bakker vacatures

logo
  • Veenoord
  • € 10,95 per uur
  • 24 - 40 uur
  • LBO, MAVO, VMBO
logo
  • Geldrop
  • € 13,89 per uur
  • 30 - 36 uur
  • MBO, HAVO, VWO
  • Koninklijke Peijnenburg
logo
  • Emmeloord
  • € 1.900 - 2.400 per maand
  • vast dienstverband
  • 40 uur
  • LBO, MAVO, VMBO

Een bakker is iemand die er iedere dag voor zorgt dat mensen brood op de plank krijgen. Broodjes, croissants, taarten en gebakjes: ze komen allemaal bij de bakker uit de oven. Als bakker werk je in een bakkerij. Dit kan een kleine eigen zaak zijn, of een grote bakkersfabriek. Waar je ook werkt, iedere dag ben je weer bezig met het bakken van de lekkerste broden en de mooiste slagroomkunstwerken.

wat doet een bakker?

Als bakker ben je verantwoordelijk voor:

  • mengen en kneden van het deeg

  • bakken van brood, taarten en gebak 

  • nieuwe recepten ontwikkelen

  • de bakkerij openen en sluiten

  • de etalage inrichten

  • bestellingen plaatsen

  • de bakkerij schoonhouden

  • klanten bedienen

Als bakker kan je een goede boterham verdienen. Als fulltime bakker ga je gemiddeld tussen de 1.910 en 2.120 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 11,64 euro per uur. 

Dit is gebaseerd op cijfers van de Randstad-salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als bakker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als bakker? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Er is een speciale cao voor bakkers, namelijk de cao Bakkersbedrijf. In deze cao staan je salarisschalen, vakantiedagen en bonussen vastgelegd. Dat is allemaal landelijk voor je geregeld. Makkelijk, toch?

Heb je al een aantal jaar bakkerservaring opgedaan en kent het vak geen verrassingen meer voor je? Dan kan je ondernemer worden en je eigen bakkerszaak openen. Bij het runnen van je eigen bakkerij komt een hoop kijken, zoals het regelen van de administratie en personeelszaken. Daartegenover staat een beter salaris, en je bent lekker je eigen baas!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Er zijn allerlei soorten bakkers met verschillende specialisaties. De één bakt de beste oliebollen, de ander het perfecte croissantje. Bakkers zijn grofweg in te delen in vijf categorieën, namelijk:

  • ambachtelijke bakkers: deze vind je op de hoek van de straat. Deze kleine zelfstandige bakkers voorzien de buurt van brood en zoetigheden

  • broodbakkers: de naam zegt het al. Hier haal je je halve tarwe casino met sesam en grof volkoren vloerbrood. Brood bakken is hun specialiteit

  • banketbakkers: een banketbakker is gespecialiseerd in zoetigheden. Als banketbakker, of patissier, maak je weelderige slagroomtaarten en chique bonbons

  • industriële bakkers: een industriële bakker werkt in een fabriek en houdt zich vooral bezig met het op grote schaal produceren van brood en gebak

  • koude bakkers: koude bakkers maken hun eigen deeg niet, ze zijn alleen verantwoordelijk voor het afbakken van voorgebakken brood

Werken in de geur van vers gebakken brood en iedere dag gebakjes proeven, wie wil dat nou niet? Voor jou als bakker is dat dagelijkse kost. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als bakker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als bakker

  • het mengen en kneden van deeg: een lekker brood begint bij goed deeg. Iedere dag zet jij je vuisten (of keukenmachine) weer in een homp deeg om het tot het juiste volume te kneden

  • brood, taarten en gebak bakken: de reden waarom mensen naar de bakker gaan: brood en zoete lekkernijen. Jij zorgt ervoor dat de schappen iedere dag weer vol liggen

  • klanten bedienen: soms sta je als bakker ook achter de kassa. Je neemt de bestellingen van klanten op en rekent met hen af. Vaak heb je ook de tijd om gezellig een praatje te maken

  • bestellingen plaatsen: je ingrediënten mogen natuurlijk niet opraken. Als bakker moet je ervoor zorgen dat de voorraden altijd aangevuld blijven. Zo sta je nooit met lege handen en gaat iedere klant met een volle tas de deur uit

  • de etalage inrichten: als bakker moet je ervoor zorgen dat geen enkele klant aan je winkel voorbij kan lopen. Zet dus je meest indrukwekkende baksels voor het raam en laat de klanten binnenstromen

wie zijn je collega’s?

Wie je collega’s zijn als bakker, verschilt enorm per werkplek. Ben je een zelfstandige, ambachtelijke bakker? Dan heb je misschien een handjevol collega-bakkers. Werk je in een fabriek? Dan krijg je ook te maken met monteurs, operators en werkvoorbereiders. Sta je liever in je eentje om 5 uur ‘s ochtends deeg te kneden, of juist tussen honderden gezellige collega’s in? Het kan allebei als bakker. Het ligt er maar net aan waar je aan de slag gaat.

werkdag van een bakker

Benieuwd hoe het is om te werken tussen de roomsoezen en tompoucen? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks ‘100 dagen 100 banen’!

