platformmedewerker vacatures

Een platformmedewerker is iemand die op het vliegveld werkt en verantwoordelijk is voor inkomende en uitgaande luchtvracht. Je zorgt dat het vliegtuig veilig stilstaat, zodat je makkelijk kan laden en lossen. Daarna breng je de goederen naar een volgende bestemming, zoals een magazijn. Je zorgt er ook voor dat passagiers veilig in- en uit kunnen stappen en laadt de bagage uit. Dankzij jou loopt alles op het vliegveld op rolletjes!

wat doet een platformmedewerker?

Als platformmedewerker ben je verantwoordelijk voor:

 • remblokken en pionnen plaatsen

 • laden en lossen

 • controleren of de lading veilig in het vliegtuig staat

 • besturen van transportvoertuigen

 • stroomvoorziening aansluiten

 • duwtrappen aansluiten

Wil je weten wat je als platformmedewerker verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als platformmedewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Ga je als platformmedewerker aan de slag op het vliegveld? En ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Denk dan aan functies als:

 • voorman: als voorman geef je leiding aan een team medewerkers. Als voorman in de luchtvaart stuur je bijvoorbeeld een team van platformmedewerkers aan. Je houdt de planning in de gaten, controleert of het team veilig werkt, lost problemen op en ondersteunt je team bij hun werkzaamheden

 • de-icer: op tien kilometer hoogte is het best koud. Als het zo koud is, is het mogelijk dat onder andere kleppen van het vliegtuig vastvriezen. Vriest het aan de grond ook? Dan ben jij er als de-icer om het vliegtuig ijsvrij te maken. Je sprayt het hele vliegtuig onder met een speciale vloeistof, waardoor het ijs verdwijnt en het vliegtuig daarna ook op grote hoogte beter beschermd is tegen de vrieskou

 • operator: je bent een echte techneut die machines bedient, storingen oplost en controles uitvoert. Op vliegvelden zijn er veel apparaten waarmee gewerkt wordt. Denk eens aan de douanepoorten en bagagebanden. Help mee alles draaiende te houden!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als platformmedewerker is je baan uniek. Wel zijn er andere mensen die ook op het vliegveld werken. Denk dan aan:

 • stewards: aan boord van het vliegtuig zorg je voor de veiligheid van de passagiers. Daarnaast ben je ook een soort bedieningsmedewerker en verkoop je drankjes en eten aan de passagiers

 • grondstewardessen: passagiers die op het vliegveld aankomen help je met het inchecken van hun bagage. Daarnaast beantwoord je vragen van mensen op het vliegveld en begeleid je jongeren onder de 18 als zij alleen moeten vliegen.

Als platformmedewerker ben je vooral met de logistiek van de luchtvracht bezig. Daarnaast reizen passagiers veilig en efficiënt door de taken die je uitvoert. Wat kan je verwachten als je gaat werken als platformmedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als platformmedewerker

 • remblokken en pionnen plaatsen: komt er een vliegtuig aan op het vliegveld? Dan sta jij al klaar om de remblokken en pionnen te plaatsen. Zo blijft het vliegtuig veilig op zijn plek, mogen passagiers opstaan in het vliegtuig en kan je vervolgens aan de slag met het laden en lossen van spullen

 • vliegtuig van stroom voorzien: als het vliegtuig tot stilstand is gezet, sluit je de stroomvoorziening aan op het vliegtuig. Zo blijven alle apparaten werken en blijft het licht aan

 • laden en lossen: de goederen in vrachtvliegtuigen moet worden ingeladen, maar op de plek van bestemming moeten ze er ook weer uit worden gehaald. Gelukkig weet jij wat hiervoor nodig is en hoe je dit het beste doet

 • controleren of de lading veilig in het vliegtuig staat: de spullen die in het vliegtuig worden geplaatst, moeten de hele vlucht veilig op hun plek blijven staan. Jij zet alles vast en zorgt dat de kans op beschadigingen zo klein mogelijk is

 • besturen van voertuigen: zelf rijd je met transportvoertuigen om alle spullen naar een volgende bestemming te rijden. Je let er natuurlijk op dat dit zo efficiënt en veilig mogelijk gebeurt

 • duwtrappen klaarzetten: komt er een vliegtuig aan uit een tropisch oord? Dan zet jij de trappen klaar zodat alle passagiers veilig uit het voertuig kunnen stappen

wie zijn je collega’s?

