Goede medewerkers zijn de fundering van ieder succesvol bedrijf. Als recruiter ben je verantwoordelijk voor het werven en selecteren van de beste medewerkers voor een onderneming. Met behulp van je netwerk en kennis van de arbeidsmarkt weet je snel een weg te vinden naar de geschikte kandidaat voor een openstaande vacature. Je bent de schakel tussen sollicitant en werkgever. Je levert toekomstige toppers aan een bedrijf en zorgt ervoor dat ze kunnen doorgroeien. Tegelijkertijd help je mensen met het vinden van hun droombaan. Kortom, je maakt iedereen blij!

wat doet een recruiter?

Je takenpakket als recruiter kan verschillen per werkgever. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de verantwoordelijkheden die je krijgt als recruiter:

 • het opstellen van functieprofielen en deze online plaatsen

 • het direct targetten van potentiële medewerkers via email of LinkedIn

 • het opbouwen van een kandidatenbestand voor eventuele vacatures in de toekomst

 • het lezen van sollicitaties en het selecteren van de meest geschikte kandidaten

 • de communicatie met afgewezen sollicitanten

 • het screenen van kandidaten, bijvoorbeeld het bellen van referenties of het controleren van diploma’s

 • het voeren van onderhandelingsgesprekken over salaris en contracten

 • het voeren van sollicitatiegesprekken 

Wil je weten wat je gaat verdienen als recruiter? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als recruiter via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Recruiters vallen onder de cao zakelijke dienstverlening. Dit betekent dat er landelijke afspraken zijn gemaakt over je salaris en werkuren. Dit is dus allemaal prima voor je geregeld! Bij recruiters is vaak een bonusregeling in het contract opgenomen. Sommige werkgevers belonen hun recruiters met ‘incentives’. Kortom, voor recruiters wordt goed gezorgd!

Bij doorgroeimogelijkheden moet je als recruiter vooral denken aan leidinggevende functies. Schuilt er een echte aanvoerder in jou? Dan kun je uiteindelijk misschien uitgroeien tot teamleider of afdelingsmanager. Als teamleider en afdelingsmanager geef je de leiding aan een groep recruiters. Je zorgt ervoor dat ze goed functioneren en dat ze zich op hun gemak voelen op hun werk. Je zet jouw werkervaring in om van je collega’s betere recruiters te maken. Je grootste doel is je team zo goed mogelijk laten functioneren. Om dit te bereiken voer je functioneringsgesprekken en probeer je je collega’s zo goed mogelijk te motiveren.

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Niet alle recruiters doen precies hetzelfde. We laten je zien welke meest voorkomende typen recruiters er zijn: 

 • corporate recruiter

Een corporate recruiter staat bij één bedrijf onder contract en is dus ook alleen verantwoordelijk voor de werving en selectie van deze onderneming. Corporate recruiters werken vaak op de HR-afdeling en zijn echte duizendpoten. Omdat ze voor verschillende vakgebieden werknemers moeten zoeken, zijn ze van alle (arbeids)markten thuis

 • recruitment consultant

Een recruitment consultant is niet verbonden aan een vaste opdrachtgever. Dit zorgt ervoor dat deze recruiter meer als bemiddelende partij fungeert. Een recruitment consultant wordt ingehuurd door een bedrijf om de beste kandidaat voor een functie te zoeken

 • intercedent

Als intercedent werk je voor een uitzendbureau. Intercedenten werven, net als recruitment consultants, niet voor één bedrijf. Als recruiter bij een uitzendbureau bemiddel je tussen opdrachtgevers en werkzoekenden in de (lokale) arbeidsmarkt. Het personeel dat jij werft gaat vaak op uitzend- of detacheringsbasis aan de slag bij uiteenlopende bedrijven. Als intercedent houd je je daarom bezig met veel verschillende soorten vacatures

 • headhunter

Een headhunter houdt zich bezig met ‘executive search’. Binnen deze tak van recruitment zoek je kandidaten voor topfuncties. Dit betekent vaak dat je ze eerst moet zien los te weken bij hun huidige, vaak goed betaalde baan. Als headhunter moet je beschikken over veel vakkennis en overtuigingskracht. 

