Een kassamedewerker is iemand die achter de kassa staat in een winkel. Als kassamedewerker help je klanten bij het afrekenen van hun aankopen, beantwoord je vragen en zorg je natuurlijk dat iedereen met een goed gevoel weer de deur uit stapt. Je kan als kassamedewerker in allerlei verschillende winkels aan de slag. Keuze genoeg dus!

wat doet een kassamedewerker?

Als kassamedewerker ben je verantwoordelijk voor:

 • producten scannen

 • groente en fruit afwegen

 • klanten helpen

 • vragen beantwoorden

 • de kassa netjes houden

Wil je weten over wat je gaat verdienen als kassamedewerker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Je cao als kassamedewerker hangt af van het soort winkel waarin je aan de slag gaat. Werk je als kassamedewerker in een supermarkt? Dan heb je meestal te maken met de cao Supermarkt-VGL. In de detailhandel is vaak de Retail Non-Food cao van toepassing. 

Veel grote supermarkten of andere winkelketens hebben trouwens hun eigen cao. Kijk hier dus altijd goed naar als je aan de slag gaat als caissière of kassamedewerker. In je cao vind je de salarisschalen die bij je functie horen en lees je ook over andere secundaire arbeidsvoorwaarden die voor jou gelden. Bijvoorbeeld vakantiedagen en een dertiende maand!

Werk je al langer als kassamedewerker en wil je graag doorgroeien? Dan heb je geluk: er zijn opties genoeg! Als je goed op je plek zit bij een bedrijf, kan je je er vaak jarenlang blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld op één van deze manieren: 

 • volg een extra cursus en groei door tot hoofdcaissière of hoofdkassamedewerker! Je hebt de meeste kennis van alle kassamedewerkers en je bent daardoor ook bevoegd om advies te geven

 • of geef leiding aan een hele ploeg kassamedewerkers en word teamleider. Je bent dan het aanspreekpunt voor iedereen die achter de kassa werkt. Jij zorgt dat iedereen weet wat er gedaan moet worden!

 • geef je goed advies? Dan kan je als kassamedewerker ook doorgroeien tot verkoopadviseur. Je werkt dan in een winkel waar je klanten helpt het product te vinden dat écht bij ze past

 • wist je dat je als kassamedewerker met een beetje geluk zelfs kan doorgroeien tot filiaalmanager? De praktijkervaring in de winkel heb je in ieder geval al op zak! Om de baas te worden over je eigen winkel heb je wel wat extra leiderschapservaring nodig

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Als kassamedewerker zit (of sta) je natuurlijk een groot deel van je werkdag achter de kassa. Dat is bij iedere werkgever hetzelfde! De verdere invulling van je baan kan wel verschillen. Je werk overlapt dan bijvoorbeeld met een van deze andere beroepen: 

 • vulploegmedewerker: veel kassamedewerkers voeren ook taken van een vulploegmedewerker uit. Zo is je werk lekker afwisselend. Als er geen klanten aan de kassa zijn, vul je snel de schappen aan. Er is altijd wat te doen!

 • winkelmedewerker: bij veel bedrijven zijn kassamedewerker en vulploegmedewerker geen losse functies. Je hebt dan als winkelmedewerker taken die bij allebei de functies horen. Leuk, want zo is iedere werkdag weer anders

 • verkoopadviseur: verkoopmedewerkers bij winkels worden vaak verkoopadviseurs genoemd. Als verkoopadviseur geef je klanten advies en beveel je producten of diensten aan die precies bij hun wensen passen. Dankzij jou gaat iedere klant tevreden de deur weer uit

Klanten welkom heten in de winkel, snel alle artikelen scannen en de betaling netjes afhandelen: laat dat maar aan jou over. Jij hebt het hele kassaproces onder de knie en maakt tijdens het afrekenen het liefst ook nog eens een gezellig praatje. Zo zorg je dat vaste klanten blijven terugkomen naar jullie winkel! Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als kassamedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als kassamedewerker