Als platformmedewerker werk je met veel soorten collega’s op het vliegveld. Zo zijn er luchtverkeersleiders, piloten, stewards en stewardessen en grondstewardessen die je elke dag veel ziet. Samen met deze collega’s zorg je dat alle passagiers een veilige en aangename reis hebben.

je werkplek op het vliegveld

Als platformmedewerker werk je op het vliegveld, waar je zorgt dat alle bagage van passagiers veilig in het vliegtuigruim komt. Je bent veel buiten bezig, op de plek waar alle vliegtuigen aankomen. Je haalt dus lekker een frisse neus tijdens je werk! 

leuke bedrijven om te werken als platformmedewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • klm: een van de bekendste en grootste vliegtuigmaatschappijen is altijd op zoek naar versterking. Wie weet ga jij daar binnenkort aan de slag als platformmedewerker!

de werktijden van een platformmedewerker

Als platformmedewerker heb je vaak onregelmatige werktijden. Zo heb je door de week heen verschillende dagdelen vrij. Een dienst in de ochtend, middag of avond komt voor jou goed uit. En ook in de weekenden sta je klaar om de handen uit de mouwen te steken!

Komt de ene dag net wat beter uit dan de andere? Bespreek dit dan met je werkgever. En wat ook fijn is: je kan zowel fulltime als parttime aan de slag als platformmedewerker!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Je hebt geen specifieke opleiding nodig om als platformmedewerker te werken. Natuurlijk is het wel fijn als je weet wat je moet doen. We helpen je daar graag bij met de tiendaagse opleiding tot platformmedewerker bij KLM.

Omdat je platformmedewerker achter de douane werkt, krijg je een screening voordat je aan de slag mag. Een aantal eisen zijn dat je minimaal acht jaar in Nederland woont en dat je geen strafblad hebt. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B om alle voertuigen te mogen besturen waarmee je goederen verplaatst.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Er zijn een aantal eigenschappen die handig van pas komen als je als platformmedewerker op een vliegveld aan de slag gaat. Welke dit zijn, lees je hier:

 • fysiek fit: als platformmedewerker ben je  de hele dag  aan het sjouwen met zware spullen en loop je veel. Het is daarom goed als je sterk en fit bent

 • flexibel: omdat je op verschillende tijden en dagen op het vliegveld wordt verwacht, is het fijn als je flexibel bent en een voorkeur hebt om op verschillende tijden te werken. Zo heb je wel eens overdag, in de middag en in de avond vrij!

 • communicatief sterk: om te zorgen dat alles veilig gebeurt, is het belangrijk dat je goed communiceert met je collega’s. Dankzij goed overleg weet je precies waar de goederen heen moeten.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als platformmedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over platformmedewerkers

 • wat doet een platformmedewerker?

  Een platformmedewerker zet de remblokken en pionnen op de juiste plek, helpt mee met het laden en lossen van goederen, controleert of de lading goed in het vliegtuig staat, bestuurt voertuigen om goederen te verplaatsen en zet de trappen klaar om passagiers in het vliegtuig te laten en uit het vliegtuig te helpen. Lees hier meer over wat een platformmedewerker doet.

 • wat verdien je gemiddeld als platformmedewerker?
 • is platformmedewerker hard werken?

  Een baan als platformmedewerker is best hard werken. Voor deze baan is het dus goed als je fysiek fit bent. Je gaat namelijk veel zware bagage en goederen verplaatsen. Natuurlijk gebruik je hier handige vervoersmiddelen voor, maar een deel van het sjouwwerk moet je zelf uitvoeren. Benieuwd naar een baan als platformmedewerker? Lees het hier.

 • hoe moet ik solliciteren op een platformmedewerker vacature?

  Solliciteren als platformmedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe lang duurt een opleiding tot platformmedewerker?