In totaal maken meer dan 1600 organisaties en instanties deel uit van de Nederlandse overheid. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de Rijksoverheid, de Belastingdienst of gemeenten zoals de Gemeente Amsterdam of de Gemeente Utrecht. Samen zetten deze overheidsorganisaties zich dagelijks in voor een leefbaar Nederland.

Werk je bij de overheid? Dan kun je bezighouden met onderwerpen zoals klimaat, veiligheid, volksgezondheid, economische zaken en bijvoorbeeld cultuur en onderwijs. Maar ook op lokaal niveau kun jij het verschil maken door te werken bij de overheid. 

voordelen van werken bij de overheid.

arbeidsvoorwaarden en salaris overheid: cao overheid

Werken bij de overheid betekent dat je kunt rekenen op interessante arbeidsvoorwaarden. Als je werkt bij de overheid krijg je onder andere een goed salaris dat past bij jouw functie, opleiding en werkervaring. Maar ook als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, vakantiedagen, een 13de maand of een goed pensioen, ben je bij de overheid aan het juiste adres. 

Alle arbeidsvoorwaarden binnen de overheid kun je terugvinden in de cao overheid die voor jouw functie van toepassing is. Ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een gemeente? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de Cao Gemeenten. Samen met de salarissschalen van de overheid heb je dan een goed beeld van alle arbeidsvoorwaarden binnen de overheid. Wel zo makkelijk!

Check jouw arbeidsvoorwaarden in je eigen contract of bekijk alle overheid vacatures om te kijken naar de arbeidsvoorwaarden van jouw nieuwe baan!

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

opleidingsmogelijkheden bij de overheid 

Als je bij de overheid werkt heb je de mogelijkheid om allerlei trainingen, cursussen en opleidingen te volgen. Dit kan een praktische cursus zijn die je nodig hebt on the job, maar ook een meer theoretische opleiding zoals een communicatie- of leiderschapsprogramma. Als ambtenaar bij de overheid is het erg belangrijk dat je een expert bent binnen jouw vakgebied. De overheidsinstantie waar je werkt helpt je dan ook graag om jezelf te ontwikkelen en te groeien als persoon.

En of je nou bij de Rijksoverheid, de gemeente Utrecht of Defensie werkt: er is altijd wel een opleidingsmogelijkheid die past bij jou! Check ook eens de opleidingsmogelijkheden via Randstad en kom erachter hoe jij jezelf kan blijven ontwikkelen.

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

diversiteit & inclusiviteit

Bij de overheid willen ze dat iedereen zich thuis voelt. Ze vinden het belangrijk dat allerlei ideeën en meningen gehoord worden en dat wat jou uniek maakt, gezien wordt. 

Samen werken ze aan een inclusieve toekomst, waarin iedereen gelijke kansen heeft en zich gesteund voelt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken. Of je nu werkt op het gebied van beleid, administratie, technologie of ergens anders, jouw bijdrage is van onschatbare waarde.

Dus laten we samen bouwen aan een overheid die een afspiegeling is van de diverse samenleving die ze dienen. We heten je van harte welkom om alle overheid vacatures te bekijken. Wij kijken ernaar uit om samen met jou te werken aan een inclusieve toekomst!

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

hybride werken

Thuiswerken biedt niet alleen gemak, maar ook de mogelijkheid om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven. Of je nu tussen meetings door een wasje draait of in de pauze een wandeling met de hond maakt; thuiswerken geeft je de vrijheid om op jouw manier productief te zijn.

Maar we begrijpen ook dat sommige taken beter uitgevoerd kunnen worden op kantoor, waar samenwerking en interactie centraal staan. Daarom biedt de overheid een hybride werkomgeving aan, waarin je kunt profiteren van zowel de voordelen van thuiswerken als de mogelijkheden van samenwerken op kantoor.

Dus maak je geen zorgen, bij de overheid is er ruimte voor flexibiliteit en keuzevrijheid, zodat jij kunt werken op een manier die bij jou past. Laten we samen kijken naar de mogelijkheden en bekijk snel alle overheid vacatures.

