Annemieke is 46 jaar, getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen. Ze is altijd werkzaam geweest in de zorg en heeft recent de switch gemaakt naar leren en werken als uitkeringsdeskundige WW bij UWV via Randstad. We gingen met haar in gesprek om meer te weten te komen over de overstap en of het bevalt tot nu toe.

je werkte voorheen in de zorg, wat deed je precies?

Ik ben na de MAVO en de opleiding tot Ziekenverzorgende letterlijk aan het bed begonnen, daarna ben ik doorgegroeid naar praktijkopleider en vervolgens heb ik ook de stap gemaakt richting management. Daar heb ik ook een opleiding voor gevolgd; ook heb ik cursussen gevolgd op het gebied van automatisering. Helaas moest ik door privé omstandigheden (ziek familielid, red.) het leidinggeven loslaten en ben ik meer de administratieve kant opgegaan. Ik ben dus een echte allrounder in de zorg.

en nu dan toch de switch naar iets heel anders! kun je daar meer over vertellen?

Onverwacht verloor ik mijn baan bij mijn vorige werkgever, mijn werkzaamheden werden op een andere manier ingevuld. Ik ben direct heel actief op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. De vacaturetekst voor de opleiding tot Uitkeringsdeskundige triggerde mij enorm. Dat zat ‘m vooral in de veelzijdigheid van de functie én in de uitdaging om eens echt iets anders te gaan doen. Het totaalplaatje trok mij enorm aan. Het verzamelen van gegevens en het beoordelen. Ik had direct zoiets van, dit zou wel eens heel goed bij mij kunnen passen. Ik hou er gewoon van om uitgedaagd te worden. En als ik eerlijk ben miste ik dat toch ook wel in mijn andere werk.

en, klopt het? past het bij je?

Ja, absoluut. Met die uitdaging zit het wel goed! Maar het is goed te doen, we leren telkens nieuwe vaardigheden via e-learning of hoorcolleges die we vervolgens oefenen met oefen-dossiers. Hapklare brokjes als het ware. Het is echt niet zo dat je jurist moet zijn of juridische achtergrond moet hebben om dit te kunnen. Het UWV heeft fantastische wetsuitleg. Maar het moet je wél interesseren, je moet het leuk vinden om met wet- en regelgeving om te gaan. Inmiddels zijn we zover dat we echte dossiers mogen gaan beoordelen. Uiteraard onder strakke begeleiding, maar al wel écht aan de slag. Je onderzoekt per dossier wat de oplossing moet zijn en dat documenteer je zorgvuldig. Dat gaat om stappenplannen, verwijzingen naar wetsuitleg en telefoonnotities. Je formuleert je conclusie en de opbouw ervan. Hierover spar je met je begeleiders. Samen kijk je of jouw oplossing daadwerkelijk het juiste is.

klinkt als een gedegen opleiding!?

Absoluut. Het gaat om mensen, het is belangrijk en secuur werk. Je moet echt goed weten wat je doet. Er zijn veel toetsmomenten, er wordt gekeken naar je motivatie, naar wat laat je zien tijdens de toetsmomenten maar ook zeker op de werkvloer. Alles telt mee! Er zijn zeker herkansingsmogelijkheden, maar je moet echt het beste uit jezelf halen en laten zien. Na ongeveer 6 maanden opleiding kun je voor een gedeelte zelfstandig aan de slag. Je volgt dan nog wel het 2e deel van de opleiding om volledig inzetbaar te worden. Vervolgens kun je nog heel veel kanten op binnen UWV. Er zijn volop doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld richting de afdeling WIA of Ziektewet. Ik ben echt ontzettend blij dat ik ervoor ben gegaan.

Ben je na het lezen van Annemieke haar verhaal nieuwsgierig geworden? Hier lees je meer over leren en werken bij UWV. We gaan graag met je in gesprek!