Een mechanisch operator is iemand die verantwoordelijk is voor de soepele werking van machines in fabrieken. Je houdt de productielijnen goed in de gaten en lost technische storingen op. Werk je bijvoorbeeld in een fabriek waar verf wordt gemaakt en verpakt? Dan controleer je het hele productie- en verpakkingsproces zeer nauwkeurig. Zo zorg je dat aan het eind van de rit een nieuwe partij verfbussen klaarstaat om verkocht te worden.

wat doet een mechanisch operator?

Een baan als mechanisch operator is niet altijd hetzelfde. Het ligt namelijk aan de plek en aan de soort fabriek of productiebedrijf waarvan je veel af moet weten. Als mechanisch operator ben je onder andere verantwoordelijk voor:

 • instellen van machines

 • kwaliteitscontroles uitvoeren

 • storingen oplossen

 • zorgen dat alles vlekkeloos verloopt

Wil je weten wat je als mechanisch operator verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool is altijd up to date en berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als mechanisch operator via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als mechanisch operator heb je de optie om meer te verdienen als je aanvullende opleidingen volgt. Begin je net? Dan start je waarschijnlijk als een mechanisch operator A. Wil je aan het eind van de maand wat meer op je loonstrookje zien? Volg dan een opleiding om mechanisch operator B of C te worden.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Er zijn verschillende soorten mechanische operators die je allemaal in fabrieken kan vinden op de werkvloer. Hieronder staat de verschillende operators:

 • mechanisch operator A

met jou op de werkvloer werkt alles altijd vlekkeloos. De machines in de fabriek houd je draaiende door je technische kennis toe te passen bij een storing. Bij de bediening van complexe installaties assisteer je een andere operator, maar werkt zelfstandig bij eenvoudige installaties

 • mechanisch operator B

als je mechanisch operator B bent, voer je dezelfde werkzaamheden uit, maar ben je ook in staat om ingewikkelde machines te besturen. Je wordt dan geassisteerd door de mechanisch operator A

 • mechanisch operator C

in deze functie heb je ook een leidinggevende rol en houd je in de gaten waar je collega’s precies meer bezig zijn en stuur je ze aan indien nodig

Ga je werken in een fabriek waar chips worden gemaakt of bij een productiebedrijf waar verf wordt verpakt? Het kan allemaal! Wat kan je verwachten als je gaat werken als mechanisch operator? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als mechanisch operator

 • controleren van het productieproces

Voor jou zijn er geen geheimen. Je merkt ongeregeldheden meteen op. Elke werkdag maak je een paar keer een ronde in de fabriek en kijk je de machines na. Je houdt alles nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat de productie op rolletjes loopt

 • bijstellen van machines

Machines moeten wel eens worden bijgesteld, zodat ze goed blijven werken. Je weet aan de juiste knoppen te draaien om de machine up-to-date te houden. De zakjes chips die worden gemaakt, belanden aan het einde van je werkdag dankzij je goede zorgen in de winkels! 

 • ingrijpen als er iets mis gaat

Komt een collega in de problemen bij een machine? Dan grijp je meteen in en weet je waar de noodknoppen zijn om alles meteen stop te zetten. Het is belangrijk dat je samen met je collega’s goed let op de veiligheid en ingrijpt wanneer dit nodig is 

wie zijn je collega’s?

In de fabriek werk je met veel verschillende mensen. Je directe collega’s zijn de andere mechanische operators die het proces nauw in de gaten houden. Daarnaast heb je vaak ook te maken met magazijnmedewerkers die de ingepakte producten netjes opbergen en samen met lader/lossers deze producten doorgeven aan de vrachtwagenchauffeurs.

je werkplek in de fabriek

Je komt te werken in een fabriek waar allerlei producten worden geproduceerd. Hier staan alle machines waarop je toezicht houdt en die je bestuurt. Het is goed als je fit en gezond bent, want je maakt veel kilometers met de benenwagen om het hele productieproces te controleren.

