Een telecom-monteur is iemand die netwerken en kabels aanlegt, onderhoudt en repareert bij zowel particuliere als zakelijke klanten. Ook programmeer je apparaten die verbonden moeten worden aan bijvoorbeeld het wifi-netwerk en leg je klanten uit hoe alles werkt.

wat doet een telecom-monteur?

Als telecom-monteur ben je verantwoordelijk voor:

 • glasvezel aanleggen

 • storingen oplossen

 • apparaten programmeren

 • uitleg geven aan klanten

 • advies geven over het gebruik van apparaten

Wil je weten wat je als telecom monteur verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als telecom monteur via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je graag meer verantwoordelijkheid en wil je in de wereld van techniek blijven werken? Denk dan aan een functie als aan:

 • teamleider: ben jij degene met veel kennis over alles wat met telecom te maken heeft? En komen collega’s naar jou toe met vragen? Dan is een baan als teamleider misschien wel iets voor je. Je stuurt dan een team van monteurs aan, bent hun aanspreekpunt en helpt hen bij werkzaamheden

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Je weet natuurlijk veel van de telecomwereld af en helpt mensen onder andere met storingen of een aanleg van nieuwe netwerken. Wat kan je verwachten als je gaat werken als telecom-monteur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als telecom-monteur

 • glasvezel aanleggen: internet dat zo snel is als het licht. Dat wil iedereen! Het is jouw taak om glasvezelkabels goed aan te leggen, samen met je collega’s

 • storingen oplossen: je hebt van die dagen dat het internet of de tv het niet meer helemaal doet. Gelukkig ben jij er om storingen bij mensen thuis op te lossen. Je komt er meteen achter wat de oorzaak van de storing is en lost het in een mum van tijd op

 • apparaten programmeren: wanneer mensen een nieuw abonnement aanschaffen, weten ze niet altijd even goed hoe ze alles moeten installeren. Als telecom-monteur help je je klanten om alle apparaten goed in te stellen

 • uitleg geven aan klanten: als je thuis op bezoek komt om mensen te helpen met een storing of ander probleem, dan is het handig als je hen uitlegt waar het probleem vandaan komt en hoe het opgelost moet worden. Zo krijgen je klanten een beter beeld van je werkproces en lossen ze een storing de volgende keer misschien zelf wel op!

wie zijn je collega’s?

Als telecom-monteur werk je vooral zelfstandig. Je bent namelijk veel op weg in je eigen werkbusje. Natuurlijk zijn er ook andere monteurs die hetzelfde werk doen als jij. Soms ga je ook samen op pad als je bijvoorbeeld bij een groot bedrijf meerdere werkzaamheden moet uitvoeren. 

je werkplek: onderweg en bij de klanten thuis

Als telecom-monteur werk je altijd op locatie, bij mensen thuis of bij bedrijven op kantoor. Je hebt een werkbusje dat je van de zaak krijgt, waarin je alle benodigdheden en gereedschap vindt die je nodig hebt tijdens je werk. Omdat je de hele dag onderweg bent, kom je op verschillende plekken terecht waar je allerlei mensen spreekt. Aan sociaal contact geen gebrek!

leuke bedrijven om te werken als telecom-monteur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • kpn: ga aan het werk bij een van de bekendste telecombedrijven van Nederland en help mensen aan een snelle internet-, tv- en telefoonverbinding!

 • vodafoneziggo: het best geteste vaste netwerk van Nederland krijg je bij VodafoneZiggo. Draag jij je steentje bij?

de werktijden van een telecom-monteur

Je werktijden zijn meestal overdag, maar het is ook mogelijk dat je een paar avonden in de week of in het weekend moet werken. Houd je van een afwisselend werkrooster, dan is dat mooi meegenomen! Heb je een voorkeur voor bepaalde diensten? Bespreek de mogelijkheden dan altijd met je werkgever.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Aan de slag als telecom-monteur? Dan is het goed als je mbo werk- en denkniveau hebt. Een specifiek diploma heb je niet nodig. Wel is het altijd handig als je een technische opleiding hebt gevolgd. Dit maakt de kans groter dat je wordt aangenomen. Is dit niet het geval? Dan zijn er ook genoeg werkgevers die een interne opleiding bieden aan gemotiveerde mensen die zin hebben om aan de slag te gaan als telecom-monteur.

Daarnaast heb je een rijbewijs B nodig voor een baan als telecom-monteur. Je rijdt namelijk zelfstandig naar klanten toe! Dat doe je meestal in een busje van het bedrijf waarvoor je werkt.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze opleidingen en trainingen in de techniek.

 • sociaal: tijdens je werk kom je veel bij mensen thuis om apparaten in te stellen en hen te helpen bij storingen. Een praatje maken met klanten hoort dan ook bij je werk. Bovendien moet je klanten ook wel eens uitleg geven over het nieuw geïnstalleerde netwerk. Jij bent sociaal en wordt er dus ook blij van om veel met mensen in contact te staan

 • handig: als monteur heb je twee rechterhanden die in een handomdraai alles goed laten werken. Een nieuwe router instellen? Makkelijk! De tv programmeren? Gedaan! Voor jou is het installeren van nieuwe apparaten en netwerken een makkie

 • oplossingsgericht: de meeste klanten bellen, omdat ze een probleem hebben dat ze zelf niet makkelijk opgelost krijgen. Gelukkig weet jij altijd wat te doen en vind je de juiste oplossing snel

 • technisch inzicht: oorzaken van technische problemen opsporen, vinden en oplossen hoort bij je werk. Technisch inzicht is dan zeker goed om te hebben. Met deze eigenschap voer je je werk altijd goed uit

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als telecom-monteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over telecom-monteurs

 • wat doet een telecom-monteur?
 • wat verdien je gemiddeld als telecom-monteur?

  Gemiddeld verdien je zo’n 2.028 euro bruto per maand als je fulltime als telecom-monteur aan het werk gaat. Dat is ongeveer 26.282 euro bruto per jaar. Wil je liever als flexmedewerker aan de slag? Dan verdien je zo’n 11,71 euro per uur. Lees hier meer over het salaris van een telecom-monteur.

 • is telecom-monteur moeilijk?

  Voor het werk als telecom-monteur moet je handig zijn en je thuis voelen in de technische wereld. Is dit zo in jouw geval? Dan hoeft deze baan niet al te moeilijk te zijn. Je moet wel oplossingsgericht zijn en dus goed zijn in in het opsporen van de oorzaken van problemen. Benieuwd naar een baan als telecom-monteur? Lees hier alles.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als telecom-monteur?

  De meeste werkgevers vragen om mbo werk- en denkniveau. Heb je dit en vind je techniek leuk? Dan zijn er ook veel bedrijven die je een interne opleiding bieden waardoor je als snel aan de slag kan. Meer weten over een baan als telecom-monteur? Lees het hier.

 • hoe moet ik solliciteren op een telecom-monteur vacature?

  Solliciteren als telecom-monteur is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!