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

sollicitatietips 

Solliciteren bij de overheid kan net even anders zijn, maar geen zorgen, we helpen je graag op weg! We hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, handig hè?

 1. weet waar je solliciteert
  Het gaat erom dat je snapt wat de overheidsinstelling doet en dat jouw talenten daarbij passen. Een goede start is je huiswerk doen: verdiep je in de organisatie en bereid je goed voor op je gesprek. We helpen je graag op weg; check snel onze sollicitatietips.
 2. maak een onvergetelijke indruk op papier
  Een top CV en een brief waar je persoonlijkheid vanaf spat, zijn superbelangrijk. Die zorgen ervoor dat je eruit springt! En bij Randstad weten we precies hoe je dat aanpakt. We hebben tips voor je voor het maken van een sollicitatiebrief en tools voor het maken van een CV. Op deze manier maak jij een onvergetelijke indruk!
 3. oefenen, oefenen en nog eens oefenen voor assessments
  Veel overheidsinstanties gebruiken een assessment om te kijken of jij bij de organisatie past, en andersom. Onze assessment pagina biedt uitgebreide adviezen over hoe je je het best kunt voorbereiden op deze assessments, inclusief oefenmateriaal.

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

Nieuwsgierig naar wat werken bij de overheid te bieden heeft? Dat snappen we helemaal! We zetten graag 5 voordelen voor je op een rijtje. Neem een kijkje en beslis zelf of werken bij de overheid iets voor jou is!

1. goede arbeidsvoorwaarden

Laten we eerlijk zijn, goede arbeidsvoorwaarden zijn in deze tijd, waar alles alleen maar duurder wordt, belangrijk. Bij de overheid kun je rekenen op aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Denk aan een goed salaris, een pensioenregeling, vakantiedagen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden die je helpen om een comfortabel leven te leiden.

2. ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Bij de overheid draait het niet alleen om het werk van vandaag, maar ook om jouw groei en ontwikkeling als professional. Er zijn tal van mogelijkheden om trainingen en opleidingen te volgen, waardoor je steeds beter wordt in wat je doet. Randstad helpt je hier graag bij, dus check snel hier alle interessante opleidingen!

3. maatschappelijke impact

Als je bij de overheid werkt, werk je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de samenleving. Of het nu gaat om het verwerken van toeslagen, het beoordelen van uitkeringen of het zorgen voor een schonere leefomgeving, jouw werk draagt bij aan een beter Nederland. En dat voelt goed, toch?

4. stabiliteit en zekerheid

In een wereld vol verandering en onzekerheid is stabiliteit een zeldzaam goed. Gelukkig biedt werken bij de overheid een hoge mate van stabiliteit en zekerheid. Zelfs tijdens economisch moeilijke tijden blijft de overheid een betrouwbare werkgever. En wist je dat 27% van de werknemers in vaste dienst treed bij de overheid? Werken bij de overheid is dus een slimme keuze!

5. werken in een betrokken team met leuke collega's

Niets is zo belangrijk als de sfeer op je werkplek. Gelukkig vind je bij de overheid vaak een team van betrokken en gezellige collega's waarmee je samen kunt werken aan gemeenschappelijke doelen.

Klinkt dit als iets voor jou? Dan is werken bij de overheid misschien wel de slimste zet die je kunt maken! Check hier snel alle overheid vacatures.

>> terug naar boven om een ander onderwerp te kiezen

bij deze overheidsinstanties kun je aan de slag 

Benieuwd naar de bedrijven waar je aan de slag kunt binnen de overheid? Laten we samen een kijkje nemen en zien welke mogelijkheden er voor jou zijn om een steentje bij te dragen aan onze samenleving. Check hieronder de topwerkgevers waar je kan werken.

alle overheidsinstellingen van nederland

Ben je benieuwd naar alle verschillende overheidsinstellingen die Nederland rijk is? Geweldig, want er zijn zoveel interessante instanties om bij de overheid te werken! Van zorginstellingen tot de Belastingdienst, er is voor ieder wat wils. Check snel het overzicht hieronder:

werken bij de overheid via randstad

Werken via Randstad biedt jou de gelegenheid om te ervaren of de werkomgeving van de overheid bij jou past. Randstad heeft een brede kring van opdrachtgevers binnen de overheid, van lokaal tot rijksbreed. Hierdoor creëren we loopbaanpaden binnen de overheid.

