Een flensmonteur is iemand die flensverbindingen in leidingen monteert en demonteert. Ook bouw je kleppen, appendages en afsluiters in of juist uit. Zo ben je de hele dag aan het sleutelen! Vroeger werd een flensmonteur ook wel sleutelaar genoemd. 

Als flensmonteur werk je altijd aan pijpleidingsystemen. De meeste flensmonteurs zijn nodig binnen de petrochemie, afvalverbranding en maritieme sector. Maar je kan als flensmonteur ook aan de slag bij installatie- en onderhoudsbedrijven.

wat doet een flensmonteur?

Als flensmonteur ben je verantwoordelijk voor:

 • het openen en sluiten van flensverbindingen

 • het in- of uitbouwen van kleppen, appendages en afsluiters

 • het deels monteren van een nieuw leidingsysteem

 • het controleren van de kwaliteit

 • het vervangen van defecte onderdelen

 • een veilige werkomgeving

Wil je weten wat je gaat verdienen als flensmonteur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor flensmonteurs. Stroom bijvoorbeeld door naar hogere functies in de techniek! Zoals deze functies:

 • ploegleider: door je jarenlange ervaring als flensmonteur ben jij de meeste pijpleidingsystemen snel de baas. Ook vind je het leuk om collega’s aan te sturen en het overzicht te houden

 • werkvoorbereider: als werkvoorbereider bereid je nieuwe projecten zo voor dat iedereen weet wat hem te doen staat en het uitvoerend werk efficiënt verloopt. Ook begeleid je flensmonteurs hierbij zodat ze het project tot een goed einde brengen. Zie jij jezelf al werken in deze adviserende rol?  

En wil jij je doorgroeimogelijkheden verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als flensmonteur ben altijd bezig met leidingen. Je precieze takenpakket verschilt per organisatie. Zo ben je bij het ene bedrijf vooral bezig met het verhelpen van lekkages, maar bij een andere opdrachtgever juist druk met het aanleggen van een nieuw leidingsysteem. Wat kan je verwachten als je gaat werken als flensmonteur? De volgende algemene zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als flensmonteur

 • monteren en demonteren van flensverbindingen

Als flensmonteur ben je vaak bezig om flensverbindingen in leidingen te openen of juist te sluiten. Je weet precies hoe je leidingflenzen moet openen wanneer er ergens een lekkage is gesignaleerd. Of hoe je een leidingdeel of apparaat moet isoleren door het plaatsen van een steekflens of het draaien van een brilflens. Laat dat sleutelwerk maar aan jou over! 

 • in of uitbouwen van kleppen, appendages en afsluiters

Je werkt als flensmonteur soms ook aan regel- en stuureenheden van machines of installaties. Hier bouw je bijvoorbeeld kleppen, appendages of afsluiters in of uit. Zo loopt alles weer op rolletjes! 

 • controleren van de kwaliteit

Om er zeker van te zijn dat alle flensverbindingen goed gemonteerd of juist gedemonteerd zijn, heb je controles nodig. Want je gaat elke dag opnieuw voor het beste eindresultaat! Daarom ben je kritisch op je eigen werk en let je ook mee op het werk van je collega’s.

 • zorgen voor een veilige werkomgeving

Je snapt dat een gezonde en veilige werkomgeving erg belangrijk is, zeker in de techniek. Daarom werk je altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften en ben je je bewust van bepaalde veiligheidsrisico’s. Veiligheid boven alles! 

wie zijn je collega’s?

Als flensmonteur werk je vaak in een team met andere flensmonteurs. Ook heb je contact met andere collega’s uit de techniek. Zo werk je bijvoorbeeld samen met operators, monteurs, assemblagemedewerkers, werkvoorbereiders, uitvoerders en projectleiders. Samen gaan jullie voor het beste eindresultaat! 

Hoe groot je team is, hangt af van het bedrijf waar je als flensmonteur gaat werken. Ga je bijvoorbeeld bij een onderhoudsbedrijf aan de slag? Dan werk je vaak in een klein team en ga je meer zelfstandig te werk. Liever aan de slag binnen de petrochemie of maritieme sector? Dan werk je vaak in een team met andere flensmonteurs samen aan een groot leidingsysteem. 

je werkplek: tussen de leidingen

Flensmonteurs zijn overal te vinden waar leidingen zijn. Je kan als flensmonteur binnen gaan werken in een fabriek, bijvoorbeeld om grote installaties en machines draaiende te houden. Maar je kan ook in de buitenlucht aan de slag, bijvoorbeeld op een boorplatform, bij een waterzuiveringsinstallatie, een olieraffinaderij of in een havengebied. Waar ligt jouw voorkeur? 

de werktijden van een flensmonteur

Als flensmonteur zijn je werktijden vaak flexibel. Het ligt er ook maar net aan in welke sector je aan de slag gaat.