In wat voor soort fabriek je gaat werken, is helemaal aan jou. Kies je voor een fabriek waar snoep wordt gemaakt? Of eentje waar posters worden geprint?

leuke bedrijven om te werken als mechanisch operator

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • apollo tyres! Dé bandenproducent voor allerlei voertuigen als auto’s, bussen, vrachtwagens en tractoren

 • cargill, waar allerlei voeding en drank wordt gemaakt die je vervolgens zelf in huis haalt

de werktijden van een mechanisch operator

Als je aan het werk gaat als mechanisch operator, dan zijn je werktijden regelmatig tenzij je te maken hebt met een 5-ploegendienst. Onregelmatige diensten zijn in dat geval helemaal jouw ding. Bovendien ben je een ochtend-, middag- én avondmens in één.

De ploegendienst houdt in dat er altijd mensen aanwezig moeten zijn op de werkvloer. Omdat deze diensten best intensief zijn, werk je net wat minder dan 40 uur in de week, zodat je voldoende rust kan nemen. Ook is er een onregelmatigheidstoeslag die bij een 5-ploegendienst tussen de 28 en 31 procent van je loon ligt.

Per werkgever is het mogelijk dat er andere diensten zijn. Bespreek daarom altijd goed of het bedrijf waarvoor je werkt diensten beschikbaar heeft die op jouw behoeften aansluiten.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Ben je overtuigd en wil je mechanisch operator worden? Dan kan je een opleiding volgen tot mechanisch operator A, B of C. Deze opleidingen duren 1 tot 2 jaar. Afhankelijk van je opleidingsinstituut zijn er verschillende instroommomenten in het jaar en kan je de opleiding in BBL-vorm volgen. Dit betekent dat je leren en werken combineert en dus meteen geld verdient tijdens je opleiding. Ben je geïnteresseerd in een opleiding? Dan biedt Randstad onder andere technische BBL-opleidingen aan tot procesoperator, of te wel mechanisch operator.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

Als mechanisch operator heb je een baan met veel afwisseling. Het is dan goed dan je veel dingen leuk vindt om te doen. Het is dan ook handig dat je de volgende eigenschappen en competenties in jezelf herkent:

 • technisch ingesteld

Als mensen je een nerd vinden op technisch gebied, dan komt dat goed uit! Je moet namelijk alles weten over de machines die je bestuurt en controleert tijdens je werk. Is er een storing? Dan weet je wat je moet doen om die op te lossen

 • zelfstandig

Je werkt meestal zelfstandig als je je ronde doet in de fabriek om alle machines te controleren. Ook bestuur je vaak in je eentje apparaten tenzij je hulp van iemand nodig hebt. Je bent in ieder geval zelfstandig genoeg om te weten wat je precieze taken zijn en hoe je die moet uitvoeren

 • zorgvuldig

Zorgvuldigheid is heel belangrijk als je dit werk doet. Ben je dit niet, dan kan er vertraging in het productieproces sluipen of kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet! Met deze eigenschap zorg je er dus altijd voor dat je nauwkeurig en veilig te werk gaat

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als mechanisch operator via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over mechanisch operators

 • wat doet een mechanisch operator?

   

  Als mechanisch operator houd je je onder andere bezig met het instellen, aansturen en controleren van machines in fabrieken. Je speelt ook een cruciale rol bij het waarborgen van een efficiënte productie en het oplossen van eventuele storingen. Ben je nieuwsgierig naar deze functie? Bekijk dan snel alle mechanisch operator vacatures!

 • wat verdien je gemiddeld als mechanisch operator?

  Het salaris van een mechanisch operator is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als mechanisch operator? Bekijk snel onze salarischecker!

 • is mechanisch operator hard werken?

  Het is van belang om fysiek fit en sterk te zijn voor deze functie, omdat je gedurende de hele dag actief bent en veel door de fabriekshal loopt om machines te controleren en te bedienen. Bovendien kan het voorkomen dat je in een 5-ploegendienst werkt, wat betekent dat je op wisselende tijden werkt, zowel 's ochtends, 's middags als 's nachts.

 • hoe moet ik solliciteren op een mechanisch operator vacature?

  Solliciteren als mechanisch operator is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • hoe lang duurt een opleiding tot mechanisch operator?

  Een opleiding tot mechanisch operator duurt tussen de één en twee jaar. Afhankelijk van je opleidingsinstelling kan je ervoor kiezen om de opleiding in BBL-vorm te doen. Je werkt en leert dan tegelijk. Lees meer over de opleiding tot mechanisch operator.