 • klanten begroeten: de kassa staat vlak bij de ingang van de winkel, dus je bent vaak de eerste medewerker die de klanten zien. Je zorgt dus voor een verpletterende eerste indruk door iedereen vriendelijk te begroeten! Zo hebben klanten meteen een goed gevoel

 • artikelen scannen: je belangrijkste taak als kassamedewerker: de artikelen scannen. Je scant de producten die de klant wil kopen één voor één. Scan je iets dubbel? Dan herstel je je fout snel, zodat het juiste aantal artikelen op het bonnetje komt te staan

 • aankopen afrekenen: alle producten gescand? Dan wordt het tijd om af te rekenen! Je vertelt de klant wat het totaalbedrag is en laat de klant contant of met pin betalen. Wil de klant graag met contant geld betalen? Dan let je goed op dat je het juiste wisselgeld teruggeeft, zodat je kassa aan het einde van de dag helemaal klopt en je geen kasverschil hebt. Je telt tijdens het teruggeven van het wisselgeld hardop terug, zodat jij en de klant zeker weten dat het bedrag klopt

 • producten inpakken: in veel winkels pak je als kassamedewerkers ook de aankopen van een klant in als deze daarom vraagt. Is het een cadeautje? Dan pak je het artikel mooi in met cadeaupapier. Alleen een tasje nodig? Dan help je de klant vaak ook even met inpakken

 • uitleg geven: als kassamedewerker ben je het aanspreekpunt voor klanten. Ze weten je dus altijd te vinden wanneer ze vragen hebben! Je geeft uitleg en verwijst klanten door naar bijvoorbeeld de hoofdcaissière, de teamleider of de filiaalmanager als je het antwoord niet weet

 • de kassa tellen: aan het einde van je werkdag tel je, samen met je teamleider of filiaalmanager, je kassalade. Zo zie je of je de juiste bedragen hebt ontvangen en teruggegeven tijdens je werkdag

wie zijn je collega’s?

Als kassamedewerker werk je in de detailhandel, samen met een heleboel leuke collega’s. Je werkdag begint als je je kassalade ophaalt bij de hoofdcaissière of teamleider. Daarna ga je aan de slag! Is het even rustig aan de kassa? Dan help je vaak de vakkenvullers bij hun werk. Je hebt soms ook contact met andere verkoopmedewerkers of verkoopadviseurs. En natuurlijk spreek je ook je baas, de filiaalmanager, regelmatig. 

je werkplek achter de kassa

De naam van je functie zegt het al: als kassamedewerker breng je de hele dag achter de kassa door. Vaak zit je daar op een bureaustoel, maar bij sommige winkels staan de caissières ook achter de kassa. Tijdens je werkdag ben je ook af en toe in de winkelgangen te vinden, bijvoorbeeld om een bepaald product voor een klant te zoeken. 

Iedere winkel heeft kassamedewerkers nodig. Je vindt dus waarschijnlijk snel een baan in de buurt als je op zoek gaat naar werk als kassamedewerker of caissière! 

leuke bedrijven om te werken als kassamedewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • ziggo dome: je zit achter de servicebalie, waar je tickets verkoopt voor de grootste concerten! Je beantwoordt ook vragen van klanten en wijst bezoekers de weg

 • jumbo: zoek je een leuke bijbaan en werk je graag in de avonduren? Word dan kassamedewerker bij Jumbo! Er is altijd een baan bij jou in de buurt

 • jaarbeurs: ook bij de evenementenlocatie Jaarbeurs in Utrecht zoeken ze kassamedewerkers. Je werkt er in een gezellig team bij de grootste evenementen 

de werktijden van een kassamedewerker

De werktijden van een kassamedewerker zijn afhankelijk van het bedrijf waarbij je aan de slag gaat. Over het algemeen hebben kassamedewerkers die bij een winkel werken regelmatige werktijden. Je begint ‘s ochtends wanneer de winkel opengaat. Sluit de winkel weer? Dan is ook je werkdag voorbij. 

Sommige winkels zijn ook ‘s avonds open, bijvoorbeeld als het koopavond is. In dat geval werk je ook ‘s avonds. Als je ‘s avonds of in het weekend werkt, krijg je vaak wel een extra toeslag bovenop je salaris. Mooi meegenomen!

