Een intercedent of intercedente is een arbeidsbemiddelaar, iemand die werkgever en werknemer samenbrengt. Je helpt werkzoekenden om een leuke baan te vinden. 

Tegelijkertijd help je organisaties nieuwe collega’s te vinden en hun vacatures in te vullen. Zo breng je vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar! Als intercedent werk je over het algemeen bij een uitzendbureau. Van daaruit help je bedrijven om nieuwe kandidaten te vinden.

wat doet een intercedent?

Als intercedent ben je verantwoordelijk voor:

 • nieuwe kandidaten zoeken

 • kandidaten begeleiden

 • een passende match vinden

 • nieuwe klanten zoeken

 • contact met klanten onderhouden

 • advies geven over personeelszaken

Wil je weten wat je gaat verdienen als intercedent? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Als intercedent heb je natuurlijk al een hele mooie baan: jij mag iedere dag mensen aan werk helpen! Maar doorgroeien naar een andere baan binnen de  hr is ook een optie als je al een tijdje als intercedent aan de slag bent. Groei bijvoorbeeld door tot medewerker personeelsadministratie. Als medewerker personeelsadministratie houd je je bezig met allerlei administratieve taken op het gebied van personeelszaken. Je bent zo de steun en toeverlaat van de hr-afdeling en zorgt dat iedereen op de juiste plek zit.

Als intercedent kan je binnen een uitzendbureau trouwens nog veel meer kanten op. Specialiseer je bijvoorbeeld in sales en word salesmanager! Of groei vanuit je baan als intercedent door in de marketing en word online marketeer. De mogelijkheden zijn eindeloos!  

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er bestaan verschillende soorten intercedenten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • allround intercedent: zoals de naam al doet vermoeden, ben je als allround intercedent inzetbaar op allerlei terreinen. Van het zoeken van nieuwe kandidaten voor de vacature van een klant, tot het zoeken van nieuwe klanten voor je werkgever: je bent van alle markten thuis

 • accountintercedent: als accountintercedent richt jij je helemaal op één klant! Een account dus. Je regelt alle hr-zaken voor een klant. Sollicitatiegesprekken, beoordelingsgesprekken, personeelsplanningen, inwerktrajecten en verzuim tegengaan: je doet het allemaal

 • sales intercedent: als sales intercedent ben je vooral bezig met acquisitie: het werven van nieuwe klanten voor je werkgever. Je bent goed in het opbouwen van klantrelaties en vindt het leuk om nieuwe klanten te adviseren over hun personeelszaken

Als intercedent spring je iedere dag weer je bed uit om klant en kandidaat samen te brengen. Van de slimme starter tot de ervaren kracht, jij weet hen allemaal te vinden én te koppelen aan het bedrijf dat bij hen past. Zo maak je klant en kandidaat allebei blij. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als intercedent? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als intercedent

 • je zoekt kandidaten: de juiste kandidaat op de juiste plek krijgen, is je belangrijkste taak. Jij bent dé schakel tussen kandidaat en klant! Je gaat dus actief op zoek naar werkzoekenden die bij de vacature van je klant passen. Je speurt het internet en je eigen kandidatenbestand af en koppelt kandidaten aan de juiste vacature 

 • je adviseert je klanten: steun en toeverlaat van kandidaten én van werkgevers, dat ben je als intercedent! Jij weet alles over de lokale arbeidsmarkt en adviseert je klanten, zodat zij de beste keuze kunnen maken

 • je haalt opdrachten binnen: als intercedent is het ook je taak om nieuwe opdrachten binnen te slepen. Je zorgt dus voor nieuwe klanten en vacatures! Je neemt contact op met mogelijke nieuwe klanten en zorgt dat je voor hen aan de slag mag

 • je stelt contracten op: zit de juiste kandidaat op de juiste plek? Dan mag je ook het contract opstellen. Je zorgt dat alle gegevens kloppen en dat je cliënten de overeenkomst ondertekenen. Zo is alles goed geregeld!

 • je voert intakegesprekken: een goed begin is het halve werk. En dat geldt zeker voor je kandidaat! Daarom voer je intakegesprekken met nieuwe medewerkers en zorg je dat ze op de juiste plek zitten

 • je regelt de administratie: minder spannend, maar ook heel belangrijk: de administratie! Je zorgt dat alle informatie goed is terug te vinden voor je klanten: van nieuwe arbeidsovereenkomsten tot je eigen gewerkte uren. Alles is duidelijk terug te vinden!

wie zijn je collega’s?

Als intercedent heb je heel veel zelfstandigheid. Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe je je werk indeelt! Maar natuurlijk heb je ook veel contact met andere collega’s in de hr. Je drinkt iedere dag wel een kopje koffie met de medewerker personeelsadministratie, met recruiters of met accountmanagers. Zo blijft het altijd gezellig op kantoor!

werkdag van een intercedent

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als intercedent? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

je werkplek op kantoor

Als intercedent breng je een groot deel van de dag binnen door, op kantoor bij het uitzendbureau. Maar wat je baan nou juist zo lekker afwisselend maakt, is dat je ook naar buiten mag! Je hebt regelmatig meetings bij klanten of leert de werkplekken van je flexwerkers beter kennen door een bedrijfsbezoek. Je verwisselt dus regelmatig de kantoortuin voor een andere omgeving. Thuiswerken kan ook, maar het is natuurlijk wel zo gezellig om met je collega’s op kantoor te zitten!

