Een schilder is een vakman of -vrouw die gespecialiseerd is in het schilderen van verschillende ondergronden. Denk bijvoorbeeld aan houtwerk, metaal, kunststof of beton. Jij weet dus precies welke soort verf je voor welke ondergrond gebruikt. Grondverf, muurverf of lakverf: verfsoorten kennen geen geheimen voor jou! 

Als schilder werk je vaak bij schilders- of aannemersbedrijven en houd jij je bezig met het uitvoeren van verschillende soorten schilderwerk. Je bent dus binnen en buiten in de weer met je verfkwast! 

wat doet een schilder?

Als schilder verricht je natuurlijk allerlei soorten verfwerk. Of dat nou gaat om nieuwbouw-, onderhouds- en reparatieschilderwerk of schilderwerk aan losse objecten. Jij doet het allemaal! Je weet precies welke ondergrond welke voorbehandeling en verfsoort nodig heeft. Je ziet het als een uitdaging om elke wand weer als nieuw op te leveren. Hoe viezer jouw handen, hoe beter!

Wil je weten wat je gaat verdienen als schilder? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent! Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als schilder via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Als schilder val je onder een speciale cao: de cao voor het schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf (SAG) en de cao uitvoeringsregelingen schilders- afwerkings- en glaszetbedrijf (USAG). Op deze manier zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden goed geregeld. Met de huidige cao is het bijvoorbeeld mogelijk om eerder te stoppen met werken of minder uren te gaan maken. Zo kan jij fit je pensioen in! Afhankelijk van je werkgever vallen fijne extraatjes, zoals een auto van de zaak, binnen je arbeidsvoorwaarden. 

Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je vaak krijgt. Zeker bij een vak als schilder! Om meer ervaring op te doen, kan je in overleg met je leidinggevende altijd extra werkzaamheden op je nemen. Als schilder kan je je verder specialiseren tot bijvoorbeeld decoratieschilder of restaurateur. Maar natuurlijk kan je ook doorgroeien naar een meer leidinggevende functie. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Als schilder kan je lekker veel verschillende kanten op. De meest voorkomende soorten schilders zijn de volgende:

 • nieuwbouwschilder

Deze schilder is gespecialiseerd in het schilderen van nieuwe woningen en gebouwen. Muren texen, kozijnen en deuren voorlakken en aflakken, kitten, behangen en glaszetten. Jij zorgt voor sfeer op deze kale wanden! 

 • onderhoudsschilder

Een geleefd gebouw er weer als nieuw uit laten zien? Dat doet de onderhoudsschilder! Houtrot repareren, deuren en kozijnen schuren en lakken, textwerk, kitten, behangen en zelfs glaszetten. Jij doet het allemaal!

 • constructieschilder

Houd jij wel van wat spanning tijdens werktijd? Als constructieschilder spuit en rol je stalen constructies in fabrieken, bruggen en tunnels. Ook behandel je hoogspanningsmasten, kranen en lantaarnpalen. 

 • allround schilder

De naam zegt het al: als allround schilder ben je een echte alleskunner! Jij hebt veel kennis in huis van verschillende soorten verf en werkzaamheden. Het is een brede functie met veel verantwoordelijkheden. Echt iets voor jou dus als je van alle markten thuis bent!

Wat kan je verwachten als je gaat werken als schilder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als schilder

Als schilder is jouw belangrijkste taak natuurlijk verven, maar uiteraard komt er veel meer bij kijken. De volgende taken horen bij het functieprofiel schilder:

 • ondergronden voorbehandelen

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als heuse verffanaat weet jij dan ook als geen ander dat je een ondergrond eerst goed moet voorbehandelen voor je met je verfkwast aan de slag kan. Eerst ontvetten, dan schuren en dan pas een lik verf voor het mooiste resultaat.

 • nieuw schilderwerk

Wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, ga jij aan de slag. Met een lik verf zorg je ervoor dat de muren mooi worden afgewerkt!

