Een grondstewardess of grondsteward is een luchtvaartmedewerker die op het vliegveld werkt. Als grondstewardess vlieg je dus niet, maar help je op het vliegveld bij het labelen van bagage, het inchecken bij de gate en bij het instapproces. Dankzij jou begint iedere reis goed!

wat doet een grondstewardess?

Als grondstewardess ben je verantwoordelijk voor:

 • bagage inchecken

 • instapkaarten printen

 • paspoorten controleren

 • vragen beantwoorden

 • advies geven

 • tickets omboeken

 • informatie geven

Wil je weten wat je als grondstewardess verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als grondstewardess via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als grondsteward werk je op een vliegveld bij een luchtvaartmaatschappij. De meeste vliegvelden liggen buiten de stad, waardoor je waarschijnlijk een eind moet reizen om op je werk te komen. Daarom hoort een reiskostenvergoeding bijna altijd bij je secundaire arbeidsvoorwaarden als grondstewardess. Vraag dit natuurlijk wel altijd even na bij je opdrachtgever. 

Werk je graag in de luchtvaart en wil je verder doorgroeien? Dan biedt starten in een functie als grondstewardess je veel mogelijkheden. Groei bijvoorbeeld door tot teamleider. Als ervaren grondstewardess weet jij natuurlijk alles van het vak. Zo leid je de nieuwe generatie grondstewards op!
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Het beroep van een grondstewardess bestaat uit verschillende functies, afhankelijk van je werkplek. Ga bijvoorbeeld aan de slag als: 

 • landside agent vertrek: als landside agent vertrek help je alle passagiers met inchecken op het vliegveld. Je helpt bij het printen van instapkaarten, controleert paspoorten en checkt bagage in. En natuurlijk beantwoord je ondertussen alle vragen van reizigers met een glimlach

 • landside agent aankomst: een landside agent aankomst staat niet in de vertrekhal, maar in de aankomsthal! Hier bied je aankomende passagiers de allerbeste service. Je adviseert reizigers, geeft informatie en schiet te hulp bij problemen. Is iemand haar koffer kwijtgeraakt? Dan weet jij wat je moet doen! 

 • service agent airside: als service agent airside help je passagiers bij het instappen van het vliegtuig. Je beantwoordt vragen, controleert paspoorten en identiteitskaarten en stelt reizigers gerust. Zo zorg je dat het instapproces zo soepel mogelijk verloopt

 • lounge agent: als lounge agent werk je alleen in de lounge voor passagiers die business class reizen. Je registreert de passagiers die aanwezig zijn, beantwoordt vragen en zorgt dat iedereen zich op zijn gemak voelt

Passagiers op weg helpen en hen iedere dag de beste service bieden, dat is waar je het als grondsteward allemaal voor doet. Zo gaat iedereen met een goed gevoel op reis! Wat kan je verwachten als je gaat werken als grondstewardess? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als grondstewardess

 • bagage inchecken: grote koffers, tassen en andere bagagestukken moeten ingecheckt worden voordat ze het vliegtuigruim in mogen. Jij helpt de passagiers hierbij. Je controleert hun reisdocumenten, plakt een label op de bagage en zorgt dat de koffer naar het juiste vliegtuig gebracht wordt 

 • instapkaarten printen: op het vliegveld moet het vliegticket van een reiziger worden omgezet tot een instapkaart of boarding pass. Dit kunnen reizigers vaak zelf online of via een automaat op het vliegveld regelen. Sommige passagiers hebben iets meer hulp nodig. Dan schiet jij te hulp en help je hen de juiste instapkaart te printen

 • paspoorten en instapkaarten controleren: tijd voor vertrek! Terwijl de laatste passagiers worden omgeroepen, controleer jij de paspoorten en instapkaarten van de reizigers die in de rij staan. Zo kunnen ze daarna meteen instappen. Klaar voor vertrek!

 • vragen beantwoorden: jij kent het hele vliegveld op je duimpje. Logisch dus dat passagiers naar jou toe komen als ze iets willen weten! Je beantwoordt alle vragen en verwijst reizigers door naar een collega als je het antwoord een keer niet zelf weet

 • reizigers adviseren: als grondstewardess in de aankomsthal help je ook reizigers aan de servicebalie. Je helpt bijvoorbeeld reizigers die hun vlucht hebben gemist of staat mensen te woord van wie de vlucht geannuleerd is. Je denkt met ze mee en komt met de beste oplossing 

 • helpen bij het instappen: als service agent airside assisteer je bij het instappen, zodat iedere vlucht op tijd vertrekt. Je staat passagiers te woord en controleert instapkaarten. Is iemand slecht ter been of gaat er een passagier in een rolstoel mee in het vliegtuig? Dan assisteer je deze reizigers, zodat ook zij veilig op weg kunnen naar hun bestemming

wie zijn je collega’s?

Als grondstewardess werk je in de hospitality op het vliegveld. Dat doe je natuurlijk niet alleen: op het vliegveld werk je samen met een heleboel andere enthousiaste collega’s. Op vliegvelden zijn bijvoorbeeld veel beveiligers aanwezig om te zorgen dat alles veilig verloopt. Daarnaast heb je tijdens je werkdag ook te maken met passagiersassistenten, facility managers, medewerkers van de marechaussee, piloten, air stewardessen en bagagemedewerkers. 

je werkplek op het vliegveld

Als grondsteward of grondstewardess ben je iedere dag op het vliegveld te vinden. Je werkt er in de bagagehal, in de aankomsthal of in de vertrekhal en helpt alle passagiers om hun reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kan als grondstewardess op alle vliegvelden in Nederland aan de slag. Woon je dichtbij een vliegveld? Dan heb je geluk: je hoeft dan niet ver te reizen naar je werk. 

leuke bedrijven om te werken als grondstewardess

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • klm: dé luchtvaartmaatschappij van Nederland, dat is natuurlijk KLM. De medewerkers van KLM dragen hun blauwe uniform met trots. Ben jij de volgende aanwinst voor hun team?

