Als hr-manager heb je de leiding over de personeelsafdeling van een organisatie. 
Personeelszaken zijn helemaal je ding. Wat dat inhoudt? Nieuwe medewerkers aannemen, collega's helpen groeien en zorgen dat iedereen zich fijn voelt. Je hebt hierdoor veel contact met andere managers in de organisatie. Is er iets met het personeel? Dan kom je in actie om het op te lossen.

wat doet een hr-manager?

Als hr-manager heb je de volgende taken:

 • personeel werven

 • trainingen organiseren

 • ontwikkelgesprekken voeren

 • meedenken met het bedrijf

 • regels en beleid opstellen

Wil je weten wat je gaat verdienen als hr-manager? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als hr-manager krijg je vaak standaard secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn extra voordelen naast je gewone salaris. Denk aan een telefoon van de zaak, reiskostenvergoeding, een pensioenregeling en budget voor opleidingen. Fijn toch? Let op: dit verschilt wel per organisatie, dus check de vacature goed!

Iedere organisatie heeft wel een hr-manager nodig. Deze soorten hr-managers zijn er:

 • operationeel hr-manager
  Deze hr-manager houdt iedere dag bij wie er werkt en wat ze verdienen.  Ook zorg je er als operationeel hr-manager voor dat alles volgens de wet gaat. Zo zorg je dat alles soepel loopt op werk.

 • strategisch hr-manager
  Deze hr-manager denkt na over de toekomst van het bedrijf. Ze bedenken welke medewerkers er nodig zijn en zorgen dat het team divers is. Zo is het bedrijf altijd goed voorbereid op de toekomst.

Een werkdag van een hr-manager is gevuld met verschillende taken. Je dag ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

 • je start je dag rond 8:30 uur op kantoor. Je neemt je agenda door, checkt je e-mails en plant je taken voor de rest van de dag.

 • voor de lunch heb je overleg met het recruitment team. Samen bespreek je de voortgang van lopende sollicitaties en je plaatst nieuwe vacatures.

 • na de lunch focus je op de ontwikkelingsplannen van het personeel. Je zet een trainingsschema op voor nieuwe medewerkers en plant één-op-één gesprekken met teamleiders.

 • in de middag heb je een strategische sessie met het managementteam, waarin jullie de langetermijndoelen bespreken.

 • je eindigt je werkdag met een laatste ronde op de werkvloer. Je checkt of iedereen lekker aan het werk is en of je nog ergens bij kan helpen.

dit is je takenpakket als hr-manager

 • personeel werven
  Je zoekt naar nieuwe medewerkers die goed bij het bedrijf passen. Dit doe je door vacatures te plaatsen, sollicitatiegesprekken te voeren en de beste kandidaten te selecteren.

 • trainingen organiseren
  Je organiseert trainingen en ontwikkelingsprogramma's voor medewerkers. Dit helpt hen om hun vaardigheden te verbeteren en efficiënter te werken.

 • ontwikkelgesprekken voeren
  Je praat met medewerkers over hoe het met hen en hun werk gaat. Je kijkt samen wat goed gaat en wat beter kan. Ook maak je plannen voor wat ze nog willen leren.

 • meedenken met de organisatie
  Je denkt mee over wat beter kan in de organisatie. Je helpt met het ontwikkelen van strategische plannen en neemt deel aan het nemen van belangrijke besluiten binnen het bedrijf.

 • regels en beleid opstellen
  Je stelt regels en richtlijnen op voor hoe dingen in het bedrijf gedaan moeten worden. Dit zorgt voor duidelijkheid en helpt iedereen om goed samen te werken.

wie zijn je collega’s?