Wat kan je verwachten als je gaat werken als recruiter? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als recruiter

 • opstellen van functieprofielen en vacatures

Een kandidaat moet natuurlijk weten wat de specifieke vereisten zijn voor de baan waarop hij of zij solliciteert. Het is jouw verantwoordelijkheid om een duidelijk beeld te schetsen van wat er bij een vacature verwacht wordt. Dit zet je in een functieprofiel

 • targetten van potentiële medewerkers

Het werven stopt niet wanneer de vacature online staat. Soms ga je als recruiter ook zelf op zoek naar de ideale werknemer. Zet dus je netwerk en social media in, zoals LinkedIn. Je benadert mensen die geschikt zijn voor een functie en maakt ze enthousiast

 • lezen van sollicitaties en het maken van een selectie

Vacature online geplaatst? Dan is het nu tijd om de sollicitatiebrieven door te spitten en hier de parels tussenuit te vissen. Als recruiter selecteer je de meest geschikte kandidaten en nodig je ze uit voor de volgende sollicitatieronde

 • kandidaten screenen

In een sollicitatiebrief laat iedereen zichzelf natuurlijk van zijn of haar beste kant zien. De taak aan jou als recruiter is het controleren van al deze mooie verhalen. Je belt de referenties van de kandidaten op en je controleert of de bijgevoegde diploma’s geldig en geschikt zijn

 • sollicitatiegesprekken voeren

Na de eerste sollicitatieronde volgt het moment van de waarheid: de sollicitatiegesprekken! Als recruiter ben je hier ook vaak nog bij aanwezig. Je probeert met behulp van je sociale- en luistervaardigheid, mensen- en vakkennis een duidelijk beeld te krijgen van de sollicitanten 

 • goed/slecht nieuws brengen

Is een kandidaat geselecteerd voor een vacature? Dan mag jij die persoon het goede nieuws brengen! Je informeert de kandidaat over hoe het nu verder gaat en je feliciteert hem of haar natuurlijk. Het doorcommuniceren van de afwijzingen hoort ook bij je takenpakket. Dit doe je zo diplomatiek mogelijk. En je probeert de kandidaat nog wat feedback mee te geven voor volgende sollicitaties

wie zijn je collega’s?

Als recruiter kom je in aanraking met veel verschillende collega’s. Als corporate recruiter kom je vaak op de HR-afdeling van een bedrijf terecht. Hier werk je samen met HR-managers en -adviseurs. Daarnaast heb je natuurlijk nauw contact met managers van de afdelingen waarvoor je medewerkers zoekt. Binnen een groot bedrijf kom je dus in aanraking met mensen uit veel verschillende uithoeken van de arbeidsmarkt. Dat is, naast gezellig, natuurlijk ook heel goed voor je netwerk en kennis van de arbeidsmarkt! 

werkdag van een recruiter

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als recruiter? Wat zijn je verantwoordelijkheden en wat maakt het nou een topbaan? Onze Niels legt het je uit!

Recruiter

je werkplek op kantoor

Je kunt als recruiter aan de slag bij allerlei verschillende werkgevers. Van gigantische multinationals tot piepkleine startups. Hoe jouw werkplek eruit komt te zien, heb je dus zelf in de hand! Er is op dit moment veel vraag naar hr-personeel. Veel bedrijven hebben goede recruiters nodig, dus je hoeft geen honderden kilometers per dag af te leggen voor je baan.

leuke bedrijven om te werken als recruiter

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • wil je als recruiter aan de slag in de financiële sector? Heb je al vakkennis of wil je dit juist leren? Misschien is een functie als corporate recruiter bij de Rabobank dan wel iets voor jou! 

 • wil je je mensenkennis inzetten voor het zoeken van de meest punctuele machinist of de meest gezellige conducteur? Ga aan de slag als corporate recruiter bij dé vervoerder van Nederland: de NS!

 • word je blij van mensen helpen en wil je sociaal bezig zijn? Kom dan ons team versterken! Bij Randstad helpen we mensen aan banen. Werk stimuleert en ontwikkelt mensen, en goede mensen zorgen voor de groei van een organisatie!

