet van een nieuwe kleur!

 • ns: hoe die treinen aan die gele kleur komen? Door jou natuurlijk! Ga aan de slag als spuiter bij de bekendste vervoerder van Nederland!

 • kuhn: de landbouwsector helpen groeien? Ga aan de slag als spuiter bij KUHN!

de werktijden van een spuiter

De werktijden van een spuiter zijn bij elke werkgever anders. Bij het ene bedrijf begin je rond een uur of 9.00 en bij het andere bedrijf pas om 15:30 uur in de middag. De weekenden heb je meestal wel vrij! Werk je liever op regelmatige tijden? Dan zijn er natuurlijk ook veel bedrijven die passen bij jouw wensen. Vraag altijd aan je werkgever hoe de werktijden eruitzien. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je spuiter worden? Je kan aan het ROC een spuitopleiding volgen die in totaal twee jaar duurt. Een spuitopleiding is niet altijd vereist. Wel zijn er veel bedrijven die op zoek zijn naar mensen die al enige spuitervaring hebben. Heb je bijvoorbeeld ervaring met autoschadeherstel? Dan is het ook mogelijk om met deze ervaring te beginnen als spuiter.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

Als spuiter moet je het natuurlijk leuk vinden om met verf te werken en allerlei onderdelen kleur te geven. Andere eigenschappen die je nodig hebt zijn:

 • nauwkeurig: je wilt natuurlijk dat alles er tiptop uit komt te zien. Dankzij jouw nauwkeurigheid is dit zeker het geval! Alle onderdelen worden op de juiste manier  voorbewerkt en je spuit de verf precies op de plekken waar verf moet komen

 • zelfstandig: je weet precies wat je elke dag te doen staat en hoe je het aanpakt. Jij werkt zelfstandig en weet hoe je nieuwe projecten moet aanpakken

 • handig: als spuiter is het fijn als je wat technisch inzicht hebt. Soms moeten er namelijk onderdelen los- of vastgemaakt worden. Gelukkig weet je hoe je dit moet doen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als spuiter via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over spuiters

 • wat doet een spuiter?

  Een spuiter voorziet onderdelen van de juiste laag verf. Daarnaast demonteer en monteer je onderdelen en controleer je de kwaliteit van je uiteindelijke spuitwerk. Lees hier meer over wat een spuiter doet.

 • wat verdien je gemiddeld als spuiter?

  Het salaris van een spuiter is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als spuiter? Bekijk snel onze salarischecker!

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als spuiter?

  Een opleiding tot spuiter is niet vereist, maar is wel altijd handig om te hebben. Je doet namelijk werkervaring op tijdens je opleiding waardoor bedrijven je sneller aannemen. Benieuwd naar het werk van een spuiter? Lees het hier.

 • hoe moet ik solliciteren op een spuiter vacature?

  Solliciteren als spuiter is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!