 • swissport: werken bij de grootste luchtvaartafhandelaar van de wereld? Dat kan bij Swissport! Op Schiphol kan je bij Swissport aan de slag bij het inchecken, bij de ticketbalie en op de bagage-afdeling

de werktijden van een grondstewardess

Het vliegveld is 24 uur per dag open. Dat betekent dat je soms ook ‘s nachts en in het weekend moet werken. Meestal werken grondstewards daarom in ploegendienst. Daardoor wisselen je werktijden regelmatig. Dus hou je van afwisseling en vind je het niet erg om af en toe een nachtdienst te draaien op het vliegveld? Dan is een baan als grondstewardess misschien wel iets voor jou.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om grondsteward te worden heb je natuurlijk wel de juiste opleiding nodig. De meeste grondstewardessen volgen de mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess. Deze opleiding duurt, afhankelijk van je opleidingsniveau, één tot twee jaar. 

Andere mbo-opleidingen waarmee je grondstewardess kan worden, zijn Luchtvaartdienstverlening en Steward/stewardess. Heb je de opleiding afgerond? Dan kan je ook nog doorstuderen op hbo-niveau. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management en kies luchtvaartdienstverlening als keuzevak. Zo ben je tot in de puntjes voorbereid op een baan als grondstewardess!

Vaak is het ook mogelijk om een interne opleiding te volgen bij een luchtvaartmaatschappij. Meestal heb je een mbo 4- of havo-diploma nodig om hiervoor toegelaten te worden.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Je belangrijkste eigenschap als grondstewardess? Dat is natuurlijk dat je klantvriendelijk bent. Of het nou ‘s ochtends vroeg is of midden in de nacht: jij bent altijd opgewekt en doet er alles aan om het je passagiers naar de zin te maken. Zo zorg je voor een onvergetelijk begin of een fijn einde van de reis! Herken je jezelf hierin? Kijk dan ook of deze eigenschappen en competenties van grondstewardessen bij je passen: 

 • goed in luisteren: als grondsteward sta je de hele dag door in contact met passagiers. Hebben ze een probleem? Dan zien ze jou als hun steun en toeverlaat. Je luistert goed naar hun verhaal of klacht en zorgt dat ze zich gehoord voelen. En natuurlijk ga je altijd meteen op zoek naar de oplossing!

 • oplossingsgericht: jij denkt in oplossingen. Kom je in een onverwachte situatie terecht of weet je het antwoord op een vraag niet? Dan zet je je creativiteit in om het probleem toch op te lossen

 • sociaal: je werk draait er voor een groot deel om het passagiers naar de zin te maken. Jij bent sociaal, houdt wel van een praatje en hebt een open uitstraling. Zo zorg je dat iedereen op je af durft te stappen

 • stressbestendig: op het vliegveld ontstaan soms best stressvolle situaties. Is het vliegtuig volgeboekt, wordt een vlucht geannuleerd of staat de rij aan je balie tot achter in de vertrekhal? Jij houdt het hoofd altijd koel!

 • behulpzaam: reizigers komen naar jou toe met hun vragen. Daar ben je perfect op voorbereid: je beantwoordt alle vragen geduldig en helpt iedere passagier verder

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als grondstewardess via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over grondstewardessen

 • wat doet een grondstewardess?

  Een grondstewardess doet er alles aan om het reizigers op het vliegveld zo makkelijk mogelijk te maken. Je checkt als grondstewardess bijvoorbeeld bagage in, print instapkaarten, controleert paspoorten en beantwoordt vragen. Meer weten over het werk van een grondstewardess? Lees hier alles over wat een grondstewardess precies doet.

 • wat verdien je gemiddeld als grondstewardess?

  Als fulltime grondstewardess verdien je gemiddeld 1.873,50 euro bruto per maand. Per jaar is dat 24.274 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 10,82 euro per uur. Meer weten over wat je precies gaat verdienen? Lees hier alles over je salaris als grondstewardess.

 • waarom is het leuk om te werken als grondstewardess?

  Werken als grondstewardess is leuk omdat jij ervoor zorgt dat reizigers met een goed gevoel op reis gaan én weer thuiskomen. Je hebt alle touwtjes in handen en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. En dat geeft veel voldoening! Benieuwd wat je allemaal mag gaan doen als grondsteward? Bekijk dan hier de taken van een grondstewardess.

 • hoe moet ik solliciteren op een grondstewardess vacature?

  Solliciteren als grondstewardess is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een grondstewardess baan?

  Als je grondstewardess wilt worden, zijn vaardigheden zoals klantvriendelijkheid en  stressbestendigheid handig om te hebben. En verder werk je tijdens je baan als grondstewardess ook aan je oplossingsgerichtheid en behulpzaamheid. Meer weten over de vaardigheden die je ontwikkelt als grondsteward? Bekijk hier de eigenschappen en competenties voor grondstewardessen!

 • hoe lang duurt een opleiding tot grondstewardess?

  De mbo-opleiding Stewardess Receptioniste Hostess, die je nodig hebt om grondstewardess te worden, duurt één tot twee jaar. Met andere opleidingen kan je ook grondstewardess worden: kijk dan zelf even hoe lang je moet studeren. Wil je meer informatie over hoe je grondstewardess wordt? Bekijk dan hier de opleidingen en kwalificaties voor grondstewardessen.