In totaal maken meer dan 1600 organisaties en instanties deel uit van de overheid in Nederland, waaronder 11 ministeries, 12 provincies en 400 gemeenten. Elke werknemer bij de overheid werkt aan een beter Nederland. Werken voor de overheid betekent vaak dat je een steentje bijdraagt aan de maatschappij, zoals de woon-en leefomgeving, veiligheid, economische zaken, klimaat, volksgezondheid, onderwijs en cultuur. Jij kunt je hier ook voor inzetten door bij de overheid te gaan werken!

heb je vragen of wil je een open sollicitatie sturen?

Weet je bijvoorbeeld niet welke overheidsinstantie het beste bij jou past? Of ben je benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden binnen de overheid? Stuur via deze link ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. We kijken graag samen naar de mogelijkheden voor jou!

bij welke organisaties kan je aan de slag? 

Voor fijne en mooie werkplekken bij de overheid hoef je niet lang te zoeken. Die hebben we namelijk al voor je op rij gezet. 

ruimte voor persoonlijke ontwikkeling 

Als je gaat werken voor de overheid zijn er volop mogelijkheden om jezelf door te kunnen ontwikkelen. Je doet relevante werkervaring op, en met behulp van de juiste opleidingen en trainingen maak je mooie vervolgstappen en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

van toegevoegde waarde voor de maatschappij

Als je werkt voor de overheid ben je van toegevoegde waarde voor de maatschappij. Het doel van de overheid is het bevorderen van het welzijn van de bevolking. De taken binnen de overheid doen er toe, je werkt aan situaties die nu spelen en opgepakt moeten worden, denk bijvoorbeeld aan het verwerken van toeslagen, het beoordelen van uitkeringen of het verwerken van het afval.

flexibiliteit met werkuren

Ook als je op zoek bent naar een flexibele baan kun je bij de overheid terecht. Zo is het mogelijk om eerder te starten met werken, zodat je werk perfect is afgestemd op je privé leven.Daarnaast is het mogelijk om vanuit huis te werken. De overheid maakt gebruik van de salarisschalen passend bij jouw functie waarin je elk jaar een (financiële) stap kunt maken tot het einde van de schaal. Zo verdien je als management assistent gemiddeld 17,95 euro per uur en ga je jaarlijks periodiek omhoog in de cao Rijk.

stabiliteit en zekerheid

Stabiliteit is een van de grote voordelen van het werken bij de overheid. Wanneer je werkt in de private sector, is er een kans dat het bedrijf failliet gaat of wordt opgekocht. Dit leidt tot onzekerheid en een risico om je baan te verliezen. Bij de overheid zal je hier minder problemen mee ervaren. Ook tijdens economische krimp of crisis is er altijd nog werk bij de overheid.

werken bij de overheid via randstad

Werken via Randstad biedt jou de gelegenheid om te ervaren of de werkomgeving van de overheid bij jou past. Randstad heeft een brede kring van opdrachtgevers binnen de overheid, van lokaal tot rijksbreed. Hierdoor creëren we loopbaanpaden binnen de overheid. Je kunt dus van een gemeente overstappen naar bijvoorbeeld Defensie of het Ministerie van Economische Zaken of werken als secretaresse voor de tweede kamer. Je wordt begeleid door een vast team van recruiters en account specialisten die alleen werken voor de Overheid. Ze kennen de overheid en kunnen jou goed adviseren wat bij jou past en samen met jou de volgende stap in je loopbaan bepalen. Alles op een rijtje:

 • we hebben mooie banen in het hele land
 • banen voor elk opleidingsniveau, voor starters en voor mensen met ervaring

 • je werkt in een informele werkomgeving

 • 27% treedt in vaste dienst bij de overheid

 • mogelijkheid om opleidingen en trainingen te volgen, zoals opleidingen en trainingen in de klantcontact

 • goede arbeidsvoorwaarden en ontwikkelmogelijkheden

 • maatschappelijk relevant werk

 • zekerheid en vastigheid

welke functies zijn er? 

Werken bij de overheid geeft je de mogelijkheid om te werken in een functie die bij jou past, je werkt met met collega's van verschillende leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus. In praktische functies bij jouw lokale gemeente zoals lifeguard in het zwembad, medewerker burgerzaken of als medewerker groenvoorziening. Of bij Defensie in de techniek of het facilitair bedrijf. Of als je houdt van een administratief, juridisch of financieel werk, dan kun je terecht bij een van de uitvoeringsorganisaties zoals DUO, UWV of de Belastingdienst. Ook projectsecretarissen, directiesecretarissen, planners en controllers worden volop gezocht. Werken bij de overheid speelt zich af op een breed terrein!

administratief medewerker

receptioniste

directiesecretaresse

baliemedewerker

facilitair medewerker

financieel administratief medewerker

medewerker burgerzaken

vragen over werken bij de overheid

 • waarom kiezen voor werken bij de overheid?

  1. Als je werkt voor de overheid ben je van toegevoegde waarde voor de maatschappij. Het doel van de overheid is het bevorderen van het welzijn van de bevolking. De taken binnen de overheid doen er toe, je werkt aan situaties die nu spelen en opgepakt moeten worden, denk bijvoorbeeld aan het verwerken van toeslagen of de berekening van de WW-uitkering maar ook voor het ophalen van de vuilnis.
  2. De overheid is als het kan ook flexibel met werkuren. Je kunt bijvoorbeeld voorleggen om eerder te beginnen, zodat je vervolgens ook eerder kunt eindigen. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om vanuit huis te werken als dat kan of nodig is. Tenslotte maakt de overheid gebruik van de salarisschalen passend bij jouw functie waarin je elk jaar een (financiële) stap kunt maken tot het einde van de schaal.
  3. Stabiliteit is ook een voordeel waarom mensen ervoor kiezen om te werken bij de overheid. Wanneer je werkt in de private sector, is er een kans dat het bedrijf failliet gaat of wordt opgekocht. Dit leidt tot onzekerheid en een risico om je baan te verliezen. Bij de overheid zal je hier minder problemen mee ervaren, want in principe kan de overheid niet failliet gaan of worden opgekocht. Ook tijdens economische krimp of crisis is er altijd nog werk bij de overheid.