Kassamedewerkers die niet in een winkel werken, hebben vaak onregelmatige werktijden. Kijk hier dus goed naar als je bijvoorbeeld bij een evenementenlocatie aan de slag gaat.

Er zijn fulltime vacatures voor kassamedewerkers, maar werken achter de kassa is ook erg geschikt als bijbaan. Er zijn dan ook veel scholieren en studenten die wat bijverdienen als kassamedewerker. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om kassamedewerker te worden heb je meestal geen speciale opleiding nodig. Als je begint met werken, leiden je collega’s je op. Wel volg je vaak voor je begint als caissière een korte training om het kassasysteem te leren kennen. 

Wil je graag doorleren? Dan kan je een extra opleiding volgen, waarmee je bijvoorbeeld hoofdcaissière of teamleider wordt. Er zijn vaak interne opleidingen voor kassamedewerkers. Vraag er dus naar bij je opdrachtgever als je hier interesse in hebt!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Kassamedewerker worden? Dan is je belangrijkste eigenschap dat je netjes werkt. Je bent namelijk de hele dag met geld bezig! Kan jij rekenen als de beste? Kijk dan ook even of je je herkent in deze andere eigenschappen van een goede kassamedewerker: 

 • je bent klantgericht: als kassamedewerker sta je de hele dag met klanten in contact. Jij draait je hand niet om voor wat klantcontact! Je schat precies in wat de klant nodig heeft en doet er alles aan om deze tevreden te stellen. Wil je klanten nóg blijer maken? Volg dan de masterclass ‘Blije klanten blijven’ van GoodHabitz

 • je bent sociaal: je spreekt de hele dag mensen die aan de kassa hun artikelen komen afrekenen, dus het is wel zo fijn als je ook sociaal bent. 

 • je bent stressbestendig: iedere winkel kent piekmomenten. Staat de rij bij de kassa tot achter in de winkel en is er geen collega in de buurt om bij te springen? Ook dan houd jij het hoofd koel

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingen en trainingen in de horeca.

 • vast contract? Een uitzendbaan als kassamedewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over kassamedewerkers

 • wat doe je als kassamedewerker?

  Als kassamedewerker doe je het volgende: klanten begroeten, artikelen scannen, aankopen afrekenen, producten inpakken, uitleg geven en de kassa tellen. Meer weten over de taken van een kassamedewerker? Lees hier meer over wat een kassamedewerker precies doet.

 • wat verdien je gemiddeld als kassamedewerker?

  Als fulltime kassamedewerker ga je gemiddeld 1.734 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 22.485,60 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 10 euro per uur. Meer weten over wat je gaat verdienen als caissière? Lees hier meer over het salaris van een kassamedewerker.

 • ervaring nodig voor kassamedewerker?

  Om kassamedewerker te worden heb je geen ervaring nodig. Je wordt tijdens het werken opgeleid door collega’s die je alles over het vak leren. Wil je weten wat je dan precies gaat doen als caissière? Lees hier alles over de taken van een kassamedewerker.

 • hoe moet ik solliciteren op een kassamedewerker vacature?

  Solliciteren als kassamedewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een kassamedewerker baan?

  Met een baan als kassamedewerker werk je aan je klantgerichtheid en stressbestendigheid. Daarnaast is het ook belangrijk dat je netjes werkt en dat je sociaal bent! Meer weten over aan welke eisen je moet voldoen om caissière te worden? Lees hier meer over de eigenschappen en competenties voor kassamedewerkers.

 • welke opleiding heb je nodig voor kassamedewerker?

  Om kassamedewerker te worden heb je meestal geen speciale opleiding nodig. Als je begint met werken, leiden je collega's je wel op. Wel volg je vaak voor je begint als cassière een korte training om het kassasysteem te leren kennen.

 • wat moet een kassamedewerker kunnen?

  Als kassamedewerker heb je bepaalde eigenschappen nodig. Herken jij je in deze eigenschappen van een goede kassamedewerker: je bent klantgericht, je bent sociaal, en je bent stressbestendig.

  > bekijk hier de vacatures voor kassamedewerker