Je kunt dus van een gemeente overstappen naar bijvoorbeeld Defensie of het Ministerie van Economische Zaken of werken als secretaresse voor de tweede kamer. Je wordt begeleid door een vast team van recruiters en account specialisten die alleen werken voor de overheid. Ze kennen de overheid en kunnen jou goed adviseren wat bij jou past en samen met jou de volgende stap in je loopbaan bepalen. Alles op een rijtje:

 • we hebben mooie banen in het hele land
 • banen voor elk opleidingsniveau, voor starters en voor mensen met ervaring
 • je werkt in een informele werkomgeving
 • 27% treedt in vaste dienst bij de overheid
 • mogelijkheid om opleidingen en trainingen te volgen, zoals opleidingen en trainingen in de klantcontact
 • goede arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden
 • relevant werk met maatschappelijke impact
 • zekerheid en vastigheid

deze functies zie je vaak bij de overheid 

Werken bij de overheid geeft je de mogelijkheid om te werken in een functie die goed bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een baan als toezichthoudervuilnismanmedewerker burgerzaken, administratief medewerker of als secretaresse. Check hieronder alle andere functies die geregeld openstaan bij de overheid!

functies bij de overheid

administratief medewerker

receptioniste

directiesecretaresse

baliemedewerker

facilitair medewerker

financieel administratief medewerker

medewerker burgerzaken

vragen over werken bij de overheid

 • waarom kiezen voor werken bij de overheid?

  1. Als je werkt voor de overheid ben je van toegevoegde waarde voor de maatschappij. Het doel van de overheid is het bevorderen van het welzijn van de bevolking. De taken binnen de overheid doen er toe, je werkt aan situaties die nu spelen en opgepakt moeten worden, denk bijvoorbeeld aan het verwerken van toeslagen of de berekening van de WW-uitkering maar ook voor het ophalen van de vuilnis.
  2. De overheid is als het kan ook flexibel met werkuren. Je kunt bijvoorbeeld voorleggen om eerder te beginnen, zodat je vervolgens ook eerder kunt eindigen. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om vanuit huis te werken als dat kan of nodig is. Tenslotte maakt de overheid gebruik van de salarisschalen passend bij jouw functie waarin je elk jaar een (financiële) stap kunt maken tot het einde van de schaal.
  3. Stabiliteit is ook een voordeel waarom mensen ervoor kiezen om te werken bij de overheid. Wanneer je werkt in de private sector, is er een kans dat het bedrijf failliet gaat of wordt opgekocht. Dit leidt tot onzekerheid en een risico om je baan te verliezen. Bij de overheid zal je hier minder problemen mee ervaren, want in principe kan de overheid niet failliet gaan of worden opgekocht. Ook tijdens economische krimp of crisis is er altijd nog werk bij de overheid.

 • kan je werken bij de overheid zonder diploma?

  Jazeker! Bijvoorbeeld bij UWV waar je zonder MBO4-diploma aan de slag kunt, je krijgt een opleiding van een half jaar en dan kun je in de functie Uitkeringsdeskundige werken.

 • welke banen zijn er bij de overheid?
 • waar kun je werken binnen de overheidsbranche?
 • wat is het salaris bij de overheid?

  Het salaris hangt van verschillende factoren af. Allereerst verschilt het salaris per functie en per opdrachtgever. Ook is het salaris afhankelijk van je leeftijd en de werkervaring die jij hebt.  
  Als ambtenaar heb je vaak wel goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een aantrekkelijke CAO. Dit maakt het werken binnen de overheidsbranche daarom ook zeer gewild. De overheid maakt gebruik van salarisschalen passend bij jouw functie waarin je elk jaar een (financiële) stap kunt maken tot het einde van de schaal. Lees in deze blog hier meer over. Ben je benieuwd wat je kan gaan verdienen? Gebruik onze salarischecker en reken het gemakkelijk uit.
  Wanneer je precies wil weten welk salaris jij gaat verdienen, bekijk dan per vacature wat je gaat verdienen. Als het niet duidelijk in de vacaturetekst staat kan je contact met ons opnemen via de contactpersoon van Randstad die onderaan bij de vacature staat. Wij kijken hier graag samen met je naar!