 • schilderwerk onderhouden

Als schilder krijg je natuurlijk niet alleen te maken met spiksplinternieuwe woningen. Ook bestaand schilderwerk moet worden onderhouden. Jij doet er alles aan zodat een geleefde woning er weer als nieuw uitziet.

overige taken

Schilders worden in veel gevallen gezien als totaalspecialist op het gebied van afwerking van woningen. Het kan dus zijn dat je als schilder ook andere werkzaamheden zoals behangen uitvoert. Gelukkig ben jij van alle markten thuis! 

wie zijn je collega’s?

Naast je directe schildercollega’s werk je in de bouw natuurlijk samen met heel veel verschillende mensen. Wanneer de werkvoorbereiders de planning en organisatie van alle werkzaamheden volledig hebben uitgedacht, begint het werk op de locatie! De bouwvakkers, metselaars en timmermannen zorgen voor een sterke constructie en de binnen- en buitenmuren. De stukadoor zorgt vervolgens dat deze muren egaal worden zodat jij er helemaal op los kan gaan! De uitvoerder is verantwoordelijk voor het aansturen van alle collega’s op de bouwplaats en samen zorgen jullie voor de mooiste gebouwen!

werkdag van een schilder

Voor een schilder is geen enkele dag hetzelfde! De ene keer ben je midden in de grote stad een nieuwbouwcomplex aan het verven en de andere keer houd je je lekker in de buitenlucht bezig met het onderhoudsschilderwerk van je buurman. Heel divers dus! Benieuwd hoe een werkdag als schilder eruit kan zien? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Vacatures in de bouw

je werkplek op locatie!

Als schilder verricht jij schilderwerk op locatie. Of dat nou in een onbewoonde nieuwbouwwoning is of bij iemand thuis. Bij een bedrijf op kantoor of in de kroeg. Binnen of buiten. Het kan allemaal! Er is dus altijd werk bij jou in de buurt. Met je favoriete muziek op de achtergrond zorg jij er samen met je collega’s voor dat elk pand er weer om door een ringetje te halen uitziet!

leuke bedrijven om te werken als schilder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers.

de werktijden van een schilder

Wanneer je als schilder in dienst bent van een schilders- of onderhoudsbedrijf werk je in veel gevallen tijdens vaste kantoortijden. Ook kan het zijn dat je in het weekend moet werken. Als je ervoor kiest om voor jezelf te beginnen, deel je je werktijden grotendeels zelf in. Vind jij het bijvoorbeeld fijn om in de avonden en weekenden te werken zodat je doordeweeks lekker vrij bent? Alles is mogelijk: de keuze is aan jou!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Schilder worden? Voor je je verfkwasten tevoorschijn haalt, is het natuurlijk goed om te weten welke opleiding vereist is voor deze baan. Praktijkervaring is bij een vak als schilder natuurlijk enorm belangrijk. Er bestaan dan ook verschillende mbo-opleidingen waarin je werkt en leert tegelijkertijd! Je kan de volgende opleidingen volgen om aan de slag te gaan als schilder:

 • assistent schilder (mbo niveau 1)

De opleiding tot assistent schilder kan je direct na de middelbare school volgen. Je helpt met de voorbereidingen en leert een vakschilder te ondersteunen met verschillende werkzaamheden. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk 

 • medewerker schilder (mbo niveau 2)

Aansluitend aan de opleiding tot assistent schilder houd je je bij deze opleiding bezig met nieuwbouwschilderwerk en het onderhoud aan gebouwen 

 • medewerker schilderen (mbo niveau 3)

De opleiding tot medewerker schilderen kan je volgen met een vmbo-opleiding op zak. Hier werk je bij verschillende opdrachtgevers en krijg je de mogelijkheid om je in allerlei richtingen te specialiseren. Denk bijvoorbeeld aan afwerking interieurs of totaalonderhoud. De keuze is aan jou!