leuke bedrijven om te werken als intercedent

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • ga bij ons aan de slag als intercedent en help iedere dag mensen aan een baan! Er zijn vacatures voor intercedenten bij Randstad in iedere grote stad in Nederland

de werktijden van een intercedent

Als intercedent werk je meestal op kantoortijden op een vaste locatie. Je hoeft je dus niet druk te maken om gekke werktijden of weekenddiensten. Samen met je collega’s werk je lekker van ‘s ochtends vroeg tot het eind van de middag. 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Intercedenten hebben veel verschillende opleidingsachtergronden. Er is dan ook geen specifieke opleiding die je opleidt tot intercedent. Wel wordt bij iedere vacature voor een intercedent om hbo werk- en denkniveau gevraagd. Opleidingen die intercedenten die bij ons werken hebben gevolgd zijn onder andere: 

 • human resource management

 • arbeidspsychologie

 • bedrijfskunde

 • hogere hotelschool

 • communicatie

 • economie

 • commerciële economie

 • geschiedenis

Je hbo werk- en denkniveau is dus het belangrijkste. Daarom doe je eerst een online capaciteitentest als je solliciteert op de functie van intercedent. Zo weten we al voor het sollicitatiegesprek of je het juiste denkniveau hebt!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als intercedent ben je de hele dag met mensen in gesprek. Alleen zo koppel je de juiste kandidaat aan de juiste baan! Daarom is het heel belangrijk dat je communicatief bent en het ook leuk vindt om lekker veel met andere mensen in contact te staan. Verder is het ook fijn om deze competenties te hebben als je aan de slag wilt als intercedent:

 • flexibel: het werk van een intercedent is heel afwisselend. Het ene moment bel je vanachter je bureau sollicitanten op, het andere moment loop je door de stad om je visitekaartje uit te delen bij lokale bedrijven. Wat je ook doet: jij krijgt er energie van als iedere dag anders is

 • goed in plannen: omdat je zoveel verschillende taken hebt, is het wel zo fijn als je goed bent in plannen. Van een sollicitatiegesprek tot een vergadering met een klant en van de administratie tot een intakegesprek: het past allemaal in jouw agenda. Je houdt altijd het overzicht! En heb je nog wat hulp nodig om beter te leren plannen? Volg dan de gratis training time management via GoodHabitz

 • klantgericht: jouw doel iedere werkdag? Je klanten blij maken! Of je nu in gesprek bent met een vertegenwoordiger van een groot bedrijf of met een starter op de arbeidsmarkt, je zorgt dat iedereen met een fijn gevoel je kantoor weer verlaat. En ook wij helpen je graag: met de training Klantgerichtheid van GoodHabitz boek je nog sneller vooruitgang met je klantgerichtheid

 • goed in netwerken: voor jou als intercedent is niks zo belangrijk als je netwerk. Hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans dat je een goede plek vindt voor een kandidaat! Je stapt dus makkelijk op mensen af om een praatje te maken en ook LinkedIn kent geen geheimen voor jou. Zo zorg je altijd voor een goede match!

Je kan natuurlijk via Randstad aan de slag als intercedent, maar je kan ook zeker bij Randstad werken als intercedent! Je hebt bij ons als grote internationale HR-dienstverlener ontzettend veel kansen. Onze CEO begon zijn carrière zelfs als intercedent bij Randstad. 

Als intercedent bij Randstad kan je onder andere aan de slag in de vakgebieden zorg, ICT, transport, techniek, secretarieel, HR of bijvoorbeeld financieel. Vind je het leuker om te werken voor uiteenlopende klanten in verschillende vakgebieden? Dat kan ook! Op een zogeheten ‘marktunit’ ben je als intercedent verantwoordelijk voor een breed pallet aan verschillende klanten. 

Dit bieden wij jou als intercedent bij Randstad:

 • maandsalaris tussen de 2450 euro en 2900 euro bruto (inclusief 8,5% vakantiegeld en 3,8% benefit budget)

 • ruim opleidingsaanbod (als jij groeit, groeit Randstad ook!)

 • bonussen en aandelenregeling

 • een budget van €750,- om je thuiswerkplek ergonomisch verantwoord in te richten

 • goede reiskostenvergoeding (privé én zakelijk)

 • 25 vakantiedagen (koop er maximaal 5 weken bij)

Wil je meer weten over werken als intercedent bij Randstad? Lees dan snel verder op deze wat het betekent om intercedent bij Randstad te zijn.

veelgestelde vragen over intercedenten

 • wat doet een intercedent?

  Als intercedent ben je verantwoordelijk voor het vinden van passende kandidaten voor een bedrijf en het begeleiden van kandidaten. Ook zoek je nieuwe klanten, onderhoud je het contact met je klanten en geef je hen advies over personeelszaken. Benieuwd naar deze baan? Lees hier wat een intercedent allemaal nog meer doet!

 • wat verdien je gemiddeld als intercedent?

  Als fulltime intercedent verdien je gemiddeld 2.656 euro bruto per maand. Per jaar is dat 34.421 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je als intercedent ongeveer 15 euro per uur. Lees hier meer over het salaris van een intercedent!

 • ervaring nodig voor intercedent?

  Om intercedent te worden heb je geen ervaring nodig: zolang je sociaal en communicatief bent en het leuk vindt om mensen aan werk te helpen, kan je aan de slag! Je hebt wel hbo werk- en denkniveau nodig. Meer weten over de competenties die je nodig hebt om intercedent te worden? Lees hier meer over de vaardigheden die je nodig hebt.

 • waarom is het leuk om te werken als intercedent?
 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als intercedent?
 • hoe moet ik solliciteren op een intercedent vacature?

  Solliciteren als intercedent is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures om bij ons aan de slag te gaan. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een intercedent baan?

  Met een baan als intercedent werk je aan je communicatievaardigheden, je flexibiliteit, je vermogen om goed te plannen en je klantgerichtheid. Meer weten over de vaardigheden die je ontwikkelt met een baan als intercedent? Lees hier meer over de competenties.