 • wat voor contract krijg ik als ik bij de overheid werk via Randstad?

  Wanneer je binnen de overheid via Randstad werkt krijg je van ons een uitzendcontract. Sommige opdrachtgevers nemen het contract van Randstad over na een bepaalde tijd als ze erg tevreden zijn. Dit betekent dat je direct bij het bedrijf waar jij via Randstad voor in opdracht bent komt te werken. Welke bedrijven dit zijn en na hoeveel tijd dat gebeurt dat verschilt. Dit staat vermeld in de specifieke vacature.

 • waarom werken bij de overheid via een uitzendbureau?

  Randstad staat voor goed werkgeverschap. Daarom bieden wij jou goede arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat je dezelfde rechten opbouwt, of je nu via Randstad bij Defensie, Belastingdienst of bij UWV werkt. Werken via Randstad biedt jou de gelegenheid om te ervaren of de werkomgeving van de overheid bij jou past. Randstad heeft een brede kring van opdrachtgevers binnen de overheid, van lokaal tot rijksbreed. Je kunt dus van een gemeente overstappen naar bijvoorbeeld Defensie of het Ministerie van Economische Zaken of werken als secretaresse voor de tweede kamer. Je wordt begeleid door een vast team van recruiters en account specialisten die alleen werken voor de Overheid. Ze kennen de overheid en kunnen jou goed adviseren wat bij jou past en samen met jou de volgende stap in je loopbaan bepalen.


   

 • hoeveel uur kan ik werken bij de overheid?

  Je kan zowel fulltime als parttime en flexibel aantal uren maken. Het verschilt heel erg per bedrijf en per functie, dus kijk goed naar de vacatures en wat daarin geschreven staat in het aantal uren dat je kan werken. Randstad overheid heeft grote en kleine  opdrachtgevers. Je hebt dus keus genoeg tussen zowel fulltime als parttime mogelijkheden. 

  Bekijk hier onze overheid vacatures.

 • hoe kan ik doorgroeien en ontwikkelen binnen de overheid?

  Professionele ontwikkeling en doorgroeien door een leven lang leren. De overheid biedt jou verschillende mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei naar een hogere functie. Je kunt als werknemer van de overheid speciale trainingen en studies volgen om je carrière vooruit te helpen.  Bovendien is er een breed aanbod aan werk bij de overheid, aangezien er veel verschillende afdelingen zijn. De overheid heeft personeel in dienst dat geen opleiding heeft gevolgd en werknemers met een postdoctorale opleiding. Dus ongeacht je huidige functie of vaardigheden kun je doorgroeien naar een baan die misschien nog beter beter past bij jouw kwalificaties en wensen.

 • welke opleidingen kan ik volgen binnen de overheid?

  Randstad staat voor (persoonlijke) ontwikkeling en coaching. Wij vinden het belangrijk dat je kunt blijven groeien in je werk. Daarom biedt Randstad verschillende opleidingen aan via de vakschool. Naast opleidingen kun je ook diploma's of certificaten halen wanneer je bijvoorbeeld wil doorgroeien naar een andere functie.

  Ben je er nog niet helemaal over uit wat je wil en wil je weten welke opleidingen of volgende stap goed bij jou en je persoonlijkheid passen? We hebben veel verschillende testen zodat jij beter inzicht krijgt in wat goed bij je past. Bekijk onze testen hier. Ook hebben wij veel gratis online trainingen via Goodhabitz, zoals de cursus gesprekstechnieken, basiskennis bhv en meer werkplezier.

 • wat zijn de mogelijkheden binnen de overheid voor een vast contract?

  Na jaren van krimp is de overheid nu aan het groeien en hebben budget om werknemers in dienst te nemen. We zien veel dat flexkrachten na een uitzendperiode van meestal een jaar een contract bij de werkgever wordt aangeboden als het van beide kanten goed bevalt.