Een betontimmerman is een vakman die in de civiele bouw werkt. Als betontimmerkracht zorg je voor een belangrijk onderdeel van een bouwproces: jij maakt namelijk de mal waar later beton in wordt gegoten. Zo begint ieder groot betonnen bouwwerk bij jou in de werkplaats. 

en betontimmervrouwen dan?

Natuurlijk zijn er ook betontimmervrouwen. Hoe meer, hoe beter zelfs! Omdat betontimmerman nog de gangbare term is, gebruiken we deze hier op deze pagina. Net als betontimmerkracht. 

wat doet een betontimmerman?

Als betontimmerman ben je verantwoordelijk voor het maken van betonbekistingen. Dat zijn mallen waar beton in gegoten wordt en deze kunnen allerlei vormen hebben. Als betontimmerkracht timmer je de betonbekistingen in elkaar en giet je er daarna beton in. Als het beton is uitgehard, verwijder je de bekisting. Dan is er weer een onderdeel van het bouwwerk klaar! 

Wil je weten wat je gaat verdienen als betontimmerkracht? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als betontimmerkracht via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als je aan de slag gaat als betontimmerman, dan valt je werk onder de cao bouw en infra. Vaak ben je als betontimmerkracht, net als bijvoorbeeld bouwvakkers, vrij tijdens de bouwvak in de zomer. Die duurt meestal ongeveer drie weken. Je secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen daarnaast natuurlijk per opdrachtgever. Check dit dus altijd even goed voor je aan de slag gaat met een nieuwe klus!

Verder kijken in je loopbaan? Er zijn opties genoeg in de bouw! Als betontimmerman ben je al echt een specialist. En natuurlijk ben je nooit uitgeleerd: je kan op verschillende manieren doorgroeien. Denk bijvoorbeeld aan een functie als leidinggevende betontimmerman, waarbij je een heel team betontimmerkrachten begeleidt. 

Werk je als leidinggevende betontimmerkracht of voorman betontimmerkracht, dan is het jouw taak om het grotere plaatje in de gaten te houden. Je houdt dan oog op de bouwtekeningen en zorgt dat ieder onderdeel van het betonnen bouwwerk er straks top uitziet. 

Liever de overstap maken naar een andere baan in de bouw? Denk dan eens aan de volgende functies:

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als betontimmerman werk je iedere dag aan de fundamenten van een groot bouwwerk. En dat doe je samen met een heleboel anderen! Je takenpakket is niet in beton gegoten: omdat je nauw samenwerkt, neem je als betontimmerkracht ook wel eens een taak over van een collega. Dat houdt je werk lekker afwisselend. De taken van de volgende functies lijken op die van een betontimmerkracht: 

Van timmeren tot betonnen onderdelen in elkaar zetten, als betontimmerkracht is niks jou te zwaar! Van het precies volgen van de bouwtekeningen tot de spijker op de juiste plek slaan, bij jou loopt iedere stap in het proces gesmeerd. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als betontimmerkracht? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als betontimmerman

Als betontimmerkracht besteed je de meeste tijd aan het bouwen van bekisting. Dat kan bekisting zijn van hout, metaal of van heel ander materiaal. Het bouwen bestaat uit verschillende stappen: 

 • bekistingen maken volgens de werktekeningen: ingewikkelde bouwtekeningen lezen en de aanwijzingen precies uitvoeren, jij draait er je hand niet voor om. Je timmert het model in elkaar uit de materialen die je aangeleverd krijgt, zodat het vervolgens klaar is voor de betonstorting

 • beton in de bekisting storten: ook die betonstorting is jouw taak als betontimmerkracht! Je stort het vloeibare beton in de mal en wacht tot het uitgehard is

 • beton afwerken en beschermen: voordat het betonnen bouwwerk helemaal klaar is, moet je het eerst nog afwerken. Je maakt kleine gaatjes in het beton dicht, werkt onvolkomenheden weg en repareert beschadigingen. Je verwijdert ook kleine luchtbelletjes in het beton met een trilnaad 

 • bekistingen uit elkaar halen: is het beton gestort en helemaal uitgehard? Dan is het tijd om de bekisting weer uit elkaar te halen en de materialen weer netjes op te bergen

wie zijn je collega’s?

Als betontimmerkracht in de civiele bouw werk je intensief samen met andere collega’s. Sterker nog, jullie kunnen niet zonder elkaar. Met de andere betontimmerkrachten werk je samen aan de mallen voor het beton. De betonstaalvlechters zorgen dat het staal in het gewapend beton op de juiste manier wordt aangebracht. 