 • kan je werken bij de overheid zonder diploma?

  Jazeker! Bijvoorbeeld bij UWV waar je zonder MBO4-diploma aan de slag kunt, je krijgt een opleiding van een half jaar en dan kun je in de functie Uitkeringsdeskundige werken.

 • welke banen zijn er bij de overheid?
 • waar kun je werken binnen de overheidsbranche?
 • wat is het salaris bij de overheid?

  Het salaris hangt van verschillende factoren af. Allereerst verschilt het salaris per functie en per opdrachtgever. Ook is het salaris afhankelijk van je leeftijd en de werkervaring die jij hebt.  
  Als ambtenaar heb je vaak wel goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden binnen een aantrekkelijke CAO. Dit maakt het werken binnen de overheidsbranche daarom ook zeer gewild. De overheid maakt gebruik van salarisschalen passend bij jouw functie waarin je elk jaar een (financiële) stap kunt maken tot het einde van de schaal. Lees in deze blog hier meer over. Ben je benieuwd wat je kan gaan verdienen? Gebruik onze salarischecker en reken het gemakkelijk uit.
  Wanneer je precies wil weten welk salaris jij gaat verdienen, bekijk dan per vacature wat je gaat verdienen. Als het niet duidelijk in de vacaturetekst staat kan je contact met ons opnemen via de contactpersoon van Randstad die onderaan bij de vacature staat. Wij kijken hier graag samen met je naar!

 • wat voor contract krijg ik als ik bij de overheid werk via Randstad?

  Wanneer je binnen de overheid via Randstad werkt krijg je van ons een uitzendcontract. Sommige opdrachtgevers nemen het contract van Randstad over na een bepaalde tijd als ze erg tevreden zijn. Dit betekent dat je direct bij het bedrijf waar jij via Randstad voor in opdracht bent komt te werken. Welke bedrijven dit zijn en na hoeveel tijd dat gebeurt dat verschilt. Dit staat vermeld in de specifieke vacature.

 • waarom werken bij de overheid via een uitzendbureau?

  Randstad staat voor goed werkgeverschap. Daarom bieden wij jou goede arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat je dezelfde rechten opbouwt, of je nu via Randstad bij Defensie, Belastingdienst of bij UWV werkt. Werken via Randstad biedt jou de gelegenheid om te ervaren of de werkomgeving van de overheid bij jou past. Randstad heeft een brede kring van opdrachtgevers binnen de overheid, van lokaal tot rijksbreed. Je kunt dus van een gemeente overstappen naar bijvoorbeeld Defensie of het Ministerie van Economische Zaken of werken als secretaresse voor de tweede kamer. Je wordt begeleid door een vast team van recruiters en account specialisten die alleen werken voor de Overheid. Ze kennen de overheid en kunnen jou goed adviseren wat bij jou past en samen met jou de volgende stap in je loopbaan bepalen.


   

 • hoeveel uur kan ik werken bij de overheid?

  Je kan zowel fulltime als parttime en flexibel aantal uren maken. Het verschilt heel erg per bedrijf en per functie, dus kijk goed naar de vacatures en wat daarin geschreven staat in het aantal uren dat je kan werken. Randstad overheid heeft grote en kleine  opdrachtgevers. Je hebt dus keus genoeg tussen zowel fulltime als parttime mogelijkheden. 

  Bekijk hier onze overheid vacatures.

 • hoe kan ik doorgroeien en ontwikkelen binnen de overheid?

  Professionele ontwikkeling en doorgroeien door een leven lang leren. De overheid biedt jou verschillende mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei naar een hogere functie. Je kunt als werknemer van de overheid speciale trainingen en studies volgen om je carrière vooruit te helpen.  Bovendien is er een breed aanbod aan werk bij de overheid, aangezien er veel verschillende afdelingen zijn. De overheid heeft personeel in dienst dat geen opleiding heeft gevolgd en werknemers met een postdoctorale opleiding. Dus ongeacht je huidige functie of vaardigheden kun je doorgroeien naar een baan die misschien nog beter beter past bij jouw kwalificaties en wensen.

 • welke opleidingen kan ik volgen binnen de overheid?

  Randstad staat voor (persoonlijke) ontwikkeling en coaching. Wij vinden het belangrijk dat je kunt blijven groeien in je werk. Daarom biedt Randstad verschillende opleidingen aan via de vakschool. Naast opleidingen kun je ook diploma's of certificaten halen wanneer je bijvoorbeeld wil doorgroeien naar een andere functie.

  Ben je er nog niet helemaal over uit wat je wil en wil je weten welke opleidingen of volgende stap goed bij jou en je persoonlijkheid passen? We hebben veel verschillende testen zodat jij beter inzicht krijgt in wat goed bij je past. Bekijk onze testen hier. Ook hebben wij veel gratis online trainingen via Goodhabitz, zoals de cursus gesprekstechnieken, basiskennis bhv en meer werkplezier.

 • wat zijn de mogelijkheden binnen de overheid voor een vast contract?

  Na jaren van krimp is de overheid nu aan het groeien en hebben budget om werknemers in dienst te nemen. We zien veel dat flexkrachten na een uitzendperiode van meestal een jaar een contract bij de werkgever wordt aangeboden als het van beide kanten goed bevalt.

selecteer een youtube template in het document