de werktijden van een recruiter

Als recruiter is er veel ruimte om je werktijden zelf in te richten. Het is flexibel werk waarbij de mogelijkheid vaak bestaat om thuis te werken. Als je uiteindelijk die perfecte kandidaat maar binnensleept. Ideaal te combineren met je gezin dus! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Je kunt aan het werk als recruiter wanneer je één van de volgende opleidingen hebt gevolgd: Human Resource Management, Commerciële Economie, Social Studies of Communicatie. Maar dit hoeft niet altijd. Bij veel vacatures vragen ze alleen naar een hbo-denkniveau. Ook is het mogelijk om een training te volgen. Deze stoomcursussen duren vaak een half jaar en bereiden je voor op het leven van een recruiter.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Naast het juiste diploma of certificaat, is het ook handig als je je een beetje kunt vinden in de volgende eigenschappen en competenties:

 • mensgericht: als recruiter houd je ervan om met mensen te werken. Het helpen van mensen maakt jouw werk zinvol. Het is ook belangrijk dat je een beetje mensenkennis hebt. Met behulp van een goed luisterend oor probeer je een zo goed mogelijk beeld van een kandidaat te vormen. Wil je leren hoe je een klant dolgelukkig maakt? Volg dan de GoodHabitz masterclass klantgerichtheid!

 • creatief en initiatiefrijk: Je durft buiten de kaders te denken en komt met originele ideeën. Je bent proactief en je herkent een kans wanneer deze zich voordoet

 • overtuigingskracht: Je weet mensen altijd te enthousiasmeren en met goede argumenten te overtuigen om bij jouw bedrijf te komen werken

 • netwerken: Als recruiter is het belangrijk dat je een goed netwerk hebt. Je bent goed in het verzamelen van de juiste mensen om je heen. Je legt makkelijk sociale contacten en weet hoe je een netwerk moet onderhouden. Netwerken is een kunst, maar het is aan te leren.Wil jij je netwerkvaardigheden vergroten? Check dan de GoodHabitz masterclass netwerken.

 • kennis van de arbeidsmarkt: Als recruiter informeer jij mensen over hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk dat je weet waarover je praat. Goede kennis van de arbeidsmarkt zorgt er ook voor dat jij je makkelijker naar een geschikte kandidaat kan manoeuvreren. En dat je precies weet wat er gevraagd wordt bij een bepaalde vacature

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als recruiter via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over recruiters

 • wat doet een recruiter?

  Een recruiter zoekt de meest geschikte kandidaat voor een vacature en de meest geschikte vacature voor een kandidaat. Als recruiter ben je een matchmaker op de arbeidsmarkt. Lees op deze pagina meer over wat werken als een recruiter inhoudt.

 • wat verdien je gemiddeld als recruiter?

  Als fulltime recruiter ga je gemiddeld 2.937 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 38.181 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Meer weten over de functie van recruiter? Op deze pagina lees je er alles over.

 • ervaring nodig om recruiter te worden?

  Of je ervaring nodig hebt, hangt af van de werkgever. Sommige werkgevers vragen om minimaal twee jaar ervaring, maar er zijn ook genoeg bedrijven waar starters een kans krijgen. Als je beschikt over de juiste kwalificaties, kun je dan je eerste stap zetten als recruiter! Lees op deze pagina meer over welke opleidingen en kwalificaties je nodig hebt om recruiter te worden.

 • waarom is het leuk om te werken als recruiter?

  Je spreekt veel verschillende mensen en je zoekt werknemers voor verschillende vakgebieden. Dit maakt het werk afwisselend. Je zorgt ervoor dat zowel de sollicitanten als de werkgevers kunnen groeien. Lees op deze pagina meer over de functie van recruiter.

 • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als recruiter?

  Vaak wordt bij een recruiter gevraagd naar een hbo-denkniveau. Welke opleiding je hebt gevolgd, is niet altijd even belangrijk. Een opleiding als Human Resources Management sluit natuurlijk wel sterk aan bij het vakgebied. Hierdoor ben je goed voorbereid op je werk als recruiter. Er zijn ook cursussen waarmee je jezelf in korte tijd klaarstoomt voor een baan als recruiter. Benieuwd welke cursussen dat zijn? Lees dan snel verder op deze pagina over werken als recruiter.

 • hoe moet ik solliciteren op een vacature als recruiter?

  Solliciteren als recruiter is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze  vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op.

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als recruiter?

  Als recruiter ben je constant bezig met het helpen van mensen. Hierdoor ontwikkel je sterke sociale vaardigheden en word je heel klantgericht. Een recruiter kan goed samenwerken, is proactief en denkt in oplossingen. Lees op deze pagina meer over welke eigenschappen en competenties je ontwikkelt als recruiter.