Als hr-medewerker ondersteun je bij alles wat te maken heeft met het personeel van een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor personeelsbeheer, helpt bij het werven van nieuwe medewerkers en organiseert trainingen. Je doel? Zorgen dat al je collega’s hun werk goed kunnen doen.

wat doet een hr-medewerker?

Als hr-medewerker heb je de volgende taken:

 • sollicitatiegesprekken plannen en voeren

 • ondersteunen van collega’s

 • contracten opstellen

 • verwerken van in- en uitdiensttredingen

 • verzuimgesprekken voeren

Wil je weten wat je gaat verdienen als hr-medewerker? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als hr-medewerker krijg je vaak standaard secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn extra voordelen naast je gewone salaris. Denk aan een telefoon van de zaak, reiskostenvergoeding, een pensioenregeling en budget voor opleidingen. Dit verschilt per organisatie, dus check de vacature goed.

Binnen de hr heb je verschillende functies. Deze kom je het vaakst tegen:

 • hr-adviseur: zoals de naam al zegt, adviseer je collega’s op het gebied van personeels- en organisatiebeleid. Daarnaast ga je op zoek naar nieuw personeel, voer je voortgangsgesprekken en houd je in de gaten dat alles volgens de regels verloopt.

 • hr-assistent: deze functie lijkt op die van hr-adviseur, maar als hr-assistent focus je meer op de administratie. Denk aan arbeidsovereenkomsten, rapportages maken of notuleren bij vergaderingen. 

 • hr-generalist: in deze rol ben je verantwoordelijk voor zowel de administratieve als de menselijke kant van hr. 

Een werkdag van een hr-medewerker verschilt per sector. Je werkdag ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • vroeg in de veren voor je eerste vergadering. Je bereidt deze nog even voor met een kop koffie.

 • vergadering check. Tijd om de mail bij te werken! Je leest dat een collega haar adres wilt wijzigen, dit pak je gelijk op.

 • volgende taak: vacatures plaatsen op verschillende jobboards. Je checkt nog even bij een collega of de vereisten kloppen en zet ze live! 

 • er stromen in de middag gelijk al een paar cv’s en motivatiebrieven binnen. De meest geschikte kandidaten bel je op om vervolgens sollicitatiegesprekken in te plannen.

 • na de lunch adviseer je collega’s met vragen over hun ontwikkeling. Wat je met hen bespreekt, koppel je terug op de mail.

 • einde van de dag is in zicht; tijd om de planning voor morgen te maken. Welke taken hebben prioriteit? En wat kan nog even wachten? Je zet het op een rij om morgen voorbereid te beginnen.

dit is je takenpakket als hr-medewerker

 • sollicitatiegesprekken plannen en voeren
  Als er een sollicitant heeft gereageerd op een vacature, beoordeel je het cv en de motivatiebrief. Heeft de kandidaat potentie? Dan plan je het gesprek in. Tijdens het gesprek ben je ook aanwezig, want jij weet precies wat het bedrijf zoekt en welke kandidaat een match is.

 • ondersteunen van collega’s
  Als hr-medewerker ben je altijd op de hoogte van wat er op de werkvloer speelt. Je adviseert en begeleidt 

 • contracten opstellen
  Als er een nieuwe collega is aangenomen, zorg jij voor het contract. Daar staat duidelijk in wat de afspraken zijn tussen de werknemer en werkgever. Voor het grootste gedeelte is een contract hetzelfde voor elke werknemer, maar er zijn ook elementen die verschillen, zoals het salaris.

 • verwerken van in- en uitdiensttredingen
  Gaat een collega uit dienst? Of begint er een nieuwe medewerker? Dan is het je taak om dit juist af te handelen. Bij indiensttreding stel je de arbeidsovereenkomst op en regel je de onboarding. En als iemand uit dienst gaat, voer je soms het exit-gesprek en neem je de laptop of werktelefoon in en regel je de laatste salarisbetaling.

 • verzuimgesprekken voeren
  Als een medewerker ziek is of zich vaak ziek meldt, kijken jullie samen naar de oorzaak van het verzuim. Je zoekt oplossingen om de medewerker te ondersteunen en weer aan het werk te krijgen. Denk aan het aanpassen van de werkplek, aanpassingen in werktijden of het doorverwijzen naar een bedrijfsarts.

wie zijn je collega’s?