Als hr-manager werk je samen met veel verschillende mensen in de organisatie. Zo heb je vaak nauw contact met teamleiders, recruiters, office managers en facilitair medewerkers. Ook werk je samen met mensen van de financiële afdeling, zoals de controller, om te helpen met de salarissen van iedereen. Buiten het bedrijf werk je soms met opleidingsadviseurs om cursussen en trainingen voor je team te regelen. Samen zorgen jullie ervoor dat iedereen op zijn plek zit en kan groeien in zijn werk.

je werkplek op kantoor

Bij wat voor organisatie je ook als hr-manager aan de slag gaat, als hr-manager werk je bijna altijd op een kantoor. Dit betekent dat je bijna nooit alleen werkt. Er is altijd wel een collega in de buurt om een praatje mee te maken of een kop koffie mee te drinken. Als hr-manager kan je ook vaak thuis werken, dit zorgt voor een fijne afwisseling.

leuke bedrijven om te werken als hr-manager

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • uwv: bij UWV werken als hr-manager betekent dat je een belangrijke bijdrage levert aan een maatschappij waar iedereen de kans krijgt om mee te doen. Je helpt niet alleen bij het ondersteunen en ontwikkelen van het personeel, maar je werkt ook mee aan projecten die werkzoekenden helpen bij het vinden van een baan.

de werktijden van een hr-manager

Als hr-manager heb je regelmatige werktijden en werk je overdag. Je zit dus niet tot laat in de avond op kantoor. Daardoor kan je makkelijk leuke andere activiteiten plannen na je werk. Ook fijn: in het weekend heb je altijd lekker vrij.

flexibele of vaste baan als hr-manager?

In de meeste gevallen heb je als hr-manager een vaste baan, maar soms is het ook mogelijk om tijdelijk aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als interimmer op projectbasis. Liever parttime aan de slag? Overleg dit even met je werkgever.

Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je werken als hr-manager? Vaak groei je vanuit een baan als hr-medewerker of hr-officer door in deze rol. Je hebt vaak de hbo-opleiding human resource management (hrm) nodig. Ook met de hbo-opleiding bedrijfskunde en social work kan je vaak solliciteren. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Deze competenties komen van pas als je solliciteert als hr-manager:

 • empathisch: als hr-manager is het belangrijk dat je goed begrijpt wat anderen voelen. Dit ontwikkel je door goed te luisteren naar je medewerkers en je in te leven in hun situaties.

 • assertiviteit: het is belangrijk dat je je mening duidelijk en respectvol uit kan spreken. Bijvoorbeeld wanneer je een kandidaat afwijst die heeft gesolliciteerd. Dit doe je door helder te communiceren.

 • leidinggeven: als hr-manager is het je taak om teams goed te leiden. Dit betekent dat je duidelijk communiceert, taken verdeelt en medewerkers motiveert om alles uit zichzelf te halen.

 • oplossingsgericht: als hr-manager moet je snel en effectief problemen kunnen spotten en oplossen. Dit doe je door creatief te denken en actief te handelen.

is werken als hr-manager wat voor jou?

Zeker weten of een baan als hr-manager bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.

Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen

 • de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • 8,33% vakantiegeld en 25 vakantiedagen 

veelgestelde vragen over hr-manager

 • wat doet een hr-manager?

  Als hr-manager heb je de leiding over de personeelsafdeling van een organisatie. Je zorgt ervoor dat alles goed loopt met het personeel, kiest de juiste mensen uit om aan te nemen, help je ze om beter te worden in hun werk en dat iedereen zich goed voelt. Lees hier alle werkzaamheden van een  hr-manager.

 • wat verdien je gemiddeld als hr-manager?

  Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een hr-manager? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van hr-manager is.

 • hoe moet ik solliciteren op een hr-manager vacature?

  Solliciteren als hr-manager is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hr-manager?
 • hoe lang duurt een opleiding tot hr-manager?

  Wil je werken als hr-manager? Vaak groei je vanuit hr-medewerker of hr-officer door in deze rol. Je hebt vaak de hbo-opleiding human resource management (hrm) nodig. Ook met de hbo-opleiding bedrijfskunde en social work is het mogelijk om te solliciteren. Lees hier alles over werken als hr-manager.