 • specialist schilderen (mbo niveau 4)

Je kan doorstromen tot de opleiding specialist schilderen met een vmbo-opleiding. Binnen deze opleiding leer je specifieke technieken en het adviseren van opdrachtgevers. Zo word jij een echte specialist op het gebied van verf! 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan! Bekijk hier al onze bouw opleidingen.

De ideale schilder weet natuurlijk alles van verf. De volgende eigenschappen zijn ook handig om te hebben wanneer je een baan als schilder wel ziet zitten:

 • lichamelijk fit: als schilder ben je de hele dag fysiek bezig. Van het schilderen van de meest onhandige oppervlaktes tot het tillen van verfpotten. En dat doe je vaak op steigers, ladders en hoogwerkers. Gelukkig ben jij sterk en niet bang voor grote hoogtes!

 • secuur werken: in jouw werk is het natuurlijk enorm belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Iedere klant wil rechte lijnen en een verflaag zonder bobbels. Jij hebt dan ook oog voor kwaliteit en jouw gouden vingers werken alles perfect af! 

 • communicatief sterk: in veel gevallen heb je als schilder contact met de klant. Jij laat iedere klant met een glimlach achter door het geven van updates en adviezen! Ook werk je goed samen met andere partijen op een grote klus

Via GoodHabitz kan je verschillende gratis trainingen volgen om je competenties nog verder te ontwikkelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van de training blije klanten blijven, klantgericht werken of veilig aan het werk

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als schilder via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over schilders

 • wat doet een schilder?

  Een schilder is iemand die gespecialiseerd is in het schilderen van verschillende ondergronden. Je weet precies welke voorbehandeling en verfsoort je voor welke ondergrond gebruikt. Of dat nou gaat om nieuwbouw-, onderhouds- en reparatieschilderwerk of schilderwerk aan losse objecten. Jij doet het allemaal! Op deze pagina lees je er alles over.

 • wat verdien je gemiddeld als schilder?

  Als fulltime schilder ga je gemiddeld tussen de 2.633 en 3.029 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 36.689 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 16,34 euro per uur. 

  Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als schilder? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent! 

 • heb je ervaring nodig voor schilder?

  Schilder is natuurlijk een echte vakmanschap. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe je met een verfkwast om moet gaan. Gelukkig bestaan er verschillende mbo-opleidingen tot schilder waar je tegelijkertijd kan werken en leren. En de rest leer jij van je collega’s op de werkvloer! Je leest er hier alles over.

 • is schilder zijn hard werken?

  Als schilder ben je elke dag fysiek bezig. Je zorgt ervoor dat zelfs de meest onhandige plafonds een lik verf krijgen en sleept de hele dag met verfpotten. Daar moet je wel de kracht voor hebben! Lees hier welke kwaliteiten schilders nog meer hebben.

 • waarom is het leuk om te werken als schilder?

  Als schilder kan jij lekker creatief aan de slag! Het leukste aan het werk van een schilder is dat je echt verschil ziet voor en na jouw werk. En daarnaast is elke dag anders en heb je veel vrijheid. Op deze pagina lees je alles over het beroep schilder.

 • hoe moet ik solliciteren op een schilder vacature?

  Solliciteren als schilder is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. 

  Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een schilder baan?

  In je werk als schilder heb je veel contact met klanten en opdrachtgevers. Communicatieve vaardigheden ontwikkel je dan ook razendsnel! Jij geeft advies als expert op het gebied van verf en geeft regelmatig updates over de voortgang. Natuurlijk ben je lichamelijk fit om de hele dag met potten verf te slepen en werk je altijd heel secuur! Nog meer competenties van schilders, lees je hier.

 • hoe lang duurt een opleiding tot schilder?

  Hoe lang de opleiding tot schilder duurt, hangt natuurlijk af van het soort opleiding die je gaat volgen. Zo duurt de opleiding tot assistent schilder (mbo niveau 1) een jaar, de opleiding tot medewerker schilder (mbo niveau 2) twee jaar en de opleidingen tot medewerker schilderen (mbo niveau 3) en specialist schilderen (mbo niveau 4) drie jaar. Op deze pagina lees je er alles over.