Waar je ook werkt, als hr-medewerker ben je altijd omringd met collega’s. Je werkt samen met recruiters, office managers en facilitair medewerkers. Met wie je verder dagelijks samenwerkt, hangt helemaal af van de organisatie waar je aan de slag gaat. 

je werkplek op kantoor

Werken bij een bank, hotel, recruitmentbureau of in het ziekenhuis? Het kan allemaal. Want bijna elke grote organisatie heeft hr-medewerkers nodig. Vaak is je werkplek op kantoor, samen met andere hr-collega’s. Graag af en toe thuiswerken? In overleg met je werkgever is dit vaak geen probleem.

leuke bedrijven om te werken als hr-medewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers.

de werktijden van een hr-medewerker

Als hr-medewerker heb je regelmatige werktijden en werk je overdag. Je zit dus niet tot laat in de avond op kantoor. Daardoor kan je makkelijk leuke andere activiteiten plannen na je werk. Ook fijn: in het weekend heb je altijd lekker vrij.

flexibele of vaste baan als hr-medewerker?

In de meeste gevallen heb je als hr-medewerker een vaste baan, maar soms is het ook mogelijk om op projectbasis aan de slag te gaan. Liever parttime werken? Overleg dit even met je werkgever.

Ontdek hier alle vacatures per dienstverband. Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Wil je werken als hr-medewerker? Dan is de hbo-opleiding human resource management (hrm) een logische keuze. Vaak kun je ook met de hbo-opleiding bedrijfskunde en social work solliciteren. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt, heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Deze competenties komen van pas als je solliciteert als hr-medewerker:

 • empathisch: Als hr-medewerker voer je vaak persoonlijke gesprekken met je collega's, soms over moeilijke onderwerpen. Om ze echt goed te ondersteunen, moet je je dus kunnen inleven in de ander.

 • samenwerken: je werkt als hr-medewerker de hele dag door met andere collega's. Om de hr-processen soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat je goed communiceert en flexibel met veranderingen omgaat. 

 • luisteren: om goed samen te kunnen werken, moet je ook goed kunnen luisteren. Dit gaat verder dan horen wat iemand anders zegt. Als hr-medewerker luister je om te begrijpen, dit te verwerken en dan pas te reageren. Zo weet je problemen op te lossen en de band tussen collega’s te versterken.

 • collegialiteit: jij zorgt voor een fijne sfeer op de werkplek. Je leeft mee met je collega’s en toont oprechte interesse in hun privélevens.

is werken als hr-medewerker wat voor jou?

Zeker weten of een baan als hr-medewerker bij je past? Dat kan met onze persoonlijkheidstest. Met deze test ontdek je wat jou als persoon typeert en wat je talenten zijn.

Werken via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop die je om hulp kan vragen

 • de mogelijkheid om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • 8,33% vakantiegeld en 25 vakantiedagen 

veelgestelde vragen over hr-medewerker

 • wat doet een hr-medewerker?

  Als hr-medewerker ondersteun je bij alles wat te maken heeft met het personeel van een organisatie. Je bent verantwoordelijk voor personeelsbeheer, helpt bij het werven van nieuwe medewerkers en organiseert trainingen. Lees hier alle werkzaamheden van een  hr-medewerker.

 • wat verdien je gemiddeld als hr-medewerker?

  Benieuwd naar het gemiddelde salaris van een hr-medewerker? Dat ontdek je snel en eenvoudig met de salarischecker. Ontdek het direct met de salarischecker! Je ziet snel en eenvoudig wat het gemiddelde salaris van hr-medewerker is.

 • hoe moet ik solliciteren op een hr-medewerker vacature?

  Solliciteren als hr-medewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in het jobboard naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als hr-medewerker?
 • hoe lang duurt een opleiding tot hr-medewerker?

  Om hr-medewerker te worden, heb je meestal een hbo-opleiding in de richting van human resource management (hrm) nodig. Vaak kun je ook met de hbo-opleiding bedrijfskunde en social work solliciteren. Lees hier alles over werken als hr-medewerker.