Als bakker werk je in een bakkerij. Wat voor bakkerij dat is? Dat ligt maar net aan de plek waar je aan de bak gaat. Bij een ambachtelijke bakkerij sta je vaak in je eentje achterin de zaak brood in de oven te schuiven, terwijl je als industriële bakker met honderd man tegelijk broodjes uit machines haalt. Er zijn ook nog andere plekken waar je als bakker aan de slag kan. Hotels nemen soms bijvoorbeeld hun eigen banketbakkers aan!

leuke bedrijven om te werken als bakker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • jumbo: in de supermarkt hebben ze ook bakkers nodig. Lijk het jou wat om te werken bij één van de grootste supermarktketens van het land? Ga dan aan de slag als bakker bij Jumbo

  • la place: ga aan het werk als bakker bij la place en sta op allerlei verschillende plekken in het hele land! Zo wordt je werk nooit saai

  • dirk van de broek: nog een supermarkt waar ze altijd op zoek zijn naar enthousiaste bakkers! Solliciteer als bakker bij Dirk van de Broek en ga aan de slag bij één van hun 126 vestigingen door het hele land. Zo hoef je nooit ver te reizen voor je werk

de werktijden van een bakker

Bakkers zijn ochtendmensen. Terwijl de hele wereld nog slaapt, sta jij namelijk al in de bakkerij deeg te kneden. Het brood moet natuurlijk vers zijn wanneer de winkel opengaat. Het voordeel hiervan is dat je vaak vroeg in de middag alweer klaar bent. Je hebt dus nog de hele dag voor je. Nóg een belangrijk voordeel: wie ‘s nachts werkt, krijgt toeslag op zijn salaris!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om bakker te worden moet je de mbo 4-opleiding patissier afgerond hebben. Deze specialistenopleiding duurt 1 tot 2 jaar en is ingericht volgens het bbl-principe. Dat betekent dat je vier dagen in de week werkt en er maar ééntje naar school gaat. Het echte vak leer je namelijk in de praktijk. Na het behalen van je diploma ben jij helemaal klaar om bakker te worden.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad Boost. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Bakker is niet zomaar een beroep, je moet er een passie voor hebben. Je gaat natuurlijk niet om 4 uur ‘s morgens je nest uit voor een beroep dat je maar half leuk vindt. Naast liefde voor het vak, zijn er nog een aantal competenties die goed passen bij een bakker. Bekijk hieronder of je jezelf erin herkent:

  • creatief: met melk, eieren en bloem tover jij de grootste bruidstaarten in elkaar. Daarvoor moet je natuurlijk creatief zijn. Je bedenkt originele ideeën en beschikt over de vakkennis en ervaring om deze ideeën ook echt bij de mensen op hun bord te krijgen

  • leergierig: als bakker is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen binnen je vakgebied. Jij bent altijd op zoek naar nieuwe recepten en ideeën om je patissierspallet verder uit te breiden

  • vroege vogel: je bent als bakker dus altijd vroeg uit de veren. Dit schrikt jou niet af. Jij houdt er juist van om wakker te zijn terwijl iedereen nog slaapt en naar huis te kunnen wanneer iedereen nog werkt

  • hard werken: bakker zijn is hard werken. Je maakt vrij lange dagen en het fysieke werken met hete ovens kan uitputtend zijn. Gelukkig krijg jij juist energie van je werk en ben je niet vies om je handen uit je mouwen te steken

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad Boost is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als bakker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over bakkers

  • wat doet een bakker?

    Een bakker is iemand die brood, taarten, gebakjes en andere lekkernijen bakt. Als bakker kan je aan de slag in een grote fabriek of in een kleine ambachtelijke bakkerij. Het is maar net wat jou meer aanspreekt! Benieuwd wat voor soort bakkers er allemaal zijn? Bekijk hier alle soorten bakkers!

  • wat verdien je gemiddeld als bakker?

    Als fulltime bakker ga je gemiddeld tussen de 1.910 en 2.120 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.114 euro bruto. Meer weten over werken als bakker? Lees dan dit artikel.

  • ervaring nodig om bakker te worden?

    Om bakker te worden moet je de mbo 4-opleiding tot patissier afgerond hebben. Met  deze BBL-opleiding doe je al een hoop praktijkervaring op. Heb je je diploma op zak? Dan ben je klaar om aan het werk te gaan. Meer weten over de opleiding tot bakker? Lees hier alles over de opleiding patissier!

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als bakker?

    Om bakker te worden moet je de mbo 4-opleiding patissier op zak hebben. Als je deze opleiding afgerond hebt, ben je helemaal klaar om aan het werk te gaan als bakker. Meer weten over de opleiding tot bakker? Lees hier alles over de opleiding patissier!

  • hoe moet ik solliciteren op een vacature?

    Solliciteren als bakker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als bakker?

    Als bakker train je je creativiteit, en ben je constant op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van je werkgebied. Ook leer je wat hard werken is. Benieuwd naar de rest van de competenties? Bekijk hier de volledige lijst!

  • hoe lang duurt een opleiding tot bakker?

    Om bakker te worden moet je de mbo 4-opleiding patissier afgerond hebben. Deze specialistenopleiding duurt 1 tot 2 jaar. Je doet in deze tijd al een hoop ervaring op, zodat je helemaal klaargestoomd wordt om als bakker aan het werk te gaan. Meer weten over werken als bakker? Lees dan dit artikel!