Meestal werk je als flensmonteur doordeweeks en heb je in het weekend vrij. Maar je kan als flensmonteur ook werken in ploegendiensten. Dat betekent dat je op verschillende dagen en tijden werkt, maar wél volgens een vast patroon. Lekker afwisselend dus! De meeste flensmonteurs werken trouwens fulltime. 
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om flensmonteur te worden heb je natuurlijk wel de juiste opleiding nodig. De meeste flensmonteurs volgen de technische mbo-opleiding tot allround constructiewerker. 

Flensmonteur word je met deze opleiding en kwalificaties:

 • een mbo-diploma constructiemedewerker

 • het WFPR-certificaat

 • het VCA-diploma

opleiding tot constructiewerker

Bij Randstad start je gemakkelijk met de opleiding tot constructiewerker. Tijdens deze opleiding ga je meteen aan het werk bij een toffe opdrachtgever. Je gaat vier dagen per week aan de slag op de werkvloer waardoor je snel een hoop ervaring op doet. De andere dag heb je in de namiddag les en ga je naar school. Een groot voordeel van deze opleiding is dat je direct een inkomen hebt door de combinatie van het werk- en leertraject! Lees hier alles over onze opleiding tot constructiewerker. 

wfpr-certificaat

Als je het mbo-diploma voor constructiewerker eenmaal in de pocket hebt, vragen veel opdrachtgevers ook om het WFPR-certificaat voordat je aan de slag kan als flensmonteur. Hiermee wordt het Werken aan Flensverbindingen volgens Protocol bedoeld. Deze training duurt één of twee dagen en wordt vaak betaald door je werkgever

vca-diploma

Ook heb je als flensmonteur vaak het VCA-diploma nodig. Met dit diploma heb je de basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu op zak en weet je precies hoe je risicovolle werkzaamheden uitvoert én ongevallen op het werk voorkomt. Wel zo veilig, dus. 

Dit VCA-diploma haal je ook gemakkelijk via Randstad. We hebben 21 opleidingslocaties door het hele land, dus grote kans dat we dicht bij jou in de buurt zitten! En nog een voordeel: we betalen een groot deel van de kosten voor je. Lees hier alles over onze cursus voor het VCA-diploma. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een flensmonteur? Technisch inzicht! Of dat je techniek in ieder geval interessant vindt. Want met jouw technische skills maak je elk leidingsysteem sluitend. Verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

 • zelfstandig: als flensmonteur ben je vaak zelf verantwoordelijk voor (een deel van) het leidingsysteem. Je vindt het leuk om die verantwoordelijkheid te hebben en weet daar ook goed mee om te gaan

 • oplossingsgericht: een probleem? Dat komt niet zo snel in jouw woordenboek voor, want elk probleem leidt bij jou tot een oplossing! Je bent creatief en kijkt niet alleen op de meest voor de hand liggende plekken als je een probleem wil oplossen

 • veilig werken: als flensmonteur werk je soms op risicovolle locaties, maar jij werkt altijd netjes volgens de veiligheidsvoorschriften waardoor alles veilig verloopt

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als flensmonteur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over flensmonteurs

 • wat is een flensmonteur?

  Als flensmonteur werk je aan pijpleidingsystemen en (de)monteer je flensverbindingen in leidingen. Ook bouw je kleppen, appendages en afsluiters in of uit. Veel flensmonteurs werken binnen de petrochemie, afvalverbranding, maritieme sector of binnen installatie- en onderhoudsbedrijven. Bekijk hier alle vacatures in de techniek!

 • wat verdien je gemiddeld als flensmonteur?

  Het salaris van een flensmonteur is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als flensmonteur? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!

 • heb je ervaring nodig om flensmonteur te worden?

  Om als flensmonteur aan de slag te gaan, heb je de juiste opleiding en certificaten nodig. De meeste flensmonteurs volgen de technische mbo-opleiding tot allround constructiewerker. Deze opleiding volg je gemakkelijk via Randstad. Om vervolgens als flensmonteur te kunnen werken heb je ook het WFPR-certificaat en een VCA-diploma nodig. Zo ben je voorbereid op alles wat je tegenkomt tijdens je werk! Lees op deze pagina meer over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om flensmonteur te worden. 

 • hoe moet ik solliciteren op een flensmonteur functie?

  Solliciteren als flensmonteur is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!