Je werkt ook veel samen met de werkvoorbereider. Deze collega controleert of de tekeningen van de bouwkundig tekenaar kloppen en zorgt dat alle juiste materialen worden ingekocht, zodat de bouwvakkers aan de slag kunnen! Zij werken weer samen met de uitvoerder om te zorgen dat het project volgens planning wordt afgerond.  

je werkplek op de werkplaats

Een nieuwe brug, het hoogste flatgebouw van de stad en zelfs het nieuwe gemeentehuis: alles dat van beton gebouwd wordt, begint bij jou op de werkplaats. Je bevindt je daar de hele dag om de grootste bekistingen in elkaar te timmeren. Vaak is je werkplaats binnen, maar als het om hele grote bekistingen gaat, is het soms nodig om die buiten in elkaar te zetten. Er zijn betontimmerkrachten nodig bij bouw- en constructiebedrijven door het hele land. Grote kans dus dat je een werkplek vindt die lekker bij jou in de buurt is!  

de werktijden van een betontimmerkracht

Je werkdag als betontimmerkracht begint vroeg: rond een uur of zeven ‘s ochtends begint het werk. Je wordt daarom al eerder op de bouwplaats verwacht. Dat betekent wel dat je werkdag ook weer op tijd eindigt. Zo heb je de avond altijd voor jezelf! 

Per direct op zoek naar een korte klus als betontimmerkracht? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Zonder goede fundering kom je nergens. Dat geldt voor dat nieuwe gebouw waar je aan werkt als betontimmerkracht, maar ook voor je loopbaan! Daarom is het belangrijk dat je eerst de juiste opleiding en ervaring hebt. Om betontimmerkracht te worden volg je de mbo-opleiding tot betontimmerman. Je kan deze opleiding volgen op mbo-niveau 2, 3 of 4. Een groot deel van je opleiding bestaat uit oefenen met je werk als betontimmerkracht. 

Tijdens je opleiding doe je dus al veel praktijkervaring op, zo kan je na je studie meteen aan de slag! Dit zijn de verschillende opleidingen tot betontimmerkracht:

 • kies je voor de mbo-2 opleiding? Dan leer je de basis van het vak van betontimmerman

 • tijdens de mbo-3 opleiding word je opgeleid tot voortgezet betontimmerman, waarmee je net weer een hogere functie kan krijgen

 • klaar om door te groeien met de mbo-niveau 4 opleiding? Bij deze opleiding word je opgeleid tot voorman of assistent-uitvoerder. Je doet dan ook financiële kennis en managementkennis op, zodat je als uitvoerder aan de slag kan! 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.

Om als betontimmerkracht te starten moet je vooral goed zijn met je handen! Je bent namelijk de hele dag bezig om een bekisting in elkaar te zetten. Bouwtekeningen lezen en opvolgen is makkelijk voor jou. Jij slaat de spijker op de kop! Maar verder zijn de volgende eigenschappen ook handig om te hebben als je op zoek gaat naar een baan als betontimmerkracht:

 • discipline: lange dagen maken op de werkplaats, dat vind jij niet erg. Je hebt de discipline om lekker door te blijven timmeren. Als je bouwwerk maar af komt, dan ben jij blij!

 • doorzettingsvermogen: lukt het niet meteen om iets op de juiste manier in elkaar te zetten? Dan probeer je het gewoon nog een keer. Zo maak je je het vak van betontimmerkracht het snelst eigen.

 • resultaatgerichtheid: als betontimmerkracht draag jij je steentje bij aan een groter geheel. En in sommige gevallen is dat zelfs een héél groot geheel! Bij iedere mal die je in elkaar timmert hou je het grotere plaatje in je achterhoofd. Dankzij jou kunnen namelijk de mooiste gebouwen gemaakt worden!

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als betontimmerkracht via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over betontimmermannen

 • wat doet een betontimmerkracht?

  Als betontimmerman maak je betonbekistingen, mallen waar beton in gegoten wordt. Bij alles dat van beton gemaakt wordt speel je als betontimmerkracht dus een belangrijke rol! Je timmert de betonbekistingen op basis van bouwtekeningen in elkaar en giet er beton in. Als het beton is uitgehard, haal je de bekisting weer weg en is er weer een betonnen onderdeel klaar. Meer lezen over je precieze taken als betontimmerman? Lees er alles over op deze pagina!

 • wat verdien je gemiddeld als betontimmerkracht?

  Als betontimmerkracht ga je een mooi salaris verdienen: gemiddeld 3.713 euro per maand! Ga je aan de slag met een flexbaan als betontimmerkracht? Dan verdien je ongeveer 21 euro per uur. Meer weten over werken als betontimmerkracht? Check dan snel deze pagina!

 • heb ik ervaring nodig voor een baan als betontimmerkracht?

  Als je wilt starten met een baan als betontimmerkracht, is het wel zo handig dat je al praktijkervaring hebt opgedaan. Gelukkig ga je tijdens de opleiding tot betontimmerman als snel in de praktijk aan de slag. Je kan dus meteen na je opleiding beginnen met een baan als betontimmerkracht! Meer weten? Lees alles over werken als betontimmerkracht op deze pagina.

 • hoe moet ik solliciteren op een betontimmerkracht vacature?

  Solliciteren als betontimmerkracht is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als betontimmerkracht?

  Een betontimmerkracht moet natuurlijk goed zijn met zijn of haar handen! En daarnaast is het ook belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt, resultaatgericht bent en veel discipline hebt als je aan de slag wilt als betontimmerkracht. Lees op deze pagina alles over wat werken als betontimmerkracht inhoudt en bekijk hoe je je doorontwikkelt als betontimmerkracht.